Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa Romeo Junior

Featured Replies

Napisano

I co szanowne towarzystwo myśli? Mi się całkiem widzi, będę namawiał żonę, żeby rozważyła. Podoba mi się i ta Alfa i Jeep Avenger.

Cena trochę wysoka, ale na pewno będą rabaty.

image.png.34eef751795f7ffffaa61f2e78aa9bf9.png

image.png.bd448612b4efe2d5f63670959c721216.png

image.png.c7df80f396ea5dc34790a27c0e3c1a16.png

image.png.4c4a6054ab41dac31c61e71f3bc16f6d.png

image.png.29b93b756a3448ef23b13840109d7710.png

Napisano

Nigdy nic z PureTech póki nie usprawnią tego silnika (bo zakładam, że to tu wkładają).

Edit... to chyba jakaś nowość:

Nowy silnik 1.2 o mocy 136 KM i maksymalnym momencie obrotowym 230 Nm wyposażono w łańcuch rozrządu oraz dodatkowy silnik elektryczny zintegrowany ze skrzynią eDCT. Wtryskiwacze pracują pod ciśnieniem 350 bar a sam silnik używa cyklu Millera aby zmniejszyć zużycie paliwa. Zintegrowany ze skrzynią napęd elektryczny pracuje na napięciu 48V a akumulator ma pojemność 0,9 kW.

francuskie.pl

Edytowane przez OPAL

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

I co szanowne towarzystwo myśli?

Dla miłośników marki. Obiektywnie w tej cenie lepiej wziąć Subaru Crosstrek. 

Napisano

Auto raczej dwuosobowe, pewnie będzie ciasno z tyłu pod foteliki .

Napisano

Była na Forza Italia w tym roku. Całkiem ładny Peugeot dla fanów Alfy 😉 Ale to co mnie rozwaliło to cięcie kosztów. Z przodu boczki z co najmniej dwóch materiałów – dół to twardy plastik a góra jakaś przyjemniejsza, bardziej miękka. Natomiast tylne boczki całe z jednego twardego plastiku. Miałem małego mind fucka bo jak już raz to zauważyłem to wydawało mi się, że to sklejone z dwóch aut...

Napisano
26 minut temu, sdss napisał(a):

Auto raczej dwuosobowe, pewnie będzie ciasno z tyłu pod foteliki .

Podane wcześniej wymiary nie są aż tak małe by sugerowaly, że fotelik z bombelkiem nie wejdzie.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Podane wcześniej wymiary nie są aż tak małe by sugerowaly, że fotelik z bombelkiem nie wejdzie.

wg mnie to auto rozmiarów Avengera, więc spokojnie z tyłu jest miejsce.

Napisano

I dalej ta dziwna zewnętrzna klamka w tylnych drzwiach.

Osobiście nie podoba mi się a użytkowanie też do najwygodniejszych nie należy. 

Toyota w C-HR po lifcie dostała normalną.

Napisano
Godzinę temu, OPAL napisał(a):

Nigdy nic z PureTech póki nie usprawnią tego silnika (bo zakładam, że to tu wkładają).

Edit... to chyba jakaś nowość:

Nowy silnik 1.2 o mocy 136 KM i maksymalnym momencie obrotowym 230 Nm wyposażono w łańcuch rozrządu oraz dodatkowy silnik elektryczny zintegrowany ze skrzynią eDCT. Wtryskiwacze pracują pod ciśnieniem 350 bar a sam silnik używa cyklu Millera aby zmniejszyć zużycie paliwa. Zintegrowany ze skrzynią napęd elektryczny pracuje na napięciu 48V a akumulator ma pojemność 0,9 kW.

francuskie.pl

Silnik może nowy (albo nowej generacji, bo oznaczony GEN3), ale choć nie ma już paska tylko łańcuch, to na starcie ciągnie się za nim zła opinia poprzednika.

A samo auto ładne, przednie światła trochę renówkowe, a cena - cóż Alfy nigdy nie były tanie, jak ktoś chce tańsze, to ma Avengera, 600, Mokkę.

Napisano
Teraz, TADA napisał(a):

I dalej ta dziwna zewnętrzna klamka w tylnych drzwiach.

Osobiście nie podoba mi się a użytkowanie też do najwygodniejszych nie należy. 

Taka klamka pojawiła się w jeszcze w ubiegłym wielu w alfie 156, później w 149. Alfa miała "udawać" bardziej sportową przez brak tej klamki. W sumie w 156 to nawet wyglądało i auto udawało 2-drzwiowe coupe. W wyższych crossoverach to już nie ma sensu, zwłaszcza jak z tylnych drzwi korzystają dzieci.

Napisano

58 minut temu, wladmar napisał(a):

Zgoda, pod warunkiem, ze malzonka jest niewidoma ;]

Napisano
4 minuty temu, Majkiel napisał(a):

Taka klamka pojawiła się w jeszcze w ubiegłym wielu w alfie 156, później w 149. Alfa miała "udawać" bardziej sportową przez brak tej klamki. W sumie w 156 to nawet wyglądało i auto udawało 2-drzwiowe coupe. W wyższych crossoverach to już nie ma sensu, zwłaszcza jak z tylnych drzwi korzystają dzieci.

Były projekty liftu Giulietty i tam już była klamka taka jak przednia.

Niby mały szczegół a linia boczna wyglądała  wiele lepiej.

Z lewej strony mi nie przeszkadza ale z prawej z moim uszkodzonym nadgarstkiem jest już mi bardzo nie wygodnie.

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

Albo dowolnego elektryka z dopłatą 27k, tesla, kia ev6 itp.

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

Sugerujesz, że dowolny elektryk jest lepszy od tej pięknej Alfy? ;]

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Ta Alfa występuje jako elektryk. Tesla czy Kia w kontekście mojej żony zdecydowanie odpadają, co zresztą sam absolutnie rozumiem.

Podoba się też Pug 208 elektryczny, ale szczerze mówiąc osobiście nie uważam, żeby elektryk miał teraz sens. Jakby miał dom z własnym stanowiskiem do ładowania to tak, ale nie chcę się pierdzielić na zewnętrznych ładowarkach. Niestety jestem plebs jak to się tu uważa z "chowu klatkowego" :hehe: 

Napisano
56 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Z tymi kubłami to nie zawiele 

image.png.eb8ae9cb711e88b58bc23f468c3b6711.png

Napisano
  • Autor
28 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Zgoda, pod warunkiem, ze malzonka jest niewidoma ;]

jak sobie wbiłem w google to auto to nawet nie miałem sumienia komentować :hehe: 

Napisano

To już trzeci temat o tym aucie na forum, więc zapowiada się prawdziwy HIT sprzedaży :old:Nie wiem tylko czy prestiżaki z forum są na to gotowi ;] Auto podoba mi się wyłącznie w kolorze czarnym. 

alfa-romeo-junior-scudetto-1024x586.jpg

Do tego przyjemne wnętrze

Alfa-Romeo-Junior-2025-2.jpg

W pozostałych kolorach (typu czerwony) auto sprawia wrażenie przekombinowanego zarówno z przodu jak i z tyłu i nie stara się specjalnie uciekać od porównań z ostatnim wypustem Mitsubishi z modelem Colt. 

Napisano
2 godziny temu, sdss napisał(a):

Z tymi kubłami to nie zawiele 

image.png.eb8ae9cb711e88b58bc23f468c3b6711.png

U nas te kubły (jeżeli będą dostępne), to zamówi sobie 1 osoba na wszystkie sprzedane sztuki, córka bogatego tatusia co do szkoły średniej spod miasta musi dojeżdżać. Jak zaciąży kupi jej auto 7-mio osobowe.

Poważnie, to wygląda jak w przeciętnej klasie B, i wszystko gra bo to chyba jest B na szczudłach.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
6 minut temu, bochumil napisał(a):

Auto podoba mi się wyłącznie w kolorze czarnym. 

To co wstawiłeś może i jest czarne, ale to nie jest naturalne zdjęcie i w realu wygląd może być inny.

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

To co wstawiłeś może i jest czarne, ale to nie jest naturalne zdjęcie i w realu wygląd może być inny.

Wstawiłem prezentację z YT z wersją czarną w innym temacie. Wygląda kozacko. Zatem wrzucę jeszcze raz

Napisano

Wyglada spoko sle z cena to ich odkleiło l. Nadmuchana B- klasa za 166tys zł :bzik:

Napisano
6 godzin temu, bergerac napisał(a):

I co szanowne towarzystwo myśli? Mi się całkiem widzi, będę namawiał żonę, żeby rozważyła. Podoba mi się i ta Alfa i Jeep Avenger.

Cena trochę wysoka, ale na pewno będą rabaty.

image.png.34eef751795f7ffffaa61f2e78aa9bf9.png

image.png.bd448612b4efe2d5f63670959c721216.png

image.png.c7df80f396ea5dc34790a27c0e3c1a16.png

image.png.4c4a6054ab41dac31c61e71f3bc16f6d.png

image.png.29b93b756a3448ef23b13840109d7710.png

Jak dobrze to auto jest wycenione, niech świadczy że mocniejsze Audi a4 jest sporo tańsze.

Tak, stary model, ale jednak uważam że cena tej Alfy to jakiś kosmos.

A jako inny przykład, Tesla Y podstawowa, po dopłacie jest tylko 10-15k droższa.

Nie wiem co to auto ma z Alfy. Mam nadzieję że przynajmniej nie trwałość.

Napisano
10 godzin temu, kravitz napisał(a):

Jak dobrze to auto jest wycenione, niech świadczy że mocniejsze Audi a4 jest sporo tańsze.

Tak, stary model, ale jednak uważam że cena tej Alfy to jakiś kosmos.

A jako inny przykład, Tesla Y podstawowa, po dopłacie jest tylko 10-15k droższa.

Nie wiem co to auto ma z Alfy. Mam nadzieję że przynajmniej nie trwałość.

Porównanie bazowej wersji Audi z taką Alfa, gdzie pewnie masz wyklikane wszystkie możliwe opcje raczej nie ma sensu ;)

Co nie zmienia faktu, że 160-170k za klasę B to trochę kosmos ;]

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Porównanie bazowej wersji Audi z taką Alfa, gdzie pewnie masz wyklikane wszystkie możliwe opcje raczej nie ma sensu ;)

Co nie zmienia faktu, że 160-170k za klasę B to trochę kosmos ;]

Bazowa wersja a4 to 135k.

Za te dodatkowe 25k myślę że sporo doklikasz ;)

Napisano
23 godziny temu, TADA napisał(a):

z tą "normalną" to bym polemizował ;] 

Napisano
22 godziny temu, bergerac napisał(a):

Ta Alfa występuje jako elektryk. Tesla czy Kia w kontekście mojej żony zdecydowanie odpadają, co zresztą sam absolutnie rozumiem.

Podoba się też Pug 208 elektryczny, ale szczerze mówiąc osobiście nie uważam, żeby elektryk miał teraz sens. Jakby miał dom z własnym stanowiskiem do ładowania to tak, ale nie chcę się pierdzielić na zewnętrznych ładowarkach. Niestety jestem plebs jak to się tu uważa z "chowu klatkowego" :hehe: 

Ja tez blokowisko, załatwienie ładowarki w garażu podziemnym to teraz bajka.

Napisano
6 minut temu, Lynda napisał(a):

z tą "normalną" to bym polemizował ;] 

Ale nie jakiś dziwoląg prawie na dachu.

Napisano
Teraz, TADA napisał(a):

Ale nie jakiś dziwoląg prawie na dachu.

Fakt, pewno idzie się przyzwyczaić - ale jak mam okazję tym pojeździć, to zawsze moment zamknięcia klamek jakoś mnie niepokoi jak walnie dookoła ;]

No i jestem ciekaw, czy jak przymrozi zaczną się nam pojawiać usterki w postaci "brak możliwości otworzenia auta, z powodu nie otwierających się klamek" ;) 

Napisano
Godzinę temu, Lynda napisał(a):

Fakt, pewno idzie się przyzwyczaić - ale jak mam okazję tym pojeździć, to zawsze moment zamknięcia klamek jakoś mnie niepokoi jak walnie dookoła ;]

No i jestem ciekaw, czy jak przymrozi zaczną się nam pojawiać usterki w postaci "brak możliwości otworzenia auta, z powodu nie otwierających się klamek" ;) 

Jak przymrozi to zejdziesz do auta z garnkiem ciepłej wody 😁

Napisano
4 godziny temu, dobromir napisał(a):

Jak przymrozi to zejdziesz do auta z garnkiem ciepłej wody 😁

czyli tak samo jak do szyby ;]