Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Proste, nie duże auto zapasowe?

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

A kupiłeś je nako nowe czy 10 lat +

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nowe 

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

A kupiłeś je nako nowe czy 10 lat +

Nówka z salonu ;]

Ale tu właśnie o tych nowszych mowa. Moje doświadczenia wskazują, że im nowsze, tym lepsze.

Z tym, że ja przerzuciłem się na Koreańce.

Obecnie powrót do europejskiej techniki i jest odrobinę zawiedziony, bo plastiki skrzypią, a wycieraczki rodem z Poloneza ;]

Napisano
Nówka z salonu ;]
Ale tu właśnie o tych nowszych mowa. Moje doświadczenia wskazują, że im nowsze, tym lepsze.
Z tym, że ja przerzuciłem się na Koreańce.
Obecnie powrót do europejskiej techniki i jest odrobinę zawiedziony, bo plastiki skrzypią, a wycieraczki rodem z Poloneza ;]

I sprzedawales bo sie znudzilo i za 20kpln?
Bo o takie auto bylo pytanie.

Napisano
12 minut temu, WaWeR napisał(a):

I sprzedawales bo sie znudzilo i za 20kpln?
Bo o takie auto bylo pytanie.

No to nie jest mój problem ;]

stwierdzam tylko, że mam inne doświadczenia w kwestii niezawodności.

Może i subiektywne 

Napisano
11 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

No to nie jest mój problem ;]

stwierdzam tylko, że mam inne doświadczenia w kwestii niezawodności.

Może i subiektywne 

Mocno subiektywne.

Za 20k to nie bardzo widzę młode, podwyższone, wygodne do wsiadania auto.

No bo chyba nie i10 :P

Napisano
Teraz, WaWeR napisał(a):

Mocno subiektywne.

Za 20k to nie bardzo widzę młode, podwyższone, wygodne do wsiadania auto.

No bo chyba nie i10 :P

No ale stare są podobno bardziej niezawodne i do tego powinny być tańsze.

Napisano
W dniu 22.10.2024 o 09:11, piter333 napisał(a):

Tutaj pojawia się inny problem oprócz rudej. Mama ma swój wiek, a hondy niestety słyną z niskiego fotela. Dodatkowo prześwit też zbyt super nie jest. 

Nawiązując do tego.

Sądzisz że takie clio, panda i im podobne mają wyżej fotele, większe drzwi (to też wpływa na wygodę wsiadania!) czy też prześwit ?

Dobry dowcip.

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

No ale stare są podobno bardziej niezawodne i do tego powinny być tańsze.

Jak są w przyzwoitym stanie. 

A łatwiej stworzyć stan przyzwoity kupując auto za 10 i wkładając w nie jakiś tam pieniądz niż kupując perełkę za 20 jak najmłodszą.

Napisano
Ostatnio z rodziną postanowiliśmy zakupić tak zwane auto zapasowe, w skrócie auto na serwisie czy się posypuje, wkładam akumulator, odpalam jadę. Gabarytowo coś małego żeby wszyscy tym pojechali, ale żebym ja np zmieścił dwie szafki o wymiarach 43x23x50cm ustawione po bokach w bagażniku, ewentualnie płaska jak stół podłoga po złożeniu siedzeń. Co najbardziej mnie interesuje, brak korozji, silnik benzynowy, prostota serwisu. Kwota na wydanie 20 tys zł. Znajdzie się jeszcze coś solidnego normalnego?
Trojaczki Fiat Fiorino, Citroen Nemo i Peugeot Bipper,

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Napisano
15 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Obecnie powrót do europejskiej techniki i jest odrobinę zawiedziony

Jak mówiłem że następny będzie Chińczyk, bo tam jeszcze się nie nauczyli jak zrobić auto najtaniej (dla producenta oczywiście, nie dla klienta) i żeby wytrzymało tylko do końca gwarancji to się tu śmiali 😉

Edytowane przez iwik

Napisano
12 minut temu, iwik napisał(a):

Jak mówiłem że następny będzie Chińczyk, bo tam jeszcze się nie nauczyli jak zrobić auto najtaniej (dla producenta oczywiście, nie dla klienta) i żeby wytrzymało tylko do końca gwarancji to się tu śmiali 😉

Mysle, ze nie doceniasz chinczykow ;] 

Poczekajmy, az te chinskie auta beda mialy +/-10 lat i wtedy bedzie mozna wnioskowac ;)

Napisano
W dniu 19.10.2024 o 20:32, piter333 napisał(a):

Ostatnio z rodziną postanowiliśmy zakupić tak zwane auto zapasowe, w skrócie auto na serwisie czy się posypuje, wkładam akumulator, odpalam jadę. Gabarytowo coś małego żeby wszyscy tym pojechali, ale żebym ja np zmieścił dwie szafki o wymiarach 43x23x50cm ustawione po bokach w bagażniku, ewentualnie płaska jak stół podłoga po złożeniu siedzeń. Co najbardziej mnie interesuje, brak korozji, silnik benzynowy, prostota serwisu. Kwota na wydanie 20 tys zł. Znajdzie się jeszcze coś solidnego normalnego?

Ja się mocno biję z myślami nad ruską techniką. Prosta konstrukcja jak budowa cepa 

https://www.olx.pl/d/oferta/lada-kalina-2194-1-6-8v-benzyna-2017rok-maly-przebieg-80-tys-CID5-ID121Kta.html

Śmiesznie tani, najmłodszy, części za czapkę śliwek i o dziwo dostępne w hurtowniach na półkach oraz łyka LPG jak bociek żabę.

Ja potrzebuję do jazdy w koło komina, bo żony Daihatsu stuknie 18-stka i boję się rudej.

Tylko nie potrzebuję combi i poszukam w De hatchbacka.

https://www.mobile.de/pl/Samochod/Lada-Kalina/vhc:car/pg:vipcar/405587653.html

https://www.mobile.de/pl/Samochod/Lada-KALINA-1.6-8V-5G-BLUETOOTH-USB-SD-EURO6/vhc:car/pg:vipcar/390750055.html

Napisano
21 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Mysle, ze nie doceniasz chinczykow ;] 

Poczekajmy, az te chinskie auta beda mialy +/-10 lat i wtedy bedzie mozna wnioskowac ;)

Coś o tym mogę napisać.

Posiadam 9 lat chiński pojazd.

2013 r, kupiony jako nowy w 2015r.

Co prawda mało eksploatowany ale bezawaryjny.

Części w Polsce niby są nie wszystkie. Pierdoły (przełączniki świateł) kupowałem na aliexpress. Filtr oleju od VW golfa 2.

Z poważniejszych awarii to wymieniałem oringi gumowe i simering na wałku wom. Teraz muszę zmienić akumulator. Wszystko czego potrzeba do naprawy to młotek, ściągacze i zestaw kluczy - zero awaryjnej elektroniki naćkanej we współczesnych pojazdach.

Jak się dba, tak się ma.

Kupiłem go bo był 50% tańszy niż to co było wówczas na rynku.

IMG_20210509_101909691_HDR.jpg

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
W dniu 25.10.2024 o 10:04, WaWeR napisał(a):

Sądzisz że takie clio, panda i im podobne mają wyżej fotele, większe drzwi (to też wpływa na wygodę wsiadania!) czy też prześwit ?

Dobry dowcip.

Twierdzisz, że Civic VIII(UFO) ma fotel wyżej od Pandy?

Napisano
W dniu 26.10.2024 o 09:09, Tre-Bor napisał(a):

Serio, chcesz sobie to zrobić za ponad 10k? 😆

Jak chcesz ruski wynalazek to idź na całość i nive kup. :hehe:

Edytowane przez iwik

Napisano
11 minut temu, iwik napisał(a):

Serio, chcesz sobie to zrobić za ponad 10k? 😆

To już lepiej chyba lacetti z końcówki produkcji. Będzie o połowę tańsze. Tylko trzeba kupić egzemplarz bez dziur w progach i podłodze. 

Jak chcesz ruski wynalazek to idź na całość i nive kup. :hehe:

Serio!!!

Miałem już Lacetti, końcówka produkcji to będzie 2009r, czyli stary grat. Już nam jednego japońca w domu 17 lat i o dziwo bez dziur.

Ta Łada to taka ruska Dacia Logan/Sandero, Daewoo Lanos.

Znajdź mi auto za ok 12-16 tyś z 2016-2018.

Napisano
3 minuty temu, Tre-Bor napisał(a):

Serio!!!

Sry, popindoliły mi się dekady 🤣

Ale to dlatego, ze ta kalina wyglada jak auto z 2007, a nie z 2017 :lol:

Edytowane przez iwik

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

Ale to dlatego, ze ts kalina wyglada jak auto z 2007, a nie z 2017 :lol:

Dobra, wyleczyłem się z Łady.

Właśnie oglądałam ten egzemplarz.

.https://www.olx.pl/d/oferta/lada-kalina-cross-CID5-ID12qOkF.html

Ładniej wygląda niż jeździ. Taki następca Samary. 

Mój 17 letni Daihatsu Sirion lepiej się prowadzi, nawet Lanos był dużo lepszy.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
Twierdzisz, że Civic VIII(UFO) ma fotel wyżej od Pandy?

Twierdzę ze ma duzo szersze drzwi. Niestety wymiarów w takich szczegolach nie potrafilem znalezc ale chetnie je poznam.

Napisano

dobra, w domu jest auto 1.5 roczne, potem 20, i 2x26;] Najmłodszy jest żony, jeden 26 latek córy, a moje to pozostałe 2. Tego ostatniego 26 to kupiłem nawet nie z jakiejś wielkiej potrzeby ale było tanie, niewielki przebieg i mechanicznie ok., po za tym busem tłuc się po centrach 3miasta jest mało wygodnie- głównie dotyczy to miejsc do parkowania. Jeżeli ktoś szuka auta na "zapas" to raczej niech sobie odpuści rocznik czy wyszukane wyposażenie, a szuka tego co jest w najlepszym stanie. Od dobrych nastu lat trzymamy minimum 2 auta i z racji tego poprzednie zdanie to moja główna filozofia.

Napisano
2 godziny temu, r1sender napisał(a):

Jeżeli ktoś szuka auta na "zapas" to raczej niech sobie odpuści rocznik czy wyszukane wyposażenie, a szuka tego co jest w najlepszym stanie. 

I dlatego Daihatsu zostaje aż do złomowania. Blacharsko się trzyma, oleju nie bierze. Trzeba będzie wymieniać parę tanich gratów, max 1000zł, do SKP w listopadzie i znowu rok przejeździ.

Napisano
Godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

I dlatego Daihatsu zostaje aż do złomowania. Blacharsko się trzyma, oleju nie bierze. Trzeba będzie wymieniać parę tanich gratów, max 1000zł, do SKP w listopadzie i znowu rok przejeździ.

U mnie pod blokiem to akurat wiekszość powyzej 13 lat auta,wszystkie z wygladu trzymaja sie kupy ,co nie które auta ,to maja  opony powyzej 10 lat. Mój lada miesiąć 16 rok 😅

Napisano
6 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Twierdzę ze ma duzo szersze drzwi. Niestety wymiarów w takich szczegolach nie potrafilem znalezc ale chetnie je poznam.

Wyższe siedzenie raczej będzie dużo wyhodniejsze dla mamy autora, niż szersze drzwi. 

No chyba, że osoba zainteresowana ma ponadwymiarowe gabaryty, ale tego nie wiem i nie zakładam. 

Napisano
Wyższe siedzenie raczej będzie dużo wyhodniejsze dla mamy autora, niż szersze drzwi. 
No chyba, że osoba zainteresowana ma ponadwymiarowe gabaryty, ale tego nie wiem i nie zakładam. 

A masz te wymiary czy zgadujesz ze civic ma niżej?

Napisano
W dniu 19.10.2024 o 22:35, piter333 napisał(a):

Rdza chrupie progi aż miło. Brata dziewczyna ma... Nawet ma zamiar sprzedawać bo niestety już wykwity się pojawiają. 206/207 to dwa różne auta. W 207 jednym dobrym benzynowym silnikiem jest 1.4 8V reszta to śmieci. 

rdza chrupała punto 2, Z Grande/EVO nie ma już takiego problemu a już na pewno nie wieksze niż innych równolatków. Ale do takich zastosowań jak piszę autor wystarczy nawet prosta Panda II. Za 5-7tyś się znajdzie.

Napisano
11 godzin temu, WaWeR napisał(a):

A masz te wymiary czy zgadujesz ze civic ma niżej?

Nie mam wymiarów, ale siedziałem i w UFO(civic VII) i Pandzie.

Oczywiście mogę się mylić i wg liczb w CIVICU jest wysoko jak w LAND CRUISERZE, a siedzenie Pandy jest tuż nad ziemią.

Jednak odczucia jest jednak odwrotne i do Pandy wsiada się łatwo i siedzi wysoko, a do Civica "wpada" i siedzi nisko.