Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Było mi to chyba pisane

Featured Replies

Napisano
  • Autor
7 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Mam to ale bez przycisków.

https://enhauto.com/

To już oglądałem, ale z tego co rozumiem, to ma sporo możliwości to przypisania, ale jednak nie dowolne. Chyba że czegoś nie kumam.

I na pewno nie znalazłem tam „speed limit warning chime” ;]

Znalazłem też, że w starszym sofcie można to było wyłączyć. Szykuj się zatem na aktualizację ;] (chyba że nie dograją tego do starszych aut, które nie musiały tego wymogu spełniać)

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał(a):

To już oglądałem, ale z tego co rozumiem, to ma sporo możliwości to przypisania, ale jednak nie dowolne. Chyba że czegoś nie kumam.

I na pewno nie znalazłem tam „speed limit warning chime” ;]

Znalazłem też, że w starszym sofcie można to było wyłączyć. Szykuj się zatem na aktualizację ;] (chyba że nie dograją tego do starszych aut, które nie musiały tego wymogu spełniać)

Mnie muzg już raz zdenerwował jak włączył opcje sprawdzania wzroku i teraz nie mogę jechać autostradą czytając gazetę albo grając z tyłu w karty...

Napisano
34 minuty temu, kravitz napisał(a):

nie znalazłem tam „speed limit warning chime” ;]

Mi nic przy limitach prędkości nie dzwoni i nie przypominam sobie, żebym coś przy takiej funkcji majstrował. 

Pytałeś gugla?

Screenshot_20240729_194122_Chrome.jpg

Napisano

Od niedawna każdy samochód w UE musi mieć ten system i wg przepisów musi on się sam aktywować po każdym uruchomieniu samochodu (tak samo jak start-stop, line assist, itd). Nie znajdziesz opcji wyłączenia tego na stałe.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/isa-inteligentny-asystent-predkosci-obowiazkowy-od-6-lipca-2022-tzw-czarne-skrzynki-w/kxvcsw1

Edytowane przez kadu

Napisano
8 minut temu, kadu napisał(a):

Od niedawna każdy samochód w UE musi mieć ten system i wg przepisów musi on się sam aktywować po każdym uruchomieniu samochodu (tak samo jak start-stop, line assist, itd). Nie znajdziesz opcji wyłączenia tego na stałe.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/isa-inteligentny-asystent-predkosci-obowiazkowy-od-6-lipca-2022-tzw-czarne-skrzynki-w/kxvcsw1

To chyba w starszych teslach tego nie aktywowali 8]

Napisano
12 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Też mi się tak wydaje. Prawo nie działa wstecz, musg mógłby aktywować, ale tego nikt nie chce. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Mnie muzg już raz zdenerwował jak włączył opcje sprawdzania wzroku i teraz nie mogę jechać autostradą czytając gazetę albo grając z tyłu w karty...

To chyba delikatnie sprawdza, bo ja sporo jechałem, szukając na telefonie filmów na yt z instrukcjami jak co włączy lub wyłączyć ;] . I żadnych ostrzeżeń mi nie rzucało.

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

To chyba delikatnie sprawdza, bo ja sporo jechałem, szukając na telefonie filmów na yt z instrukcjami jak co włączy lub wyłączyć ;] . I żadnych ostrzeżeń mi nie rzucało.

U mnie jakoś nadgorliwie.

Napisano
  • Autor
55 minut temu, HelixSv napisał(a):

Mi nic przy limitach prędkości nie dzwoni i nie przypominam sobie, żebym coś przy takiej funkcji majstrował. 

Pytałeś gugla?

Screenshot_20240729_194122_Chrome.jpg

Tak. To jest w starszych Teslach. W tych nowych to wymóg UE i nie ma takiej opcji.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

Na yt widziałem że ludzie mają pomontowane takie zasuwki do laptopów na kamerkę wewnętrzną ;)

Ja na pewno bym zamontował jakby mi coś takiego przypominało ;]

Napisano
  • Autor
10 minut temu, PawelWaw napisał(a):

To o czym pisałem, w czasie 18:10

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Skandynawska firma robi guziki do klimy i parę programowalnych. Taki panel doczepiany.

Masz na  myśli S3XY Buttons i S3XY Knob ?

Napisano
14 godzin temu, kravitz napisał(a):

No dobra, ale mam trzy tematy, których w instrukcji nie znalazłem, a na forum tutaj odsyłają do instrukcji.

Proszę zatem szanowne grono o info jak to zrobić:

1. Wyłączyć całkiem dźwięk przy zamykaniu auta (na tą chwilę wykminiłem, żeby wgrać przez pendrive plik .wav z nagraną...ciszą).

2. Jak zrobić Res tempomatu

3. Jak uprościć wyłączanie kontroli prędkości

No słucham ;]

Z instrukcji w języku polskim.

ad1.Sterowanie > Blokady > Dźwięk potwierdzenia blokady

ad2. prawa wajcha w dół i czego bardziej prostego szukasz ? ;]

ad.3

"Sterowanie funkcją asystenta prędkości

Aby zmienić ustawienia ostrzegania funkcji Ostrzeżenie o ograniczeniu prędkości, naciśnij Sterowanie > Autopilot > Ostrzeżenie o ograniczeniu prędkości i wybierz jedną z tych opcji:

Wył. — ostrzeżenia nie są wyświetlane, a sygnały dźwiękowe są wyłączone.

Wyświetlacz — na ekranie dotykowym wyświetlany jest znak ograniczenia, a przekroczenie ustalonego limitu powoduje jego powiększenie.

Dźwięk — po przekroczeniu ograniczenia prędkości oprócz informacji graficznej zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.

Użytkownik może również wybrać sposób, w jaki ma być ustalane ograniczenie prędkości:

Względne — użytkownik może również ustawić przesunięcie (przyciskami + i -), jeżeli system ma generować ostrzeżenie, dopiero gdy ograniczenie zostanie przekroczone o określoną wartość. Przykładowo zwiększenie przesunięcia do +10 km/h spowoduje, że ostrzeżenia włączą się, dopiero gdy pojazd przekroczy ograniczenie o 10 km/h.

Górny — pozwala ręcznie ustawić dowolne ograniczenie w zakresie od 30 do 240 km/h."

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, HanYs napisał(a):

Z instrukcji w języku polskim.

ad1.Sterowanie > Blokady > Dźwięk potwierdzenia blokady

ad2. prawa wajcha w dół i czego bardziej prostego szukasz ? ;]

ad.3

"Sterowanie funkcją asystenta prędkości

Aby zmienić ustawienia ostrzegania funkcji Ostrzeżenie o ograniczeniu prędkości, naciśnij Sterowanie > Autopilot > Ostrzeżenie o ograniczeniu prędkości i wybierz jedną z tych opcji:

Wył. — ostrzeżenia nie są wyświetlane, a sygnały dźwiękowe są wyłączone.

Wyświetlacz — na ekranie dotykowym wyświetlany jest znak ograniczenia, a przekroczenie ustalonego limitu powoduje jego powiększenie.

Dźwięk — po przekroczeniu ograniczenia prędkości oprócz informacji graficznej zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.

Użytkownik może również wybrać sposób, w jaki ma być ustalane ograniczenie prędkości:

Względne — użytkownik może również ustawić przesunięcie (przyciskami + i -), jeżeli system ma generować ostrzeżenie, dopiero gdy ograniczenie zostanie przekroczone o określoną wartość. Przykładowo zwiększenie przesunięcia do +10 km/h spowoduje, że ostrzeżenia włączą się, dopiero gdy pojazd przekroczy ograniczenie o 10 km/h.

Górny — pozwala ręcznie ustawić dowolne ograniczenie w zakresie od 30 do 240 km/h."

1. Już znalazłem.

2. To co opisujesz to jest odpowiednik Set w innych autach, a nie Res

3. Już ustalone że w nowych Teslach nie ma tej opcji z powodu regulacji UE. Czekam na jakiś aftermarket.

Napisano
20 godzin temu, kravitz napisał(a):

No dobra, ale mam trzy tematy, których w instrukcji nie znalazłem, a na forum tutaj odsyłają do instrukcji.

Proszę zatem szanowne grono o info jak to zrobić:

1. Wyłączyć całkiem dźwięk przy zamykaniu auta (na tą chwilę wykminiłem, żeby wgrać przez pendrive plik .wav z nagraną...ciszą).

2. Jak zrobić Res tempomatu

3. Jak uprościć wyłączanie kontroli prędkości

No słucham ;]

Ocho, ty widzę nadal bez instrukcji (i choćby 15 minut na YouTube gdzie filmów na temat obsługi są dziesiątki). Ja zaskoczony nie jestem 

Napisano
20 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Stawiam ze sie nie da ;]

Jakby wziął audi to by się dało 

Napisano
19 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Też nie wiem dlaczego wziąłeś Y zamiast EV6 🤪😁

EV6 ewentualnie Ranger z dieselkiem

Napisano
19 godzin temu, kravitz napisał(a):

Nie chcę mieć żadnych jakiś przeglądów, gdzie mechanik kopie w oponkę i "należy się 1000". 

Wczoraj byłem na pierwszym przeglądzie w Maździe. Wymiana oleju i filtra kabinowego. 2180.

Napisano
19 godzin temu, slawekw napisał(a):

Są chyba dwa miejsca gdzie to można włączyć/wyłączyć. U mnie jest cisza. Może w Twojej wersji softu tego nie ma ?

Oczywiście jest. Ale przelecenie menu, czy w wersji w dla osób w podeszłym wieku, znalezienie tego w instrukcji, to dla kolegi za trudne rzeczy.

Napisano
  • Autor
28 minut temu, format napisał(a):

Wczoraj byłem na pierwszym przeglądzie w Maździe. Wymiana oleju i filtra kabinowego. 2180.

To są płyny o części namaszczone łaską borzą. Nie może być inaczej.

Napisano
  • Autor
28 minut temu, format napisał(a):

Oczywiście jest. Ale przelecenie menu, czy w wersji w dla osób w podeszłym wieku, znalezienie tego w instrukcji, to dla kolegi za trudne rzeczy.

Typowe wyzlosliwianie sie fanbojow.

Tylko jedna z tych rzeczy byla. Reszta niedostępna w Tesli.

Napisano
16 minut temu, kravitz napisał(a):

Typowe wyzlosliwianie sie fanbojow.

Tylko jedna z tych rzeczy byla. Reszta niedostępna w Tesli.

Typowe RTFM

Napisano
  • Autor
13 minut temu, format napisał(a):

Typowe RTFM

Pieprzenie przez tysiące stron o duperelach, ale proste, jednak niewygodne pytanie o rzecz nieistniejącą w tym cudzie techniki i już rtfm.

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Pieprzenie przez tysiące stron o duperelach, ale proste, jednak niewygodne pytanie o rzecz nieistniejącą w tym cudzie techniki i już rtfm.

Po prostu nie chciało ci się przeczytać instrukcji, nie chciało ci się nawet wpisać swoich pytań w YouTube. Wolałeś marnować czas kolegów. A o tysiącach stron o duperelach pieprzysz, bo instrukcji online nawet nie widziałeś na oczy.

Napisano
  • Autor
Teraz, format napisał(a):

Po prostu nie chciało ci się przeczytać instrukcji, nie chciało ci się nawet wpisać swoich pytań w YouTube. Wolałeś marnować czas kolegów. A o tysiącach stron o duperelach pieprzysz, bo instrukcji online nawet nie widziałeś na oczy.

Bełkot i tyle.

Powyzej masz nawet dowody ze szukałem filmów z instrukcjami, stąd trafiłem na to jak zmienić dźwięki przy zamykaniu. Takich informacji jest najwięcej w necie i wyskakują jako pierwsze, bo to ciekawostka i dobry klikacz, jak auto się zamyka i masz dźwięk kozy.

Informacje o tym że czegoś w danym aucie nie ma, jeszcze trudniej znaleźć, a już na pewno nie ma ich w instrukcji.

To jest właściwe forum do takich pytań właśnie.

Napisano

Najlepszy dźwięk do zamykania to kaczka, ja mam ustawiłem jak pis rządził a teraz mi się nie chce zmienić ;]

Napisano
22 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Najlepszy dźwięk do zamykania to kaczka, ja mam ustawiłem jak pis rządził a teraz mi się nie chce zmienić ;]

Teraz Donlad. Możesz zostawić. ;]

Napisano
50 minut temu, HelixSv napisał(a):

Teraz Donlad. Możesz zostawić. ;]

Faktycznie 8]

Napisano
12 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Dziękujmy Panu, że nie mamy 2024 tylko starsze ;]

13 godzin temu, kadu napisał(a):

Pamiętam, że jak wjechały 3 HL to ludzie się wkurzali na ten system.

Jak żyć

Napisano
1 minutę temu, komor napisał(a):

Dziękujmy Panu, że nie mamy 2024 tylko starsze ;]

A miałem iść na jazdę próbną nowej 3 perf 8]

Napisano
42 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

A miałem iść na jazdę próbną nowej 3 perf 8]

Oby zrobili jak z wycieraczkami na AP ;]

Wierze w cuda.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

@kravitz jezdzi jeszcze zlom ? ;]:jem:

Dzisiaj jechał. Stoi na mieście, oby nie porysował jakiś ktoś ;]

Napisano
10 godzin temu, format napisał(a):

To jest premium to musi kosztować. 

Napisano
29 minut temu, kravitz napisał(a):

Dzisiaj jechał. Stoi na mieście, oby nie porysował jakiś ktoś ;]

Przynajmniej się nagra chyba że z oszczędności wyłączyłeś nagrywanie ? ;]

Parkowanie za darmo, buspasiki, tak się żyje :jem:

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał(a):

To jest premium to musi kosztować. 

Mazda to takie same premium jak jaguar ;]

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Przynajmniej się nagra chyba że z oszczędności wyłączyłeś nagrywanie ? ;]

Parkowanie za darmo, buspasiki, tak się żyje :jem:

Oczywiście że wyłączyłem nagrywanie, za kogo Ty mnie właściwie masz? ;]

Oczywiście darmowe parkowanie. Przy Dw. Zachodnim ;]

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Oczywiście że wyłączyłem nagrywanie, za kogo Ty mnie właściwie masz? ;]

Kurcze wyłącz tylko w lokalizacji dom, normalnie włączone musi być, szczególnie że prąd za darmo masz ;]

Napisano
13 godzin temu, kravitz napisał(a):

Czyli jerozolimskimi śmigasz? Czy tam przypadkiem nie ma buspasów ;) ?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Czyli jerozolimskimi śmigasz? Czy tam przypadkiem nie ma buspasów ;) ?

O 6 rano to było wszystko jedno ;)

Napisano
  • Autor

Kolejny problem.

Tym razem żart ;]

Ładuję Teslę dzisiaj z gniazdka 3 fazy. Słoneczko ładnie świeci od rana, panele pracują pełną parą.

Tylko że Tesla wciąga więcej prundu niż panele produkują :hehe:

Tego w eGolfie nie było ;]

Musiałem w apce ograniczyć pobór ;]

Napisano
W dniu 27.07.2024 o 17:25, kravitz napisał(a):

95 zawsze ustawiam. Tiry jadą 1-3km wolniej.

Wlasnie tak ustawiam, żeby mnie żaden nie wyprzedzał, a i ja mam ze 3 wyprzedzania na trasie maks ;)

Nie jadę za tirem.

Luz i relaks.

Muszę zacząć też ustawiać tempomat na 95km/h. Ale ja to będę robił gdy będę miał do wyprzedzenia sześć TIRów pod rząd.

;]

Napisano
W dniu 29.07.2024 o 09:26, kravitz napisał(a):

Żona nie chce jeździć Teslą  ;)

To już drugi taki przypadek na tym forum!!!

:O

Napisano
W dniu 29.07.2024 o 10:43, kravitz napisał(a):

Nie Reset, tylko Resume, czyli powrót do poprzedniej ustawionej prędkości (przed przyhamowaniem) ;)

Dla mnie to jest deal-breaker bo ja używam tempomatu najbardziej z wszystkiego.

W dniu 29.07.2024 o 10:43, kravitz napisał(a):

Tak, pika nieznośnie. Jadę zwykle 60km/h na 50tce, żadne tam wariaty ;)

Jest ikonka do wyciszenia, na obwodzie znaku z prędkością. Ikonka ma na oko średnicę 3mm. No sorry, męskim paluchem w to trafić...

A nie da się ustawić tolerancji? U mnie można ustawić max 10km/h ponad limit żeby nie alarmował*.

:ok:

* Oczywiście można też całkowicie to wyłączyć. Na zawsze.

:}

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał(a):

Dla mnie to jest deal-breaker bo ja używam tempomatu najbardziej z wszystkiego.

Wiesz jak jest. "To jest kwestia przyzwyczajenia" :hehe:

1 minutę temu, Ryb napisał(a):

A nie da się ustawić tolerancji? U mnie można ustawić max 10km/h ponad limit żeby nie alarmował*.

Tego nie ominiesz dzisiaj IMHO. Nie jest to kwestia Tesli/nie Tesli.

Wydaje mi się (nie wiem tego), może być najłatwiej we wszekich VAGach, bo tam zawsze jest jakiś soft na rynku, który możesz podpiąć i powyłączać co tam chcesz. Jednak z fabryki jak wyjedzie też będzie tak samo upierdliwe.

PS. U mnie chyba walnięta jest wewnętrzna kamerka. Od początku, zaraz po uruchomieniu rzuca błędem, że nie może śledzić zmęczenia kierowcy i że kamerka jest zaparowana lub zasłonięta.

Nie zamierzam składac reklamacji :hehe:

Napisano
W dniu 29.07.2024 o 19:17, PawelWaw napisał(a):

A nie ma rozwiązań aftermarketowych, jak na wszystko inne?

;l

61ylDN2LkDL._AC_UY1000_.jpg

Napisano
W dniu 30.07.2024 o 06:24, format napisał(a):

Tanio!

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

A nie ma rozwiązań aftermarketowych, jak na wszystko inne?

;l

61ylDN2LkDL._AC_UY1000_.jpg

O właśnie. @PawelWaw pisał, że u niego to działa upierdliwie, a ja stwierdziłem że mnie to jakoś puszczało płazem jak się gapiłem na telefon.

Pewnie właśnie dlatego, że kamerka nie działa ;]

Przy pierwszych kilometrach wiadomo, że jest pełno komunikatów których człowiek nie pojmuje i kładzie na to, że "to nowe auto i się nauczę".

Teraz już wiem, że mogę się patrzeć nawet do tyłu, a i tak nie będzie ostrzeżenia ;]