Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały czyli Kompakt/suv hybryda AWD

Featured Replies

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

W cenniku na szybko patrzylem są od 160kpln. 

195tyś przy bardzo skromnie dodanych opcjach. Ładowarka do telefonu, ciemne szyby czy zwykła kamera cofania jako opcje to raczej nie egzotyka😏

No i brak hybrydy. Tak czy siak auto ok i pasuje w wielu aspektach👍

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, komandos80 napisał(a):

Ten nowy, 300h, ma ok 40KM z tyłu.

Poprzedni, 250h, miał 7KM, ale chyba już nie jest sprzedawany.

Od 2 miesięcy jest sprzedawany 300h. 250h jedynie jako pozostałości.

Napisano
45 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

195tyś przy bardzo skromnie dodanych opcjach. Ładowarka do telefonu, ciemne szyby czy zwykła kamera cofania jako opcje to raczej nie egzotyka😏

No i brak hybrydy. Tak czy siak auto ok i pasuje w wielu aspektach

VW ma prawie wszystko w dodatkowo płatnych opcjach.

Chociaż 195<200, więc  mieści się w założonym budżecie 🙂

No i to pewnie cena z konfiguratora. W salonie można na pewno śmiało ponegocjować.

Napisano
49 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

No i brak hybrydy. Tak czy siak auto ok i pasuje w wielu aspektach👍

Zerknij jeszcze na Cupra Ateca 2.0 TSI 190KM , pewnie wyjdzie taniej niz T-roc i bedzie lepiej wyposazone :ok:

Napisano
  • Autor
7 minut temu, ghost2255 napisał(a):

VW ma prawie wszystko w dodatkowo płatnych opcjach.

Chociaż 195<200, więc  mieści się w założonym budżecie 🙂

No i to pewnie cena z konfiguratora. W salonie można na pewno śmiało ponegocjować.

Tak, to cena z konfiguratora. Do przemyślenia👍

Napisano
9 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Warunki konieczne: hybryda, AWD i coś w okolicach 200koni. Cena 200kzł.

C-HR, UX i co dalej?

Polecam Tucsona, pod koniec roku kupiłem Nline HEV 230KM AWD w full wersji poniżej 200k, ale niedawno wszedł lift i ceny chyba lekko w górę poszły aczkolwiek coś tam rabatuja podobno.

Na pewno wieksze od CHR czy UX. Ja do NX porównywałem, ale Lex mnie nie przekonał i było dużo droższy za porównywalne wyposażenie, więc odpuściłem.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Zerknij jeszcze na Cupra Ateca 2.0 TSI 190KM , pewnie wyjdzie taniej niz T-roc i bedzie lepiej wyposazone :ok:

Do tego jeszcze z VW Karoq, nowy Tiguan, wszystkie pobiją C-HR komfortem, wyposażeniem, wygodą, ilością miejsca, wyciszeniem.

Przegraja pewnie trwałością i spalaniem paliwa, no i są mniej atrakcyjnie wizualnie, Ateca chyba najmniej odstaje.

Napisano

Za kolo 200 wychodzi tez full opcja  nowy nissan Qashqai po lifcie teraz , wersja hybryda ePower 190 ps, fajne jakościowo wnetrze w alkantarze i nowy system z mapami  navi google.

Full opcja to calkiem full i nic nie da sie dodac a nowy Tiguan z identycznym wyposażeniem wychodzi 80 tys zl wiecej.

Masaże, panorama, nowe kamery 3d ,jest ich nawet 5 i skanuja co jest pod autem, wszystko co jest dostepne.

Teraz jest przepis ze nowe auta maja to badziewie że jest sygnalizacja dźwiękowa że przekracza sie prędkość a w nissanie mozna to skonfigurować jednym klawiszem na kierownicy i szybko wyłączyc.

https://youtu.be/6_DH35rmA2Y?si=DGLxjB9Dmo18SZOC

Edytowane przez vanice77

Napisano
19 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Warunki konieczne: hybryda, AWD i coś w okolicach 200koni. Cena 200kzł.

C-HR, UX i co dalej?

C-HR bym odradzał, tam trzeba jeździć w rajdowych słuchawkach 😁

Kia/Hyundai mają udane hybrydy z AWD. 

To auto w koło komina ma być? 

Jeśli tak, to zapytam z ciekawości dlaczego nie EV?  :) 

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

C-HR bym odradzał, tam trzeba jeździć w rajdowych słuchawkach 😁

Nie, w praktyce jest inaczej👍 Auto jak każde inne jeśli chodzi o hałas. Oczywiście mówimy o zwykłych kompaktach.

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Kia/Hyundai mają udane hybrydy z AWD. 

Dziś sprawdzę, mam salon  Hyundai obok😁

Napisano
  • Autor
31 minut temu, mrBEAN napisał(a):

To auto w koło komina ma być? 

Jeśli tak, to zapytam z ciekawości dlaczego nie EV?  :) 

Bo jest drogie i problematyczne w tym konkretnym przypadku. Skoro PHEV zupełnie wykluczam to samo EV tym bardziej. Nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. W Tym konkretnym przypadku!

Napisano
Godzinę temu, vanice77 napisał(a):

Za kolo 200 wychodzi tez full opcja  nowy nissan Qashqai po lifcie teraz , wersja hybryda ePower 190 ps, fajne jakościowo wnetrze w alkantarze i nowy system z mapami  navi google.

Full opcja to calkiem full i nic nie da sie dodac a nowy Tiguan z identycznym wyposażeniem wychodzi 80 tys zl wiecej.

Masaże, panorama, nowe kamery 3d ,jest ich nawet 5 i skanuja co jest pod autem, wszystko co jest dostepne.

Gdzie widziales cennik modelu po lifcie?

Napisano

Teraz jest przepis ze nowe auta maja to badziewie że jest sygnalizacja dźwiękowa że przekracza sie prędkość a w nissanie mozna to skonfigurować jednym klawiszem na kierownicy i szybko wyłączyc.

no tak, ale QQ ePower jest tylko FWD. Inaczej też bym polecił, bo sam takiego mam ;]

Napisano
  • Autor

Wiem widziałem. Napęd super jeśli chodzi o ten rodzaj hybrydy👍

Brak AWD i po temacie😐

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Gdzie widziales cennik modelu po lifcie?

Na kompie widziałem a na telefonie faktycznie nie mogę znaleźć. 🤔

Napisano
  • Autor
7 minut temu, maro_t napisał(a):

no tak, ale QQ ePower jest tylko FWD. Inaczej też bym polecił, bo sam takiego mam ;]

Dokładnie. Tylko MHEV jest w wersji awd.

Napisano
16 godzin temu, Camel napisał(a):

ile masz wzrostu i twoja "połówka" ?

Ja 190 i było mi po prostu ciasno jak cholera (siedziałem jak dziewica) a przekładanie nogi z gazu na hamulec powodowało odrywanie pięty. 

Moja żona ma ponad 170cm i jakoś też była osaczona (tak mówiła) zabudową do maxa i dodatkowo brak bagażnika.

Chłopie, jaki brak bagażnika? 

Odebrałem taką na lotnisku wracając z podróży, jeden bagaż rejestrowany z tych większych, dwa duże plecaki, cztery małe plecaki, po drodze od znajomych syn zgarnął jeszcze gokarta elektrycznego i to wszystko weszło do bagażnika. Nie bez problemu, ale zamknął się sam bez ściągania tylnej półki. 

Ja rozumiem naciąganie rzeczywistości ale 450 litrów to jednak normalna pojemność.

Napisano
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Bo jest drogie i problematyczne w tym konkretnym przypadku. Skoro PHEV zupełnie wykluczam to samo EV tym bardziej. Nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. W Tym konkretnym przypadku!

PHEV to dziadostwo także słusznie 😁

Czy EV jest drogie, to już raczej mocno dyskusyjne.

Ale skoro nie pasuje w tym przypadku, no to nie 👍

Napisano
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Nie, w praktyce jest inaczej👍 Auto jak każde inne jeśli chodzi o hałas. Oczywiście mówimy o zwykłych kompaktach.

W praktyce wiem jak jest, i jest tak jak napisałem. W Toyocie z wygłuszeniem jest jak w EV z zasięgiem na autostradzie, umiarkowanie dobrze 😁

Napisano
4 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

W praktyce wiem jak jest, i jest tak jak napisałem. W Toyocie z wygłuszeniem jest jak w EV z zasięgiem na autostradzie, umiarkowanie dobrze 😁

Tylko, jakie to ma znaczenie, skoro auto pewnie do krecenia sie wkolo komina lub stania w korkach w miescie?

Napisano
8 minut temu, bizz napisał(a):

Chłopie, jaki brak bagażnika? 

Odebrałem taką na lotnisku wracając z podróży, jeden bagaż rejestrowany z tych większych, dwa duże plecaki, cztery małe plecaki, po drodze od znajomych syn zgarnął jeszcze gokarta elektrycznego i to wszystko weszło do bagażnika. Nie bez problemu, ale zamknął się sam bez ściągania tylnej półki. 

Ja rozumiem naciąganie rzeczywistości ale 450 litrów to jednak normalna pojemność.

Gdzie Ty masz 450 litrów ?

Przecież fabia 4 ma większy 🤣

chyba że innym ch-r jeździliśmy i czytaliśmy specyfikację ?

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko, jakie to ma znaczenie, skoro auto pewnie do krecenia sie wkolo komina lub stania w korkach w miescie?

Dlatego brałbym EV 😁

Ale wracając do CH-Ra to jest głośne na postoju nawet, idealnie słychać diesle stojące obok 😌😁

Napisano
33 minuty temu, Camel napisał(a):

Gdzie Ty masz 450 litrów ?

Przecież fabia 4 ma większy 🤣

chyba że innym ch-r jeździliśmy i czytaliśmy specyfikację ?

Jeździłem CH-R 2024. Dane:

Fabia 4

image.png.c2e7eeedfeb0a88b3a43acf66ffc3ee0.png

CH-R

image.png.c0b461d30764367bb15cc83a592231f1.png

Napisano
31 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Dlatego brałbym EV 😁

Ale wracając do CH-Ra to jest głośne na postoju nawet, idealnie słychać diesle stojące obok 😌😁

Ty musisz być chyba jakimś muzykiem muzyki poważnej bo masz bardzo wyczulony słuch 😁. Mam chr benzynę w domu, głównie używana do jazdy po mieście, choć czasami i autostrada się zdarzy i szum przeszkadza mi tylko powyżej 120 km/h. Może jestem już przygłuchy? Czytając tu komentarze mam wrażenie że prawie wszyscy tu jeżdżą super drogimi autami z wielkimi silnikami, nic nie palącymi i jeszcze nie imitującymi żadnych dźwięków,jak w wy to robicie?

Napisano
1 minutę temu, dobromir napisał(a):

Ty musisz być chyba jakimś muzykiem muzyki poważnej bo masz bardzo wyczulony słuch 😁. Mam chr benzynę w domu, głównie używana do jazdy po mieście, choć czasami i autostrada się zdarzy i szum przeszkadza mi tylko powyżej 120 km/h. Może jestem już przygłuchy? Czytając tu komentarze mam wrażenie że prawie wszyscy tu jeżdżą super drogimi autami z wielkimi silnikami, nic nie palącymi i jeszcze nie imitującymi żadnych dźwięków,jak w wy to robicie?

Trzeba szczerze napisać że Toyota ssie jeśli chodzi o wyciszenie. Nowy CH-R rzeczywiście jest ok, w starym jest dramat. W Yarisach jest dramat do kwadratu - w ciągu ostatniego roku jeździłem z lekka dwudziestoma samochodami i Toyota odbiega od każdego in minus. 

Nawet od MG na którego tutaj mówi się z pogardą "chińczyk".

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał(a):

Trzeba szczerze napisać że Toyota ssie jeśli chodzi o wyciszenie. Nowy CH-R rzeczywiście jest ok, w starym jest dramat. W Yarisach jest dramat do kwadratu - w ciągu ostatniego roku jeździłem z lekka dwudziestoma samochodami i Toyota odbiega od każdego in minus. 

Nawet od MG na którego tutaj mówi się z pogardą "chińczyk".

Skoro jest dramat z toyotami to jakim cudem cały czas są liderami sprzedaży w Polsce? Większość się nie zna lub jest głucha? Mam 2 toyoty w domu, może i nie są najcichsze może i trochę rdzewieją od spodu no i co z tego? Mam pancerne jak na dzisiejsze czasy silniki bo na łańcuchach i niepasujące się i to jest dla większości ludzi najważniejsze a nie czy jest głośniejszy jeden czy 2 decybele.

Napisano
2 minuty temu, dobromir napisał(a):

Skoro jest dramat z toyotami to jakim cudem cały czas są liderami sprzedaży w Polsce? Większość się nie zna lub jest głucha? Mam 2 toyoty w domu, może i nie są najcichsze może i trochę rdzewieją od spodu no i co z tego? Mam pancerne jak na dzisiejsze czasy silniki bo na łańcuchach i niepasujące się i to jest dla większości ludzi najważniejsze a nie czy jest głośniejszy jeden czy 2 decybele.

Szczegolnie, ze wiekszosc ludzi nie spedza w aucie po kilka godzin dziennie...

Tak to tylko na AK ;] Co weekend 3000km nad Adriatyk bez postoju ;)

Napisano

Wątek zmierza raczej w kierunku HP 😄

C-HR nie ma bagażnika(no ma, ale mniejszy niż Seicento), jechać da się tylko w słuchawkach izolujacych halas, a nawet jak stoi, to jest glosniejsza od każdego innego auta(z wyjątkiem innej Toyoty). 

Zaraz padnie jeszcze teza, że dzieci się jej boją i powoduje nieurodzaj w rolnictwie. 😄

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

A Ty na co zamieniasz Yarisa? ;)

Na kolejną hybrydowa Toyotę. 

Dla mnie już nie ma ratunku. :panic::O

Napisano
19 minut temu, dobromir napisał(a):

Skoro jest dramat z toyotami to jakim cudem cały czas są liderami sprzedaży w Polsce?

Bo w Polsce ludzie bardziej sobie cenią trwałość mechaniczną oraz niskie koszty eksploatacji niż jakiś tam komfort.

Nie da sie ukryć ze atrakcyjność wizualna tez ma duże znaczenie, ale jednak przede wszystkim jest to ta legendarna trwałość, nawet jeśli w sporej cześci jest ona troszke też legendą.

Jak już ludzie kupią tą przykładową Toyotę yaris to później narzekaja:

https://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/yaris/iv/

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Czy EV jest drogie, to już raczej mocno dyskusyjne.

Ale skoro nie pasuje w tym przypadku, no to nie 👍

ux 300e nie wiele mniej niż 300tyś. 

Nie pasuje nawet pomijając cene.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Jeździłeś Executive PE lub GT PE?

Napisano
14 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Na kolejną hybrydowa Toyotę. 

Dla mnie już nie ma ratunku. :panic::O

Może zastanów się nad największym błędem życiowym 😁

Napisano
  • Autor
26 minut temu, Maciej__ napisał(a):

I koniecznie 2 worki kartofli do bagażnika bo tam drogo😂

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Jeździłem CH-R 2024. Dane:

Fabia 4

image.png.c2e7eeedfeb0a88b3a43acf66ffc3ee0.png

CH-R

image.png.c0b461d30764367bb15cc83a592231f1.png

A to przepraszam, jak byłem w salonie to coś mi się  rzuciło w oczy 377. Ale swojego prywatnego zdania nie zmienię do bagażnika - wysoki - bardzo wysoki próg załadunku 🤣 END 😇

Napisano
Godzinę temu, dobromir napisał(a):

Dlatego że ten parametr nie dla każdego jest ważny, to chyba jasne że kierujemy się różnymi preferencjami? 

Ja spędzam w samochodach pół życia i dla mnie to jest istotne, moja żona i teściowa jeżdżą mało i dlatego podróżują Yarisami. 

A ważniejszym parametrem dla większości konsumentów jest bezawaryjność a tutaj nadal Toyota wiedzie prym.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

ja też nie spędzam w aucie za dużo czasu, ale kwestia wygłuszenia to dla mnie jedna z podstawowych. Prędzej zniosę słaby silnik czy manual zamiast automatu niż intensywny szum od opon czy powietrza czy wycie silnika. Praktycznie w każdym samochodzie staram się zidentyfikować słabe punkty w wygłuszeniu i trochę je poprawić, czasem w tym celu rozbierając sporo elementów wnętrza. Nie mówiąc już o tym gdy coś skrzypi i trzeszczy. Więc zwracam uwagę jak słychać silnik, jak są wygłuszone słupki, jak opony i to są w moim odczuci ważne rzeczy. Jeździłem kilkoma Toyotami i też zwróciłem uwagę że nie jest z tym najlepiej. Oczywiscie trzeba takie rzeczy rozpatrywać adekwatnie do klasy auta i ceny. Na dużo więcej byłem w stanie przymnkąć oko (a raczej ucho) w Kii Rio za 47 tys. zł, a dużo większe mam wymagania przy aucie za ~200tys.

Edytowane przez maro_t

Napisano
29 minut temu, Camel napisał(a):

A to przepraszam, jak byłem w salonie to coś mi się  rzuciło w oczy 377. Ale swojego prywatnego zdania nie zmienię do bagażnika - wysoki - bardzo wysoki próg załadunku 🤣 END 😇

To jakaś nowość, wcześniej nie wspominałeś. Może poczekajmy aż wszystkie traumy wyjdą. 

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Jak już ludzie kupią tą przykładową Toyotę yaris to później narzekaja:

https://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/yaris/iv/

19 minut temu, zenek111 napisał(a):

Moze jeszcze dodam ze w USA w 2022 uznal ze C-HR to najgorsze, znaczy najbardziej rozczarowujące auto. Czyli ze wyglada super jak sie kupuje ale póxniej jak sie jeździ....

https://francuskie.pl/toyota-c-hr-najgorszym-samochodem-swiata-consumer-reports-2022-ford-ecosport-drugi/

https://autogaleria.pl/toyota-c-hr-consumer-reports

Duzo ci placa za ten bezsensowny spam i pseudohejt? :facepalm:

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Duzo ci placa za ten bezsensowny spam i pseudohejt? :facepalm:

Przecież wklejam artykuły do opinii polskich użytkowników i amerykańskich. To oni "pseudohejtują" jak już.  Chciałbyś ściąć posłańca za to ze przyniósł złe wiesci? :P

Jeśli te opinie użytkowników uraziły Twoje uczucia mogę wyrazić tylko ubolewanie, nawet nie moge przeprosić, bo to by musli zrobić Ci konsumenci co "hejtują".

Edytowane przez zenek111

Napisano
1 minutę temu, zenek111 napisał(a):

Przecież wklejam artykuły do opinii polskich użytkowników i amerykańskich. To oni "pseudohejtują" jak już.  Chciałbyś ściąć posłańca za to ze przyniósł złe wiesci? :P

Jeśli te opinie użytkowników uraziły Twoje uczucia mogę wyrazić tylko ubolewanie, nawet nie moge przeprosić, bo to by musli zrobić Ci konsumenci co "hejtują".

Jezdziles w ogole tym autem? Bo znalezc opnie w google to mysle, ze kazdy potrafi..

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Jezdziles w ogole tym autem? Bo znalezc opnie w google to mysle, ze kazdy potrafi..

To bez znaczenia, moja jedna opinia mogłaby zostać uznana za subiektywną, wolę więc przywołac opinię większosci, to o wiele więcej znaczy niż opinia kogokolwiek z nas, szczególnie ze ludzie posiadajacy dany samochód/produkt lubią racjonalizować swój wybór chwalac go nadmiernie.

Napisano

W Motorze zmierzyli głośność C-HR i Niro. 

No i dwusprzeglowka jednak w cyfrach nie daje przewagi. 

20240726_123829.jpg

Napisano
2 godziny temu, dobromir napisał(a):

Czytając tu komentarze mam wrażenie że prawie wszyscy tu jeżdżą super drogimi autami z wielkimi silnikami, nic nie palącymi i jeszcze nie imitującymi żadnych dźwięków,jak w wy to robicie?

To proste, nie jeździmy Toyotami 😁

Napisano

Jak sam zauważyłeś lider sprzedaży nie jest dobrze wyciszony i jak widać nie musi. 

Jednym nie przeszkadzają spaliny diesla, innym hałas, jeszcze innym postoje w trasie co 200 km i jakoś się to kręci ;) 

Napisano
37 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Widze Twój szeroki uśmiech w mojej poprzedniej odpowiedzi, który to uśmiech jak rozumiem ma zmyć opinie Polaków i amerykanów o japończykach bo ja nie napisałem czy jeździłem japończykami, no więc:

W 2020 roku kupiłem Kię Rio z salonu, ale zanim ją kupiłem byłem pewien, ze kupię Yarisa. No to po jeździe próbnej uznałem ze to najgorszy samochód jakim jechałem. Wstydziłem się tej swojej opini mysląc ze ze mna coś nie tak i dopiero w trakcie bytnosci na tym forum sprawdziłem opinie na autocentrum ze zdumieniem zauwazajac że sie wstydzić swojej opini nie muszę.

W tym roku kupiłem też salonowego Karoq-a, ale zanim do tego doszło to w 2023 roku siedziałem i ja i żona w kilku samochodach, no więc w C-HR też wsiedliśmy ale tylko z ciekawosci, wiedząc ze rozmiar wnętrza nam nie będzie odpowiadał, no i zgodnie z założeniami nie odpowiadał, żadnej jazdy testowej nie było, ale to nie tak ze z niej zrezygnowalismy tylko przez wcześniejsza wiedze o rozmiarach wnętrza nawet jej nie planowalismy. Żona jak twierdziła gorzej poczuła się tylko w Tesli (przez brak normalnej deski rozdzielczej), bo ona lubi duża przestrzeń w jak najmniejszym samochodzie.

Moim zdaniem jak ktoś lubi poczucie "otulenia", wrażenia ze się siedzi jakby w jakimś myśliwcu to moze mu się wnętrze C-HR spodobać.

Tyle moich opini, dalej uwazam ze są one absolutnie nieistotne w porównaniu z przekrojem opinii polskich i amerykańskich konsumentów.

Edytowane przez zenek111

Napisano

Podchodzą do tego tak jak Ty (licząc całokształt), sam piszesz że może nie jest najcichsza, a kolega tylko o hałasie pisał.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
4 godziny temu, dobromir napisał(a):

Ty musisz być chyba jakimś muzykiem muzyki poważnej bo masz bardzo wyczulony słuch

ja nie mam w ogole sluchu, a pierwsze co mi sie rzucilo na jezdzie probnej C-HRem (tym starym, z 2021r) byl halas.

a jezdzilem tylko po miescie. Nie chce nawet wiedziec jak to sie zachowuje przy wyzszych predkosciach.
Jej blizniak, UX, okazal sie duzo lepiej wyciszony