Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Było mi to chyba pisane

Featured Replies

Napisano
21 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Mazda to takie same premium jak jaguar ;]

Jaguar bierze 3x tyle. Sam olej kosztuje 2k. Raz mi zaproponowali wymiane w promocji za pół ceny, razem z filtrem jedyne 1800zł.

;l

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

PS. U mnie chyba walnięta jest wewnętrzna kamerka. Od początku, zaraz po uruchomieniu rzuca błędem, że nie może śledzić zmęczenia kierowcy i że kamerka jest zaparowana lub zasłonięta.

Nie zamierzam składac reklamacji :hehe:

Nie będziesz mógł robić livestreamów na insta. Zastanów się jeszcze, bo jak jej nie naprawisz to będą Ci musiały wystarczyć zdjęcia spod ładowarek a to prawie cyfrowe wykluczenie w świecie EV.

;l

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Teraz już wiem, że mogę się patrzeć nawet do tyłu, a i tak nie będzie ostrzeżenia

Jak wolisz jebnąć w zatrzymane przed Tobą auto albo człowieka wbiegającego pod koła to  luz. 

Napisano
  • Autor
Teraz, HanYs napisał(a):

Jak wolisz jebnąć w zatrzymane przed Tobą auto albo człowieka wbiegającego pod koła to  luz. 

A Tesla sama nie zahamuje?

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał(a):

Może tak może nie. Tylko do jakieś prędkości (40 km/h ?) zatrzyma się na 100% , a przy większej nie jest to gwarantowane.

Wiem, że robi też manewry omijające.

Jak masz działającą kamerę to najpierw będzie “pipczeć” żebyś mógł zahamować. 

Napisano
Godzinę temu, HanYs napisał(a):

Normalne auto powinno w takich sytuacjach zastąpić człowieka, niezależnie gdzie on sobie patrzy. Tak przynajmniej wszędzie działają asystenci.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Normalne auto powinno w takich sytuacjach zastąpić człowieka, niezależnie gdzie on sobie patrzy. Tak przynajmniej wszędzie działają asystenci.

Wszędzie też działają tempomaty 😁

Napisano
20 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Wszędzie też działają tempomaty 😁

I wszystkie mają guzik "resume"!

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Przecież hamuje nawet jak nic przed nią nie ma ;].

Napisano
55 minut temu, Ryb napisał(a):

Oj, nigdy nie jeździłem normalnym autem! 😂

Polecam zapoznać się jak działa automatyczne hamowanie w jakimkolwiek nowym samochodzie.

Napisano
40 minut temu, kadu napisał(a):

Przecież hamuje nawet jak nic przed nią nie ma ;].

To tak na wszelki wypadek, tak pan Muzk zalecił a on nie może się mylić :old:

Napisano

Proszę nie pisać takich rzeczy na teselke bo mi przeszkadzacie w wyborze nowej 3 performance :jem:

Napisano

Oj, nigdy nie jeździłem normalnym autem! 😂

Na to wygląda. 

:hmm:

Polecam zapoznać się jak działa automatyczne hamowanie w jakimkolwiek nowym samochodzie.

Miałem raz okazję, w moim własnym. Zahamował do zera zanim zdążyłem dotknąć hamulca. Mogło mnie tam równie dobrze nie być wcale, a już na pewno nie przeszkadzało mu w którą stronę patrzę. 

Edytowane przez Ryb

Napisano
50 minut temu, Ralph78 napisał(a):

To tak na wszelki wypadek, tak pan Muzk zalecił a on nie może się mylić :old:

Za którymś razem może trafi akurat gdy będzie hamować trzeba i mamy sukces. Wizjoner.

;l

Napisano
Proszę nie pisać takich rzeczy na teselke bo mi przeszkadzacie w wyborze nowej 3 performance :jem:

Plaskacza [emoji33]?

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
Teraz, ppmarian napisał(a):

Plaskacza emoji33.png?

Wysłane za pomocą Tapatalk

Jeszcze muszę się nią przejechać :jem:

Napisano
54 minuty temu, Ryb napisał(a):

Na to wygląda. 

Miałem raz okazję, w moim własnym. Zahamował do zera zanim zdążyłem dotknąć hamulca. Mogło mnie tam równie dobrze nie być wcale, a już na pewno nie przeszkadzało mu w którą stronę patrzę. 

Zrób wideo jak się zatrzymujesz że 100 km/h.

😁

Poziom eksperta jednak nie jest byle osiągnięciem 😂. Trzeba mieć ten łeb. 😁

Napisano
57 minut temu, Ryb napisał(a):

Za którymś razem może trafi akurat gdy będzie hamować trzeba i mamy sukces. Wizjoner.

;l

I to wszystko pomiędzy pożarami 😁

Napisano

Zrób wideo jak się zatrzymujesz że 100 km/h.

😁

Było to jakieś 3 lata temu, podczas podróży na trasie Warszawa-Katowice, na budowanym wtedy odcinku autostrady A1. Puszczali ruch jednym pasem bo drugi był w budowie. Prędkość miałem ok. 90km/h, nie wiem dokładnie ale wtedy wszyscy tak samo mniej więcej jechali. Coś się wydarzyło kilka aut z przodu i poszła reakcja łańcuchowa. Przede mną jechało jakieś nowe Audi, prawdopodobnie też automat mu zadziałał bo było gwałtownie bardzo. Ja byłem zbyt blisko, zbyt zmęczony, zbyt rozkojarzony czym innym (prawdopodobnie jak zwykle przez telefon gadałem), nawet nie zdążyłem pomyśleć a co dopiero nogę na hamulec przełożyć. System zapiszczał (zawsze najpierw piszczy) ale właściwie to nie dał mi czasu na reakcję bo zaczął hamować praktycznie równocześnie. No i wyhamował niemal do zera bez mojego udziału, bo oczywiście dołożyłem w pewnym momencie nogę ale było to dużo za późno, bez systemu na 100% skończyłbym w kufrze tego Audi. To był jedyny raz gdy miałem okazje niechcący sprawdzić system w praktyce i zadziałał bezbłędnie, jak w reklamach. Wideo nie zdążyłem zrobić ale na szczęście mamy Internet, można zobaczyć jak takie rzeczy działają w normalnych autach w symulowanych oraz realnych warunkach.

Edytowane przez Ryb

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Było to jakieś 3 lata temu, podczas podróży na trasie Warszawa-Katowice, na budowanym wtedy odcinku autostrady A1. Puszczali ruch jednym pasem bo drugi był w budowie. Prędkość miałem ok. 90km/h, nie wiem dokładnie ale wtedy wszyscy tak samo mniej więcej jechali. Coś się wydarzyło kilka aut z przodu i poszła reakcja łańcuchowa. Przede mną jechało jakieś nowe Audi, prawdopodobnie też automat mu zadziałał bo było gwałtownie bardzo. Ja byłem zbyt blisko, zbyt zmęczony, zbyt rozkojarzony czym innym (prawdopodobnie jak zwykle przez telefon gadałem), nawet nie zdążyłem pomyśleć a co dopiero nogę na hamulec przełożyć. System zapiszczał (zawsze najpierw piszczy) ale właściwie to nie dał mi czasu na reakcję bo zaczął hamować praktycznie równocześnie. No i wyhamował niemal do zera bez mojego udziału, bo oczywiście dołożyłem w pewnym momencie nogę ale było to dużo za późno, bez systemu na 100% skończyłbym w kufrze tego Audi. To był jedyny raz gdy miałem okazje niechcący sprawdzić system w praktyce i zadziałał bezbłędnie, jak w reklamach. Wideo nie zdążyłem zrobić ale na szczęście mamy Internet, można zobaczyć jak takie rzeczy działają w normalnych autach w realnych warunkach.

Litości 😂

Napisano
1 minutę temu, HanYs napisał(a):

Litości 😂

Ciekawe nie? Warto czasem zobaczyć co oni tam wymyślają w tej Szwecji. Wiesz, że wymyślili też pasy bezpieczeństwa i poduszki powietrzne? Czy Musk wymyślił te elementy na nowo? Czy pasy w Tesli zwisają z sufitu a poduszki są pod siedziskami foteli i emitują dźwięk kozy?

Napisano
21 minut temu, Ryb napisał(a):

Ciekawe nie? Warto czasem zobaczyć co oni tam wymyślają w tej Szwecji. Wiesz, że wymyślili też pasy bezpieczeństwa i poduszki powietrzne? Czy Musk wymyślił te elementy na nowo? Czy pasy w Tesli zwisają z sufitu a poduszki są pod siedziskami foteli i emitują dźwięk kozy?

Nie wiem co to Szwecja 😂

Ile Ty lat jesteś na tym motoryzacyjnym forum?

Napisano
20 minut temu, HanYs napisał(a):

Nie wiem co to Szwecja 😂

To może chociaż Szwajcaria? Na przykład Kaszubska?

;]

20 minut temu, HanYs napisał(a):

Ile Ty lat jesteś na tym motoryzacyjnym forum?

Za długo.

8-)

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

To może chociaż Szwajcaria? Na przykład Kaszubska?

;]

Za długo.

8-)

Dobra, nie będę się już podśmiewał.

Kamery monitorujące wzrok kierowcy są już w użyciu chyba ze 20 lat w ciężarówkach o ile się nie mylę pierwsze było Renault i obecnie pewnie w innych też więc to nie jest nowy pomysł.

Po pierwsze nie wiem skąd myśl, że system awaryjnego hamowania ma być uzależniony od kamery.

Ta kamera to dodatkowe ostrzeżenie dla kierującego autem o potencjalnym dzwonie zanim kontrolę będzie musiał przejąć system AWARYJNEGO hamowania który nie gwarantuje, że nie dojdzie do kolizji. Chyba żaden z producentów samochodów na świecie nie oferuje tego systemu z informacją, że zahamuje skutecznie powyżej 50 km/h.

Może się mylę i jeśli tak to niech mnie ktoś poprawi.

Druga sprawa to, że owszem awaryjne hamowanie zadziała przy wyższych prędkościach ( około 150 km/h max), bo jest stworzony do tego żeby zminimalizować skutki potencjalnej kolizji. Tutaj masz przykłady prostych i popularnych aut.

Kamera wewnętrzna jest świetnym pierwszym krokiem w zapobieganiu kolizji. 

Deal with this ;]

Napisano
20 godzin temu, kravitz napisał(a):

Tylko że Tesla wciąga więcej prundu niż panele produkują :hehe:

Tego w eGolfie nie było ;]

Musiałem w apce ograniczyć pobór ;]

Fklensłe siem robiom?

Napisano
  • Autor
31 minut temu, kiziuk napisał(a):

Fklensłe siem robiom?

Prąd żre z elektrowni, więc wolę ładować tylko z autokonsumpcji latem ;)
Niestety załozyłem panele już po okresie, gdzie ekonomicznie było obojętne czy ładujesz auto w nocy czy w dzień, bo i tak mogłeś wykorzystać 80% tego co wyprodukowałeś za free.

Od powiedzmy połowy września, to już będzie obojętne, więc będę grzał kable w garażu na maksa ;)

Napisano
27 minut temu, kravitz napisał(a):

Prąd żre z elektrowni, więc wolę ładować tylko z autokonsumpcji latem ;)
Niestety załozyłem panele już po okresie, gdzie ekonomicznie było obojętne czy ładujesz auto w nocy czy w dzień, bo i tak mogłeś wykorzystać 80% tego co wyprodukowałeś za free.

Od powiedzmy połowy września, to już będzie obojętne, więc będę grzał kable w garażu na maksa ;)

Współczuję, ja od środy mam podpisaną umowę z dostawcą, mam okienko 4h w nocy ze stawką 0.754c :jem: W ciągu dnia sprzedaje im nadwyżkę za 0.24c :jump:Myślę jednak, że to kwestia czasu jak też zredukują benefity dla posiadaczy PV...

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Współczuję, ja od środy mam podpisaną umowę z dostawcą, mam okienko 4h w nocy ze stawką 0.754c :jem: W ciągu dnia sprzedaje im nadwyżkę za 0.24c :jump:Myślę jednak, że to kwestia czasu jak też zredukują benefity dla posiadaczy PV...

Z tego co widziałem na fakturze, to stawkę za sprzedawanie nadwyżki miałem podobną. U mnie było chyba 0.32 (0.32PLN :hehe: )

Napisano

Z tego co widziałem na fakturze, to stawkę za sprzedawanie nadwyżki miałem podobną. U mnie było chyba 0.32 (0.32PLN :hehe: )
Kraj mlekiem i miodem płynący[emoji16]

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Dzisiaj miałem przyjemność jechać w większą ulewę.

Auto RWD i jak ktoś myślał, że magiczne siły spowodują, że nie będzie próbować tanczyć, to.....tylko myślał ;]

Będzie to chyba ciekawie wyglądać w zimie, szczególnie na jakimś zakręcie ;]

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Dzisiaj miałem przyjemność jechać w większą ulewę.

Auto RWD i jak ktoś myślał, że magiczne siły spowodują, że nie będzie próbować tanczyć, to.....tylko myślał ;]

Będzie to chyba ciekawie wyglądać w zimie, szczególnie na jakimś zakręcie ;]

ZTCP to Tusk... wróć, Musk nie zachęca do jazdy w deszczu. Z tego powodu właśnie zepsuł przecież wycieraczki.

;]

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał(a):

ZTCP to Tusk... wróć, Musk nie zachęca do jazdy w deszczu. Z tego powodu właśnie zepsuł przecież wycieraczki.

;]

Wiesz co? Na temat wycieraczek w Tesli to mi się nie chce nawet tutaj pisać.

Podobny temat jak kierunkowskazy.

Coś co w innych markach działa od lat w taki sposób, że zwyczajnie o tym nie myślisz, tutaj działa jednak inaczej.

Szkoda gadać i sobie nerwy szarpać. Tak jest i już. 3 lata do końca leasingu... ;]

Dzisiaj już jeździłem bez kierunków, wygodniej.

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Jak w BMW. Największy krok Tesli w stronę klasy premium.

:hehe:

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

;]

Wycieraczki wysysają baterię i tyle.

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał(a):

Wiesz co? Na temat wycieraczek w Tesli to mi się nie chce nawet tutaj pisać.

Podobny temat jak kierunkowskazy.

Coś co w innych markach działa od lat w taki sposób, że zwyczajnie o tym nie myślisz, tutaj działa jednak inaczej.

Szkoda gadać i sobie nerwy szarpać. Tak jest i już. 3 lata do końca leasingu... ;]

Ale co z kierunkami?

Napisano
  • Autor
Teraz, HelixSv napisał(a):

Ale co z kierunkami?

Serio nie chce mi się pisać.

Wyjdzie że nie czytałem instrukcji i źle używam kierunkowskazów ;)

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Serio nie chce mi się pisać.

Wyjdzie że nie czytałem instrukcji i źle używam kierunkowskazów ;)

Instrukcji od kierunkowskazów? ;l

Napisano
  • Autor
Teraz, HelixSv napisał(a):

Instrukcji od kierunkowskazów? ;l

Mysle ze jest, bo te kierunki mają dwie opcje ustawień i na bank każda z opcji wymaga dłuższych wyjaśnień ;)

Tak, te kierunki działają tak głupio, że aż poszukałem ustawień i nawet znalazłem. Poprawiło tylko trochę sytuację. 

Napisano
4 minuty temu, kravitz napisał(a):

Mysle ze jest, bo te kierunki mają dwie opcje ustawień i na bank każda z opcji wymaga dłuższych wyjaśnień ;)

Tak, te kierunki działają tak głupio, że aż poszukałem ustawień i nawet znalazłem. Poprawiło tylko trochę sytuację. 

Ewidentnie nie nadążasz za wizjonerskimi rozwiązaniami, które rewolucjonizują podejście do nudnej dotąd motoryzacji. Teraz każdy skręt jest przygodą a Ty tylko marudzisz.

:skromny:

Napisano
7 minut temu, kravitz napisał(a):

Jak dla mnie, to działają tak samo, jak w każdym innym aucie z poprzedniej epoki. :ok:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ewidentnie nie nadążasz za wizjonerskimi rozwiązaniami, które rewolucjonizują podejście do nudnej dotąd motoryzacji. Teraz każdy skręt jest przygodą a Ty tylko marudzisz.

:skromny:

Skręt to nie, ale zmiana pasa to już pewna nieprzyjemność, bo po tak skomplikowanym manewrze, dalej jedziesz jak pipa migając kierunkiem ;)

Nie, Tesla jeszcze nie wymyśliła kliknięcia po którym masz trzy mignięcia. Najwyraźniej samochód rozpoznaje czy już zmieniłeś pas, jak to zrobisz za szybko, to auto czeka aż go zmienisz i tak jedziesz raźnie sobie migając ;]

Nie wiem jak można było tak prostą rzecz skomplikować ;]

Napisano
15 minut temu, kravitz napisał(a):

Skręt to nie, ale zmiana pasa to już pewna nieprzyjemność, bo po tak skomplikowanym manewrze, dalej jedziesz jak pipa migając kierunkiem ;)

Nie, Tesla jeszcze nie wymyśliła kliknięcia po którym masz trzy mignięcia. Najwyraźniej samochód rozpoznaje czy już zmieniłeś pas, jak to zrobisz za szybko, to auto czeka aż go zmienisz i tak jedziesz raźnie sobie migając ;]

Nie wiem jak można było tak prostą rzecz skomplikować ;]

Sugeruję żebyś najpierw sprawdził zanim coś tutaj napiszesz, bo 99% Twoich problemów to niewiedza.

Jak lekko popchasz wajchę to masz to co potrzebujesz.

Napisano
  • Autor
Teraz, HanYs napisał(a):

Sugeruję żebyś najpierw sprawdził zanim coś tutaj napiszesz, bo 99% Twoich problemów to niewiedza.

Jak lekko popchasz wajchę to masz to co potrzebujesz.

Ale ja przecież już to napisałem

"Wyjdzie że nie czytałem instrukcji i źle używam kierunkowskazów"

Przecież w innych autach to działa inaczej i żodyn tak nie ma że lekko popchnę i 3x miga. No żodyn :hehe:

Napisano
22 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Jak dla mnie, to działają tak samo, jak w każdym innym aucie z poprzedniej epoki. :ok:

Auto cancel jest dobry i i mnie działa ok. 
Przy upgrade do FSD jest idealny i wycieraczki również 👍🏼

Napisano
  • Autor
28 minut temu, HelixSv napisał(a):

OK, znalazłem filmik o tej super "Auto" opcji z Tesli ;)

Chyba kolo dobrze to wyjaśnił ;)

Ja to wyłączyłem w cholerę po dwóch dniach, bo mnie doprowadzało do nerwicy.

W zwykłym ustawieniu jest lepiej, ale i tak raz na 3-5x nie pikają kierunki te 3x, tylko jednak do momentu aż auto nie stwierdzi, że pas zmieniłem.

Najczęściej jest tak, jak kliknę kierunek na ułamek sekundy przed tym jak pas zmieniam, tak prawie jak "kierowca BMW". Prawie, bo teraz już robię prawilnie, jak kierowca BMW ;]

Działa to też źle, jak jest korek, ja w nim stoję, migam że chcę skręcić w lewo, korek długi, więc dopiero za jakiś czas zjeżdżam w lewo na pas który się utworzył do skrętu w lewo i co? I kierunek się wyłącza, bo auto stwierdziło, że pas zmieniłem ;]

Przykładowe miejsce z lewoskrętem, gdzie korek stoi na długo, zanim ten pas do lewoskrętu się zaczyna

https://www.google.com/maps/@52.144985,20.9092402,3a,75y,217.91h,72.78t/data=!3m7!1e1!3m5!1s44WDUhYaT2Q_gRiNI_hK4Q!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3D44WDUhYaT2Q_gRiNI_hK4Q%26cb_client%3Dmaps_sv.share%26w%3D900%26h%3D600%26yaw%3D217.90905019229967%26pitch%3D17.21701310446136%26thumbfov%3D90!7i16384!8i8192?coh=205410&entry=ttu

Napisano
48 minut temu, kravitz napisał(a):

Ale ja przecież już to napisałem

"Wyjdzie że nie czytałem instrukcji i źle używam kierunkowskazów"

Przecież w innych autach to działa inaczej i żodyn tak nie ma że lekko popchnę i 3x miga. No żodyn :hehe:

Musk wymyślił, że jak popchniesz to 3x miga. Wizjoner. A wszyscy userzy Tesli, którzy wcześniej jeździli samochodami spalinowymi teraz z zaskoczeniem odkryli, że jest taka fajna funkcja, którą Musk wymyślił bo wcześniej tego nie widzieli.

;l

Aleeeeee... Żeby oddać sprawiedliwość. Jechałem Teslą @format i nie pamiętam działania kierunkowskazów. Znaczy to, że musiały działać normalnie/intuicyjnie bo inaczej zwróciłbym uwagę. Może popsuli później jakąś aktualizacją oprogramowania?

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Ryb napisał(a):

Aleeeeee... Żeby oddać sprawiedliwość. Jechałem Teslą @format i nie pamiętam działania kierunkowskazów. Znaczy to, że musiały działać normalnie/intuicyjnie bo inaczej zwróciłbym uwagę. Może popsuli później jakąś aktualizacją oprogramowania?

Wierzę że Ci wtedy działało, bo oddam że mi też działało np jak wracałem z Kato.

Auto którym do tej pory nie jeździłem, jednak jadę bardziej ostrożnie. Na jeździe testowej też działało.

To przestaje działać, jak już jedziesz "jak swoim" dynamicznie, często w nieco w sposób nieoczekiwany, którego algorytmy Tesli nie przewidziały ;)

Pewnie mojemu ojcu, facet 75 lat po wylewie, też by działały, bo jedzie jak to 75+ ;] Powoli, zachowawczo... ;]

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

To przestaje działać, jak już jedziesz "jak swoim"

No i sprawa się wyjaśniła. Kupiłeś w leasingu, a chcesz jeździć jak swoim 🤪;]

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Nie, Tesla jeszcze nie wymyśliła kliknięcia po którym masz trzy mignięcia.

Ty serio masz coś popsute w tym aucie

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał(a):

Ja to wyłączyłem w cholerę po dwóch dniach, bo mnie doprowadzało do nerwicy.

Well, dla mnie bardzo przydatny ficzer, szczególnie przy zmianie pasa w enhanced autopilot, które niestety trwa trochę dłużej niż trzy mrugnięcia. Ale rozumiem że nie każdemu może to przypaść do gustu, a kłopot z tym ficzerem mają tylko ci zbyt głupi by sobie poradzić z przeczytaniem instrukcji obsługi.