Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały czyli Kompakt/suv hybryda AWD

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Wczoraj jeździliśmy tym Tucsonem.

Wielkościowo zupełnie ok, wnętrze trochę inne od reszty ale ergonomiczne. Władowali piano black które było modne z 10 lat temu.🫣 To robi z wnętrza festyniarstwo i tandetę. Wizualnie, bo spasowanie i materiały w dotyku są prawidłowe👍 Dużo asystentów, kamer i innych cudów. 

Silnikowo dobrze przyspiesza choć niestety to tradycyjna skrzynia ASB i odczuwa się zmiany biegów. Nie że coś szarpie😂 tylko że  wiemy kiedy jest kolejny bieg. To pewnie dodaje w odczuciu większą dynamikę.

Spalanie 7.5l z 20km czyli żadne sensowne realne testowanie bo odległość mała. Jednak znacznie większe niż Toyota ale nadal akceptowalne👍

Podobny okres oczekiwania co reszta czyli listopad/grudzień. 

Dwa kolory które są do rozważenia😁

IMG_20240726_170322844_HDR.jpg

IMG_20240726_170248369_HDR.jpg

IMG_20240726_140549758_HDR.jpg

Napisano
W dniu 25.07.2024 o 17:20, Danielpoz. napisał(a):

Rolkowe testy są dobre dla oglądaczy internetowych.

Tam jest też pokazane jak bardzo bezużyteczny jest ten napęd nawet na śniegu, nie wspominając o innych nawierzchniach.

W realu wystarcza to co mam. Mam 3 różne napędy. W NX elektryczny silnik,

Już ustalono tu, że Lexus ma inny, mocniejszy silnik.

:ok:

w audi prawdziwe quattro😎 a Ranger dołączany przód. Najgorsze z możliwych przy moim użytowaniu🫣 no ale z tym ameryki nie odkryłem😂

Nowe Rangery w niektórych wersjach mają już opcję AWD z elektronicznym podziałem napędu na wszystkich nawierzchniach. 

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Wczoraj jeździliśmy tym Tucsonem.

Wielkościowo zupełnie ok, wnętrze trochę inne od reszty ale ergonomiczne. Władowali piano black które było modne z 10 lat temu.🫣 To robi z wnętrza festyniarstwo i tandetę. Wizualnie, bo spasowanie i materiały w dotyku są prawidłowe👍 Dużo asystentów, kamer i innych cudów. 

Silnikowo dobrze przyspiesza choć niestety to tradycyjna skrzynia ASB i odczuwa się zmiany biegów. Nie że coś szarpie😂 tylko że  wiemy kiedy jest kolejny bieg. To pewnie dodaje w odczuciu większą dynamikę.

Spalanie 7.5l z 20km czyli żadne sensowne realne testowanie bo odległość mała. Jednak znacznie większe niż Toyota ale nadal akceptowalne👍

Podobny okres oczekiwania co reszta czyli listopad/grudzień. 

Dwa kolory które są do rozważenia😁

IMG_20240726_170322844_HDR.jpg

IMG_20240726_170248369_HDR.jpg

IMG_20240726_140549758_HDR.jpg

U mnie z 11kkm mam 7.2, z czego mw 4tys to autostrada, także z boxem itp. Teraz, z jazdy wokół komina wychodzi ok 6l.

Piano to faktycznie lekka porażka, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Ja mam nline z alcantara, czarna podsufitka itp imo fajniejsze wnetrze niż w pozostałych no i nie chciałem skóry. stylistycznie na zewn tez mi bardziej podszedl bez tych chromów i czarnych nadkoli.

AWD w trybie snów daje rade, testowane zaraz po odbiorze w grudniu, jak wracaliśmy w mega śnieżycy zarówna zasypana autostrada jak i jakimiś bocznymi drogami.

Edytowane przez zinger

Napisano
  • Autor
46 minut temu, Ryb napisał(a):

Tam jest też pokazane jak bardzo bezużyteczny jest ten napęd nawet na śniegu, nie wspominając o innych nawierzchniach.

Już ustalono tu, że Lexus ma inny, mocniejszy silnik.

:ok:

Nowe Rangery w niektórych wersjach mają już opcję AWD z elektronicznym podziałem napędu na wszystkich nawierzchniach. 

I nowy Ranger pod tym względem jest już idealny👍

Napisano
  • Autor

Jeszcze coś takiego nam przyszło do głowy. Nissan X-trial. 

Wersja Tekna z pakietem premium. Wszystko co można do tego modelu dopakować. Cena za stary rocznik 200900zł czyli powiedzmy finalnie 200tyś👍

Bi-kolor metalik z jasną tapicerką no i jest ma miejscu😁

Nie jechałem bo to była sobota u mały salon z jednym pracownikiem w tym dniu😱 Przejadę się dziś lub jutro. 

Z minusów to trochę za duży jak na założenia no i dość spore spalanie. Może i spalanie nie jest jakoś bardzo duże ale konkurencyjne hybrydy palą zwyczajnie mniej. 

Z plusów to super wyposażenie, szeregowa hybryda czyli jazda jak elektrykiem no i cena👍

Fotki poglądowe z netu. 

image (9).jpeg

image (10).jpeg

Napisano
38 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Jeszcze coś takiego nam przyszło do głowy. Nissan X-trial.

He he. W wątku jest mowa o małym crossoverze/suvie a doszliśmy już do XTraila. To już jest niezła locha, ale masz rację. Wykończenie tego auta, jakość wnętrza, poczucie przestrzeni, świetne połączenie nowoczesności z tradycyjnymi pokrętłami i przyciskami, daje sumarycznie bardzo dobre wrażenie. Jak kupowałem qashqaia to przez chwilę rozważałem XTraila bo odczucie w środku jest o klasę lepsze, a napęd ePower tak samo fajny. Do tego można mieć 4x4. Tylko że za nic nie potrzebowałem tak dużego auta. Może bym jeszcze przebolał składanie lusterek przed każdym wjazdem do garażu w domu, ale jak pomyślałem że żona ma tym jeździć do pracy, parkować na tych ciasnych podziemnych parkingach z miejscami pasującymi do aut klasy B między betonowymi słupami, to już mi całkiem przeszła ochota ;]

Napisano
  • Autor
30 minut temu, maro_t napisał(a):

He he. W wątku jest mowa o małym crossoverze/suvie a doszliśmy już do XTraila. To już jest niezła locha, ale masz rację. Wykończenie tego auta, jakość wnętrza, poczucie przestrzeni, świetne połączenie nowoczesności z tradycyjnymi pokrętłami i przyciskami, daje sumarycznie bardzo dobre wrażenie. Jak kupowałem qashqaia to przez chwilę rozważałem XTraila bo odczucie w środku jest o klasę lepsze, a napęd ePower tak samo fajny. Do tego można mieć 4x4. Tylko że za nic nie potrzebowałem tak dużego auta. Może bym jeszcze przebolał składanie lusterek przed każdym wjazdem do garażu w domu, ale jak pomyślałem że żona ma tym jeździć do pracy, parkować na tych ciasnych podziemnych parkingach z miejscami pasującymi do aut klasy B między betonowymi słupami, to już mi całkiem przeszła ochota ;]

Kaszkaj by pasował wymiarowo👍 Tylko brak napędu 4x4 w hybrydzie😐 Wielkość w tym przypadku faktycznie jest przesadzona, będzie wożone powietrze ..

Ten X-trial jeśli chodzi o jakość wnętrza to jak o klasę wyżej😎 Niczym nie odbiega od Lexusa NX.

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
  • Autor

Jeździłem wczoraj tym X trailem. Przy 130kmh spala wysokie 9, no powiedzmy 10 litrów. Trochę dużo jeśli porównać konkurencje z hybrydami. Pewnie 10 czy 15 lat temu taki wynik byłby rewelacją😏

W mieście po zresetowaniu kompa wyszło w zaokrągleniu 6 litrów. Tu jest sprawa bez komentarza😎

Sam układ napędowy idealny, dobrze przyspiesza i błyskawiczna reakcja na gaz. No taki elektryk😁

Bardzo duże auto do założeń🫣 

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Jeździłem wczoraj tym X trailem. Przy 130kmh spala wysokie 9, no powiedzmy 10 litrów. Trochę dużo jeśli porównać konkurencje z hybrydami. Pewnie 10 czy 15 lat temu taki wynik byłby rewelacją😏

W mieście po zresetowaniu kompa wyszło w zaokrągleniu 6 litrów. Tu jest sprawa bez komentarza😎

Sam układ napędowy idealny, dobrze przyspiesza i błyskawiczna reakcja na gaz. No taki elektryk😁

Bardzo duże auto do założeń🫣 

Żadna hybryda nie będzie palić mało w trasie . Chcesz małe spalanie TDI.

Napisano
  • Autor
Teraz, sdss napisał(a):

Żadna hybryda nie będzie palić mało w trasie . Chcesz małe spalanie TDI.

O rany... Miałem RAV4 i od dwóch lat mam NXa. Naprawdę chcesz mi opowiadać jak się jeździ hybrydami w trasie?😏

Napisano
3 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

O rany... Miałem RAV4 i od dwóch lat mam NXa. Naprawdę chcesz mi opowiadać jak się jeździ hybrydami w trasie?😏

Gdzie widzisz moją opowieść tym jak masz jeździć ? Stwierdzam , że jadąc 140km/h TDI spali mniej. 

Dziwisz się że Nissan pali 9l , NX300h poprzedniej generacji pali dobrze ponad 11l przy 140km/h. Niech obecny spali 9l , gdzie TD weźmie 7-8l.

Edytowane przez sdss

Napisano
5 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Sam układ napędowy idealny, dobrze przyspiesza i błyskawiczna reakcja na gaz. No taki elektryk

no, dlatego właśnie kupiłem kaszkaja

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, sdss napisał(a):

Gdzie widzisz moją opowieść tym jak masz jeździć ? Stwierdzam , że jadąc 140km/h TDI spali mniej. 

Dziwisz się że Nissan pali 9l , NX300h poprzedniej generacji pali dobrze ponad 11l przy 140km/h. Niech obecny spali 9l , gdzie TD weźmie 7-8l.

Ty jeździłeś w ogóle kiedyś NXem?😱

Nie interesuje mnie ile spala jakiś diesel. 😂

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Ty jeździłeś w ogóle kiedyś NXem?😱

Nie interesuje mnie ile spala jakiś diesel. 😂

Tak. 

Ok. 

Napisano
  • Autor
W dniu 31.07.2024 o 12:50, maro_t napisał(a):

no, dlatego właśnie kupiłem kaszkaja

Za tydzień premiera kaszkaja.

IMG_20240801_171006381_HDR.jpg

Napisano
20 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Za tydzień premiera kaszkaja

widziałem że na forum XTraila szykujesz się już do zakupu ;]

Napisano
  • Autor
  • Popularny post

Koniec dumania. 

X trial zamówiony. Cena była dobra więc maksymalna wersja i wszystko co można było domówić😁 Będzie pomarańczowy z czarnym dachem

Wielkość trochę bez sensu ale olać to😏

IMG_20240801_143558691_HDR.jpg

IMG_20240801_171213245_HDR~2.jpg

Napisano
6 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Koniec dumania. 

X trial zamówiony. Cena była dobra więc maksymalna wersja i wszystko co można było domówić😁 Będzie pomarańczowy z czarnym dachem

Do jazdy po mieście ???

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Do jazdy po mieście ???

Nie da się? 🤔

Np Octavia jest o cm dłuższa😆

PS Tesla3 też o cm dłuższa a typowo miejskie autko🤣

Napisano
19 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Koniec dumania. 

X trial zamówiony.

Z ciekawości, patrzyłeś na Volvo :hmm: Za 220k jest xc60 t6 plugin  , za 180k mamy xc60 b5.

Nie wczytywałem się w ofertę, podejrzewam, że jakieś bieda-wersje ale chodzi o sam model ;)

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, camel00 napisał(a):

Z ciekawości, patrzyłeś na Volvo :hmm: Za 220k jest xc60 t6 plugin  , za 180k mamy xc60 b5.

Nie wczytywałem się w ofertę, podejrzewam, że jakieś bieda-wersje ale chodzi o sam model ;)

Model fajny a nawet bardzo fajny👍

Brak hybryd😐 Ten phev rewelacyjne przyspieszenie😱 

Napisano
23 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Koniec dumania. 

X trial zamówiony.

fajnie. Będzie kolejny user ePowera. Gratulacje zakupu "małego kompaktowego SUVa" do miasta ;]

Napisano
18 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Do jazdy po mieście ???

Co w tym złego?

Napisano
17 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Co w tym złego?

Nie wiem po jakim mieście będzie kolega jeździł ale generalnie np po Warszawie im mniejsze auto tym lepiej. Po prostu na codzień żyje się lepiej bo można wszędzie się wcisnąć. 

Napisano
33 minuty temu, wujek napisał(a):

Nie wiem po jakim mieście będzie kolega jeździł ale generalnie np po Warszawie im mniejsze auto tym lepiej. Po prostu na codzień żyje się lepiej bo można wszędzie się wcisnąć. 

To dotyczy każdego dużego miasta.

Przesiadłem się chwilowo z Yarisa na auto, które ma ponad 5,2m długości i prawie 2m szerokości. Takie wymiary w gęstym ruchu miejskim to katastrofa. Nie dziwne, że w Paryżu czy Rzymie królują małe auta.

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Zdaje się z Poznania jest, a Warszawa choć "najgodniejsze" miasto w PL to nie pępek świata.

Mi się dobrze prawie 5m autem po mieście jeździ.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
10 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Zdaje się z Poznania jest, a Warszawa choć "najgodniejsze" miasto w PL to nie pępek świata.

Mi się dobrze prawie 5m autem po mieście jeździ.

Bo to nie jazda, a parkowanie najczęściej jest problemem. Często są zostawione miejsca na klasę A a nie D. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Rolkowe testy są dobre dla oglądaczy internetowych. W realu wystarcza to co mam. Mam 3 różne napędy. W NX elektryczny silnik, w audi prawdziwe quattro😎 

To dlaczego w realu Yaris Cross klęknął dokładnie tak samo i z tych samych przyczyn, co na rolkach? UX 250h też. 

Co do quattro - jaki model i wersja? 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, vavoom napisał(a):

To dlaczego w realu Yaris Cross klęknął dokładnie tak samo i z tych samych przyczyn, co na rolkach? UX 250h też. 

Co do quattro - jaki model i wersja? 

Nigdy nie jeździłem UX250h a Yarisem Cross tym bardziej. Więc mnie się nie pytaj😎

Bardzo stare quattro. ASN B6👍

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Nigdy nie jeździłem UX250h a Yarisem Cross tym bardziej. Więc mnie się nie pytaj😎

Ale to Ty twierdzisz, że rolkowe testy są dobre dla oglądaczy... 

A quattro stare, ale nie aż tak bardzo, 3/4 genaracja 👍

Napisano
  • Autor
Teraz, vavoom napisał(a):

Ale to Ty twierdzisz, że rolkowe testy są dobre dla oglądaczy... 

Tak, ja👍

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, vavoom napisał(a):

A quattro stare, ale nie aż tak bardzo, 3/4 genaracja 👍

Blisko 20 lat więc bardzo stare🫣

Napisano
W dniu 2.08.2024 o 19:30, Danielpoz. napisał(a):

Koniec dumania. 

Gratuluje zakupu, ja swoim xtrailem epower zrobiłem już 15tys. Jak byłem na serwisie i dostałem zastępczego QQ to czułem się jak w aucie dwie klasy niżej. Dobry wybór. 

Napisano
W dniu 26.07.2024 o 08:21, maro_t napisał(a):

no tak, ale QQ ePower jest tylko FWD. Inaczej też bym polecił, bo sam takiego mam ;]

Za 200k da się wyrwać X-Traila.

EDIT: O, wykrakałem.

:skromny:

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Za 200k da się wyrwać X-Traila.

Na pełnym maksie👍

Napisano
  • Autor
W dniu 22.08.2024 o 22:20, sadlos napisał(a):

Gratuluje zakupu, ja swoim xtrailem epower zrobiłem już 15tys. Jak byłem na serwisie i dostałem zastępczego QQ to czułem się jak w aucie dwie klasy niżej. Dobry wybór. 

Działa? 😏

Napisano
52 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Działa? 😏

I to bardzo dobrze. Jestem cały czas zadowoly z zakupu, dziwie sie ze tak malo tego jezdzi po naszych drogach. Przed zakupem jeździłem jedynie  hybrydowa Toyota Camry, ktora dziwnie szarpała przy zalaczaniu silnika spalinowego. Dzialo sie tak glownie przy 40km/h. 

Napisano
  • Autor
8 minut temu, sadlos napisał(a):

I to bardzo dobrze. Jestem cały czas zadowoly z zakupu, dziwie sie ze tak malo tego jezdzi po naszych drogach. Przed zakupem jeździłem jedynie  hybrydowa Toyota Camry, ktora dziwnie szarpała przy zalaczaniu silnika spalinowego. Dzialo sie tak glownie przy 40km/h. 

Ja bym powiedział że tych aut w ogóle nie ma na ulicach😱

🤣

Awd?

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

🤣

Awd?

Nie, ja mam Fwd N-Connecta. O dziwo w Chorwacji jeździ tego całkiem sporo. 

Napisano
W dniu 24.08.2024 o 18:19, Danielpoz. napisał(a):

🤣

Awd?

ja już widuję coraz więcej ePowerów. Głównie QQ, XTraila rzadziej.

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, maro_t napisał(a):

ja już widuję coraz więcej ePowerów. Głównie QQ, XTraila rzadziej.

Nie chodzi mi o sam napęd tylko o X Trialla jako model.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
  • Popularny post

Dojechał. 

Wszystko działa i żadnych rozczarowań😁 Ten pakiet premium szatańsko drogi ale efekt jest super😎

IMG_20240919_150549926_HDR.jpg

IMG_20240919_141501409_HDR.jpg

IMG_20240919_151821649_HDR.jpg

IMG_20240919_133149050_HDR~2.jpg

Napisano
12 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Wszystko działa i żadnych rozczarowań😁 Ten pakiet premium szatańsko drogi ale efekt jest super😎

Widziałem na żywo pod marketem i co by o nim nie mówić to ładne auto :)

Napisano
14 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Wszystko działa i żadnych rozczarowań

mam nadzieję że masz już poprawione blaszki w hamulcach ;]

Napisano
14 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Dojechał. 

IMG_20240919_150549926_HDR.jpg

IMG_20240919_141501409_HDR.jpg

IMG_20240919_151821649_HDR.jpg

IMG_20240919_133149050_HDR~2.jpg

To jest wielkie auto a miałobyc małe :panic: 

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, wujek napisał(a):

To jest wielkie auto a miałobyc małe :panic: 

Auto długością jest jak większość kompaktów. 

Wielki to jest Star albo Jelcz🤣

Napisano
Auto długością jest jak większość kompaktów. 

Wielki to jest Star albo Jelcz[emoji1787]
Aż sprawdziłem i porównałem do corolli ts czyli kombi.
W zasadzie takie same wymiary długość/szerokość.

Z wyglądu strzeliłbym że to większe auto [emoji6]

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 21.09.2024 o 08:37, goden napisał(a):

Z wyglądu strzeliłbym że to większe auto emoji6.png

Bo to tak wygląda. Kumpela mówi że mam wielkie auto. No to porównałem do jej Peżota. Wymiary podobne tylko wyższy :)