Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ma być dobrze i tanio :)

Featured Replies

Napisano

Opony do Astry F z oszałamiającym silnikiem 60 KM, bez systemów ABS, ESP etc, przebiegi roczne max 5 tyś. km, styl jazdy "kapelusz made on", głównie miasto i okolice. Czwarte auto we flocie także bez szaleństw w propozycjach, im taniej tym lepiej;] A i najważniejsze rozmiar na wymarciu 175x70xR13. Słucham propozycji.

Napisano
20 minut temu, r1sender napisał(a):

Opony do Astry F z oszałamiającym silnikiem 60 KM, bez systemów ABS, ESP etc, przebiegi roczne max 5 tyś. km, styl jazdy "kapelusz made on", głównie miasto i okolice. Czwarte auto we flocie także bez szaleństw w propozycjach, im taniej tym lepiej;] A i najważniejsze rozmiar na wymarciu 175x70xR13. Słucham propozycji.

Wielkiego wyboru w tym rozmiarze to nie ma ;)

https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/caloroczne/t=1/osobowe/r=1/175-70-r13

Mysle, ze co nie wezmiesz to bedzie dobrze na takie przebiegi: Kleber lub Nankang bym bral.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Mysle, ze co nie wezmiesz to bedzie dobrze na takie przebiegi: Kleber lub Nankang bym bral.

no nie ma, felgi nowej nigdzie nie było:facepalm: za 2 stówki znalazłem pocztą pantoflową u dziadka 4 szt.

Napisano
2 minuty temu, r1sender napisał(a):

no nie ma, felgi nowej nigdzie nie było:facepalm: za 2 stówki znalazłem pocztą pantoflową u dziadka 4 szt.

Bierz Nankangi. Dębica Navigator jest kiepsko zrobiona, oni to chyba klepią na starej konstrukcji Vivo ;] bo kordy pękają, stopki pękają...

Napisano
25 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ja bym wziął Vredestein lub Kleber ;]

Napisano

Kleber Quadraxer co prawda 2, ale będzie tanio i cicho 69dB.

Napisano
21 godzin temu, futrzak napisał(a):

Ja bym wziął Vredestein lub Kleber ;]

Od miesiąca bujam Astrę 1.6 GTC na Vredestein-ach. 

Zobaczymy jak się sprawują jak spadnie coś białego. 

W końcu pożegnałem hankook kinergy 4s2 h750 205-55-r16-94-v-xl bo po mokrym ledwo łapały przyczepność a ostatniej zimy po białym strach było jechać i poszedłem we Vredestein. 

Świeżo po zmianie .... k..wa nic się nie zmieniło, ale chwile pojeździły i jest o niebo lepiej, chyba się musi dotrzeć. 

Napisano
50 minut temu, Raku napisał(a):

Od miesiąca bujam Astrę 1.6 GTC na Vredestein-ach. 

Zobaczymy jak się sprawują jak spadnie coś białego. 

W końcu pożegnałem hankook kinergy 4s2 h750 205-55-r16-94-v-xl bo po mokrym ledwo łapały przyczepność a ostatniej zimy po białym strach było jechać i poszedłem we Vredestein. 

Świeżo po zmianie .... k..wa nic się nie zmieniło, ale chwile pojeździły i jest o niebo lepiej, chyba się musi dotrzeć. 

Ty kupiłeś nowszy model, Quatrac, a do Astry @r1sender był Quatrac 5 - starszy. 5 znam doskonale i te opony miały balans przesunięty bardziej w kierunku letnim, ale zimą nawet na ostrych podjazdach w górach dawały radę, choć już łatwo nie było. Wiadomo, że nie były ło topowe zimowe, szczególnie po sporym przebiegu, ale na urlop w takich warunkach wystarczyły. Po lecie poszły do PSZOK. Dodatkowo kupowałeś do samochodu, który chyba jeździ więcej i jest spory wybór, do Astry, która ma prawie nie jeździć to i wyboru nie ma. Gdybyś Ty pytał to był od razu odpuścił zabawy z Hankookiem czy Vredestein, a proponował GY 4S Gen-3 lub Michelin CC2, a Kleber Quadraxter 3 wychodzi lepiej zimą niż Veredestein Quatrac w testach Tire Reviews. Życzę miłej zabawy :) 

PS - jeszcze jak zwykle pytanie o wiek opon. Jak przekroczysz te 4 lata to nie spodziewaj się super trzymania. Do starszego gruza (jak to ktoś określił, mocy sporo wiecej, waga wyższa + ABS) wrzuciłem Klebery Quadraxter 3 (znaczy montaż na dniach) i zobaczymy jak ten model się zachowuje, ale ten nie jeździ zimą, natomiast zrobił już 2x tyle co deklaruje @r1sender. Tu się zastanawiałem, czy nie Vredestein, ale trzeba eksperymentować, choć Kleber jest klasę niżej - cena podobna :ok:

Napisano
Godzinę temu, futrzak napisał(a):

Ty kupiłeś nowszy model, Quatrac, a do Astry @r1sender był Quatrac 5 - starszy. 5 znam doskonale i te opony miały balans przesunięty bardziej w kierunku letnim, ale zimą nawet na ostrych podjazdach w górach dawały radę, choć już łatwo nie było. Wiadomo, że nie były ło topowe zimowe, szczególnie po sporym przebiegu, ale na urlop w takich warunkach wystarczyły. Po lecie poszły do PSZOK. Dodatkowo kupowałeś do samochodu, który chyba jeździ więcej i jest spory wybór, do Astry, która ma prawie nie jeździć to i wyboru nie ma. Gdybyś Ty pytał to był od razu odpuścił zabawy z Hankookiem czy Vredestein, a proponował GY 4S Gen-3 lub Michelin CC2, a Kleber Quadraxter 3 wychodzi lepiej zimą niż Veredestein Quatrac w testach Tire Reviews. Życzę miłej zabawy :) 

PS - jeszcze jak zwykle pytanie o wiek opon. Jak przekroczysz te 4 lata to nie spodziewaj się super trzymania. Do starszego gruza (jak to ktoś określił, mocy sporo wiecej, waga wyższa + ABS) wrzuciłem Klebery Quadraxter 3 (znaczy montaż na dniach) i zobaczymy jak ten model się zachowuje, ale ten nie jeździ zimą, natomiast zrobił już 2x tyle co deklaruje @r1sender. Tu się zastanawiałem, czy nie Vredestein, ale trzeba eksperymentować, choć Kleber jest klasę niżej - cena podobna :ok:

Na zimę mam 4x4 i zimówki vredestein wintrac pro 225-55-r18 na innym aucie.

Astra ma wyjechać po białym z garażu pod górkę, a w tamtym roku robiła to ostatkiem sił i zawieźć dziecko do szkoły (w tamtym roku też z 3 razy po białym). 

Edytowane przez Raku

Napisano
  • Autor

Panowie, auto za 3500 zł, także nie przesadzajmy z tymi oponami;] i na letnich zimą, i na wynalazkach jak wanli czy jakoś tak w służbowym espero i bravie się jeździło. Aktualnie na aucie są Dębice z 2012, które może z 10 tyś.km przejechały albo i nie. Nie zamierzam też bardzo ciurać Asterki zimą jak napieprzą solą, zawsze pozostaje Vivaro albo Arkana, do pracy mogę z buta albo rowerem. Swego czasu na Nexenach przejeździłem kilka sezonów w Civicu o podobnych parametrach i golasie jak Astra ( no z tą różnica, że Civic miał wspomaganie). Także produkty dalekowschodnie jakoś mnie nie przerażają. 

Napisano
3 minuty temu, r1sender napisał(a):

Panowie, auto za 3500 zł, także nie przesadzajmy z tymi oponami;] i na letnich zimą, i na wynalazkach jak wanli czy jakoś tak w służbowym espero i bravie się jeździło. Aktualnie na aucie są Dębice z 2012, które może z 10 tyś.km przejechały albo i nie. Nie zamierzam też bardzo ciurać Asterki zimą jak napieprzą solą, zawsze pozostaje Vivaro albo Arkana, do pracy mogę z buta albo rowerem. Swego czasu na Nexenach przejeździłem kilka sezonów w Civicu o podobnych parametrach i golasie jak Astra ( no z tą różnica, że Civic miał wspomaganie). Także produkty dalekowschodnie jakoś mnie nie przerażają. 

200 stówki różnicy pomiędzy kleber a mańkami. dużo niedużo ja bym dołożył i wziął Klebery. 

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

200 stówki różnicy pomiędzy kleber a mańkami. dużo niedużo ja bym dołożył i wziął Klebery. 

Czyli idąc tym tokiem rozumowania w aucie za 200 tys. można do opon zimowych dorzucić 11400 zł dla "lepszego" bieżnika.

Żeby jeszcze te Klebery były jakieś och i ach...

Napisano
43 minuty temu, r1sender napisał(a):

Jak znam życie 3500 zł i nie ma AC, więc jak nie wyhamujesz i wjedziesz komuś w zadek do będzie całka. Wole mieć opony, które zatrzymają auto ten 1, 2 metry wcześniej. 

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Raku napisał(a):

Jak znam życie 3500 zł i nie ma AC, więc jak nie wyhamujesz i wjedziesz komuś w zadek do będzie całka. Wole mieć opony, które zatrzymają auto ten 1, 2 metry wcześniej. 

tylko po czym poznać, że jedne są lepsze inne gorsze. Wyniki testów dotyczą konkretnego rozmiaru i bywa tak, że rozmiar X danego modelu jest zwycięzcą testu, a rozmiar Xx tego samego modelu jest co najwyżej przeciętny. Pomijam, że nikt nie przeprowadza testów dla opon z jakimś już tam przebiegiem i czy dalej ich właściwości są ponad konkurencję. Mam w jednym aucie zimowe Klebery, niby klasa średnia, a o niebo lepiej się sprawują niż Continentale. Jakby co nie było w razie W to i tak będzie całka, nawet jak nie z mojej winy.

Napisano
15 godzin temu, r1sender napisał(a):

tylko po czym poznać, że jedne są lepsze inne gorsze. Wyniki testów dotyczą konkretnego rozmiaru i bywa tak, że rozmiar X danego modelu jest zwycięzcą testu, a rozmiar Xx tego samego modelu jest co najwyżej przeciętny. Pomijam, że nikt nie przeprowadza testów dla opon z jakimś już tam przebiegiem i czy dalej ich właściwości są ponad konkurencję. Mam w jednym aucie zimowe Klebery, niby klasa średnia, a o niebo lepiej się sprawują niż Continentale. Jakby co nie było w razie W to i tak będzie całka, nawet jak nie z mojej winy.

Ja proponowałem Vredestein w Twoim rozmiarze, są też Nexeny niewiele tańsze - 24zł na sztuce, pomiędzy Klebery. Nexeny w swoim segmencie nie sa złe, ale i tak nie masz jakieś wyboru specjalnego. Nie proponuję GY, bo już pewnie z 400zł więcej wyjdzie. I tak wybierzesz co chcesz - pisałem @Raku, ze jemu co innego bym "doradzał" niż Tobie do tej Astry :ok:

PS - co do Conti to od lat nie mam o nich najlepszego zdania i chcąc przełamać te złe doświadczenia, zmieniłem w ciezkim daily z GY 4S Gen-3 na Conti AllSeasons 2 i jestem niezadowolony. No, ale to inna para kaloszy. 

Napisano
19 minut temu, futrzak napisał(a):

image.png.c4eb2284cd593df812f6989a3090e9c2.png

:hehe:

Hehe, nie zauważyłem, ze aż 1 jest dostępna w "oficjalnym sklepie firestone" ;] 

Napisano
6 minut temu, iwik napisał(a):

Hehe, nie zauważyłem, ze aż 1 jest dostępna w "oficjalnym sklepie firestone" ;] 

Jedna to pół biedy, ale jest dodatkowo z 2020 roku i tych opon generalnie nie ma na rynku, więc kupowanie jakiegoś wykopaliska to porażka. 

Napisano
10 minut temu, futrzak napisał(a):

kupowanie jakiegoś wykopaliska to porażka

Ten rozmiar to już wykopalisko generalnie :hehe:

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał(a):

Ten rozmiar to już wykopalisko generalnie :hehe:

Rozmiar jak rozmiar - na liście dostepnych opon są produkowane obecnie 2023/24. Nie są to może najnowsze modele, ale są normalnie dostępne i w razie czego da się nawet dokupić jedną sztukę. Wykopaliska to mam w garażu - rozmiary co prawda w większości wciąż dostępne, ale modelu się nie nie kupi. Zobacz jaki jest wybór wielosezonowych 205/55 R15 ;l

Napisano
Godzinę temu, futrzak napisał(a):

Rozmiar jak rozmiar - na liście dostepnych opon są produkowane obecnie 2023/24. Nie są to może najnowsze modele, ale są normalnie dostępne i w razie czego da się nawet dokupić jedną sztukę. Wykopaliska to mam w garażu - rozmiary co prawda w większości wciąż dostępne, ale modelu się nie nie kupi. Zobacz jaki jest wybór wielosezonowych 205/55 R15 ;l

A ile aut, które potrzebują takie kapcie.

Napisano
5 minut temu, mati_lecha napisał(a):

A ile aut, które potrzebują takie kapcie.

Asterek i podobnych na 175/10 R13 najwyraźniej trochę jeździ, bo opony są, może niezbyt duży wybór, ale sensowny, jest z czego wybierać. 

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

na razie jest tanio, a czy będzie dobrze to się jeszcze zobaczy, chociaż na mokrym i w deszczu jest przepaść pomiędzy nimi, a starymi Pasio. W końcu mocniejsze hamowanie nie kończy się uślizgiem. Główne kryterium wyboru tej egzotyki to klasa przyczepności na mokrym czyli "B". Niestety trzeba się sugerować tym co na etykiecie, hałas też w miarę znośny. Wyważenie bezproblemowe. Dla oblatanych w tematach gumowych bieżnik mocno podobny do jakiś Nokianów. 

IMG_20241022_200415.jpgIMG_20241022_200359.jpg

Napisano
W dniu 1.11.2024 o 16:16, r1sender napisał(a):

na razie jest tanio, a czy będzie dobrze to się jeszcze zobaczy, chociaż na mokrym i w deszczu jest przepaść pomiędzy nimi, a starymi Pasio. W końcu mocniejsze hamowanie nie kończy się uślizgiem. Główne kryterium wyboru tej egzotyki to klasa przyczepności na mokrym czyli "B". Niestety trzeba się sugerować tym co na etykiecie, hałas też w miarę znośny. Wyważenie bezproblemowe. Dla oblatanych w tematach gumowych bieżnik mocno podobny do jakiś Nokianów. 

IMG_20241022_200415.jpgIMG_20241022_200359.jpg

Miałem Imperial w cięższym i mocniejszym samochodzie. Było ok. Ale po 3 latach już na mokrym zaczęło się ciut gorzej robić, ale value for money super.

Napisano
  • Autor
56 minut temu, AstraC napisał(a):

Miałem Imperial w cięższym i mocniejszym samochodzie. Było ok. Ale po 3 latach już na mokrym zaczęło się ciut gorzej robić, ale value for money super.

chodzą mi po łbie, czy przypadkiem w przyszłym roku do busa nie wrzucić

Napisano
Godzinę temu, r1sender napisał(a):

Imperial AllSeason Driver? Ja polecam, jak w głębokie góry w śnieg nie jeździsz to spoko. Acz tylko raz wymagała pchania, jak było z 20cm błota pośniegowego na parkingu pod wyciągiem i pod górę nie chciała ruszyć.

Napisano
W dniu 1.11.2024 o 16:16, r1sender napisał(a):

na razie jest tanio, a czy będzie dobrze to się jeszcze zobaczy

Też poszedłem w taniość czyli Mazzini Cross Allseason AS8 do mojego Peugeota 107. Jak na razie jest całkiem dobrze.

Napisano
W dniu 7.11.2024 o 20:27, r1sender napisał(a):

Zobacz też Tracmax A/S Trac Saver - miałem przez moment na ciężkim aucie i w lecie na mokrym trudniej było wywołać terkotanie ABSu niż na Continentalach SportContact 5. 
Warunek: zamówienie i zakładanie w serwisie z Hunter'em (moja jedna wróciła do dystrybutora, bo pomimo wyważenia ciągnęła mocniej niż pozostałe). 

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 14.11.2024 o 18:45, el_guapo napisał(a):

Zobacz też Tracmax A/S Trac Saver - miałem przez moment na ciężkim aucie i w lecie na mokrym trudniej było wywołać terkotanie ABSu niż na Continentalach SportContact 5. 
Warunek: zamówienie i zakładanie w serwisie z Hunter'em (moja jedna wróciła do dystrybutora, bo pomimo wyważenia ciągnęła mocniej niż pozostałe). 

Właśnie mam te opony w Corolli, na suchymi mokrym jest okej ale zima i śnieg to tragedia, jak na letnich