Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2137 km w hybrydzie 5 gen.

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Corolla sedan 1,8 hybryda w wersji Style.

Przesiadłem się z takiej takiej samej corolli z tym że z hybrydą generacji 4, którą przejechałem w 22 miesiące 110 kkm.

Największa różnica w porównaniu ze starą to silnik. Niby tylko +18KM (140 vs 122 w starej) ale to jest zupełnie inne auto...

Zbiera się zdecydowanie lepiej, zdecydowanie więcej jeździ na elektryku a pali tyle samo. Czyli w moim przypadku 5,4l/100km

Co do wyposażenia - też sporo lepiej - nawigacja, bezprzewodowy CarPlay i AndroidAuto, grzana kierownica, grzane fotele...

W końcu dopracowali asystenty jazdy. Aktywny tempomat działa łągodniej a utrzymywanie pasa w ogóle zaczęło działać.;]

Na plus też asystent jazdy miejskiej który sam zwalnia jak poczuje że auto przed tobą zwalnia.

Fajna opcja to możliwość uruchomienia z apki klimatyzacji/ogrzewania.

Wirtualny kokpit niby z możliwością konfiguracji ale dość ograniczonej, może kiedyś poprawią.

Są też rzeczy wq... irytujące jak np rozpoznawanie znaków który za każdym razem trzeba dezaktywować bo ograniczenia bierze z nawigacji albo z d... i wyje w niebogłosy. Irytuje też ładowarka indukcyjna która do zera zredukowała ilość półeczek w aucie (i gdzie ja mam teraz chusteczki trzymać?) a ładuje wolno. Dodatkowo niefortunnie ulokowane włączniki ogrzewania foteli. Często przy odkładaniu telefonu przez przypadek włącza się ogrzewanie. Jeśli już przy grzaniu jesteśmy to na wyposażeniu jest grzana kierownica. Niestety nie cały wieniec kierownicy jest ogrzewany i jest tylko jeden poziom ogrzewania. Schowki w drzwiach też małe wiec upychanie szpargałów jest problematyczne.

Mam nadzieję że lepiej zabezpieczona antykorozyjnie od poprzedniczki, która miała ksywę "ruda"...

Screenshot_20240913_111110_Gallery.jpg

Edytowane przez awruK

Napisano

Minus tych Toyot to to że będziesz musiał co jakiś czas zaglądać pod maskę.👎  Płyn do spryskiwaczy trzeba dolewać. 😂

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Minus tych Toyot to to że będziesz musiał co jakiś czas zaglądać pod maskę.👎  Płyn do spryskiwaczy trzeba dolewać. 😂

A po co innego niby zaglądać pod maskę w pozostałych autach? Przecież tam nie ma nic ciekawego.

:nie_wiem:

Edytowane przez Ryb

Napisano
32 minuty temu, awruK napisał(a):

Mam nadzieję że lepiej zabezpieczona antykorozyjnie od poprzedniczki, która miała ksywę "ruda"...

chyba bym się zdziwił....

ps. Myślałem "2137 km w hybrydzie 5 gen." że przejechałeś tyle na jednym baku... ;] 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Pierwsza oddałem po 160 kkm z oryginalnymi klockami i tarczami.;]

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

A po co innego niby zaglądać pod maskę w pozostałych autach? Przecież tam nie ma nic ciekawego.

No i nie zaglądam😆

PS Dostałem info z zaproszeniem na akcje serwisową Rangera. Coś mają wymienić w tylnym moście. A wszystko działa😁

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

ps. Myślałem "2137 km w hybrydzie 5 gen." że przejechałeś tyle na jednym baku... ;] 

2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Na baku między tankowaniami ok 650 km z tym że tankuje zazwyczaj zanim rezerwa się zapali. Mały bak to niestety kolejny minus tego auta.

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

No i nie zaglądam😆

:ok:

2 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

PS Dostałem info z zaproszeniem na akcje serwisową Rangera. Coś mają wymienić w tylnym moście. A wszystko działa😁

Skoro działa to olać. Znając ich serwis to przy tym poprawianiu dopiero coś zepsują.

;]

Napisano
3 minuty temu, awruK napisał(a):

Ja tyle na klockach i tarczach to potrafiłem zrobić w Lacetti z dieslem.

;]

Napisano
1 godzinę temu, awruK napisał(a):

Pacjent to Corolla sedan 1,8 hybryda w wersji Style.

ogarneli juz automatyczne przelaczanie swiatel z dziennych na mijania gdy pada deszcz? :)

Napisano
  • Autor
Teraz, komandos80 napisał(a):

ogarneli juz automatyczne przelaczanie swiatel z dziennych na mijania gdy pada deszcz? :)

Ogarnęli na szczęście.

Napisano
1 godzinę temu, awruK napisał(a):

8] Ale przecież to auto nie ma rekuperacji. Jakim cudem nie hamowałeś przez 160 kkm? Biegiem B? Ja za krótko tym jeździłem żeby to sprawdzić ale korzystałem normalnie z hamulców. Druga sprawa: jak z hałasem? Jest ciszej bo częsciej EV się włącza czy też poprawili coś wygłuszenie? Bo moje wspomnienia z jazdy autostradowej nie są najlepsze

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, lucash napisał(a):

8] Ale przecież to auto nie ma rekuperacji. Jakim cudem nie hamowałeś przez 160 kkm? Biegiem B? Ja za krótko tym jeździłem żeby to sprawdzić ale korzystałem normalnie z hamulców. Druga sprawa: jak z hałasem? Jest ciszej bo częsciej EV się włącza czy też poprawili coś wygłuszenie? Bo moje wspomnienia z jazdy autostradowej nie są najlepsze

Normalnie. Po prostu jeździłem.;] Na "B" raz jechałem jak śmigałem na trasie Jelenia góra- Karpacz. I to jedyny raz kiedy udało mi się baterię do pełna naładować.;]

Mam wrażenie że z wyciszeniem też sporo lepiej.

Napisano
1 godzinę temu, lucash napisał(a):

Oczywiście, że ma rekuperację.  Jak by inaczej ładowało baterię trakcyjną?

Edytowane przez ghost2255

Napisano
25 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Oczywiście, że ma rekuperację.  Jak by inaczej ładowało baterię trakcyjną?

no ale ona nie działa jak w elektryku, tylko to miałem na myśli. Po odpuszczeniu gazu samochód nie hamuje jak EV. 

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

;]

ja będę niedługo wymieniał pierwszy raz tarcze i klocki przednie w Astrze z przebiegiem 120kkm. To jest dla mnie normalny przebieg na takie wymiany. A w hybrydzie to powinny wytrzymywać dożywotnio.

Napisano
14 minut temu, lucash napisał(a):

no ale ona nie działa jak w elektryku, tylko to miałem na myśli. Po odpuszczeniu gazu samochód nie hamuje jak EV. 

Po puszczeniu gazu nie ma rekuperacji? W 3,4 i 5 generacji hybryd Toyoty jest. 

O której generacji piszesz?

Napisano
15 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Po puszczeniu gazu nie ma rekuperacji? W 3,4 i 5 generacji hybryd Toyoty jest. 

O której generacji piszesz?

o 4. Odpuszczenie gazu nie skutkuje takim przyhamowaniem  jak w EV. Samochód się toczy ale nie hamuje. Chyba że zrobiłem kilkanaście tysięcy km Corolką nie wiedząc że coś takiego trzeba ustawić. 

Napisano
5 minut temu, lucash napisał(a):

o 4. Odpuszczenie gazu nie skutkuje takim przyhamowaniem  jak w EV. Samochód się toczy ale nie hamuje. Chyba że zrobiłem kilkanaście tysięcy km Corolką nie wiedząc że coś takiego trzeba ustawić. 

No nie skutkuje bo to nie jest BEV. Kropka.

Mała bateria, słaba rekuperacja.

Napisano
5 minut temu, lucash napisał(a):

Więc rekuperacja jest👍. Jak naciskasz pedał hamulca jest jeszcze mocniejsza tym samym sam układ hamulcowy jest mniej obciążony. Skutkuje to znacznie mniejszym zużyciem tarcz/klocków😎

Napisano
3 minuty temu, komor napisał(a):

No nie skutkuje bo to nie jest BEV. Kropka.

Mała bateria, słaba rekuperacja.

Wielkość baterii nie jest aż tak istotna przy hamowaniu z odzyskiem.

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

;]

Ale, że połowa tego dystansu to pokonana na lawecie?

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał(a):

Działa dokładnie tak samo. 

Bo nie może inaczej. Działa na dokładnie takiej samej zasadzie.

Po odpuszczeniu gazu auto zwalnia i ładuje baterię, jak lekko zahamujesz, to rekuperacja wzrasta i mocniej zwalnia całe auto. Jak naciśniesz jeszcze mocniej, to dopiero zaczynają działać hamulce tarczowe.

Tak to działa we wszystkich hybrydach Toyoty. 

W EV może być najwyżej silniej zestrojona rekpueracja, ale inna jest tylko intensywność, nie zasada. 

Napisano
14 minut temu, Jettison napisał(a):

Ale, że połowa tego dystansu to pokonana na lawecie?

Nie. Cały dystans pokonany po drogach, w większości polskich.

Napisano
17 godzin temu, lucash napisał(a):

Domyślnie Toyoty nie hamują po odjęciu gazu. W nowszych jest tylko coś co się nazywa "deceleration assist" i to przyhamowuje po wykryciu poprzedzającego pojazdu, przy czym nie wyhamowuje do końca i żeby się zatrzymać trzeba nacisnąć hamulec.

Napisano
23 godziny temu, lucash napisał(a):

Ale jak naciśniesz normalnie hamulec, to całe wtrącanie energii odbywa się przez rekuperację. Dopiero poniżej 10 czy 15km/h hamulce są w akcję stopniowo włączane.

Mój drogiej generacji prius pi 160kkm też miał oryginale hamulce.

Napisano

a jakby przenieść ten wątek do działu o autach hybrydowych ?

Napisano
ogarneli juz automatyczne przelaczanie swiatel z dziennych na mijania gdy pada deszcz? [emoji4]
W Corolli 2023 jeszcze nie ogarnęli [emoji16]

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 13.09.2024 o 11:39, Ryb napisał(a):

Ja tam wyciagam liscie i sprawdzam czy kuna niczego nie wyjadla