Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Było mi to chyba pisane

Featured Replies

Napisano

Auto dzisiaj jednak wyklikane, ale historię, typową dla mnie jednak opiszę ;)

Otóż dzisiaj zdecydowałem się na….Audi :hehe:

Napisałem nawet do gościa z salonu że jestem chętny.

Ba, nawet próbowałem się do niego 2x dodzwonić. Nie udało się.

W drodze powrotnej z pracy, chciałem nawet skręcić do tego salonu (200m od głównej drogi), ale jakoś mi się nie chciało.

Przejechałem ten skręt i za minutę dzwoni typ z salonu Tesli ;]

Mówi, że wie, że ja odłożyłem zakup na październik, ale teraz jest promo na leasing z Santandera na 102% z jakimś kawałkiem, jak się odbierze auto do końca sierpnia.

Także ten.

Na bank poznacie wszystkie wady tego złomu z pierwszej ręki. Te brednie z wątku na HP to tylko lekki zarys sytuacji :hehe:

IMG_1211.jpeg

Napisano
10 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Będziesz sobie mógł przybić piątkę z @PawelWaw  :panic: Niech się dobrze jeździ :ok:

Ja obstawiam, ze jeszcze sie rozmysli :hehe:

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

A to można bez utraty depozytu? :bzik:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Weź przestań. ;]

Ten ruch mnie dużo zdrowia kosztuje i wyrzeczeń ;]

Muszę to sobie jakoś odbić.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Będziesz sobie mógł przybić piątkę z @PawelWaw  :panic: Niech się dobrze jeździ :ok:

@PawelWaw ma jakąś odwaloną wersję. Ja bidę.

No, ale liczę że moja to przejedzie z 500mil na ładowaniu, a może szejset ;]

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Jest szansa, jak spełnisz stereotypowy warunek użytkownika EV czyli ciągła jazda z wyłączoną klimatyzacją, 90 km/h za Tirem :old:

Napisano
17 minut temu, kravitz napisał(a):

Czyli Y RWD LR.

Będzie najlepsza Tesla na kąciku, czyli tym samym najlepszy samochód na kąciku. 😎

Ale zmiana z je-golfa! ;]

https://youtu.be/nUSbZzIlgCc?si=J1Y5ELd4GTsywtqG

Napisano
  • Autor
9 minut temu, HelixSv napisał(a):

Czyli Y RWD LR.

Będzie najlepsza Tesla na kąciku, czyli tym samym najlepszy samochód na kąciku. 😎

Ale zmiana z je-golfa! ;]

https://youtu.be/nUSbZzIlgCc?si=J1Y5ELd4GTsywtqG

Nie wiem jeszcze czy eGolfa sprzedam. Spoko auto to jest. Serio. 
Może GTE poleci jako pierwsze.

Jak zwykle, będzie to decyzja danej chwili ;]

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

W drodze powrotnej z pracy, chciałem nawet skręcić do tego salonu (200m od głównej drogi), ale jakoś mi się nie chciało.

Mówi, że wie, że ja odłożyłem zakup na październik, ale teraz jest promo na leasing z Santandera na 102% z jakimś kawałkiem, jak się odbierze auto do końca sierpnia.

Także ten.

Na bank poznacie wszystkie wady tego złomu z pierwszej ręki. Te brednie z wątku na HP to tylko lekki zarys sytuacji :hehe:

Zawsze możesz zrezygnować :phi:.

Ja dwa razy nie kupiłem zrabatowanego auta w terminie, z racji procesu akceptacji w korpo. Poprzednim razem potrzebowałem zgody jakiegoś super szefa w Volvo po terminie oferty. Ostatni raz poprostu korpo zapłaciła więcej :skromny:.

Sprzedał auto to nie odbiera ;).

BTW. Volvo też mają obecnie dobre rabaty, jakbyś sobie chciał utrudnić wybór.

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

No to będzie jeden elektryk dookoła komina i drugi dookoła Europy. Też dobrze. :ok:

Albo wystaw oba z deko wyższymi cenami i sprzedaj tego, na którego trafi sie klient.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, HelixSv napisał(a):

No to będzie jeden elektryk dookoła komina i drugi dookoła Europy. Też dobrze. :ok:

Albo wystaw oba z deko wyższymi cenami i sprzedaj tego, na którego trafi sie klient.

Nie wiem jeszcze jak się to potoczy.

Chcialem kupić sobie jakiegoś świeżego klasyka „nie pomnik” do jazdy jak będzie potrzeba drugie auto i dla frajdy. Mam upatrzone dwa takie, ale jak one nie wpadną a zamiast nich jakieś „Seicento Sporting” to też dobrze ;) 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

Jest szansa, jak spełnisz stereotypowy warunek użytkownika EV czyli ciągła jazda z wyłączoną klimatyzacją, 90 km/h za Tirem :old:

Klima to nie, ale tir jak najbardziej ;]

Dla mnie oszczędna jazda to taki orgazmotron ;]

Napisano
  • Autor
28 minut temu, HelixSv napisał(a):

Mam problem z tym bagażnikiem na narty. To co jest do Tesli Y jest deko przerażające w montażu ;)

I tylko z tego powodu może się okazać, że jednak zostawię GTE, żeby mieć czym na narty jechać i okazjonalnie rowery gdzieś przewieźć. W Y rowery można na hak oczywiście, ale nie chce mi się w hak inwestować i w bagażnik na hak, skoro będzie auto do tego celu i tak być może zostawione.

To jedyny powód na zostawienie GTE. Cała reszta przemawia za eGolfem

Napisano
1 godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

@kravitz to pechowy gościu, sam pisze ze zdarza mu się co najgorsze. Już niemoge się doczekać relacji z jazdy tesla.

Ale napisze ci cos, nawet jak jego tesla bedzie po dachowaniu, z uszkodzona bateria, bez dachu to i tak lepsza niz kia ev6 :jem:;]

Żarcik ;]

Napisano
13 minut temu, kravitz napisał(a):

Mam problem z tym bagażnikiem na narty. To co jest do Tesli Y jest deko przerażające w montażu ;)

I tylko z tego powodu może się okazać, że jednak zostawię GTE, żeby mieć czym na narty jechać i okazjonalnie rowery gdzieś przewieźć. W Y rowery można na hak oczywiście, ale nie chce mi się w hak inwestować i w bagażnik na hak, skoro będzie auto do tego celu i tak być może zostawione.

Czyli GTE musi zostać.

Ewentualnie takie coś https://www.shop4tesla.com/pl/products/carcarebags-ski-tasche-tesla-model-y

i box na hak (jakby był). Albo sie okaże, że zasieg jest ok nawet zimą z trumną na dachu. Ładowarek przybywa.

Napisano
  • Autor
38 minut temu, HelixSv napisał(a):

Czyli GTE musi zostać.

Ewentualnie takie coś https://www.shop4tesla.com/pl/products/carcarebags-ski-tasche-tesla-model-y

i box na hak (jakby był). Albo sie okaże, że zasieg jest ok nawet zimą z trumną na dachu. Ładowarek przybywa.

No powiem Ci że jest to jakieś rozwiązanie :ok:

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

@kravitz to pechowy gościu, sam pisze ze zdarza mu się co najgorsze. Już niemoge się doczekać relacji z jazdy tesla.

Ale napisze ci cos, nawet jak jego tesla bedzie po dachowaniu, z uszkodzona bateria, bez dachu to i tak lepsza niz kia ev6 :jem:;]

Żarcik ;]

Dowcipas:jump:

Napisano
14 godzin temu, kravitz napisał(a):

teraz jest promo na leasing z Santandera na 102% z jakimś kawałkiem

Jakoś nie chce mi się wierzyć w takie lokalne promocje. Ja bym się wstrzymał do końca kwartału - ale to ja.

Napisano
13 godzin temu, Ralph78 napisał(a):

A to można bez utraty depozytu? :bzik:

Można

Napisano
15 godzin temu, kravitz napisał(a):

Jakbyś chciał poznać wszelkie (nieoczywiste) kwestie i problemy oraz zobaczyć jak ja sobie z nimi poradziłem - to odzywaj się :ok:

Napisano

Także ten.

IMG_1211.jpeg

Kto się czubi ten się lubi zawsze aktualne ;) 

Lanos elektromobilności jeńców nie bierze 😁

Napisano
13 godzin temu, kravitz napisał(a):

Nie no GTE nieee, toż hybryda Plug in to ideał 😌

Napisano

Po tych wszystkich reklamach w radiu też chciałem se Audi jakieś kupić, ale na stronie nagle pacze, a tam pustki już.

Zrobiłem to samo co Ty ;l Promocyjny leasing Santadera powiadasz? Tylko pamiętaj, że jak Santander to tylko Santander Leasing a nie ten drugi :oki:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, slawekw napisał(a):

Jakoś nie chce mi się wierzyć w takie lokalne promocje. Ja bym się wstrzymał do końca kwartału - ale to ja.

Już dostałem wyliczenie od Santandera. Jest nawet poniżej 102% ;)

Edit: Cena zwykła auta 214 990.

A licząc wszystkie raty, wpłatę początkową i wykup, wychodzi 219 151,90

"Prawie jak w VW" ;)

Edytowane przez kravitz

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Nie no GTE nieee, toż hybryda Plug in to ideał 😌

ideał, ale nie od VW

Priusa bym szarpał jak Reksio szynkę

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Kto się czubi ten się lubi zawsze aktualne ;) 

Lanos elektromobilności jeńców nie bierze 😁

Lanos pomimo tego że dużo chlał, to jednak zasięg miał większy ;]

Napisano
30 minut temu, kravitz napisał(a):

W to wierzę. Ale wiem też że na koniec kwartału Tesla daje od siebie bonusy: rabat kwotowy lub pulę darmowego ładowania lub coś tam jeszcze.

BTW: teraz za ładowarkę musisz dopłacić jakieś 900PLN. Jak chcesz mogę Ci dużo taniej sprzedać moją - nowa, nigdy nie użyta (kupiłem sobie taką na 1F/3F)

Napisano
  • Autor
8 minut temu, slawekw napisał(a):

W to wierzę. Ale wiem też że na koniec kwartału Tesla daje od siebie bonusy: rabat kwotowy lub pulę darmowego ładowania lub coś tam jeszcze.

BTW: teraz za ładowarkę musisz dopłacić jakieś 900PLN. Jak chcesz mogę Ci dużo taniej sprzedać moją - nowa, nigdy nie użyta (kupiłem sobie taką na 1F/3F)

Mam w domu 3 ładowarki. Dwie od VW i jedna na 3 fazy jakaś Zencar czy coś ;)

Ale dzięki.

A jak działa pula darmowego ładowania? Tylko na SuperChargers?

Ja nie wiem czy może ze 2x w roku na taki trafie ;)

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

A jak działa pula darmowego ładowania?

Tylko na SuperChargers?

Podjeżdżasz pod SCh i podłączasz kabel. W apce można sprawdzić, ile już się wykorzystało. 

Tak.

2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Ja nie wiem czy może ze 2x w roku na taki trafie

Już podczas pierwszej wyprawy do Portugalii trafisz na wiele SCh. ;] 

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Już podczas pierwszej wyprawy do Portugalii trafisz na wiele SCh. ;] 

No fakt. Portugalia niestety niezbyt często, tylko raz w miesiącu. Ja potrzebuję np dojechać do Ruciane Nida i wrócić ;] A to już częściej niż Portugalia ;] I jest klops ;]

Jak już to może Rzeszów, w drodze w Bieszczady, ale to jednak uciążliwość pewna jest, bo zwykle jedziemy tam na gwałtu rety po robocie, a stacja mocno oddalona od trasy którą jedziemy i ładowanie plus dojazd do niej, to godzina w plecy.

Narty w Białce? Też xuinia z patatajnią ;)

Ostatnia wyprawa do Szklarskiej. Niby jest stacja za Wro, ale tam jest prawie zawsze kibel z korkiem na autostradzie i ostatnio trasę z Wro do Szklarskiej my pokonaliśmy w jakieś 3h, a Szwagier, który do Wro jechał za nami, ale jednak pojechał A4, zrobił w 8h ;] Wysyłaliśmy mu celowo złośliwe zdjęcia z basenu, a on kwitł z rodziną w korku na austostradzie po której można było spacerować ;] Słabo sie tak zafiksować na ten SuC na tej trasie ;)

Serio Warszawa nie jest jakimś wymarzonym miejscem do startu i szukania SuC ;]

Dobrze że ten kibel będzie mieć jako taki zasięg, więc nie muszę szukać tych nielicznych SuC i podładować się "bele gdzie".

BTW. Znalazłem jakiś obiecujący wiele artykuł, ale obawiam się, że jak zwykle, będzie jak będzie. Z tych stacji zasadniczo i tak mnie prawie żadna nie ratuje, nawet z tych co mają powstać. Najlepsza jest chyba ta w Kato, akurat w miejscu gdzie pewnie ledwo dojadę, podładuję i mogę jechać dalej.

No nie uważam, żebym na SuC miał być zbyt często, ale nawet chciałbym się mylić.

https://otoev.pl/supercharger-tesla-mapa.html

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Mam w domu 3 ładowarki. Dwie od VW i jedna na 3 fazy jakaś Zencar czy coś ;)

Ale dzięki.

A jak działa pula darmowego ładowania? Tylko na SuperChargers?

Ja nie wiem czy może ze 2x w roku na taki trafie ;)

Przez pół roku byłem aż 4 razy na SC ;l

Jak się nie ma w pobliżu SC to ta promocja troche płachta na byka. Takie promo dla Ząbek, Krakowa i Zgierza ;]

3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Edit: Cena zwykła auta 214 990.

A licząc wszystkie raty, wpłatę początkową i wykup, wychodzi 219 151,90

"Prawie jak w VW" ;)

Do tej pory najtaniej PKO/Santander Leasing ok 105%. Także git :oki: Głupi by nie brał ;]

Napisano
46 minut temu, kravitz napisał(a):

Jak już to może Rzeszów, w drodze w Bieszczady, ale to jednak uciążliwość pewna jest, bo zwykle jedziemy tam na gwałtu rety po robocie, a stacja mocno oddalona od trasy którą jedziemy i ładowanie plus dojazd do niej, to godzina w plecy.

Jak bardzo jest oddalona? Myślę, że 15-20 min ładowania wystarczy. 

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Jak bardzo jest oddalona? Myślę, że 15-20 min ładowania wystarczy. 

W najlepszym przypadku niewiele, w najgorszym, przez korki ;)

Zależy jak się trafi właśnie, bo czasem lepiej jechać od wschodu Rzeszowa, trasa optymalna. Wtedy na dojeździe do SC tracisz po 5m w każdą stronę.

Ale jak z tej strony są korki, to warto objechać od zachodu. I wtedy SC jest zupełnie nie po drodze ;]

A od siebie w Bieszczady bez ładowania nie dojadę.

Napisano

Jak ktoś lubi zbaczać z trasy i szukać ładowarek to super. Ta tesla opiwrdzielisz wszystko w mazowieckim na i pod Łódź dojedziesz bez zamulania na autostradzie. W Bieszczady bym się tym nie pchał. 

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

W najlepszym przypadku niewiele, w najgorszym, przez korki ;)

Zależy jak się trafi właśnie, bo czasem lepiej jechać od wschodu Rzeszowa, trasa optymalna. Wtedy na dojeździe do SC tracisz po 5m w każdą stronę.

Ale jak z tej strony są korki, to warto objechać od zachodu. I wtedy SC jest zupełnie nie po drodze ;]

A od siebie w Bieszczady bez ładowania nie dojadę.

Poradzisz sobie. :ok:

Napisano
W dniu 11.07.2024 o 18:20, kravitz napisał(a):

Na bank poznacie wszystkie wady tego złomu z pierwszej ręki

Nie trolluj. Wszyscy wiemy od @PawelWaw, że to jest produkt bez wad!

Napisano
6 godzin temu, iwik napisał(a):

Nie trolluj. Wszyscy wiemy od @PawelWaw, że to jest produkt bez wad!

Teraz pytanie czy opinia @PawelWaw jest w miarę obiektywna i czy można polegać na człowieku, który od szmat czasu walczy ze zdalnym włącznikiem do windy :old:

Napisano
44 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Teraz pytanie czy opinia @PawelWaw jest w miarę obiektywna i czy można polegać na człowieku, który od szmat czasu walczy ze zdalnym włącznikiem do windy :old:

to wszystko przez śmieciowego androida. Jakby to był włącznik z Cupertino to by wszystko hulało 😄 

Napisano
19 minut temu, Filipfm napisał(a):

to wszystko przez śmieciowego androida. Jakby to był włącznik z Cupertino to by wszystko hulało 😄 

Pójdę level wyżej, a wiesz co by było jakby taki przełącznik był z Tesli? Gniótłby ten przycisk od windy jak Reksio by szarpał szynkę, jak Rysio Czarnecki ciągnął dofinansowania z UE :jem: A winda by jeździła nawet na boki, mimo że nie ma takiej potrzeby :old:

Napisano
  • Autor

Tak jak @PawelWaw przewidywał.

Będzie ciekawie, a ja jestem osobą z wrodzonym szczęściem :skromny:

Na wstępie pomyłka urzędnika i zły VIN w dowodzie rejestracyjnym, a dalej polisa ubezpieczeniowa do korekty.

A auto nawet jeszcze nie odebrane. ;]

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Tak jak @PawelWaw przewidywał.

Będzie ciekawie, a ja jestem osobą z wrodzonym szczęściem :skromny:

Na wstępie pomyłka urzędnika i zły VIN w dowodzie rejestracyjnym, a dalej polisa ubezpieczeniowa do korekty.

A auto nawet jeszcze nie odebrane. ;]

Dopiero się rozkręca, #naspokojnie 😎👍

Napisano
W dniu 11.07.2024 o 18:20, kravitz napisał(a):

Mam podobną historię z VW. Jak kupowałem Ceeda to myślałem o golfie VIII, zadzwoniłem do typa, cena potwierdzona, miał przesłać na email wyliczenia leasingu. Potem cisza. Coś tam skrobnąłem jeszcze przypominajkę ale dalej nic. I tak oto jest kia.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, bielaPL napisał(a):

Mam podobną historię z VW. Jak kupowałem Ceeda to myślałem o golfie VIII, zadzwoniłem do typa, cena potwierdzona, miał przesłać na email wyliczenia leasingu. Potem cisza. Coś tam skrobnąłem jeszcze przypominajkę ale dalej nic. I tak oto jest kia.

Tutaj to miałeś akurat wielkie szczęście ;]

Napisano
51 minut temu, bielaPL napisał(a):

Przed zakupem pierwszego Jaga byłem w BMW oglądać X5. Nie do końca mi się podobała ta co mieli na salonie (biały kolor, bo poza tym fajna) więc pani z salonu miała zadzwonić później z propozycja innego auta i kalkulacją leasingu. Tyle im to zajęło, że gdy już wreszcie zadzwoniła to z satysfakcją poinformowałem ją, że od tygodnia jeżdżę już Jagiem.

;]

Napisano
W dniu 22.07.2024 o 12:55, Ryb napisał(a):

Przed zakupem pierwszego Jaga byłem w BMW oglądać X5. Nie do końca mi się podobała ta co mieli na salonie (biały kolor, bo poza tym fajna) więc pani z salonu miała zadzwonić później z propozycja innego auta i kalkulacją leasingu. Tyle im to zajęło, że gdy już wreszcie zadzwoniła to z satysfakcją poinformowałem ją, że od tygodnia jeżdżę już Jagiem.

;]

Trochę szkoda ;]

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Trochę szkoda ;]

Owszem, bo była bardzo ładna.

:serducha:

Napisano
W dniu 11.07.2024 o 20:35, kravitz napisał(a):

same problemy Ci się wygenerowały

pchnij GTE i eGolfa, tesla bedzie do smigania w koło komina i trasy gdzie sobie mozesz ładować na luzaku, i dokupisz jako drugie auto dustera 4x4, akurat zasięg będzie ok, 4x4 w zimie też uprzyjemni jazdę, zapakujesz sobie co tam chcesz ;]