Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Było mi to chyba pisane

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

Ale wiesz że zawsze możesz samochód otworzyć (i uruchomić) przez LTE, nie mając w ogóle bluetootha, będąc na drugim końcu świata?

Serio? Tylko widzisz, wtedy padło wszystko, została tylko karta. Wygląda to na problem z autem a nie z telefonami.

2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Zdążę sprzedać ;)

Lubie to ;]

2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

kto w dzisiejszych czasach nosi jeszcze portfel czy klucze ? :panic:

tylko telefon!

Klucze zawsze, portfel prawie zawsze, karta zawsze! A jak Ci telefon w górach padnie to jak se do auta wejdziesz?? ;l

Napisano
  • Autor
27 minut temu, komor napisał(a):

Klucze zawsze, portfel prawie zawsze, karta zawsze! A jak Ci telefon w górach padnie to jak se do auta wejdziesz?? ;l

To jest problem dosyć akademicki ;)

Równie dobrze możesz zgubić kluczyk.

A dodatkowo…nosisz dwa kluczyki przy sobie?

Bo jak jesteś w górach z żoną, to jak nie Twój telefon, to jej mobilek to auto otworzy i uruchomi ;)

Dla mnie rozwiązanie jest ok, tylko żeby było bardziej stabilne :ok:

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał(a):

Jako taka informacja.

Auto zostawiłem na parkingu naładowane ze stanem 95%

Po 10 dniach, stan był 90%

Lato, ciepło, żadnego sentry mode.

Zabezpieczenie przed przegrzaniem wnętrza ?

Jak masz wszystko wyłączone to auto idzie spać i bierze ZERO.

No chyba, że było by bardzo gorąco i temperatura baterii była by za wysoka to sobie wychłodzi.

Apka w najnowszej wersji nie wybudza Tesli ze spania jeśli nic nie naciskasz.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, HanYs napisał(a):

Zabezpieczenie przed przegrzaniem wnętrza ?

Jak masz wszystko wyłączone to auto idzie spać i bierze ZERO.

No chyba, że było by bardzo gorąco i temperatura baterii była by za wysoka to sobie wychłodzi.

Apka w najnowszej wersji nie wybudza Tesli ze spania jeśli nic nie naciskasz.

Nawet nie wiedziałem że jest taka opcja.

Znalazlem i wygląda że jest tak ustawiona.

IMG_8433.png

Napisano
55 minut temu, komor napisał(a):

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Nawet nie wiedziałem że jest taka opcja.

Znalazlem i wygląda że jest tak ustawiona.

IMG_8433.png

Pozostaje Ci jakiś soft który pokaże co Ci doi baterię.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, HanYs napisał(a):

Pozostaje Ci jakiś soft który pokaże co Ci doi baterię.

Już zdarzało się, że auto nie jeździło kilka dni jak bateria była na 80% naładowana. I wtedy było jak piszesz. Nie ubyło nawet 1%

Napisano
4 godziny temu, komor napisał(a):

Serio? Tylko widzisz, wtedy padło wszystko, została tylko karta. Wygląda to na problem z autem a nie z telefonami.

Aha :hehe:

Napisano
5 godzin temu, komor napisał(a):

Klucze zawsze, portfel prawie zawsze, karta zawsze! A jak Ci telefon w górach padnie to jak se do auta wejdziesz??

pomyslmy, czy gdzies na swiecie znajdzie sie jakas ladowarka usb c ???

moze nawet zrobmy zalozenie ze nie jestem idiota i jak bede mial 5% baterii to wylacze telefon zeby wlaczyc przy tesli ???

nie jednak ja tego bym nie ogarnal ;]

BTW nie po to sie pozbylem wszystkich kluczy lacznie z tymi od domu zeby teraz nosic ze soba karte tesli ;]

Napisano
W dniu 2.09.2024 o 07:59, kravitz napisał(a):

Chyba trzeba będzie, bo z tym autem ogólnie jest niepewnie.

Wczoraj odbierałem auto z parkingu na lotnisku. Stało 10 dni.

Miałem telefon w kieszeni, auto się otworzyło, ale jak chciałem wbić D to już wyświetlił się komunikat o tym, że telefon nierozpoznany jako kluczyk. Dobrze że kartę miałem.

Po przejechaniu ze 2km maks na hambugsa na Orlen, już telefon jako kluczyk działał ;)

Elektryczny samochód przypomniał, że na głodnego nie należy nim jeździć. To niezgodne z zasadami, dlatego próbował wymusić przerwę na obiad.

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
15 godzin temu, kravitz napisał(a):

Bo jak jesteś w górach z żoną, to jak nie Twój telefon, to jej mobilek to auto otworzy i uruchomi ;)

Dla mnie rozwiązanie jest ok, tylko żeby było bardziej stabilne :ok:

Żony nie ma przy Tobie, została w domu i celowo nie posiadała apki, szach.

15 godzin temu, HanYs napisał(a):

Że miałbym biżuterię nosić?

10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

pomyslmy, czy gdzies na swiecie znajdzie sie jakas ladowarka usb c ???

Czekaj, muszę sprawdzić czy drzewa przy parkingu leśnym mają USB-C ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Elektryczny samochód przypomniał, że na głodnego nie należy nim jeździć. To niezgodne z zasadami, dlatego próbował wymusić przerwę na obiad.

;l

Tak żeby było chociaż trochę merytorycznie ;)

Oglądałem ostatnio jakiś filmik od Bjorna, gdzie robił traskę 1000km jakąś krową od Reno. Chyba Scenic (ale pewny nie jestem ;] )

Auto miało dużą baterię, ale ładowało się dosyć wolno i ta prędkość szybko spadała.

O dziwo udało mu się zrobić tą traskę ze średnią prędkością około 100km/h i to wliczając już ładowania, ale sposób w jaki to zrobił to totalne zaprzeczenie tego, do czego człowiek się przyzwyczaił w spalinówce.

On zatrzymywał się chyba co 100-150km maks i doładowywał do 40-50%, bo do tego poziomu ładowanie jeszcze miało jakąś znośną prędkość. Jechał dalej i tak w kółko. A jechał szybko, bo przecież średnia prędkość wyszła mu bardzo sensowna.

Tak w Norwegii i Szwecji (bo zawijał jakoś w Szwecji) infra lepsza niż u nas.

Piszę to tylko, że on zbyt długo nie ładował i z żarcia to może by hotdog maksymalnie wszedł i to jakby nie było kolejki ;]

Może to w sumie i zdrowe jest. Nie nabawisz się jakiś zastojów w żyłach od siedzenia w jednej pozycji ;]

Dla mnie chyba jednak sport ekstremalny, ciągle bym myślał o kolejnym ładowaniu, które jest za niecałą godzinę.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, komor napisał(a):

i celowo nie posiadała apki, szach.

Chyba żeby sobie nasrać w majtki ;)

Sorki, ale ja w SF się nie bawię.

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Oglądałem ostatnio jakiś filmik od Bjorna, gdzie robił traskę 1000km jakąś krową od Reno. Chyba Scenic (ale pewny nie jestem ;] )

Auto miało dużą baterię, ale ładowało się dosyć wolno i ta prędkość szybko spadała.

O dziwo udało mu się zrobić tą traskę ze średnią prędkością około 100km/h i to wliczając już ładowania, ale sposób w jaki to zrobił to totalne zaprzeczenie tego, do czego człowiek się przyzwyczaił w spalinówce.

On zatrzymywał się chyba co 100-150km maks i doładowywał do 40-50%, bo do tego poziomu ładowanie jeszcze miało jakąś znośną prędkość. Jechał dalej i tak w kółko. A jechał szybko, bo przecież średnia prędkość wyszła mu bardzo sensowna.

Piszę to tylko, że on zbyt długo nie ładował i z żarcia to może by hotdog maksymalnie wszedł i to jakby nie było kolejki ;]

Może to w sumie i zdrowe jest. Nie nabawisz się jakiś zastojów w żyłach od siedzenia w jednej pozycji ;]

Dla mnie chyba jednak sport ekstremalny, ciągle bym myślał o kolejnym ładowaniu, które jest za niecałą godzinę.

Ja to się nie znam ale wracając w zeszły weekend ~1300km z wakacji zatrzymałem się dwa razy. Pierwszy na obiad za przełęczą Brenner w Austrii w porze obiadowej (tylko jeden obiad!!!) i drugi na tankowanie w Czechach. Wszystko robię źle.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ja to się nie znam ale wracając w zeszły weekend ~1300km z wakacji zatrzymałem się dwa razy. Pierwszy na obiad za przełęczą Brenner w Austrii w porze obiadowej (tylko jeden obiad!!!) i drugi na tankowanie w Czechach. Wszystko robię źle.

Też tak do tej pory robiłem i nie widzę w tym nic bezsensownego.

BTW, odkryłem wczoraj jeszcze jedną ciekawą "cechę" elektryków, ale to akurat wina chyba ustawodawstwa lub interpretacji przepisów w firmach.

Otóż, jak chcesz jechać służbowo swoim prywatnym elektrykiem, to jest problem z kilometrówką ;]
Przykładowy link
https://bydgoszcz.tvp.pl/77560763/kilometrowki-dla-samochodow-elektrycznych-i-hybrydowych

Dla spokoju własnego, wskazałem w firmie....spalinowego Golfa ;]

Edytowane przez kravitz

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Też tak do tej pory robiłem i nie widzę w tym nic bezsensownego.

BTW, odkryłem wczoraj jeszcze jedną ciekawą "cechę" elektryków, ale to akurat wina chyba ustawodawstwa lub interpretacji przepisów w firmach.

Otóż, jak chcesz jechać służbowo swoim prywatnym elektrykiem, bo jest problem z kilometrówką ;]
Przykładowy link
https://bydgoszcz.tvp.pl/77560763/kilometrowki-dla-samochodow-elektrycznych-i-hybrydowych

Dla spokoju własnego, wskazałem w firmie....spalinowego Golfa ;]

I słusznie, przecież jeżdżenie EV jest za darmo a hybrydy nic nie palą.

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

;l

Nie pij tyle.

Napisano
11 minut temu, HanYs napisał(a):

Nie pij tyle.

Dziękuję. Bardzo cenna rada, zwłaszcza od kogoś, kto prawdopodobnie ma problemy z pęcherzem.

;]

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Dziękuję. Bardzo cenna rada, zwłaszcza od kogoś, kto prawdopodobnie ma problemy z pęcherzem.

;]

Nie mam żadnych problemów z czymkolwiek.

Napisano
1 minutę temu, HanYs napisał(a):

Nie mam żadnych problemów z czymkolwiek.

Cieszy mnie to. Naprawdę.

:ok:

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

Ja oglądam prawie wszystko, co kręci. Trochę zadufany w sobie dzbanek, ale wiedzy i doświadczenia nie można mu odmówić. 

Te 1000 km challenge to sport ekstremalny, gdzie celem jest jak najszybsze 1000 km, więc na 40-minutowy obiad się nie zatrzymuje,  ograniczeń predkości też nie przestrzega. 

W każdym razie przy dobrej infrie nie ma sensu ładować w trasie do ponad 80%. Zwyczajnie szkoda czasu. 

Napisano
3 godziny temu, HelixSv napisał(a):

każdym razie przy dobrej infrie nie ma sensu ładować w trasie do ponad 80%. Zwyczajnie szkoda czasu.

Nie w pl jak już trafisz szybką ładowarkę :jem:

Napisano
6 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Nie w pl jak już trafisz szybką ładowarkę :jem:

Przy 80% nie ma szybkich ładowarek. 🦥

Napisano
2 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Przy 80% nie ma szybkich ładowarek. 🦥

Sa ale nie działają z tesla ;]

Napisano
42 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Sa ale nie działają z tesla ;]