Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic opinia

Featured Replies

Napisano

Pojeździłem przez weekend nowym Sceniciem. 

https://ev-database.org/car/2069/Renault-Scenic-E-Tech-EV87-220hp

Przejechałem około 600km i podzielę sie spostrzeżeniami.

Zalety:

+ Zasięg (490km)

+ Nawigacja od Googla

+ Wygodny dla wszystkich pasażerów

Wady:

- Niekonsekwetny, chaotyczny design. Na desce mnóstwo różnych tworzyw, plastiki zwykłe, plastiki piano/black, metale, tkaniny, jakby skóry, przeszycia. Motywy "zegarów" za kierownicą nie do końca przemyślane, takie wymuszone.

- Bałagan jakościowy. Na przyklad, z jednej strony przyjemny w dotyku wieniec kierownicy, fajna tkaninowa podsufitka, przyjemne i ładne siedzenia. Z drugiej strony ostre krawędzie plastików dookoła ekranu, kiepska konsola między siedzeniami z przodu (latające elementy) i festyniarskie wykończenie drzwi w oklolicach nóg, tego sie nie da opisać. Trzeba zobaczyć tę cienką plastikową flapę w głebi, która sie wdzięczy po otwarciu drzwi.

- Logika systemu. Ale to subiektywne, bo jestem teslafanladyfanboyem. Dla mnie Tesla jest banalnie prosta, w Scenicu sama kierownica wyglada przytłaczająco. Ma spokojnie poanad 20 przełączników i przycisków, pewnie ze 30, a i tak bez dotykania ekranu się nie obejdzie.

- Niespodziewanie mały bagażnik, w każdym razie dla mnie za mały.

- Auto myszkuje przy mocnym przyspieszaniu. Zawieszenie nie radzi sobie z wagą samochodu.

- Mogę napisać, że brak frunka. Ale bez przesady, nie ma i tyle, da sie spokojnie bez tego żyć.

fenk ju for atenszion

Napisano

Bardzo mi się ten samochód podoba. Jakbym miał wybór w EV to byłby to mocny kandydat

Miałem gradscenica w ostatniej budzie 1.6 diesla biturbo.

Genialne rodzinne auto - bardzo wygodne i wizualnie dla mnie to była petarda jak na bryłę minivana.

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

Matko bosko, czy ja dobrze widzę że to jest ośka przód? :panic: 

Napisano
W dniu 8.09.2024 o 22:01, HelixSv napisał(a):

Handlowiec gorąco mnie zapraszał na jazdę Megane E-Tech, a ja nawet jakoś nawet nie przyjechałem pooglądać, jak zobaczyłem to zdjęcie to mi się całkowicie odechciało obczajać to auto. W Scenic nie jest lepiej. Jak z kwestią ładowania? Megany miały jak dobrze pamiętam dość wole nawet w hiper wersji.

13393-19aa9d601fdccca40d71b2fd8e32b4db.jpg.6d2fd8d8599b453de98013e303db3b21.jpg

53 minuty temu, format napisał(a):

M. in dlatego nie kupiłem Megane E-Tech. Scenic powiela wady Renault.

Napisano
12 minut temu, komor napisał(a):

M. in dlatego nie kupiłem Megane E-Tech. Scenic powiela wady Renault.

Ośka przód w elektryku to jest jakiś absurd. 

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

No też mnie to zdziwiło, chyba Bjorn to na tym teście nawet zauważył.

Rozwiązanie chyba dla kogoś kto bardzo nie lubi szybko ruszać ;]

Mi w eGolfie często koła zamielą, a co dopiero w aucie które jest minimum 2x mocniejsze ;]

Poroniony pomysł

Napisano
21 minut temu, komor napisał(a):

Handlowiec gorąco mnie zapraszał na jazdę Megane E-Tech, a ja nawet jakoś nawet nie przyjechałem pooglądać, jak zobaczyłem to zdjęcie to mi się całkowicie odechciało obczajać to auto.

Chciałem tutaj najmocniej i zupełnie szczerze przeprosić.

Z tym VW jednak nie jest tak źle jak sądziłem ;]

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

No też mnie to zdziwiło, chyba Bjorn to na tym teście nawet zauważył.

Rozwiązanie chyba dla kogoś kto bardzo nie lubi szybko ruszać ;]

Mi w eGolfie często koła zamielą, a co dopiero w aucie które jest minimum 2x mocniejsze ;]

Poroniony pomysł

Wczoraj przejechalem jeszcze 300 km a że padało, to o "elektrycznym" przyspieszeniu można zapomnieć. Na morkym mieli niesamowicie. Nieporozumienie. 

Poza tym "szczegółem", to całkiem przyjemne auto.

Jednak jazda próbna, to powinno być minimum 500 km. A po 1000 km można sobie wyrobić solidna opinię. 

Napisano
2 godziny temu, komor napisał(a):

13393-19aa9d601fdccca40d71b2fd8e32b4db.jpg.6d2fd8d8599b453de98013e303db3b21.jpg

o matkobosko. Te dzwignie po lewej to jakiś błąd matrixa? 😄 

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Na morkym mieli niesamowicie. 

Jeden z najlepszych ekspertów z AK zaraz Ci napisze, że powinieneś się nauczyć ruszać 😂

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, HanYs napisał(a):

Jeden z najlepszych ekspertów z AK zaraz Ci napisze, że powinieneś się nauczyć ruszać 😂

A bo nie mogłem znaleźć sprzęgła.

Pewnie gdzieś jest ukryte w funkcjach na ekranie. ;]

Napisano
52 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Instrukcji nie czytasz.

No przyznaj się. Czy przed jazdą czytałeś instrukcję? ;]

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Instrukcji nie czytasz.

No przyznaj się. Czy przed jazdą czytałeś instrukcję? ;]

No niestety, tylko pierwsze 100 stron. ;]

Napisano
5 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Musisz najpierw włączyć tryb programisty, a później dodać skrót do ekranu głównego ;)

8 godzin temu, format napisał(a):

Ośka przód w elektryku to jest jakiś absurd. 

Może być, ale w elektryku do miasta pokroju 500, Spring, Zoe, ....

Napisano
2 minuty temu, Majkiel napisał(a):

Może być, ale w elektryku do miasta pokroju 500, Spring, Zoe, ....

Ale też półośki tylko uwalają promień skrętu, nie ma żadnego benefitu elektrycznego FWD.

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

Ale też półośki tylko uwalają promień skrętu, nie ma żadnego benefitu elektrycznego FWD.

Może szybciej skopcić opony przy starcie!

A po co ludzie robią FWD z 200 na 300 KM ? 😁 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, komor napisał(a):

Jak z kwestią ładowania? Megany miały jak dobrze pamiętam dość wole nawet w hiper wersji.

Ładowanie DC jest bez szaleństw, akceptowalne.

Za to AC to max 22 kW. Zapomniałem, że to jest specjaność Reno, aż zobaczyłem, że mój wallbox rozpędził sie do 13.5 kW. 👍

image.png.a3ff988e553f0457e7620352a94a5294.png

Napisano
W dniu 8.09.2024 o 22:01, HelixSv napisał(a):

Zalety:

+ Zasięg (490km)

+ Nawigacja od Googla

+ Wygodny dla wszystkich pasażerów

Wady:

- Niekonsekwetny, chaotyczny design. Na desce mnóstwo różnych tworzyw, plastiki zwykłe, plastiki piano/black, metale, tkaniny, jakby skóry, przeszycia. Motywy "zegarów" za kierownicą nie do końca przemyślane, takie wymuszone.

- Bałagan jakościowy. Na przyklad, z jednej strony przyjemny w dotyku wieniec kierownicy, fajna tkaninowa podsufitka, przyjemne i ładne siedzenia. Z drugiej strony ostre krawędzie plastików dookoła ekranu, kiepska konsola między siedzeniami z przodu (latające elementy) i festyniarskie wykończenie drzwi w oklolicach nóg, tego sie nie da opisać. Trzeba zobaczyć tę cienką plastikową flapę w głebi, która sie wdzięczy po otwarciu drzwi.

- Logika systemu. Ale to subiektywne, bo jestem teslafanladyfanboyem. Dla mnie Tesla jest banalnie prosta, w Scenicu sama kierownica wyglada przytłaczająco. Ma spokojnie poanad 20 przełączników i przycisków, pewnie ze 30, a i tak bez dotykania ekranu się nie obejdzie.

- Niespodziewanie mały bagażnik, w każdym razie dla mnie za mały.

- Auto myszkuje przy mocnym przyspieszaniu. Zawieszenie nie radzi sobie z wagą samochodu.

- Mogę napisać, że brak frunka. Ale bez przesady, nie ma i tyle, da sie spokojnie bez tego żyć.

fenk ju for atenszion

Miał szansę być fajnym wozem, ale mam wrażenie, że europejscy producenci są trochę zagubieni jeśli chodzi o EV, jak tak dalej pójdzie, to oddadzą rynek walkowerem. 

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Ładowanie DC jest bez szaleństw, akceptowalne.

Za to AC to max 22 kW. Zapomniałem, że to jest specjaność Reno, aż zobaczyłem, że mój wallbox rozpędził sie do 13.5 kW. 👍

image.png.a3ff988e553f0457e7620352a94a5294.png

Mamy 2024, a nie 2020.

Średnia 95 kW 10-80% to jest dramat, a nie "akceptowalne". 

Nawet Tesla się szybciej ładuje 😜

Napisano
3 godziny temu, Majkiel napisał(a):

Może być, ale w elektryku do miasta pokroju 500,

Pierwszy elektryk jakim jeździłem w życiu, to było to 500 sprowadzone z USA.

Autentycznie stwierdziłem, że chyba miał coś nie tak z zawiasem lub było po dzwonie, bo przy byle wdepnięciu prowadzało go po asfalcie w lewo i prawo.

Za pół roku miałem drugie podejście i było dokładnie tak samo. 500 musi mieć jakiś mega lekki przód, nie wiem co tam nie pykło, ale zwyczajnie prowadzenie miała fatalne.

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Mamy 2024, a nie 2020.

Średnia 95 kW 10-80% to jest dramat, a nie "akceptowalne". 

Nawet Tesla się szybciej ładuje 😜

Se dizla kup jak Ci się spieszy. To nie piekarnia!

Napisano
1 godzinę temu, HelixSv napisał(a):

o wlasnie, podobno ja mam 22kW ale jeszcze nie mialem okazji przetestowac czy elektrycy mnie nie oszukali ;]

Napisano
24 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Se dizla kup jak Ci się spieszy. To nie piekarnia!

Zima idzie, w dOOpę zimno od krawężnika jak za długo się siedzi ;) 

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

o wlasnie, podobno ja mam 22kW ale jeszcze nie mialem okazji przetestowac czy elektrycy mnie nie oszukali ;]

Przyjadę, podłączę Zencara do siły. Jedno auto podłączysz do wallboxa, a drugie do Zencara i zobaczysz jaka ładna ciemność w garażu nastąpi ;]

Napisano
10 godzin temu, kravitz napisał(a):

Autentycznie stwierdziłem, że chyba miał coś nie tak z zawiasem lub było po dzwonie, bo przy byle wdepnięciu prowadzało go po asfalcie w lewo i prawo.

To norma w samochodach elektrycznych. Jak ktoś chce porządnego prowadzenia i ma pojęcie o motoryzacji to kupuje VW Passat z TDI, ewentualnie Golfa z TDI

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

To norma w samochodach elektrycznych. Jak ktoś chce porządnego prowadzenia i ma pojęcie o motoryzacji to kupuje VW Passat z TDI, ewentualnie Golfa z TDI

image.png.817455ef8c5fbfd4e620c3c42902bfd7.png

Napisano
13 minut temu, komandos80 napisał(a):

image.png.817455ef8c5fbfd4e620c3c42902bfd7.png

Ty się śmiejesz. Ja parę dni temu popełniłem błąd i wdałem się w dyskusję na FB o prowadzeniu Mazdy CX60 po tuningu. Otóż tuning polegał na zastąpieniu opon 235 oponami 255 (profilu nie pamiętam, nie mniej 20" acz to bez znaczenia). I według gawiedzi ten kloc na takim ogumieniu "prowadzi się jak gokart".

Wyraziłem zwątpienie i szybko przegrałem tą dyskusję.

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

Ty się śmiejesz. Ja parę dni temu popełniłem błąd i wdałem się w dyskusję na FB o prowadzeniu Mazdy CX60 po tuningu. Otóż tuning polegał na zastąpieniu opon 235 oponami 255 (profilu nie pamiętam, nie mniej 20" acz to bez znaczenia). I według gawiedzi ten kloc na takim ogumieniu "prowadzi się jak gokart".

Na FB za dużo ekspertów, ciężko się będąc amatorem teoretykiem przebić ze swoją wersja dlatego ja odpuściłem. Merytoryczne rozmowy o autach prowadzę tylko na AK :jem:

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

Bo gadasz z jakimiś oszołomami na FB. Takie rzeczy rozkminia się na AK, tu panuje kultura, kompetencja i nigdy nikt nikomu nie dokucza.

:skromny: