Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Było mi to chyba pisane

Featured Replies

Napisano
13 minut temu, kravitz napisał(a):

Jak zauważyłeś lub nie, niektórych tematów w tym aucie jednak nie ma.

Wszystko do ogarnięcia.

Pierwsze 100 km na testówce nie wiedziałem jak się radio włącza, byłem zmuszony do spotify.

A, to że Ci samoczynnie hamuje to sztuka wyczucia w których momentach wyłączamy ACC/AP.

Uprzedzając Twoje dalsze pytanie hamowanie awaryjne działa nawet przy normalnej jeździe bez ACC. Reakcja samochodu jest wyczuwalna i znacznie szybsza niż człowieka.

Napisano
21 minut temu, kravitz napisał(a):

Jak zauważyłeś lub nie, niektórych tematów w tym aucie jednak nie ma.

Ale ja to doskonale wiem i wprost o tym pisałem nie raz.

Z tym że ja sprawdziłem jak działają różne ficzery Tesli, czasami ich podejście jest inne jednak działa - i to jest OK. Tematy które mi przeszkadzały starałem się rozwiązać konstruktywnie: zmiana zawieszenia na komfortowe, dołożenie ekranu z AndroidAuto, elektrycznie otwierany/zamykany frunk, zaraz wjedzie zdalne otwieranie bagażnika (via S3XY Commander) itd.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, slawekw napisał(a):

Ale ja to doskonale wiem i wprost o tym pisałem nie raz.

Z tym że ja sprawdziłem jak działają różne ficzery Tesli, czasami ich podejście jest inne jednak działa - i to jest OK. Tematy które mi przeszkadzały starałem się rozwiązać konstruktywnie: zmiana zawieszenia na komfortowe, dołożenie ekranu z AndroidAuto, elektrycznie otwierany/zamykany frunk, zaraz wjedzie zdalne otwieranie bagażnika (via S3XY Commander) itd.

Te zegary sobie dokupię jak wrócę, ale resztę odpuszczam. Plan na to auto to jednak 3.5 roku i nie więcej. Nie będę inwestować ;)

Napisano
4 minuty temu, kravitz napisał(a):

Te zegary sobie dokupię jak wrócę

To polecam żebyś najpierw zobaczył jak to działa. Nie wszystko jest idealne, jak w opisie/instrukcji.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, slawekw napisał(a):

To polecam żebyś najpierw zobaczył jak to działa. Nie wszystko jest idealne, jak w opisie/instrukcji.

Widziałeś coś z Aliekspres co jest idealne? ;)

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Te zegary sobie dokupię jak wrócę, ale resztę odpuszczam. Plan na to auto to jednak 3.5 roku i nie więcej. Nie będę inwestować ;)

to co następne? ;] 

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

to co następne? ;] 

Mysle, ze jakas Dacia w wersji zaslepka ;]

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał(a):

Plan na to auto to jednak 3.5 roku i nie więcej.

czy to jest takze zdanie zony juz? :totalszok:

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Mysle, ze jakas Dacia w wersji zaslepka ;]

Dokładnie to chciałem napisać.

Napisano
23 godziny temu, kravitz napisał(a):

Trzeba było wziąć Audi lub BMW. Nie musiałbyś zgadywać kiedy trzeba wyłączyć tempomat żeby Cię nie zabił a kiedy nie, nie zastanawiałbyś się jak włączyć radio czy przywrócić zaprogramowaną prędkość ani którą ręką należy otwierać drzwi.

:skromny:

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Ryb napisał(a):

Trzeba było wziąć Audi lub BMW. Nie musiałbyś zgadywać kiedy trzeba wyłączyć tempomat żeby Cię nie zabił a kiedy nie, nie zastanawiałbyś się jak włączyć radio czy przywrócić zaprogramowaną prędkość ani którą ręką należy otwierać drzwi.

Ale ja serio bym wolał to Audi. Tym razem wybierała żona ;)

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał(a):

O czym ty piszesz? 
Tata motors robi najlepsze auta 😁

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał(a):

Przynajmniej byś miał skrzynię biegów 👍🏼

Napisano
14 minut temu, HanYs napisał(a):

O czym ty piszesz? 
Tata motors robi najlepsze auta 😁

Tak? Opowiadaj!

:jem:

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

A jezdzi juz tym najlepszym autem na swiecie? Czy jest tak zadowolona z wyboru, ze jezdzi Golfem

Napisano
  • Autor
35 minut temu, Filipfm napisał(a):

A jezdzi juz tym najlepszym autem na swiecie? Czy jest tak zadowolona z wyboru, ze jezdzi Golfem

Najczęściej jeździ eGolfem ;]

Napisano
W dniu 27.08.2024 o 06:26, slawekw napisał(a):

To nic nie pomoże. Są na tym świecie ludzie którzy całe życie kopulują w jednej pozycji. Każda zmiana jest bardzo trudna i nie ma sensu żeby próbowali inaczej, bo to nie jest przyjemne 😁

Napisano
W dniu 27.08.2024 o 02:52, komor napisał(a):

Wszystko do ogarnięcia.

Pierwsze 100 km na testówce nie wiedziałem jak się radio włącza, byłem zmuszony do spotify.

A, to że Ci samoczynnie hamuje to sztuka wyczucia w których momentach wyłączamy ACC/AP.

Uprzedzając Twoje dalsze pytanie hamowanie awaryjne działa nawet przy normalnej jeździe bez ACC. Reakcja samochodu jest wyczuwalna i znacznie szybsza niż człowieka.

To jest ciekawe dlaczego niektórzy ludzie mają problem z AP. Mi się to zdarzyło może kilka razy w ciągu dwóch lat i to nie było ostre hamowanie tylko auto zwolniło trochę. 

Może to kwestia szerokości dróg w EU albo organizacji ruchu i niedostosowanie marginesu ignorowania toru potencjalnej kolizji.

Ja mam ustawione “późne ostrzeganie” w może to na wpływ na tego typu sytuacje? 

Napisano
  • Autor
10 minut temu, HanYs napisał(a):

To jest ciekawe dlaczego niektórzy ludzie mają problem z AP. Mi się to zdarzyło może kilka razy w ciągu dwóch lat i to nie było ostre hamowanie tylko auto zwolniło trochę. 

Może to kwestia szerokości dróg w EU albo organizacji ruchu i niedostosowanie marginesu ignorowania toru potencjalnej kolizji.

Przyhamowania i zwalniania mam ciągle, nawet na ekspresówce w nocy jak nic nie jedzie. Prawie zawsze przy MOP, ale nie jest to jakaś reguła.

Tez mam na późne ustawione.

Napisano
8 godzin temu, kravitz napisał(a):

Przyhamowania i zwalniania mam ciągle, nawet na ekspresówce w nocy jak nic nie jedzie. Prawie zawsze przy MOP, ale nie jest to jakaś reguła.

Tez mam na późne ustawione.

Na S7 od Elbląga do wawy miałeś???

Napisano
17 godzin temu, HanYs napisał(a):

u nas w PL jak to u nas, nic nie może być normalne ;l Na autostradach/S-kach po przyzwyczajeniu się jest lepiej niż dobrze. Na zwykłych drogach wystarczy, że ktoś z drugiej strony zbyt mocno zbliży się do lini i auto już przed nim hamuje.

Trochę brakuje mi takiego pasywnego tempomatu, gdzie jak auto jedzie na ustawionym parametrze, będzie stała krowa to przywali w nią i jedzie dalej ;]

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Na S7 od Elbląga do wawy miałeś???

Kilka razy. A przy jednym mop dosłownie ze 3-4x tak, że co sekundę musiałem ponownie pedal gazu naciskać.

Napisano
32 minuty temu, kravitz napisał(a):

Kilka razy. A przy jednym mop dosłownie ze 3-4x tak, że co sekundę musiałem ponownie pedal gazu naciskać.

Dziwne bo w niedzielę jechałem te trasa. I zero akcji takich. Coś chyba składana w poniedziałek???

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Dziwne bo w niedzielę jechałem te trasa. I zero akcji takich. Coś chyba składana w poniedziałek???

Dodam, że ja nie jeżdżę za tirem. Może tym się wyróżniam? ;]

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Zgłoś problem przez apkę.

Napisano
  • Autor
W dniu 30.08.2024 o 20:46, HanYs napisał(a):

Zgłoś problem przez apkę.

Chyba trzeba będzie, bo z tym autem ogólnie jest niepewnie.

Wczoraj odbierałem auto z parkingu na lotnisku. Stało 10 dni.

Miałem telefon w kieszeni, auto się otworzyło, ale jak chciałem wbić D to już wyświetlił się komunikat o tym, że telefon nierozpoznany jako kluczyk. Dobrze że kartę miałem.

Po przejechaniu ze 2km maks na hambugsa na Orlen, już telefon jako kluczyk działał ;)

Napisano

Chyba trzeba będzie, bo z tym autem ogólnie jest niepewnie.

Wczoraj odbierałem auto z parkingu na lotnisku. Stało 10 dni.

Miałem telefon w kieszeni, auto się otworzyło, ale jak chciałem wbić D to już wyświetlił się komunikat o tym, że telefon nierozpoznany jako kluczyk. Dobrze że kartę miałem.

Po przejechaniu ze 2km maks na hambugsa na Orlen, już telefon jako kluczyk działał ;)

To nic, ja raz musiałem cały dzień na karcie pomykać bo apka padła w telefonach, auto nie reagowało na nic poza kartą.

Usunąłem apke i dodałem na nowo i kompletny brak reakcji. Naprawiło się po 12 godzinach ;l Resety srety, samo się naprawiło podczas postoju godzinnego.

W tygodniu mam serwis w związku z tym zaplanowany bo wyraźnie coś nie bangla.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, komor napisał(a):

W tygodniu mam serwis w związku z tym zaplanowany bo wyraźnie coś nie bangla.

To daj znać czy coś pomogło. Tesla rozumiem?

Ja mam wrażenie że to jednak "cecha a nie wada" i trzeba chyba nosić i kartę.

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

Mnie się może z 3 razy tak zdarzyło, w ciągu prawie 3 lat. Dla porównania problemy z otwieraniem w Maździe mam kilka razy dziennie.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, format napisał(a):

Mnie się może z 3 razy tak zdarzyło, w ciągu prawie 3 lat. Dla porównania problemy z otwieraniem w Maździe mam kilka razy dziennie.

No to ja miałem już 2x przez miesiąc.

Pierwszy raz był jak pojechałem nad morze. Auto postało sobie dzień i później musiałem nawet otwierać z karty, bo telefonu nie widziało.

Ten Teslowy kluczyk co można dokupić, trzeba przykładać jak kartę? Czy on działa zbliżeniowo i tak jak w innych markach?

Zastanawiam się nad tym.

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

No to ja miałem już 2x przez miesiąc.

Pierwszy raz był jak pojechałem nad morze. Auto postało sobie dzień i później musiałem nawet otwierać z karty, bo telefonu nie widziało.

Ten Teslowy kluczyk co można dokupić, trzeba przykładać jak kartę? Czy on działa zbliżeniowo i tak jak w innych markach?

Zastanawiam się nad tym.

Zobacz sobie czy po prostu aplikacji Tesli ci w telefonie nie ubiło.

Napisano
  • Autor
Teraz, format napisał(a):

Zobacz sobie czy po prostu aplikacji Tesli ci w telefonie nie ubiło.

Nie wiem czy dobrze rozumiem.

Ja na apkce Tesli wczoraj szukałem samochodu na tym parkingu podlotniskowym we Wrocławiu.

Apka działała zatem, samochód się w apce zgłaszał, tzn była widoczna jego lokalizacja.

Auto się otworzyło normalnie jak szarpnąłem za klamkę, ale już przy próbie "wrzucenia biegu" rzygnęło błędem, że kluczyk w telefonie nierozpoznany.

Wyjechaliśmy może z 5m od lotniska i stanęliśmy na Orlenie na jedzenie, bo nam już kiszki marsza grały. I po wyżerce (już zapomniałem o problemach z ruszaniem), auto normalnie się otworzyło i ruszyło. Dzisiaj nim jechałem z rana i też bez problemu.

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Nie wiem czy dobrze rozumiem.

Ja na apkce Tesli wczoraj szukałem samochodu na tym parkingu podlotniskowym we Wrocławiu.

Apka działała zatem, samochód się w apce zgłaszał, tzn była widoczna jego lokalizacja.

Auto się otworzyło normalnie jak szarpnąłem za klamkę, ale już przy próbie "wrzucenia biegu" rzygnęło błędem, że kluczyk w telefonie nierozpoznany.

Wyjechaliśmy może z 5m od lotniska i stanęliśmy na Orlenie na jedzenie, bo nam już kiszki marsza grały. I po wyżerce (już zapomniałem o problemach z ruszaniem), auto normalnie się otworzyło i ruszyło. Dzisiaj nim jechałem z rana i też bez problemu.

Trudno powiedzieć. Mnie się zdarzały zwisy, tzn apka działała, ale nie spinała się z samochodem. Wówczas głównym objawem było to że spinała się z telefonem żony, gdzie akurat działała dobrze. No i w efekcie samochód myśląc że jestem Kingą ustawiał mi fotel nie pode mnie a pod żonę i puszczał mi gównianą muzykę. Musiałem więc ręcznie przepiąć profil w samochodzie i można było jechać. Trochę zabawne, ale też trudno winić Teslę o to że system operacyjne w słuchawce coś nie bardzo dobrze przepuścił bluetootha do aplikacji. Generalnie ubicie apki Tesla i uruchomienie jej na nowo rozwiązywało problem.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, format napisał(a):

Trudno powiedzieć. Mnie się zdarzały zwisy, tzn apka działała, ale nie spinała się z samochodem. Wówczas głównym objawem było to że spinała się z telefonem żony, gdzie akurat działała dobrze. No i w efekcie samochód myśląc że jestem Kingą ustawiał mi fotel nie pode mnie a pod żonę i puszczał mi gównianą muzykę. Musiałem więc ręcznie przepiąć profil w samochodzie i można było jechać. Trochę zabawne, ale też trudno winić Teslę o to że system operacyjne w słuchawce coś nie bardzo dobrze przepuścił bluetootha do aplikacji. Generalnie ubicie apki Tesla i uruchomienie jej na nowo rozwiązywało problem.

Sprawdzę następnym razem ubijanie apki, ale wiesz....ja mam iPhone ;]

Co do żony, to nie było opcji. Żona została na terminalu ze swoim telefonem. Ma zwichniętą nogę, a parking we Wrocku jest tak duży, że aż nie wiem jak do tego doszło że stworzyli taki parking ;) Szedłem na bank ponad kilometr

Napisano
  • Autor

Jako taka informacja.

Auto zostawiłem na parkingu naładowane ze stanem 95%

Po 10 dniach, stan był 90%

Lato, ciepło, żadnego sentry mode.

Jest ładowarka na lotnisku we Wro, więc dla mnie było wygodnie naładować się przed odlotem, zwłaszcza że był na to czas.

Wsiadłem później do naładowanego samochodu i sobie dojechałem do domu.

Dystans 368km pokonałem z lotniska, zostało jeszcze jakieś 60km zasięgu, dzisiaj jeszcze się na tym po Wawie pokręciłem i jeszcze mam ze 20km.

Jechałem już nie 120/140 na S i A, ale na S 117km/h (tak mi się ustawiło i zostało), a na A 130.

Widać mogłem szybciej, ale że nie startowałem ze 100% z lotniska, a samochód co chwila mi wyświetlał komunikat, że mam nie przekraczać 115km/h jak chcę dojechać, to jechałem nieco wolniej niż do Wrocka.

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Tesla Y. No ogólnie czuje że się przejadę do serwisu turystycznie, ale przynajmniej próbuje coś z tym zrobić.

Godzinę temu, format napisał(a):

Trzeba sprzedać mazde, Tesla jednak częściej się otwiera, mi raz nawet sama wg apki ;l

44 minuty temu, kravitz napisał(a):

Sprawdzę następnym razem ubijanie apki, ale wiesz....ja mam iPhone ;]

Co do żony, to nie było opcji. Żona została na terminalu ze swoim telefonem. Ma zwichniętą nogę, a parking we Wrocku jest tak duży, że aż nie wiem jak do tego doszło że stworzyli taki parking ;) Szedłem na bank ponad kilometr

iPhone rozwiązał mi problem braku możliwości uruchomienia pojazdu, na jakimś Xiaomi co chwilę nie widział kluczyka ale auto otwierał i zamykał.

Też myślałem, że apke mi ubija iPhone, ale raz jest tak, raz inaczej.

40 minut temu, kravitz napisał(a):

Jako taka informacja.

Lato, ciepło, żadnego sentry mode.

Jest ładowarka na lotnisku we Wro, więc dla mnie było wygodnie naładować się przed odlotem, zwłaszcza że był na to czas.

Wsiadłem później do naładowanego samochodu i sobie dojechałem do domu.

Dystans 368km pokonałem z lotniska, zostało jeszcze jakieś 60km zasięgu, dzisiaj jeszcze się na tym po Wawie pokręciłem i jeszcze mam ze 20km.

Jechałem już nie 120/140 na S i A, ale na S 117km/h (tak mi się ustawiło i zostało), a na A 130.

Widać mogłem szybciej, ale że nie startowałem ze 100% z lotniska, a samochód co chwila mi wyświetlał komunikat, że mam nie przekraczać 115km/h jak chcę dojechać, to jechałem nieco wolniej niż do Wrocka.

Czekaj, ty masz RWD czy LR RWD?

Edytowane przez komor

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, komor napisał(a):

Czekaj, ty masz RWD czy LR RWD?

Tak, LR RWD

Zalezalo mi najbardziej na zasięgu.

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

mi sie przez 2,5 lata zdarzylo z 2 razy ale restart telefonu rozwiazal problem.

Napisano

Tak, LR RWD

Zalezalo mi najbardziej na zasięgu.

Ja wczoraj machnąłem na strzał 320 km, ale mam AWD. 95% -> 14%. Tylko autostrada, ale głównie 110 - 130 km/h. No to powiem szczerze że przepaści nie ma ;] Myślałem, że ten RWD LR będzie robił swoje a tu szału nie ma specjalnie.

A nie boisz się zostawiać auto na dłużej tak mocno naładowane? 3 właściciel może mieć większą degradację przez Ciebie :old:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, komor napisał(a):

Ja wczoraj machnąłem na strzał 320 km, ale mam AWD. 95% -> 14%. Tylko autostrada, ale głównie 110 - 130 km/h. No to powiem szczerze że przepaści nie ma ;] Myślałem, że ten RWD LR będzie robił swoje a tu szału nie ma specjalnie.

A nie boisz się zostawiać auto na dłużej tak mocno naładowane? 3 właściciel może mieć większą degradację przez Ciebie :old:

To zależy pewnie od warunków jazdy.

Np wczoraj widziałem wiatraki przy trasie zwrócone w taką stronę, że sugerowało że jadę centralnie pod wiatr. I kręciły się szybko.

Dodatkowo jechałem z obciążeniem pewnie ze 450kg (rodzina w zasadzie wszystkie osoby dorosłe i walizki pełne)

Nie widziałem porównań na yt tych wersji, ale są filmiki LR AWD vs RWD (nie LR) i z nich wynika, że jest jakieś 2kWh na 100km lepiej w przypadku jednego silnika.

Przepasci nie będzie, ale liczę że jestem do przodu jakieś 50km

Napisano
4 godziny temu, format napisał(a):

Mnie się może z 3 razy tak zdarzyło, w ciągu prawie 3 lat.

Mnie ani razu w ciągu roku. Czyli lepiej nie ruszać się nigdzie bez karty ?

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Teraz czekam na wątek "Ogromna degradacja baterii w Tesli Y" ;]

Napisano
2 minuty temu, slawekw napisał(a):

Na wszelki wypadek lepiej wszędzie jeździć dieselkiem :oki: 

Napisano
2 minuty temu, slawekw napisał(a):

Po prostu lepiej mieć zawsze przy sobie portfel w którym jest karta, tak na wszelki wypadek.

Napisano
1 minutę temu, komor napisał(a):

Po prostu lepiej mieć zawsze przy sobie portfel w którym jest karta, tak na wszelki wypadek.

Ale wiesz że zawsze możesz samochód otworzyć (i uruchomić) przez LTE, nie mając w ogóle bluetootha, będąc na drugim końcu świata?

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Ten parking to jest masakra...  Najlepsze ze sie wyjezdza przez jeden szlaban, ktory jak sie zatnie albo ktos przekroczy czas to generuje korek na pol godziny..

W zyciu nie widzialem gorzej zorganizowanego parkingu pod lotniskiem. Jedyny plus, ze jest tanio.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, slawekw napisał(a):

Teraz czekam na wątek "Ogromna degradacja baterii w Tesli Y" ;]

Zdążę sprzedać ;)

eGolfa zawsze ładuję na 100%. Z uwagi na tak małą baterię, byłoby niewygodne ładować na mniej.

eGolf skończył 5 lat, ja nie widzę efektu degradacji.

Przypuszczam, że był jakiś bufor który już być może zniknął i powoli zacznie wydajność spadać i będzie to widoczne.

No, ale...idzie na sprzedaż pod koniec roku, więc... ;]

BTW. Baterie do eGolfa da się kupić za jakieś tam powiedzmy rozsądne pieniądze, więc ja bym tego osobiście nie widział jako jakiś dramat, chociaż dla kogoś kto sobie obliczał jak to będzie mieć auto do jazdy za 10PLN/100km i każdy grosz trzy raz będzie oglądał, może taki wydatek na baterie być nie do przejścia.

Teslę ładuję na 80%. Dopiero 3x była ładowana na 100%, właściwie 2x na 100 i raz właśnie na 95. Jest duży zapas, więc problem nie istnieje.

Napisano
5 minut temu, komor napisał(a):

Ja ostatnio chodzę bez portfela. Tylko z telefonem.

Napisano
28 minut temu, komor napisał(a):

kto w dzisiejszych czasach nosi jeszcze portfel czy klucze ? :panic:

tylko telefon!

Napisano
  • Autor
6 minut temu, PawelWaw napisał(a):

kto w dzisiejszych czasach nosi jeszcze portfel czy klucze ? :panic:

tylko telefon!

Dokładnie, wszystko jest uproszczone*

*- dzisiaj telefon jest większy niż portfel ;]