Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

3 lata, 100 kkm, 7 baterii, jeden las

Featured Replies

Napisano

Akurat minęły 3 lata i przy okazji wybiło 100 kkm. 

Fajny wóz, mega dupowóz, sprawny, wygodny, pakowny, relatywnie niskokosztowy, w relacji do tego co oferuje.

Wady?

- koreańsko-japońska pozycja za kierownicą, zdecydowanie wolę filozofię z BMW. 

- koreańsko-japońskie światła. Są matrycowe ale nie są "skrętne" i nie jest to poziom Audi czy BMW. 

- brak atermicznych szyb, latem porażka, zimą można oszczędzić na ogrzewaniu ;]

- zasięg wiadomo, preferowałbym taki pod okolice 2500 km autostradowego, wtedy większość tras bym zrobił na prądzie z domu 🥰

Zalety?

- sporo ;]

Auto jest całościowo mega zestrojone.

Zawieszenie, układ kierowniczy, wygodne fotele, przyzwoite audio. 

Prowadzi się świetnie i chce się nim podróżować. 

Pomimo 3 lat od debiutu, obecnie to nadal jedna z lepszych propozycji na rynku w mojej ocenie.

Plan jest zrobić kolejne 100 kkm, zobaczymy.

IMG_9953.jpeg

Napisano

Taki post to jednak strzał w stopę. 100000 km to diselek robi w tydzień na jednym tankowaniu (z dwoma jak ma ciężka przyczepę). A elektrykowi zajmuje to trzy lata. :facepalm:

Co do Kiji, to fortepian black, niska kanapa z tyłu (pomysłowo zintegrowana z niemożnością ulokowania stop pod przednim siedzeniem) i przymus "serwisowania" sprawiają, iż mówię zdecydowanie raczej nie. ;]

U mnie właśnie minęło 50000 km, w rok i 8 miesięcy. 

Napisano
2 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Ładnie. U mnie 70kkm w 4 lata, tyle że to malutka skoda i 100% jazda miejska.

Tak sobie na szybko policzyłem (w dużym uproszczeniu), że na samym paliwie oszczędziłem w tym czasie jakieś 20-25tys zl. Jak dodamy do tego 0 zł na serwis, to całkiem fajnie to wygląda :palacz: 

Aczkowiek mam wrazenie, ze bateria jakby troche gorzej trzymala jak się zimno zrobiło (w porównaniu z poprzednimi zimami). Mozna jakos jej sprawnosc sprawdzic?

Napisano

W sumie mógłbym też zrobić jakieś podsumowanie kiedyś. U mnie 3 roczek mija jakoś za tydzień

Napisano
3 minuty temu, format napisał(a):

W sumie mógłbym też zrobić jakieś podsumowanie kiedyś. U mnie 3 roczek mija jakoś za tydzień

Ja moge krótko podsumować 17 rok - zbiornik paliwa nadal ma te samą pojemność 💗

Napisano
  • Autor
12 minut temu, HelixSv napisał(a):

to fortepian black,

W ogóle mnie to nie rusza.

W GT-line, nie ma tego dużo. 

12 minut temu, HelixSv napisał(a):

niska kanapa z tyłu (pomysłowo zintegrowana z niemożnością ulokowania stop pod przednim siedzeniem)

Pies nie narzeka, stopy trzyma na kanapie ;]

13 minut temu, HelixSv napisał(a):

przymus "serwisowania"

Wkalkulowane w eksploatację. Ale tak, zbędne. 

14 minut temu, HelixSv napisał(a):

iż mówię zdecydowanie raczej nie. ;]

Tym lepiej dla mnie 😜

14 minut temu, HelixSv napisał(a):

Rozkręciłeś się 😎

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, maras77 napisał(a):

Taki problem to nie problem, nie przejmuj się :oki:

Napisano
  • Autor
6 minut temu, zinger napisał(a):

Aczkowiek mam wrazenie, ze bateria jakby troche gorzej trzymala jak się zimno zrobiło (w porównaniu z poprzednimi zimami). Mozna jakos jej sprawnosc sprawdzic?

Car scanner i jakieś obd pewnie. 

Napisano
7 minut temu, mrBEAN napisał(a):

W ogóle mnie to nie rusza.

Ja mam fobię tego goofna. Brak słów na ten festyn. Zarysowania, odciski, widoczny kurz. Zalet żodnych! 🐶 Wpychają to prawie wszędzie.

EV3 ma wielkiego plusa, za to że tego nie ma. 😊

7 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Rozkręciłeś się 😎

Bardzo daleko do ładowarki mam, to kręce.

Napisano
  • Autor
21 minut temu, HelixSv napisał(a):

Ja mam fobię tego goofna. Brak słów na ten festyn. Zarysowania, odciski, widoczny kurz. Zalet żodnych! 🐶 Wpychają to prawie wszędzie.

EV3 ma wielkiego plusa, za to że tego nie ma. 😊

Ja nawet tego nie widzę 😅

Jutro się przyjrzę o co może chodzić z ciekawości ;]

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

I po zatankowaniu do pełna jest więcej warty niż samochód. :old:

Napisano
  • Popularny post
10 godzin temu, format napisał(a):

A jednak mi się nie chce. U mnie 72829 km. Auto po trzech latach nie może się znudzić. Przedwczoraj miałem misję pod tytułem odebrać teściową z podwarszawskiej wsi, zamiast wziąć Mazdę, wziąłem Teslę. Mazdą jechałbym pewno z 30km/h szybciej, tankował po drodze szybciej, ale... mimo wygodniejszych, wentylowanych (:mast:) foteli, funfactor byłby zdecydowanie mniejszy. A tak to wrzuciłem 111 w tempomat, położyłem odważnik na kierownicy, zasłoniłem teslowy "kuklok" i przescrollowałem facebooki, popisałem na AK, posłuchałem podcastów i generalnie zrobiłem sobie miły, chillowy dzień za kółkiem nie specjalnie patrząc na to co się dzieje wokół (pozdro @Ryb ).

Byłem parę razy na torze, złamałem 2 minuty na Silesia Ring na stockowym zawieszeniu (na KWv3 jeszcze nie byłem). Generalnie bardzo podoba mi się koncept auta którym mogę pojechać na wakacje z rodziną, a i mogę pojechać na tor. Dlatego też, mimo że TMS odbieram jutro, trójeczka zostaje. A jak się okaże że holowanie przyczepy z eSce ma sens (choć wątpię) to z podjazdu wylatuje Mazda.

Podsumowując, jestę fanboję

Napisano
12 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Akurat minęły 3 lata i przy okazji wybiło 100 kkm. 

Napisałeś wszystko, tylko nie podałeś o jakie auto chodzi.

Napisano

A jednak mi się nie chce. U mnie 72829 km. Auto po trzech latach nie może się znudzić. Przedwczoraj miałem misję pod tytułem odebrać teściową z podwarszawskiej wsi, zamiast wziąć Mazdę, wziąłem Teslę. Mazdą jechałbym pewno z 30km/h szybciej, tankował po drodze szybciej, ale... mimo wygodniejszych, wentylowanych (:mast:) foteli, funfactor byłby zdecydowanie mniejszy. A tak to wrzuciłem 111 w tempomat, położyłem odważnik na kierownicy, zasłoniłem teslowy "kuklok" i przescrollowałem facebooki, popisałem na AK, posłuchałem podcastów i generalnie zrobiłem sobie miły, chillowy dzień za kółkiem nie specjalnie patrząc na to co się dzieje wokół (pozdro @Ryb ).

Byłem parę razy na torze, złamałem 2 minuty na Silesia Ring na stockowym zawieszeniu (na KWv3 jeszcze nie byłem). Generalnie bardzo podoba mi się koncept auta którym mogę pojechać na wakacje z rodziną, a i mogę pojechać na tor. Dlatego też, mimo że TMS odbieram jutro, trójeczka zostaje. A jak się okaże że holowanie przyczepy z eSce ma sens (choć wątpię) to z podjazdu wylatuje Mazda.

Zamień 111 na 144 (zimą) i z otwartymi ramionami wchodzę w tą ebajke

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
Godzinę temu, format napisał(a):

Najbardziej podoba mi się fragment o Maździe 😁

Napisano
  • Autor
Teraz, ppmarian napisał(a):

Nie obniżaj standardów! 
Do zmiany jeszcze prześwit i buda 😌

Napisano
  • Autor
8 minut temu, slawekw napisał(a):

Napisałeś wszystko, tylko nie podałeś o jakie auto chodzi.

O najlepsze 😌 To chyba oczywiste? 😎

Napisano
Nie obniżaj standardów! 
Do zmiany jeszcze prześwit i buda [emoji18]

Ja nie napisałem że wchodzę z uśmiechem w świat TM3

Pisze ogólnie o ebajce ale jak widać nawet dla tak zaj….j technologii (najlepszy EV w/g niektórych) 144 jest nieosiągalne to po co wspominać o prześwicie i budzie ?

Napisano
26 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Najbardziej podoba mi się fragment o Maździe 😁

Chyba wiedziałeś że tak będzie. Właściwie to ja też wiedziałem ;] 

Napisano
25 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Nie obniżaj standardów! 
Do zmiany jeszcze prześwit i buda 😌

A hak? Jacht? :foch: 

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

A hak? Jacht? :foch: 

Jest aktualnie promocja na nowego Amaroka. V6 pod maską, 3,5 tony na haku, 5 lat i 250kkm gwarancji... Nie powiem że nie kusi. Mam od jakiegoś czasu otwartą zakładkę z konfiguratorem i przynajmniej raz dziennie na nią zaglądam walcząc ze sobą przy okazji.

;]

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Jest aktualnie promocja na nowego Amaroka. V6 pod maską, 3,5 tony na haku, 5 lat i 250kkm gwarancji... Nie powiem że nie kusi. Mam od jakiegoś czasu otwartą zakładkę z konfiguratorem i przynajmniej raz dziennie na nią zaglądam walcząc ze sobą przy okazji.

Od razu widać że za mało pijesz alkoholu. Gdy ja po pijaku zrobiłem to samo z Teslą od razu przyszedł @szastan mówiąc "nie wierzę że klikniesz". A ja mu na to "przytrzymej mi drineczek!"

Napisano

Od razu widać że za mało pijesz alkoholu. Gdy ja po pijaku zrobiłem to samo z Teslą od razu przyszedł @szastan mówiąc "nie wierzę że klikniesz". A ja mu na to "przytrzymej mi drineczek!"

Fakt, piję za mało. Dlatego powstrzymują mnie dwie rzeczy:

1. Mój Ranger spisuje się zbyt dobrze i nie mam żadnego powodu żeby go zmieniać na coś innego, zwłaszcza że leasing jeszcze się nie skończył i musiałbym zrobić komuś cesję (ale cesja to akurat najmniejszy problem).

2. Nadal nie wiem czy wolę takiego Amaroka czy jednak Raptora. Amarok ma V6 a Raptor (mowa oczywiście o dieslach) R4 biturbo. Z jednej strony sześć cylindrów i komfort a z drugiej jednak Raptor...

Ech, dylematy... Po pijaku pewnie kliknąłbym coś na chybił-trafił zamiast siedzieć i się zastanawiać czego ja właściwie chcę.

:panic:

PS. Mam kolegę, który tak myśli nad G-klasą już chyba ponad rok. Powiedziałem mu, że jeśli ją kupi to ja kupię Raptora. Jakby co to będzie na niego.

;l

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

A tak to wrzuciłem 111 w tempomat, położyłem odważnik na kierownicy, zasłoniłem teslowy "kuklok"

Dopiszę coś do tego.

Ostatnio pojeździłem na tym z butelką coli wciśniętą w kierownicę.

I działało nawet dobrze, można było przejechac z pół trasy np z Krakowa do Wawy.

I nagle, ni stąd i zowąd, Tesla stwierdziła że oszukuję. Dokładnie coś w tym stylu wyskoczyło na ekranie i dostałem bana. Na tej trasie już z tego korzystać nie mogłem. Banów można mieć 4, a po piątym blokują tą funkcję na stałe ;)

Nie musiałem zasłaniać kamerki, bo u mnie jest niesprawna od nowości ;]

Dodam, że na tym ich autopilocie beta, nie ma prawie w ogóle duchów na trasie. Jak zmieniłem na zwykłe ACC (bo wiadomo, ban), to było już kilka spowolnień i przyhamowań.

Algorytm widać jest zupełnie inny zastosowany i chyba z tym do zwykłego ACC nic nie robią, jakby olali temat.

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

Banów można mieć 4, a po piątym blokują tą funkcję na stałe ;)

Na tydzień, nie na stałe

Napisano
27 minut temu, kravitz napisał(a):

Na tej trasie już z tego korzystać nie mogłem.

Oczywiście mogłeś. Wystarczy się zatrzymać, włączyć P, włączyć D i jechać dalej.

27 minut temu, kravitz napisał(a):

Banów można mieć 4, a po piątym blokują tą funkcję na stałe ;)

Na tydzień.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Ja nie napisałem że wchodzę z uśmiechem w świat TM3

Pisze ogólnie o ebajce ale jak widać nawet dla tak zaj….j technologii (najlepszy EV w/g niektórych) 144 jest nieosiągalne to po co wspominać o prześwicie i budzie ?

Bo można 😎

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, format napisał(a):

Chyba wiedziałeś że tak będzie. Właściwie to ja też wiedziałem ;] 

Czasem trzeba się upewnić ;)

Napisano
33 minuty temu, format napisał(a):

Na tydzień.

Wygląda to tak

https://ibb.co/Bgf0SDk

Wg tego co jest napisane, to nie na tydzień.

Jednak możesz Ty i @slawekw mieć rację, bo u mnie się licznik zresetował, a ten jednorazowy banik był jakoś w zeszły poniedziałek, czyli ponad tydzień temu.

Napisano
4 godziny temu, format napisał(a):

A tak to wrzuciłem 111 w tempomat

Z ciekawości, gps ile pokazuje w tym momencie?

Napisano
13 minut temu, bielaPL napisał(a):

W Tesli pokazuje 110 lub nawet 111. Serio

Napisano
20 minut temu, bielaPL napisał(a):

Tyle samo. Tesla właściwie nie przełamuje prędkości

Napisano
36 minut temu, format napisał(a):

Tesla właściwie nie przełamuje prędkości

Gdzieś czytałem że Tesla bierze prędkość właśnie z GPS

Napisano
36 minut temu, slawekw napisał(a):

Gdzieś czytałem że Tesla bierze prędkość właśnie z GPS

Mało prawdopodobne ze względu na identyczne działanie prędkościomierza pod gołą chmurką i w garażu podziemnym 

Napisano
7 godzin temu, format napisał:

i nie zachowałeś tradycji, trzeźwy bydlaku

Napisano
18 minut temu, szastan napisał(a):

i nie zachowałeś tradycji, trzeźwy bydlaku

Przepraszam, to ze względu na problemy psychiczne :( 

Napisano
  • Autor

Tak jeszcze z nieciekawych ciekawostek to przypomniałem sobie, że jest coś takiego jak SOH, i jak na razie raportuje 100%.

Pewnie w ciągu roku już w końcu coś drgnie, bufory nie są wieczne ;)

IMG_9992.jpeg

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Tak jeszcze z nieciekawych ciekawostek to przypomniałem sobie, że jest coś takiego jak SOH, i jak na razie raportuje 100%.

Pewnie w ciągu roku już w końcu coś drgnie, bufory nie są wieczne ;)

U mnie trochę gorzej ;] 

image.png

Pytanie jak się Twoje wyniki mają do rzeczywistości, bo UI zniesie wszystko.

Napisano
  • Autor

Pytanie jak się Twoje wyniki mają do rzeczywistości, bo UI zniesie wszystko.

Na pewno gorzej ;)

Ale nie mam jak rzetelnie tego sprawdzić.

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Na pewno gorzej ;)

Ale nie mam jak rzetelnie tego sprawdzić.

U mnie dość łatwo, podpowiem, że nie znam nikogo z większą degradacją baterii w TM3/Y. Jednocześnie nie rozumiem dlaczego teslamate uważa że na dzień dobry powinienem mieć 80kWh użytkowe skoro TM3 na chemii Panasia ma 75kWh netto.

Napisano
  • Autor
Teraz, format napisał(a):

U mnie dość łatwo, podpowiem, że nie znam nikogo z większą degradacją baterii w TM3/Y. Jednocześnie nie rozumiem dlaczego teslamate uważa że na dzień dobry powinienem mieć 80kWh użytkowe skoro TM3 na chemii Panasia ma 75kWh netto.

Ale to nie jest powód do wstydu akurat ;) 😎

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Ale to nie jest powód do wstydu akurat ;) 😎

No nie wygląda za dobrze, trzeba przyznać. Aczkolwiek w ogóle tego nie odczuwam, jak odebrałem auto to robiłem WAW-KTW 100-0% w tempie ~130kmh i wciąż robię.

Napisano
12 godzin temu, ppmarian napisał(a):

I jeszcze box z nartami na dachu :)

Tesle z przyczepką widziałem, ale z boxem jeszcze nie, nawet w Austrii gdzie i tesli i narciarzy sporo.

Napisano
12 minut temu, Majkiel napisał(a):

I jeszcze box z nartami na dachu :)

Tesle z przyczepką widziałem, ale z boxem jeszcze nie, nawet w Austrii gdzie i tesli i narciarzy sporo.

Na zdrowie ;]

PXL_20230805_074349667.jpg

Napisano
21 godzin temu, bielaPL napisał(a):

21 godzin temu, format napisał(a):

Tyle samo. Tesla właściwie nie przełamuje prędkości

Przy 67 km/h na budziku patrol drogówki pokazał mi 67 km/h. Nie miałem wstydu się kłócić ;l

Także, te ichniejsze mierniki sprawne.

11 godzin temu, format napisał(a):

Na zdrowie ;]

Dach dalej cały? ;]

Napisano
14 godzin temu, format napisał(a):

U mnie dość łatwo, podpowiem, że nie znam nikogo z większą degradacją baterii w TM3/Y.

Pewnie jazda po torze znacznie sie do tego przyczynia. Muszę sprawdzić jakoś u siebie. 50000km, z 90% AC i bateria lfp. Ciekawe. 

Napisano
44 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Pewnie jazda po torze znacznie sie do tego przyczynia. Muszę sprawdzić jakoś u siebie. 50000km, z 90% AC i bateria lfp. Ciekawe. 

Ano właśnie wyjazdy na tor nie korelują mi z wykresem spadków SoH

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, format napisał(a):

Ano właśnie wyjazdy na tor nie korelują mi z wykresem spadków SoH

Bateria nie lubi zamulania i postojów wbrew pozorom 😁

Ale upalanie jeśli będzie widoczne w degradacji, to po kilku dniach/tygodniach po upaleniu.