Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego nie Audi Q3?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Tylko benzyna. Przedlift 1.4 150KM lub polift 1.5 150KM. Auto ze skrzynią automatyczną. Interesuje mnie awaryjność, bolączki, spalanie, wyciszenie i ewentualne porównanie z podobnym, ale tańszym (chyba) VW T-Roc'iem. 

Napisano
1 godzinę temu, bochumil napisał(a):

Jak w temacie. Tylko benzyna. Przedlift 1.4 150KM lub polift 1.5 150KM. Auto ze skrzynią automatyczną. Interesuje mnie awaryjność, bolączki, spalanie, wyciszenie i ewentualne porównanie z podobnym, ale tańszym (chyba) VW T-Roc'iem. 

"Nie wiem, ale się wypowiem" ;)

Na pierwsze 1.5 ludzie się skarżyli na jakieś kangurowanie z tego co pamiętam.

A 1.4 ostatnie to już dopracowane silniki, bez bolączek tych z początku wieku z rozrządami i całym złem tego świata.

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

"Nie wiem, ale się wypowiem" ;)

Na pierwsze 1.5 ludzie się skarżyli na jakieś kangurowanie z tego co pamiętam.

A 1.4 ostatnie to już dopracowane silniki, bez bolączek tych z początku wieku z rozrządami i całym złem tego świata.

Kangurowanie bylo chyba w manualu ;) Kolega chce z automatem, wiec niech dobrze sprawdzi jaki kod skrzyni tam siedzi.

Te z suchymi sprzeglami (DQ200 chyba) trwaloscia nie grzesza i trzeba sie liczyc z naprawa lub wymiana kompletu dwumasa + sprzegla.

Napisano
46 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Te z suchymi sprzeglami (DQ200 chyba) trwaloscia nie grzesza i trzeba sie liczyc z naprawa lub wymiana kompletu dwumasa + sprzegla.

DQ200 będzie w każdym poprzecznym do 250Nm. Po prostu trzeba założyć kilka kpln na naprawę. Prędzej czy później.

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Kangurowanie bylo chyba w manualu ;) Kolega chce z automatem, wiec niech dobrze sprawdzi jaki kod skrzyni tam siedzi.

Wiesz, po głowie chodzi mi coś niedużego, coś z większym prześwitem i koniecznie w automacie. Na razie jako docel mam Jeep Renegade, ewentualnie Fiat 500X bo włoskie auta mają u mnie priorytet. Oba z motorem 1.3 GSE FireFly T4 180KM, ewentualnie wolnossący 2.4 Tigershark 180KM z myślą o LPG.

Nie zamykam się na inne propozycje, stąd pomysł na Q3 lub T-Roc.

Napisano
10 minut temu, ghost2255 napisał(a):

DQ200 będzie w każdym poprzecznym do 250Nm. Po prostu trzeba założyć kilka kpln na naprawę. Prędzej czy później.

Silnik 1.5t 150 km będzie mial moment zmniejszony do 200Nm, w manaualu 250Nm

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Czyli to taki sam wynalazek jak dwusprzęgłówka TCT w Alfie.

Napisano
Teraz, bochumil napisał(a):

Czyli to taki sam wynalazek jak dwusprzęgłówka TCT w Alfie.

Czysto teoretycznie tak.

VAG obsłuży każdy warsztat i ich bolączki są ogólnie znane i rozpracowane. Są części zamienne i wiadomo jak poprawić fabrykę.

Do TCT trzeba szukać fachowca i częsci.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, ghost2255 napisał(a):

VAG obsłuży każdy warsztat i ich bolączki są ogólnie znane i rozpracowane. Są części zamienne i wiadomo jak poprawić fabrykę.

To jest właśnie zaleta VAGów. 

Napisano
48 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Silnik 1.5t 150 km będzie mial moment zmniejszony do 200Nm, w manaualu 250Nm

nie pisz głupot w internetach, bo potem ktoś to wyczyta tak jak Ty kiedyś i dalej je powiela :] 

Napisano
Godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

Nie bardzo do formentora 1.5 montują DQ381.

Napisano
40 minut temu, sdss napisał(a):

Nie bardzo do formentora 1.5 montują DQ381.

Tak, tylko, że w tym aucie wyciszenie nie istnieje - takie moje zdanie po przejażdżkach. 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Camel napisał(a):

Tak, tylko, że w tym aucie wyciszenie nie istnieje - takie moje zdanie po przejażdżkach. 

No właśnie. Przypominam, że auto ma być w miarę dobrze wyciszone, żeby jazda z prędkościami autostradowymi (140km/h) nie byla udręką.

Napisano
9 minut temu, Camel napisał(a):

Jak juz wszystko rozgrzebiesz to przy okazji od razu dwumasa do wymiany + robota i z 5kPLN trzeba wylozyc.

A jak jeszcze padla mechatronika to sporo wiecej.

Napisano
16 minut temu, bochumil napisał(a):

No właśnie. Przypominam, że auto ma być w miarę dobrze wyciszone, żeby jazda z prędkościami autostradowymi (140km/h) nie byla udręką.

Q3 to brat bliźniak formentora obstawiam , że tam też DQ381.

Napisano
25 minut temu, Camel napisał(a):

Odpowiedź na to że zawsze jest dq200, a nie propozycja 🤪

Napisano
25 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jak juz wszystko rozgrzebiesz to przy okazji od razu dwumasa do wymiany + robota i z 5kPLN trzeba wylozyc.

A jak jeszcze padla mechatronika to sporo wiecej.

Z tymi wymianami co jest dobre się wyleczyłem, często się okazuje, że dobra część ORI z fabryki wytrzyma więcej niż "zamiennik".

Mechatronika w większości przypadków nie pada, a często coś się dzieje jak dostanie gdzieś w obudowę strzała. Owszem pada przez brak wymiany oleju jak na przykład w mercu co miałem, ale tam olej jest jeden, a w DSG te oleje są inne i odseparowane od siebie.

PS1

łożysko w kole w cmaxie - wymieniony dobry zamiennik po 40 000km coś szumi, podnosimy z kolegą i znów to samo.

PS2

2 sztuki 1.9 TDI i 2 dwumasy u znajomego (jego i żony).

a. do żony znajomego kupiona używka z "rozbitka" z niby jakimś małym przebiegiem, cena dobra flacha jaką ludzie a z AK popijają z kolą.

b. u znajomego nówka

(sami zakładamy już nie identyfikując się z AK i popijamy MARGOT-a z kolą :) , dlatego taka próba)

Okazuje się, że używka pracuje "miękko" czyli nie doskwiera, a nówka jakieś tam odgłosy wydaje -mimo że nówka. "Przypadek, nie sądzę" :) 

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Zależy ile km kolega zamierza nastukac. U mnie przez 6 lat i 100kkm zero problemów, a też straszyli, że się rozpada od samego patrzenia.

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

Zależy ile km kolega zamierza nastukac. U mnie przez 6 lat i 100kkm zero problemów, a też straszyli, że się rozpada od samego patrzenia.

Kolega chyba planuje kupic uzywke i tutaj ciezko przewidziec jak to bylo eksploatowane i ile jeszcze pociagnie.

Napisano
Godzinę temu, sdss napisał(a):

Q3 to brat bliźniak formentora obstawiam , że tam też DQ381.

To raczej w 2.0

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Kolega chyba planuje kupic uzywke i tutaj ciezko przewidziec jak to bylo eksploatowane i ile jeszcze pociagnie.

No tak, 1.4 nowego już raczej nie kupi:)

Napisano

Przez jakiś czas serwisowałem Q3 1.4 tsi 150 KM, jak dobrze pamiętam 2016/2017r. Tam była DSG dq380 6 biegowa na mokrych sprzęgłach. Auto bardzo fajnie jeździło, ale kręciłem nim tylko po okolicy, np docierając hamulce po wymianie. Jedyne, czego w Audi nie lubię, to infotainment, bo uważam, że jest gorszy, niż w T-rocu. Nawet do głupiej inspekcji olejowej trzeba podchodzić z kompem, a w VW wystarczy guzik na zegarach.

Napisano

Jak rozważasz t-roc to zerknij jeszcze na karoqa, to ta sama podłoga+ mechanika, ale często skody były lepiej wyposażone.  

Napisano
26 minut temu, zinger napisał(a):

To raczej w 2.0

image.png.5ac6f95a21b978bceca4cd73a2189aa1.png

Napisano
3 godziny temu, TomekD000 napisał(a):

nie pisz głupot w internetach, bo potem ktoś to wyczyta tak jak Ty kiedyś i dalej je powiela :] 

A Ty co za bot?

Se sprawdz na przykładzie cennika octavi.

1.5tsi 150 oraz 2.0 tdi 115 z mq 281 manual maaja po 250Nm.

1.5 tsi i 2.0 tdi z dq 200 maja po 200Nm

Napisano
5 minut temu, sdss napisał(a):

image.png.5ac6f95a21b978bceca4cd73a2189aa1.png

Ok, widocznie pozmieniali konfigurację na przestrzeni lat. 

Napisano
3 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

A Ty co za bot?

Se sprawdz na przykładzie cennika octavi.

1.5tsi 150 oraz 2.0 tdi 115 z mq 281 manual maaja po 250Nm.

1.5 tsi i 2.0 tdi z dq 200 maja po 200Nm

:] 

doczytaj, bo nadal klepiesz bzdury po internetach

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Ok, widocznie pozmieniali konfigurację na przestrzeni lat. 

nic nie zmieniali, od zawsze Kodiaq, Tiguan i klika innych miały z 1.5tsi miały dq381

Napisano

Scala z 2022 ma 150 KM i 250 NM przy DSG 200.

W  "większych " gabarytowo autach od 2021 Vag zaczął stosować przy silnikach 150Km skrzynię DQ 381.

Napisano
49 minut temu, TomekD000 napisał(a):

:] 

doczytaj, bo nadal klepiesz bzdury po internetach

Moze namieszalem albo zmienili specyfikacja.

Ale diesel 2.0 115 ma 320Nm w manualu.

A z dq200. 250Nm.

Napisano
10 godzin temu, TomekD000 napisał(a):

nic nie zmieniali, od zawsze Kodiaq, Tiguan i klika innych miały z 1.5tsi miały dq381

No właśnie, czyli były konfigi z dq200 i dq381 przy tych samych silnikach, w zależności od marki/modelu w grupie vw.

Napisano
13 minut temu, zinger napisał(a):

No właśnie, czyli były konfigi z dq200 i dq381 przy tych samych silnikach, w zależności od marki/modelu w grupie vw.

Byly , nikt nie napisał, że nie 🤪

• 1 rok później...
Napisano
W dniu 5.08.2024 o 20:59, kaczorek79 napisał(a):

Przez jakiś czas serwisowałem Q3 1.4 tsi 150 KM, jak dobrze pamiętam 2016/2017r. Tam była DSG dq380 6 biegowa na mokrych sprzęgłach. Auto bardzo fajnie jeździło, ale kręciłem nim tylko po okolicy, np docierając hamulce po wymianie. Jedyne, czego w Audi nie lubię, to infotainment, bo uważam, że jest gorszy, niż w T-rocu. Nawet do głupiej inspekcji olejowej trzeba podchodzić z kompem, a w VW wystarczy guzik na zegarach.

Właśnie planuje zakupić Q3 w benzynie z tego rocznika i mam dylemat który silnik wybrać 1.4 czy 2.0 tfsi.Czy między tymi silnikami jest spora różnica w dynamice?

Napisano
10 godzin temu, Michal56 napisał(a):

Właśnie planuje zakupić Q3 w benzynie z tego rocznika i mam dylemat który silnik wybrać 1.4 czy 2.0 tfsi.Czy między tymi silnikami jest spora różnica w dynamice?

Jeśli z późniejszych roczników po 2015, to z 2.0 tfsi raczej problemów nie ma, ale trzeba się liczyć z wyższym spalaniem, nawet 2l średnio. 1.4 150 KM fajnie jeździ, ma w rzeczywistości bliżej 160 KM i momentu ok 270 Nm. 2.0 było wiele wersji mocowych od 180 do 220 KM i kilka kodów silnika, ale nie podpowiem które lepsze/gorsze.