Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ceny paliwa Polska vs Czechy?

Featured Replies

Napisano

o benzynę pytam bo dieslem to bym na jednym baku obrócił do Wiednia i z powrotem..

A dokładniej o to jak bardzo ceny autostradowe w Czechach czy ew w woj Śląskim różnią się od stacji powiedzmy 2 km od autostrady...

Oczywiście wiem że  majątku na tym nie oszczędzę ale wg doświadczeń Niemcy/Austria  różnica dochodzi do 30 centów na litrze...  - za 30 eurocentów na litrze zjade 2 km z autostrady ;) . 

I wraczając do pytaniz tytułu -

tankować w Polsce czy w Czechach ? - bo do Austrii raczej nie dojadę na tankowaniu z domu ;) 

edit: Widzę że w Austrii wyraźnie taniej niż w wakacje - teraz w okolicy Wiednia litr za 1,55

Mam nadzieje że to nie na kącik turystyczny ;) 

Edytowane przez delco

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, el_guapo napisał(a):

Da ci jakiś pogląd na sytuację:

https://pl.fuelo.net/?lang=pl

Wbrew pozorom nie trzeba daleko z A1 zjeżdżać, żeby ugrać 30-40gr na litrze (dot. diesla w ostatnim sezonie wakacyjnym).

Dzieki, pewnie przyblizy njei to to jakiejś optymalnej decyzji. 

Choć smiechem żartem czasowmi  doswiadczenie nie wystarcxza bo w dniu jazdy moze byc akurat odwrotnie.... W wakacje zatankowałem na Śłowacji pod Bratysłwą i było to najdrozsze paliwo z całej podrózy - a potem tankowałem w Austrii i Niemczech ;) 

Napisano
1 minutę temu, delco napisał(a):

W wakacje

Aktualnie widzę, że w drodze na południe (już za granicą PL) paliwo wszędzie (oprócz Austrii) jest tańsze 🤯 - w takiej HR o 1zł na 1l ON. 

Widzę też, że do ITA jadąc na majówkę wjadę od SLO a nie AUT i zatankuję przed granicą SLO/ITA. 

Napisano

W CZ na autostradzie za diesla placi sie 38-40 CZK. Poza autostarada kupisz za 37-38czk

W Austrii (w niedziele) na autostradzie 2.2 EUR, w miescie ok 1.7 EUR

W IT na autostradzie 1.8 EUR

Napisano
Godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Da ci jakiś pogląd na sytuację:

https://pl.fuelo.net/?lang=pl

Wbrew pozorom nie trzeba daleko z A1 zjeżdżać, żeby ugrać 30-40gr na litrze (dot. diesla w ostatnim sezonie wakacyjnym).

Ceny na tym portalu sa bledne - przynajmniej dla zaznaczonej stacji.

Za h bede tedy jechac to cykne fotke i mozesz porownac do tego co oni prezentuja;-)

image.png.97e70b89074362d909b2f2b0387c75ea.png

Napisano

Przed chwilą Esso a67 Holandia diesel 1.68

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 minuty temu, kokosz napisał(a):

Przed chwilą Esso a67 Holandia diesel 1.68

Troche nie po drodze z PL do AT ;]

Napisano
5 minut temu, Kiwal napisał(a):

Ceny na tym portalu sa bledne - przynajmniej dla zaznaczonej stacji.

Hesus Maryja :facepalm: - a ktoś pisał, że ceny są aktualizowane on-line, czy że:

Godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Da ci jakiś pogląd na sytuację

Zresztą masz tam jasny komunikat, kiedy ceny były aktualizowane :idea:

Mi nie musisz nic wysyłać, ale jak chcesz się przydać to zaktualizuj ceny na fuelo :ok:

Napisano
6 minut temu, kokosz napisał(a):

Holandia diesel 1.68

Włochy ponad 2E :panic:

Napisano
3 godziny temu, Kiwal napisał(a):

W CZ na autostradzie za diesla placi sie 38-40 CZK. Poza autostarada kupisz za 37-38czk

W Austrii (w niedziele) na autostradzie 2.2 EUR, w miescie ok 1.7 EUR

W IT na autostradzie 1.8 EUR

Tankowałem benzyne w AT za chyba 1.55eur w sobotę (na jakiejs stacji zaraz po zjezdzie z autostrady), co ciekawe LPG jest po tyle samo :bzik:

Napisano
4 godziny temu, delco napisał(a):

o benzynę pytam bo dieslem to bym na jednym baku obrócił do Wiednia i z powrotem..

...

tankować w Polsce czy w Czechach ? - bo do Austrii raczej nie dojadę na tankowaniu z domu ;) 

edit: Widzę że w Austrii wyraźnie taniej niż w wakacje - teraz w okolicy Wiednia litr za 1,55

A co to za auto/silnik, że z Polski do Austrii nie dojedzie na jednym baku? Normalnie z woj. śląskiego do Wiednia i z powrotem na jednym baku powinien obrócić.

Napisano

tankować w Polsce czy w Czechach ?

Zdjęcie sprzed mniej więcej dwóch tygodni. Trutnov.

20230126_125817.jpg

Napisano
  • Autor
14 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

A co to za auto/silnik, że z Polski do Austrii nie dojedzie na jednym baku? Normalnie z woj. śląskiego do Wiednia i z powrotem na jednym baku powinien obrócić.

Lokalizacja jest nieaktualne - jade z Warszawy  - ale Ok masz rację - dojechac do wWiednia pewnie dojade - ale już nie wróce - wiec i tak gdzies zatankowac musze ;) 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Tilok napisał(a):

Zdjęcie sprzed mniej więcej dwóch tygodni. Trutnov.

20230126_125817.jpg

Dzieki, czyli wychodzi mniej więcej po 7,4 zl za litr - Ok tankuje w Polsce  przed granicą (ale tak ze 30 km przynajmniej ;) )

Napisano

Lokalizacja jest nieaktualne - jade z Warszawy  - ale Ok masz rację - dojechac do wWiednia pewnie dojade - ale już nie wróce - wiec i tak gdzies zatankowac musze ;) 

Zatankujesz w Mszanie i po drodze będziesz widział ceny w Czechach i Austrii, przecież z Polski do Wiednia jest rabtem 300 km.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Zatankujesz w Mszanie i po drodze będziesz widział ceny w Czechach i Austrii, przecież z Polski do Wiednia jest rabtem 300 km.

Dzieki - własnie chyba zadecydowałem  - jak zatankuje w mszanie to wróce do Polski na jednym baku, - niestety w Volvo bylo fajnie - dało sie przejechac aurtostrada na tempomacie ustawionym na 120 km/h 1400 km (przyznaje że w lecie ) 

Napisano

Dzieki - własnie chyba zadecydowałem  - jak zatankuje w mszanie to wróce do Polski na jednym baku, - niestety w Volvo bylo fajnie - dało sie przejechac aurtostrada na tempomacie ustawionym na 120 km/h 1400 km (przyznaje że w lecie ) 

Stelvio jedziesz, ze tak kombinujesz? ;]

Napisano
4 minuty temu, delco napisał(a):

Do lej do kanistra-chyba, ze tak nie wolno granic przekraczać;]

Napisano

tankować w Polsce czy w Czechach ? - bo do Austrii raczej nie dojadę na tankowaniu z domu

Ja zjeżdżam zwykle z A1 na tankowanie na węźle Rybnik, tam jest Shell (i McD 😁) praktycznie zaraz przy autostradzie, ale ceny ma normalne w porównaniu do tych na A1. To w zasadzie wystarcza mi do Słowenii, gdzie zwykle jest taniej niż w Austrii. W Austrii są duże różnice rzeczywiście, na autostradach sporo drożej niż we wioskach. 

Napisano
15 minut temu, iwik napisał(a):

Ja zjeżdżam zwykle z A1 na tankowanie na węźle Rybnik, tam jest Shell (i McD 😁) praktycznie zaraz przy autostradzie, ale ceny ma normalne w porównaniu do tych na A1. To w zasadzie wystarcza mi do Słowenii, gdzie zwykle jest taniej niż w Austrii. W Austrii są duże różnice rzeczywiście, na autostradach sporo drożej niż we wioskach. 

W Mszanie mozna zjechac na Orlen, mniej ludzi niz na BP przy A1 i ceny tez chyba pare groszy nizsze.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

W Mszanie mozna zjechac na Orlen, mniej ludzi niz na BP przy A1 i ceny tez chyba pare groszy nizsze.

Na BP przy A1 w sezonie to chyba ida na rekord z cenami. Ostatnio jak tam byłem to było z 50 gr na litrze drozej niż u mnie pod domem. Chyba w Czechach wychodziło taniej :hehe:

Napisano

Ja tankuje zawsze tutaj:

Tesco Brno

Ale przynajmniej wg tego co pokazuje Google Maps na tym ONO jest taniej.

Edytowane przez OPAL

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Stelvio jedziesz, ze tak kombinujesz? ;]

Stelvio - a kombinuje bo w wakacje jak pisałem wyżej stwierdziłem że najlepiej bedzie zatankować na słowacji - i była to najdroższa benzyna w całej podrózy - powiedzmy że mam uraz ;) 

Dodatkowo bedę jechał pod presja czasu - wtedy Stelvio na trasie łyka 11-12 litrów ;) fajny samochód tylko jakis taki spragniony ;)

Ma też inne wady (nie dotyczące samego prowadzenia się ) - rozpoznawanie znaków i aktywny tempomat działaja tragicznie ;) 

Edytowane przez delco

Napisano
  • Autor
48 minut temu, OPAL napisał(a):

Ja tankuje zawsze tutaj:

Tesco Brno

Ale przynajmniej wg tego co pokazuje Google Maps na tym ONO jest taniej.

I całkiem przy drodze - dzieki ;) 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Na BP przy A1 w sezonie to chyba ida na rekord z cenami. Ostatnio jak tam byłem to było z 50 gr na litrze drozej niż u mnie pod domem. Chyba w Czechach wychodziło taniej :hehe:

Chyba na tej stacji parę lart temu widxiałem LPG po 2,70 czy 2,80 - a pod Radomiem kilka godzin wczesniej brałem po 1,49 ;) 

Napisano

Główna 1d Bełk, 44-237 Shell przed granicą czeską z Mc Donalds, można chwilę kości rozprostować. 

I chyba by w Wiedniu gdzieś z boku zatankował na powrót. 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

I chyba by w Wiedniu gdzieś z boku zatankował na powrót. 

W austrii to sobie poradzę - od 5 lat? korzystam z aplikacji na androida - "Fuel flash:

Znajduje najtańsae stacje w Austrii, Niemczech, Francji i Włoszech - a do tego nawiguje do nich...

Niestety nie obejmuje Czech, Słowacji czy Polski

Napisano
3 minuty temu, delco napisał(a):

W austrii to sobie poradzę - od 5 lat? korzystam z aplikacji na androida - "Fuel flash:

Znajduje najtańsae stacje w Austrii, Niemczech, Francji i Włoszech - a do tego nawiguje do nich...

Niestety nie obejmuje Czech, Słowacji czy Polski

O dzięki, aplikację zaraz pobiorę :oki:

Ten Shell jak do tej pory był tani, nie to co BP kilka kilometrów dalej :bzik:

Napisano
8 godzin temu, delco napisał(a):

I całkiem przy drodze - dzieki

Ja w wakacje tankowałem na Orlenie w Mszanie. Pamiętam tą euforię, jak po 3 tygodniach tankowania po 2 euro wjeżdżam, a tu paliwo po 6.32 zł. 🤩

Stacja Paliw ORLEN
24 256 44 39
https://maps.app.goo.gl/ZXaZMvy6fKA1CKNm9

Edytowane przez Pito

Napisano
15 minut temu, Pito napisał(a):

Pamiętam tą euforię, jak po 3 tygodniach tankowania po 2 euro... 

W Słowenii i Chorwacji bylo tylko minimalnie drożej latem. 

Teraz za to jest nawet taniej. 

Edytowane przez iwik

Napisano
19 godzin temu, delco napisał(a):

A dokładniej o to jak bardzo ceny autostradowe w Czechach czy ew w woj Śląskim różnią się od stacji powiedzmy 2 km od autostrady...

Oczywiście wiem że  majątku na tym nie oszczędzę ale wg doświadczeń Niemcy/Austria  różnica dochodzi do 30 centów na litrze...  - za 30 eurocentów na litrze zjade 2 km z autostrady ;) . 

Dane z soboty. W Brnie tankowałem przy autostradzie za 37Kc, w Mikulovie  ok 40.

W Austrii poza autostradami ok 1.65E na autostradach ok 2.25. 

A nie doczytałem te ceny to ON.

Edytowane przez MarcG

Napisano

CZ i A:

Screenshot_20230216_085212.jpg.a3f98eda97ce473baf09c15086b630f2.jpg

SLO i HR:

Screenshot_20230216_085337.jpg.60f4e2e1e10c4bd0de03a7e09e4cea20.jpg

Napisano
10 godzin temu, delco napisał(a):

Austrii, Niemczech, Francji i Włoszech

Widzę, że ma też Słowenię :ok:

Napisano
  • Autor
9 minut temu, el_guapo napisał(a):

Widzę, że ma też Słowenię :ok:

Na sloweni nie sprawdzałem jak działa... ale A, N, F i W. działaja bardzo dobrze - nawet bywa że w ciagu dnia zmieniaja ceny w aplikacji 

Są też portugalia i Hiszpania - ale tam nie dojechalem autem ;) 

Napisano
23 godziny temu, zinger napisał(a):

co ciekawe LPG jest po tyle samo :bzik:

Jak byłem jakiś czas temu w Słowenii, to tam też tak było, ale na autostradzie. W mieście był tańszy.

W tamtych krajach to chyba się nie opłaca na lpg jeździć, bo oszczędność znikoma.

Napisano
19 godzin temu, delco napisał(a):

Stelvio na trasie łyka 11-12 litrów ;) fajny samochód tylko jakis taki spragniony ;)

Załóż lpg ;]

Napisano
W dniu 15.02.2023 o 13:42, delco napisał(a):

Najlepsze ceny i blisko A1 przed granicą masz w Żorach, stacja Crab. Miejscowa sieciówka, paliwo dobrej jakości. 

Crab Żory, Północna 60, 44-240 Żory

Napisano
W dniu 15.02.2023 o 13:42, delco napisał(a):

Miesiąc temu płaciłem w A 1,75€ i to było tanio, bo na większości stacji była 2 z przodu. 1,5€ to chyba taniej niż u nas.

:O

W Czechach też raz tankowałem ale mi te ich ceny nic nie mówią. 

:nie_wiem:

Napisano
W dniu 15.02.2023 o 15:02, Maciej__ napisał(a):

Troche nie po drodze z PL do AT ;]

Pisał, że dla dobrej ceny może trochę zboczyć z trasy.

:skromny:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, blue_ napisał(a):

Załóż lpg ;]

Nie mam koła zapasowego żeby włozyć w to miejsce butle ;) :ee: a tak na poważnie jedyna rzeczą która mnie zniechedziła do gazu to poszukiwanie stacji do zatankowania w niemczech (ok przyznaję że było to 10 lat temu) - potem miałem diesla z zasięgiem 1400 km i nagle okazało sie że moge zatrzymywac się tam gdzie chce i gdzie mi pasuje a nie tam gdzie musze - bo przy licznikowych 160 km/h  na niemieckiej autostradzie w butli po 250 km kończył się gaz

Godzinę temu, Furvus_Eques napisał(a):

z przodu. 1,5€ to chyba taniej niż u nas.

1,55 w okolicy Wiednia - jeżeli przyjąć że Jarosław jest znawcą podrózy międzynarodowych i euro jest warte 3 zł to dużo taniej niż u nas ;) 

Napisano
11 godzin temu, bizz napisał(a):

Najlepsze ceny i blisko A1 przed granicą masz w Żorach, stacja Crab. Miejscowa sieciówka, paliwo dobrej jakości. 

W Sosnowcu też jest crab i o ile ceny faktycznie lekko niższe niż u innych, o tyle jakość ostatnio spadła, bo tankujemy tam auta firmowe i koparki. Jak przy wymianie filtra go rozcinam, to syf przeokrutny się ukazuje. Jeszcze 2 lata temu było lepiej.

Napisano

Taki niusik z wczoraj… wracając z CRO tankowałem diesla na autostradzie za 1.38E. 
Czyli w Chorwacji dieselek taniej o 1 zł niż w Obajtkowym Raju 😂

Napisano
Godzinę temu, Olas1 napisał(a):

Taki niusik z wczoraj… wracając z CRO tankowałem diesla na autostradzie za 1.38E. 

To musi być kłamstwo! W TVpis mówią, że dzięki Obajtkowi mamy najniższe ceny paliw w EU.

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

To musi być kłamstwo! W TVpis mówią, że dzięki Obajtkowi mamy najniższe ceny paliw w EU.

Może to Funt był nie Ełro… sam już nie wiem… 😂

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Olas1 napisał(a):

Może to Funt był nie Ełro… sam już nie wiem… 😂

Cena na autostradzie.....czyli mozna sadzic ze poza  autostradą cena bylaby nizsza

Zwlaszcza ze podobno realna wartosc euro wynosi 3 zl

Napisano
4 godziny temu, Olas1 napisał(a):

I Austriacy nie przyjechali i niewykupili?

I podobno ta HR straciła na wejściu do strefy EURO?

Napisano
  • Autor
Teraz, el_guapo napisał(a):

I Austriacy nie przyjechali i niewykupili?

I podobno ta HR straciła na wejściu do strefy EURO?

A wlasnie rano kolega przyslal mi  smsa z Mariboru ze tam benzyna po 1.35 E/litr

ON to 1,47 E/litr

Napisano
3 minuty temu, delco napisał(a):

czyli mozna sadzic ze poza  autostradą cena bylaby nizsza

W lecie ceny na/poza autostradą były "lekko" regulowane.

Teraz widzę (po googlu), że cena jest stała niezależnie od tego czy na/poza autostradą.