Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W zapowiedziach TM2, ID.2, a tu cichaczem cały na biało INSTER ;) IONIQ 1?

Featured Replies

Napisano
W dniu 12.12.2024 o 22:42, ZUBERTO napisał(a):

Dobrze poszukasz to może i 44-ro letnią znajdziesz.

Nie wiem tylko jak z LPG w niej, ale skoro w malcu się dało...

Przeciez one w ogromnej wiekszosci mialy normalne silniki 4-cylindrowe 750/850/900/1000/1100-idealne do gazu.A bagaznik przeogromny jak na swe rozmiary.

Napisano
W dniu 13.12.2024 o 17:23, Ralph78 napisał(a):

Myślę, że perełki gdzieś jeszcze można wyhaczyć, ale na pewno nie w tym budżecie:phi:

Ostatnio na Sycylii widziałem mnóstwo mk1. Co ciekawe elektryka tylko MG. 500tek nie było. 

Napisano
W dniu 13.12.2024 o 17:21, format napisał(a):

Nie no, ja się zafokusowałem na MK2. MK1 uległy już dawno biodegradacji i zostały wchłonięte przez matkę ziemię 

Apropo rodzynków ;)

Wyczaj co tam żółtego stoi w tym garazu z fajnym zestawem wozideł ;]

To może już ostatnia chwila na kupienie ;]

• 1 miesiąc później...
Napisano

Cena Instera w DE startuje od 20000 EUR brutto (86000 pln). 

Screenshot_20250124_180421.jpg.ee7bfc45a57d00f45286f39a75fbf94c.jpg

Edytowane przez iwik

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dostałem info że w Hyndaiu w Gdańsku dostepny do jazd próbnych itd...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hmmm Jestem zaskoczony mocno na plus pomimo "wąskości"bd0390c619e6a74575aa1fe92f3ea780.jpg742e80dd0fdb2a4c41cd4589f59e4f63.jpgbaa097b09c120310e3a3f1dc7e6b371d.jpg86754694c30e3e6cfd9224edf1e72270.jpgba2029c3f7c660c5b18d00720afb17b6.jpg543080668dae4e6bd5c220503e95a7e5.jpg554ca9b123d2d0ad7951eec104017b97.jpg78069f063609d8d6dfa0b215ce23ee5f.jpg

Napisano

Ale... Zima klasycznie około 20kWh/wciąga z ogrzewaniem i przy 100km/h

liczyłem na ciut mniej szczerze mówiąc...

na motostacie itp jeszcze mało danych od użytkowników...

Edytowane przez Fili_P

Napisano
38 minut temu, Rado_ napisał(a):

To się na zakrętach nie przewróci?😲

nie jechałem szybciej niż 100 i nie miałem potrzeby driftować na łukach

szukam słabych punktów i poza wąskością i 4 miejscami to jako drugie do miasta - nie widzę

(no dobra pas przedni w przypadku lekkiej stłuczki typu najechnia na czyjś tył będzie powodował całkę z racji ilości kamer, czujników itd itp-ale to feler chyba wszystkich współczesnych samochodów...)

Rozstaw osi większy niz w aktualnym P2008 posiadanym przez nas

Może "stabilnosć" to kwestia masy.

image.png.d2df8eefb8655a933e7edb0993a2b65b.png

Czekam na R5 na żywo dla porównania - ktoś się oreintuje jaka tam chemia baterii będzie , krzywe itd...

Edytowane przez Fili_P

Napisano
4 godziny temu, Fili_P napisał(a):

Czekam na R5 na żywo dla porównania - ktoś się oreintuje jaka tam chemia baterii będzie , krzywe itd...

'Duża' 50kWh w R5 jest NMC najprawdopodobniej. Miała być też mniejsza LFP, ale nie wiem czy to jest ta 40tka z konfiguratora czy będzie jakaś jeszcze mniejsza bateria (miała być jakaś typowo miejska tania konfiguracja R5 bez ładowania DC, samo AC). 

Za te same pieniądze R5 jest na pewno dużo lepszym autem niż Inster. 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Ale... Zima klasycznie około 20kWh/wciąga z ogrzewaniem i przy 100km/h

liczyłem na ciut mniej szczerze mówiąc...

Wystarczy chwilę postać w miejscu przed ruszeniem i będzie zawyżony wynik.

W EV ogrzewanie jest na minuty, im wolniejsza i krótsza trasa, tym proporcjonalnie gorzej ;) 

Napisano
4 godziny temu, iwik napisał(a):

Za te same pieniądze R5 jest na pewno dużo lepszym autem niż Inster. 

Dlaczego tak uważasz?

A co jesli pieniądze nie będą do końca takie same?

Napisano
28 minut temu, Fili_P napisał(a):

Dlaczego tak uważasz?

A co jesli pieniądze nie będą do końca takie same?

Inster jest tanio zrobiony. No i cena niemiecka (od 20k EUR z rabatem) mówi coś o osiągalnym pułapie w przyszłości. 

R5 jeździ super (podobno), wszyscy testerzy się zachwycają tym jak się prowadzi, a inster - meh. 

Wygląd... no sam widzisz chyba, który mówi "zaprojektowali mnie ludzie posiadający gust". 

Inster to zwykłe agd, nawet trochę przypomina lodówkę 😂

Jakby był w niemieckiej cenie (ponizej 90k) to spoko, ale jak wołają ponad 120k za wersję z grzanymi siedzeniami to za tyle wolałbym na pewno R5. 

Edytowane przez iwik

Napisano
9 godzin temu, Fili_P napisał(a):

krzywe itd...

Wersja 50kWh R5 ładuje się do 100kW przy niskim stanie baterii, 80kW przy 50% i spada poniżej 50kW przy 80%. Sensownie imo. 

Screenshot_20250216_000537.jpg.717d6bb225d78c8cf8e6a74b6560ef7b.jpg

Napisano
W dniu 12.08.2024 o 13:51, kravitz napisał(a):

BYD wyżej niż VW w niemieckiej ankiecie :jump:

Co tam poszło tak bardzo nie tak? ;]

Po prostu właściciele BYD nie mają prawdziwych przyjaciół (kto by się kumplował z kimś tak chorobliwie skąpym, że kupuje chiński samochód?) więc bez mrugnięcia okiem wsadziliby znajomych na minę. Ewentualnie polecają wszystkim wokół żeby mić argumenty, którymi przykryją swój błąd, licząc że nie będą jedynymi. Kiedyś robili tak właścicele Dacii, nie pytani opowiadali wszystkim wokół jaka ta ich Dacia jest dobra mimo niskiej ceny. Ludzie lubią sami siebie oszukiwać, a najlepiej to wychodzi gdy oszukują wszystkich wokół.

;]

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

Kiedyś robili tak właścicele Dacii, nie pytani opowiadali wszystkim wokół jaka ta ich Dacia jest dobra mimo niskiej ceny. Ludzie lubią sami siebie oszukiwać, a najlepiej to wychodzi gdy oszukują wszystkich wokół.

;]

Teraz tak robią właściciele elektryków. Głównie Tesli 

Napisano
21 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Tu fajny test, ale po Niemiecku. Nie znając jezyka i tak duzo sie dowiesz😉

Napisano

Ten Hyundai wygląda jak nieudany face lifting elektrycznej Dacii :chory:.

Napisano
18 minut temu, sherif napisał(a):

Paskudny, jedynie cena moze byc zaletą w porównaniu do innych EV

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Dość praktyczne wnętrze z tą suwaną kanapą. Jakby kosztował tyle co spring to ok, ale w obecnej cenie:

nie-no-tyle-to-nie-wojny-samochodowe-tvn-turbo.jpg.5228f6a5aac1aa8a3bb15dee7d6faed8.jpg

Napisano
Inster jest tanio zrobiony. No i cena niemiecka (od 20k EUR z rabatem) mówi coś o osiągalnym pułapie w przyszłości. 
R5 jeździ super (podobno), wszyscy testerzy się zachwycają tym jak się prowadzi, a inster - meh. 
Wygląd... no sam widzisz chyba, który mówi "zaprojektowali mnie ludzie posiadający gust". 
Inster to zwykłe agd, nawet trochę przypomina lodówkę [emoji23]
Jakby był w niemieckiej cenie (ponizej 90k) to spoko, ale jak wołają ponad 120k za wersję z grzanymi siedzeniami to za tyle wolałbym na pewno R5. 
Ok. Rozumiem Twój punkt widzenia

Fakt proporcje nie są urzekające ( zwłaszcza szerokość- w mieście to może być zaletą)).

Tak jak pisałem środek pozytywnie zaskakuje ;-)

Mam znajoma- była szefowa sprzedaży pewnej marki. Jak miałem rozkminy kiedyś na temat jakiś modelu z Jej stajni. Podsumował sprawę krótko:

Zmieniasz auta jak rękawiczki? Stać Cię?
No nie.
To wyglądem się nie jezdzi. Co Cię obchodzi zdanie ludzi na ulicy na zewnątrz. Tobie ma pasować!

Wartość rezydualna , odkup u mnie nie gra roli. Auto znowu pewnie na 8-10 lat
Napisano
No nie do Dpinga to jednak jest przepasc- zwłaszcza w srodku
Napisano
En85/ Jukę/ rozpędzony dzik...... Multipla....nie! No Jednak bez tej ostatniej.

Tak ma w sobie coś z drezyny Freda. Nawet lampy jakby z Zuka ;-)))
Napisano

A jeszcze jedna ciekawostka
Cisnąłem bekę z handlowca z tego ich borygo za 3,5 kzl co 2 lata do wymiany...
Dowiedziałem się że to......" Zaawansowany płyn gaśniczy jakby zaczynał się pożar w ogniwach" ;-)))) Padłem!

Napisano
9 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Zaawansowany płyn gaśniczy

A ktoś interesował się jak to jest u innych producentów i ile taka przyjemność okresowej wymiany kosztuje? Bo chyba baterie większości ev są chodzone teraz jakimś rodzajem 'zaawansowanego płynu gaśniczego' i nie sądzę, żeby jego skład akurat w hyundai/kia był zasadniczo inny 🤣

Napisano
26 minut temu, iwik napisał(a):

A ktoś interesował się jak to jest u innych producentów i ile taka przyjemność okresowej wymiany kosztuje? Bo chyba baterie większości ev są chodzone teraz jakimś rodzajem 'zaawansowanego płynu gaśniczego' i nie sądzę, żeby jego skład akurat w hyundai/kia był zasadniczo inny 🤣

Tesla.

Screenshot_20250217_100155_Chrome.jpg.5b1891b569c8b02d90cb8f177040732f.jpg

Napisano
6 minut temu, HelixSv napisał(a):

Tesla.

Screenshot_20250217_100155_Chrome.jpg.5b1891b569c8b02d90cb8f177040732f.jpg

To jest kuźwa piękne w Tesli. Serio ich model podejścia do sprzedaży i serwisu mi się podoba. Jestem wręcz fanbojem tego rozwiązania.

Każdy pobyt w ASO jakiejkolwiek marki, to dla mnie zawsze był i jest dzień porównywalny z kontaktem z państwową polską służbą zdrowia. Jesteś tam niechciany, chcą tylko Twoje pieniądze. W służbie zdrowia oczywiście z NFZ za zabiegi które nic nie dadzą, ale wezmą kasę.

Napisano

To jest kuźwa piękne w Tesli. Serio ich model podejścia do sprzedaży i serwisu mi się podoba. Jestem wręcz fanbojem tego rozwiązania.
Każdy pobyt w ASO jakiejkolwiek marki, to dla mnie zawsze był i jest dzień porównywalny z kontaktem z państwową polską służbą zdrowia. Jesteś tam niechciany, chcą tylko Twoje pieniądze. W służbie zdrowia oczywiście z NFZ za zabiegi które nic nie dadzą, ale wezmą kasę.

Nie wiem, może dlatego że jestem klientem flotowym ale czuję się zaopiekowany

Jak nie fajne auto zastępcze to (w Volvo) usługa door-to-door.

Mogę zdalnie popracować te 3-4h w innym miejscu, napić się kawy, zjeść lunch, pojeździć innym autem. Odebrać wylizane auto jak po „detalingu”.
Zawsze jest to dla mnie „pretekst” żeby się wyrwać z korpo ;)

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Nie wiem, może dlatego że jestem klientem flotowym ale czuję się zaopiekowany

Jak nie fajne auto zastępcze to (w Volvo) usługa door-to-door.

Mogę zdalnie popracować te 3-4h w innym miejscu, napić się kawy, zjeść lunch, pojeździć innym autem. Odebrać wylizane auto jak po „detalingu”.
Zawsze jest to dla mnie „pretekst” żeby się wyrwać z korpo ;)

Wysłane za pomocą Tapatalk

Jeździsz z innym nastawieniem, bo raz nie płacisz za to, dwa masz wywalone co i jak zrobia bo patrz pkt 1 ;)

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Swego czasu producenci aut nie zalecali wymiany oleju w automatycznych skrzyniach biegów. Jak to się często kończyło po latach już wiemy ;).

Napisano
11 minut temu, sherif napisał(a):

Swego czasu producenci aut nie zalecali wymiany oleju w automatycznych skrzyniach biegów. Jak to się często kończyło po latach już wiemy ;).

Nie widzę związku.

Jak nie trzeba wymieniać, to nie trzeba. Producent powinien wziąć na siebie winę. Przeglądy w ASO co 15kkm nic by tu nie zmieniły.

A płacić "1000PLN do nieskończoności" za kopnięcie w oponkę i przywitanie miłej pani w recepcji, jakoś nie mam ochoty.

Tutaj padło porównanie do obsługi dla klienta flotowego.

Zarówno przedstawiciel w salonie, jak i obsługa floty bierze działkę za to, że te auta tam jeżdżą. Nic dziwnego, że dbają aby tam jeździły możliwie często.

W jednej tylko firmie znałem gościa który był takim typem od floty i różnych inwestycji. Firma średnia, więc gość robił 2w1

To była najlepiej zarabiająca osoba w firmie. Oczywiście zarabiająca nieoficjalnie :hehe:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jakas laska w Holandi tryb mieszany (dojazd Ska i miasto  dziennie 2x15km, średnia prędkośc 33km/h z 2000km, ma teraz luty/marzec zużycie średnie 16-15,2 kWh/100

ZdjcieWhatsApp2025-03-06o08_16.22_c4490d6d.jpg.d39ccf3b641ba9528336bcdeb0e3d250.jpg

Edytowane przez Fili_P

Napisano

porównanie Instera i Renault 5...

Napisano

powiecie, że szukam argumentów za Insterem na którego już się nastawiłem (jeszcze nie miałem okazji R5).... ale....:

image.png.12e5b7418f947961a399302565ac4e34.png

Napisano
13 minut temu, Fili_P napisał(a):

powiecie, że szukam argumentów za Insterem na którego już się nastawiłem (jeszcze nie miałem okazji R5).... ale....:

image.png.12e5b7418f947961a399302565ac4e34.png

W piątce wygląda jakby się zakleszczył. ;] 

Napisano
16 minut temu, Fili_P napisał(a):

powiecie, że szukam argumentów za Insterem

No jeśli masz zamiar jeździć na tylnym siedzeniu to jest argument za 🤣

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

No jeśli masz zamiar jeździć na tylnym siedzeniu to jest argument za 🤣

no tak jak pisałem 4 chłopa w aucie musi się zmieścic 2x tydz (bagażnik może nie istnieć)

żeby to ciut szersze było to w zasadzie nie miałbym dylematu...

Edytowane przez Fili_P

Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):

no tak jak pisałem 4 chłopa w aucie musi się zmieścic 2x tydz (bagażnik może nie istnieć)

żeby to ciut szersze było to w zasadzie nie miałbym dylematu...

Citigo Ci sprzedam, 4 chlopa miesci bez problemu :dziekidzieki:

Napisano

Dziś była prezentacja VW id one. 20k biorę :sex: jak dong fenga oddam. 

Napisano
26 minut temu, wujek napisał(a):

Dziś była prezentacja VW id one. 20k biorę :sex: jak dong fenga oddam. 

Taka prezentacja, że nawet realnego wnętrza nie pokazali.

VW jest w lesie, bajeruje klientów, żeby na nich poczekali.

Napisano
1 godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Taka prezentacja, że nawet realnego wnętrza nie pokazali.

VW jest w lesie, bajeruje klientów, żeby na nich poczekali.

Ale ładny jest. 

Napisano
25 minut temu, wujek napisał(a):

Ale ładny jest. 

No ładny. 

Ale w świecie elektryków wygląd (na razie) nie ma znaczenia. 

Najpierw wszyscy producenci muszą reprezentować jakiś poziom. Znaczy muszą umieć je robić. ;]

Napisano
17 godzin temu, zinger napisał(a):

Citigo Ci sprzedam, 4 chlopa miesci bez problemu :dziekidzieki:

Citigo jakos nie bardzo podeszło. Jeżdziłem

...ale CCC

Ile?

Napisano
51 minut temu, Fili_P napisał(a):

19950e czy 23900?

To zależy czy mówimy o cenie z rabatem czy z cennika.

Napisano
To zależy czy mówimy o cenie z rabatem czy z cennika.
Z rabatem znalazłem dwa widmo na mobile i 1 realnego za i tak 21kE...do odbioru za 5mcy :-//
Napisano

Siedziałem dzis w Insterze. 

Bardzo sympatyczne autko, bardzo. 

Wrażenie jakości wewnątrz zaskakujaco pozytywne. Generalnie, podoba mi sie bardziej od Renówki. 

Ale jak ktoś wychował się wzdychając do Passata to nie nawet co patrzeć. Maly Hultaj bedzie zbyt nieszablonowy. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
Siedziałem dzis w Insterze. 
Bardzo sympatyczne autko, bardzo. 
Wrażenie jakości wewnątrz zaskakujaco pozytywne. Generalnie, podoba mi sie bardziej od Renówki. 

Ale jak ktoś wychował się wzdychając do Passata to nie mawet co patrzeć. Maly Hultaj bedzie zbyt nieszablonowy. 
No tak jak pisałem. Baaaaaardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Jeśli do tego będzie miał taką konsumpcję jak ludzie raportują to zaczyna mi brakować argumentów przeciw bo wydaje się prawie idealnie dopasowany do moich potrzeb ( żeby był ciut szerszy i 5 MSC)

Czekam na R5( już mniej), R4 ( bardziej)....i szkoda że Panda jest od Stellantisa. na żywo do pomacania

Swoją drogą chyba szybka chcą się pozbyć pierwszych egzemplarzy bo handlowiec już spodnie spuszcza do kwot rzędu 90duzyplus przy opcji wynajmu....czekam na detale m.in. odnośnie wykupu potem
Napisano
6 godzin temu, Fili_P napisał(a):

No tak jak pisałem. Baaaaaardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Jeśli do tego będzie miał taką konsumpcję jak ludzie raportują to zaczyna mi brakować argumentów przeciw bo wydaje się prawie idealnie dopasowany do moich potrzeb ( żeby był ciut szerszy i 5 MSC)

Czekam na R5( już mniej), R4 ( bardziej)....i szkoda że Panda jest od Stellantisa. na żywo do pomacania

Swoją drogą chyba szybka chcą się pozbyć pierwszych egzemplarzy bo handlowiec już spodnie spuszcza do kwot rzędu 90duzyplus przy opcji wynajmu....czekam na detale m.in. odnośnie wykupu potem

Pandę za ponad 100k sprzedają. Za rok będą za 80. A jak jeszcze będą dopłaty to już wogole ideał.