Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lutownica

Featured Replies

Napisano

szukam lutownicy transformatorowej do użytku domowego - od czasu do czasu coś przelutować.

Piszę specjalnie tu, bo na "silikonie" zaraz mi tu stacje lutownicze wymyślą za pierdyliarddd PLN aby lutować SMD :)

Poprzednia kupiona w domu harcerza jak miałem hmmm z 10 lat a teraz mam 50  więc, przez te 40 lat się zamortyzowała i nie mam ochoty znów jej rozbierać bo nawet już wkręty nie trzymają obudowy..

Co polecacie ? 

Napisano
Teraz, ANDPOL napisał(a):

Prl-owskie lutownice zwarciowe są nie do zajechania. Wystarczy tylko od czasu do czasu papierkiem styk pod grotem oczyścić :ok:

Dokładnie, wczoraj lutowałem kable od szlifierki. Po wyczyszczeniu grota cyna topiła się pięknie.

Napisano
15 minut temu, Camel napisał(a):

Piszę specjalnie tu, bo na "silikonie" zaraz mi tu stacje lutownicze wymyślą za pierdyliarddd PLN aby lutować SMD :)

Za 70 pln kupujesz lutownicę z regulacją, a za 200 już wypas stację z szybkozłączką grotów.

Napisano
16 minut temu, Camel napisał(a):

szukam lutownicy transformatorowej do użytku domowego - od czasu do czasu coś przelutować.

Poprzednia kupiona w domu harcerza jak miałem hmmm z 10 lat a teraz mam 50  więc, przez te 40 lat się zamortyzowała i nie mam ochoty znów jej rozbierać bo nawet już wkręty nie trzymają obudowy..

Co polecacie ? 

Starą zamieniłem na tą. Jest bardzo spoko.IMG_20241008_132456.jpg.c742dcbdbb81c3d2ac9cd76e3c7fe80a.jpg

Napisano

Dremel Versatip

Naajwiększa zaleta że działa bez prądu

Napisano

Za około 150 zł masz fajną stację lutowniczą.

Napisano
18 minut temu, Cinek napisał(a):

Za około 150 zł masz fajną stację lutowniczą.

Którą potem super wygodnie się lutuje np. przewody w instalacji samochodowej :)
I by nie było - sam mam prostą stację. Wszystko jednak jest kwestią potrzeb.

Kolbowa jest dużo bardziej uniwersalna. Można ją odłożyć gdziekolwiek, a przy cieńszym grocie pozwala nawet SMD obskoczyć.

Napisano
Godzinę temu, ANDPOL napisał(a):

Prl-owskie lutownice zwarciowe są nie do zajechania. Wystarczy tylko od czasu do czasu papierkiem styk pod grotem oczyścić :ok:

https://allegro.pl/oferta/lutownica-transformatorowa-125w-zdz-polska-lt-125-14709405637

Ta z linku to już chyba nie prl-owska? Jeśli chodzi o nowe to chyba i tak najlepsza...

Tylko nie wiem czy potrzeba aż tyle watów, używam Lutoli (takiej z PRL)-niby ma 65 W a lutuje całkiem spoko:)

Napisano
4 minuty temu, volf6 napisał(a):

Ta z linku to już chyba nie prl-owska? Jeśli chodzi o nowe to chyba i tak najlepsza...

Tylko nie wiem czy potrzeba aż tyle watów, używam Lutoli (takiej z PRL)-niby ma 65 W a lutuje całkiem spoko:)

O dziwo ZDZ w Łodzi cały czas produkuje te lutownice. Nie wiem, jaką dziś jakość mają 

https://www.zdz-lodz.pl/lutownice-transformatorowe-c-1.html

Edytowane przez ANDPOL

Napisano
23 minuty temu, tomkowski napisał(a):

Którą potem super wygodnie się lutuje np. przewody w instalacji samochodowej :)
I by nie było - sam mam prostą stację. Wszystko jednak jest kwestią potrzeb.

Kolbowa jest dużo bardziej uniwersalna. Można ją odłożyć gdziekolwiek, a przy cieńszym grocie pozwala nawet SMD obskoczyć.

Z dawnych czasów to mam z ponad 10 sztuk różnych, w tym na 12V do samochodu.

Napisano
1 minutę temu, ANDPOL napisał(a):

O dziwo ZDZ w Łodzi cały czas produkuje te lutownice. Nie wiem, jaką dziś jakość mają 

Pierwszy komentarz/opinia, wydaje się być adekwatna:)

Cytat

W tej chwili najlepsza lutownica na Polskim rynku. Jednak w porównaniu z produkowanymi dawniej (lata 80' i 90') odchudzona z 940g na 730g przy stosowaniu takich samych materiałów_co od razu wychodzi "jak szydło zworka"_słabsza wydajność lutowania. Jedną gwiazdkę odejmuję za oświetlenie żarówką (czasy biedy PRL-u się skończyły dawno temu_ tu powinna być LED biała i mocna_ koszt ok.3zł)

Napisano
Godzinę temu, ANDPOL napisał(a):

Wystarczy tylko od czasu do czasu papierkiem styk pod grotem oczyścić :ok:

Groty sobie robię z drutu 1,5 kwadrat, a nie kupuję w marketach za chore pieniądze ;]

Napisano
1 minutę temu, Lucyfer napisał(a):

Groty sobie robię z drutu 1,5 kwadrat, a nie kupuję w marketach za chore pieniądze ;]

No wiadomo.:ok:

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał(a):

Jezusie oni nadal produkują :panic: 

No jest to ewenement. 40 lat ten sam asortyment :hmm:. Nawet można sobie na części kupić. 

Edytowane przez ANDPOL

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał(a):

Co polecacie ? 

Ja kupiłem sobie taką bezprzewodową ładowaną z USB za całe 30 zł 

Ciekawy jestem jak to będzie działać przy lutowaniu w samochodzie. 

😄

IMG_20241008_1452452.jpg.35e406508e518085198ce7b49a13f3c5.jpg

Napisano
26 minut temu, volf6 napisał(a):

Tylko nie wiem czy potrzeba aż tyle watów

przy 125W fajnie jakby były dwa stopnie - miałem taką kiedyś w czasach technikum.

Czasem ta większa moc się przydaje przy większych polach czy grubszych przewodach o większej pojemności cieplnej.

Duża moc świetnie sprawdza się też przy lutowaniu blaszek do 18650.

Napisano

Kupiłem niedawno taką lutownicę ZDZ. Dobrze wykonana i wyważona, nie mam zastrzeżeń. 

Mam też Lutolę, wcześniejszy model niż na zdjęciu, kupioną około 1985 roku (!), też działa.

Napisano
2 godziny temu, vaz2110 napisał(a):

Kupiłem niedawno taką lutownicę ZDZ. Dobrze wykonana i wyważona, nie mam zastrzeżeń. 

Mam też Lutolę, wcześniejszy model niż na zdjęciu, kupioną około 1985 roku (!), też działa.

147 zł za lutownicę transformatorową to dość słaby zakup, jeśli za 190 można mieć wypasioną, cyfrową stację na groty T12.

Naprawdę trzeba być fanem retro aby tyle kasy wydać na tego ciężkiego, niewygodnego kloca.

Z biedy kupić, za 30 pln - to bym zrozumiał, ale za 147 :panic:

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor
35 minut temu, maras77 napisał(a):

147 zł za lutownicę transformatorową to dość słaby zakup, jeśli za 190 można mieć wypasioną, cyfrową stację na groty T12.

Naprawdę trzeba być fanem retro aby tyle kasy wydać na tego ciężkiego, niewygodnego kloca.

Z biedy kupić, za 30 pln - to bym zrozumiał, ale za 147 :panic:

No właśnie, też tak myślę że max 50 za transformator :) Ale 150. to chyba z sentymentu - to tak jak ludzie kupują Tonsila i walą przy tym gruchę a w rzeczywistości i stary i nowy (chiński) to szajs dla audiofila :)  BURZA 😇

Napisano
6 minut temu, Camel napisał(a):

No właśnie, też tak myślę że max 50 za transformator :) Ale 150. to chyba z sentymentu

Raczej płaci się za masę miedzi i mosiądzu. W nowej stacji jest full elektroniki, ale miedzi to pewnie kilka gram.

Ja mam taką i generalnie polecam, bo bardzo wygodna i precyzyjna.

https://pl.aliexpress.com/item/1005006240211620.html

Niestety ma wadę zasilacza - jak sie ustawi 450 stopni i lutuje coś pokroju rozrusznika, to strzela zasilacz.

Już mam trzecią sztukę. Pierwszy raz myślałem, że to trefny egzemplarz i jak myfriend oddał mi więcej kasy, niż kosztowała następna sztuka, to zamówiłem druga sztukę.

Jak padła druga to już wiedziałem, że to błąd konstrukcyjny, jednak stwierdziłem, ze lepszej i tak nie kupię, przy normalnym lutowaniu elektroniki działa dobrze, a lutował rozrusznik będę oporową jeszcze z PRL.

Napisano
8 minut temu, Camel napisał(a):

No właśnie, też tak myślę że max 50 za transformator :) Ale 150. to chyba z sentymentu - to tak jak ludzie kupują Tonsila i walą przy tym gruchę a w rzeczywistości i stary i nowy (chiński) to szajs dla audiofila :)  BURZA 😇

Jak potrzebowałem wiertarkę na jedną robotę(która nota bene wytrzymała sporo więcej i dalej służy) oraz wkrętarkę akumulatorową których nie będzie żal "zajechać" to poszukałem na stronach loombardu.

Oni mają oferty z całego kraju i można trafić jakieś narzędzia w śmiesznych cenach. Ja kupiłem narzędzia po 20zł/szt. a działają już i tak za długo 😄

Jak wpisałem w ich wyszukiwarkę "lutownica" to wyskoczyło kilka stron wyników. Na pewno będzie jakiś PRL-owski relikt za drobne.

• 5 miesięcy później...
Napisano
15 minut temu, Marek2224d napisał(a):

Witam wszystkich użytkowników :)

Jeśli byłby ktoś chętny zakupienia lutownicy specjalny rabat damy  zapraszam.

To forum nie jest komercyjne. Od tego typu ogłoszeń mamy specjalne działy. Proszę zapoznaj się z regulaminem i struktura forum AK.

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, Marek2224d napisał(a):

Witam wszystkich użytkowników :)

Jeśli byłby ktoś chętny zakupienia lutownicy specjalny rabat damy  zapraszam.

19 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

To forum nie jest komercyjne. Od tego typu ogłoszeń mamy specjalne działy. Proszę zapoznaj się z regulaminem i struktura forum AK.

Dokładnie jak kolega napisał, wrzuć na giełdę co chcesz sprzedać.

Napisano
3 godziny temu, Camel napisał(a):

Dokładnie jak kolega napisał, wrzuć na giełdę co chcesz sprzedać.

Masz linka do sklepu w podpisie kolegi. 

Napisano

Teraz sporo osób poleca stacje  OSS T12-X Plus można kupić na promocjach za ok 120zł

Napisano
13 godzin temu, Roswell napisał(a):

Teraz sporo osób poleca stacje  OSS T12-X Plus można kupić na promocjach za ok 120zł

Polecam ją kupić, bo jest fajna, ale polecam też nie ustawiać temperatury powyżej 400 i lutowania masywnych elementów, bo po 30 sek wtedy kończy żywot.

Sprawdzone na 3 egzemplarzach. :ok: 

Napisano

ale jak ocynować ładnie kabelek/żyłkę takim prostym grotem ze stacji ? Sto razy łatwiej się robi grotem zakrzywionym z druciku na takiej klasycznej transformatorówce ....

Napisano
2 minuty temu, marcin_szary napisał(a):

ale jak ocynować ładnie kabelek/żyłkę takim prostym grotem ze stacji ? Sto razy łatwiej się robi grotem zakrzywionym z druciku na takiej klasycznej transformatorówce ....

Płaski grot przekaże więcej ciepła na dobrze skręconą końcówkę przewodu.