Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Długi ładunek

Featured Replies

Napisano

Czym przewieźć towar o długości 4.5 - 5.5 metra? Profile stalowe. Bus L4H3 i jechać z otwartymi drzwiami? Czy coś ze skrzynią pożyczyć? 

IMG_5517.JPEG.4abdfd746dfcacc4d0000f2eee4e71ff.JPEG

Edytowane przez lucash

Napisano

Jest szansa że wejdą po skosie(lewo prawo, góra dół) i pojedziesz jak król😆

Napisano

Wziałbym trafficar ewentualnie, tam 3.78 paka chyba, na płasko 4m po ukosie weszło.
4.5-5.5m można ryzykować na belkach na dachu jakiegoś kombi, tylko uczciwie przypiąć i się nie spieszyć, to jest chyba na tyle lekkie że pod własnym ciężarem nie powinno się odkształcić.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, AstraC napisał(a):

Wziałbym trafficar ewentualnie, tam 3.78 paka chyba, na płasko 4m po ukosie weszło.
4.5-5.5m można ryzykować na belkach na dachu jakiegoś kombi, tylko uczciwie przypiąć i się nie spieszyć, to jest chyba na tyle lekkie że pod własnym ciężarem nie powinno się odkształcić.

wiesz ile to waży? Nie wrzucę tego na dach. I tak muszę przeciąć na pół bo te belko mają teraz 11 m a HDS czy TIRa nie zorganizuję. 

Edytowane przez lucash

Napisano
Teraz, lucash napisał(a):

wiesz ile to waży? Nie wrzucę tego na dach. I tak muszę przeciąć na pół bo te belko mają teraz 11 m ale HDS nie zorganizuję. 

Wiem na tyle na ile jakościowe jest zdjęcie. Wygląda na przeciętny profil do ściany karton-gips.
A ile waży? Dach przeciętnie ma obciążąlność okolo 75kg, nie licząc tych z panoramą.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, AstraC napisał(a):

Wiem na tyle na ile jakościowe jest zdjęcie. Wygląda na przeciętny profil do ściany karton-gips.
A ile waży? Dach przeciętnie ma obciążąlność okolo 75kg, nie licząc tych z panoramą.

to jest konstrukcja stalowa pod PV na gruncie. Albo złom albo wykorzystać. Szkoda mi wyrzucić. 

Napisano

e Panie, 25 lat temu to człowiek był młody i głupi.

Peugeotem Partnerem wiozłem 6 metrową rolkę wykładziny.

1,5 metra weszło do środka a 4,5 metra wystawało za samochodem (w sumie to wystawało drugie tyle na ile samochód był długi).

Rolka była sztywna, podwiązali mi to gdzieś metr od końca i zawiesili jak maszt na żaglowcu do tego zamknięcia przy górnym zamknięciu, na środku krawędzi dachu (to był ten model co drzwi się otwierały na boki a nie klapa do góry. Przejechałem tak ponad 50km.

Ale to było dawno i człowiek był głupi i słuchał jak szef kazał.

Jak wrócę do domu to gdzieś mam zdjęcie :)

Edytowane przez bengamin

Napisano

Bus z otwartymi drzwiami. Transitem L1 ~2,4m długości bezproblemu woziłem kantówki 5m.

Napisano
42 minuty temu, nikt-znany napisał(a):

Przyczepka typu dłużyca i ognia 🙂 

Lub laweta samochodowa/ przyczepa

Napisano

Sprinter, Crafter, MANik, Iveco w wersji L4 masz ponad 4 m po podłodze, wystawać może do dwóch metrów od tylnej płaszczyzny pojazdu. Wystający powyżej pół metra, musisz już oznaczyć. Jechać, zabezpieczać :oki:

Napisano

Ja przewoziłem przyczepą podłodziową wypożyczoną w yacht klubie.

Napisano
9 godzin temu, lucash napisał(a):

Czy coś ze skrzynią pożyczyć?

Auto z hakiem + dłużyca

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

Sprinter, Crafter, MANik, Iveco w wersji L4 masz ponad 4 m po podłodze, wystawać może do dwóch metrów od tylnej płaszczyzny pojazdu. Wystający powyżej pół metra, musisz już oznaczyć. Jechać, zabezpieczać :oki:

no właśnie się zastanawiałem ile max może wystawać. Mam Sprintera dostępnego w 99rent chyba w wersji L4. 

Napisano
22 minuty temu, lucash napisał(a):

no właśnie się zastanawiałem ile max może wystawać. Mam Sprintera dostępnego w 99rent chyba w wersji L4. 

W przepisach mowa o 2 metrach

Napisano
9 godzin temu, lucash napisał(a):

4,3 masz po podłodze z zamkniętymi drzwiami. Czyli elementy mogą mieć ok 6,5 metra. 

Nie zapomnij o gumkach i pasach, oraz co najmniej czerwonej szmatce.

Napisano

Passat B5 by się przydał...

niewidzialny-transport.jpg

Napisano
W dniu 11.10.2024 o 13:26, lucash napisał(a):

to jest konstrukcja stalowa pod PV na gruncie. Albo złom albo wykorzystać. Szkoda mi wyrzucić. 

A dla Ciebie złom=wykorzystane i brak żalu, tak?

Dobrze zrozumiałem 🤔

Napisano
W dniu 11.10.2024 o 11:49, lucash napisał(a):

Czym przewieźć towar o długości 4.5 - 5.5 metra? Profile stalowe. Bus L4H3 i jechać z otwartymi drzwiami? Czy coś ze skrzynią pożyczyć? 

Przyczepa.

17287945201124582278364967010458.jpg.95a33a3538aeaa911e2b26a8d2f26b44.jpg

Napisano
  • Autor
W dniu 12.10.2024 o 21:35, technix napisał(a):

A dla Ciebie złom=wykorzystane i brak żalu, tak?

Dobrze zrozumiałem 🤔

nie, to pozostałość po dużej konstrukcji na kilka tysięcy paneli. Firma trochę za dużo przysłała i tak zostało na polu. Gdyby to było kompletne to bym sprzedał a tak to kilka innego rodzaju profili brakuje. Zostawić na ziemi w trawie nie mogę. 

Napisano

Rozumiem w pełni.

Zatem jak pisałeś, pociąć, wrzucić na jakiegoś busa i na złom 👍

• 3 tygodnie później...
Napisano

Czym przewieźć towar o długości 4.5 - 5.5 metra?

Dla chcącego nic trudnego ;].

DSC00580.JPG.50b9b48f73aab14ef165376f3055112b.JPG

Napisano

Wzialbym przyczepe do dluzycy i pociagnal zwyklym samochodem. 4,5-5,5 to nie jest dlugi towar. Wiozlem 8,5m....