Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A niezawodność elektryków (i nie tylko) w Niemczech była?

Featured Replies

Napisano

4234324.webp.ab3e7f09b692c6eb04bb865dc9b3b388.webp

Screenshot2024-11-25at8_39_48AM.png.6a4ad909a17bd4f2c8d2982bffbb84bb.png

Screenshot2024-11-25at8_40_40AM.png.3e81113ae945a6b93a3e20107b85df1f.png

Oczywiście to TUV więc badają tak głupie rzeczy jak hamulce czy amortyzatory czy oświetlenie zamiast sprawdzać trzymanie kubków na napoje jak to J.D.Powers w USA robi. 

Edytowane przez Florydzialski

Napisano

znowu najwyzszy wynik tesli, ten samochod jest fantastyczny :serducha:

Napisano
  • Autor
Teraz, PawelWaw napisał(a):

Idąc tym tropem to jak chcesz naprawdę być na 1 miejscu to kup starą Dacię. 

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Pewnie psychiatra mu zalecił wyszukiwanie takich informacji żeby ukoić ból .

Napisano
Teraz, HanYs napisał(a):

Porębie psychiatra mu zalecił wyszukiwanie takich informacji żeby ukoić ból .

jak pomaga to czemu nie ;]

czyta wszystko o tesli bo wiadomo że to najlepszy EV na świecie, śledzi rynek po prostu 

ja to wiem bo mam Teslę on musi czytać :jem:

Napisano

eGolfa wystawiam w tym tygodniu.

Super autko, szkoda mi go :(

Widac ze przy ID nawet bezawaryjność VW spierdzielił.

Napisano
4 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

Oczywiście to TUV więc badają tak głupie rzeczy jak hamulce czy amortyzatory czy oświetlenie zamiast sprawdzać trzymanie kubków na napoje jak to J.D.Powers w USA robi. 

Ciekawe, czy świst wynikający z powodu źle spasowanej klapy bagażnika kwalifikuje się jako defekt. 

Bo takie coś miałem w Y (naprawione u mnie pod domem 12 godzin po zgloszeniu).

Natomiast w ID4 miałem pewnego dnia choinkę błędów, nie działały kierunkowskazy, nie można było wyłączyć świateł drogowych i ciagle cos piszczalo (nie ja).

W każdym przypadku wybieram defekt Y. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
1 godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Ciekawe, czy świst wynikający z powodu źle spasowanej klapy bagażnika kwalifikuje się jako defekt. 

Bo takie coś miałem w Y (naprawione u mnie pod domu 12 godzin po zgloszeniu).

Natomiast w ID4 miałem pewnego dnia choinkę błędów, nie działały kierunkowskazy, nie można było wyłączyć świateł drogowych i ciagle cos piszczalo (nie ja).

W każdym przypadku wybieram defekt Y. 

W Tesli nie ma “zerowych” przeglądów więc wszystkie poprawki są liczone do napraw.

Napisano
19 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Gdzieś czytałem że tak niska pozycja Tesli na pierwszych przeglądach TUV wynika z braku obowiązkowych serwisów i ignorancji użytkowników. Głównym powodem niezaliczonego przeglądu w Teslach są słabo/nierównomiernie działające hamulce, co wynika z braku ich używania na codzień i braku jakiejkolwiek konserwacji przez te 3 lata.

Napisano
37 minut temu, slawekw napisał(a):

Gdzieś czytałem że tak niska pozycja Tesli na pierwszych przeglądach TUV wynika z braku obowiązkowych serwisów i ignorancji użytkowników. Głównym powodem niezaliczonego przeglądu w Teslach są słabo/nierównomiernie działające hamulce, co wynika z braku ich używania na codzień i braku jakiejkolwiek konserwacji przez te 3 lata.

Czyli jednak trzeba czasem trochę przyhamować. Dobrze sobie przypomnieć. :ok:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, slawekw napisał(a):

Nie używanie hamulców to problem wszystkich elektryków. Jednak to Tesla postanowiła zamontować zwykłe hamulce jak w spalinowcu bez żadnych dodatkowych udziwnień. Inne firmy albo mają specjalne hamulce zaprojektowane do elektryków albo system ich automatycznego włączania co jakiś czas żeby się oczyściły z brudu. 

Napisano
Godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

Inne firmy albo mają specjalne hamulce zaprojektowane do elektryków albo system ich automatycznego włączania co jakiś czas żeby się oczyściły z brudu. 

Inne firmy mają obowiązkowy serwis co roku, który kosztuje nie mało. 

Napisano
  • Autor
10 minut temu, slawekw napisał(a):

Inne firmy mają obowiązkowy serwis co roku, który kosztuje nie mało. 

Tak, w Audi przegląd co roku kosztuje $200, poza sprawdzeniem wszystkiego (co i tak robią za darmo jak się ich poprosi), jedyną czynnością serwisową jest zgaszenie informacji o tym że trzeba zrobić przegląd. 

Napisano
Godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

Nie używanie hamulców to problem wszystkich elektryków. Jednak to Tesla postanowiła zamontować zwykłe hamulce jak w spalinowcu bez żadnych dodatkowych udziwnień. Inne firmy albo mają specjalne hamulce zaprojektowane do elektryków albo system ich automatycznego włączania co jakiś czas żeby się oczyściły z brudu. 

Z Teslą do ASO się nie jeździ co rok. Ot i cała zaawansowana technika.

A w ASO w Polsce najchętniej by Ci wymieniali klocki i tarcze co rok. Hamulce i wycieraczki. To zawsze jest zużyte i można na to naciągnąć.

Nie chcę nawet przypuszczać, że w innych krajach ASO nie zarabia w ten sposób na ludziach.

Jeśli chodzi o raporty z awaryjności elektryków, to byłbym skłonny uwierzyć jakoś raportom konsumentów, gdzie będzie zestawienie "jak często i jak drogo"

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

A w ASO w Polsce najchętniej by Ci wymieniali klocki i tarcze co rok. Hamulce i wycieraczki. To zawsze jest zużyte i można na to naciągnąć.

Nie chcę nawet przypuszczać, że w innych krajach ASO nie zarabia w ten sposób na ludziach.

Jeśli chodzi o raporty z awaryjności elektryków, to byłbym skłonny uwierzyć jakoś raportom konsumentów, gdzie będzie zestawienie "jak często i jak drogo"

Jak zobaczyłem ile kasy chcą wyrwać za wymianę płynu chłodniczego do baterii w Kia to myślałem, że padnę :totalszok:

Napisano
Godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

Jak zobaczyłem ile kasy chcą wyrwać za wymianę płynu chłodniczego do baterii w Kia to myślałem, że padnę :totalszok:

A konkretnie w którym Kia? :) 

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

A konkretnie w którym Kia? :) 

EV6.

Napisano
12 minut temu, Ralph78 napisał(a):

EV6.

A to nie wiedzieli co mówia, co zresztą nic nowego. 

Ewentualnie chcieli naciągnąć świadomie.

W EV6 wymiana płynu jest po 10 latach lub 210.000 km.

I płyn jest normalny, tylko jest go sporo. Chyba coś w okolicach 20l. 

Napisano
9 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

A to nie wiedzieli co mówia, co zresztą nic nowego. 

Ewentualnie chcieli naciągnąć świadomie.

W EV6 wymiana płynu jest po 10 latach lub 210.000 km.

I płyn jest normalny, tylko jest go sporo. Chyba coś w okolicach 20l. 

Może w Polsce jest inny schedule. 

1645553035900.png

Napisano
W dniu 25.11.2024 o 14:41, Florydzialski napisał(a):

Raport raportem, a ciekawe jak to wygląda w szczegółach.

Po pierwsze ilościowo - 100 aut na 10000 i jedno na sto to 1%

Po drugie profil użytkownika - czy nie jest tak, że marka A jest popularna wśród flot, gdzie ludzie mają bardziej wywalone na wszystko, a marką B jeżdżą pedanci, którzy przed przeglądem sami sprawdzą czy wszystko świeci, a jak coś nie tak hamuje to uprzednio zgłoszą to w serwisie.

Po trzecie przebieg - przykładowo Porsche 911 z założenia robi mniejsze przebiegi niż jakiś Duster na budowach czy Logan na taryfie.

A po czwarte, jakie to były awarie - wspomniane hamulce, spalona żarówka czy wycieki

Napisano
1 godzinę temu, Ralph78 napisał(a):

Może w Polsce jest inny schedule. 

1645553035900.png

Jak scamować klienta w 14 punktach.

Muszę dobrze zapamiętać, w razie jakby przyszła mi do głowy myśl, aby kupić auto z dobrodziejstwem przymusu "serwisowania". 

Napisano
W dniu 25.11.2024 o 17:22, HelixSv napisał(a):

Wg TUV/Dekra nie. 

Napisano
7 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

No to u Was po 195000 km. 
To po co chcieli wymieniać? 

IMG_5824.jpeg.e052d7dc090b76bfb06e313779fed3a7.jpeg

Takie info jest od dealera tzn. ja nie pytałem, ale sporo ludzi już się orientuje bo chcą wiedzieć na przyszłość. I widzę, że w PL też 5 lat a nie 10. A potem co dwa lata? Dlaczego:nie_wiem: Tak nawiasem mówiąc to zwykłe serwisy też w zależności od dealera latają od 90 do nawet 300 euro, chyba przydałaby się jakaś kontrola z KIA HQ z narzuconymi maksymalnymi stawkami za takie same usługi bo teraz to jest typowa wolna amerykanka.

Napisano
22 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Takie info jest od dealera tzn. ja nie pytałem, ale sporo ludzi już się orientuje bo chcą wiedzieć na przyszłość. I widzę, że w PL też 5 lat a nie 10. A potem co dwa lata? Dlaczego:nie_wiem: Tak nawiasem mówiąc to zwykłe serwisy też w zależności od dealera latają od 90 do nawet 300 euro, chyba przydałaby się jakaś kontrola z KIA HQ z narzuconymi maksymalnymi stawkami za takie same usługi bo teraz to jest typowa wolna amerykanka.

A skąd pomysł, że 5 lat, a nie 10? 

Różne serwisy, różne miasta, różne koszty, dźungla. Jak z wulkanizatorami ;) 

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

A skąd pomysł, że 5 lat, a nie 10? 

Różne serwisy, różne miasta, różne koszty, dźungla. Jak z wulkanizatorami ;) 

Dalej mnie dziwi, że fabrycznie dają 10 lat a potem co dwa lata:phi:

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Raport raportem, a ciekawe jak to wygląda w szczegółach.

Po pierwsze ilościowo - 100 aut na 10000 i jedno na sto to 1%

Po drugie profil użytkownika - czy nie jest tak, że marka A jest popularna wśród flot, gdzie ludzie mają bardziej wywalone na wszystko, a marką B jeżdżą pedanci, którzy przed przeglądem sami sprawdzą czy wszystko świeci, a jak coś nie tak hamuje to uprzednio zgłoszą to w serwisie.

Po trzecie przebieg - przykładowo Porsche 911 z założenia robi mniejsze przebiegi niż jakiś Duster na budowach czy Logan na taryfie.

A po czwarte, jakie to były awarie - wspomniane hamulce, spalona żarówka czy wycieki

w tesli spalana żarówka to raczej nie jest coś co się może wydarzyć. Hamulce tak - ale to słynny problem Tesli związany z skąpstwem Muska. Wycieki - w elektryku nie ma za bardzo co cieknąć choć podobno nowe 3 performance miały jakieś spieprzone uszczelki ale to już na gwarancji poprawili właścicielom.

Napisano
6 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

w tesli spalana żarówka to raczej nie jest coś co się może wydarzyć. Hamulce tak - ale to słynny problem Tesli związany z skąpstwem Muska. Wycieki - w elektryku nie ma za bardzo co cieknąć choć podobno nowe 3 performance miały jakieś spieprzone uszczelki ale to już na gwarancji poprawili właścicielom.

mi wymieniali pompę ciepła, jakaś akcja serwisowa była 8]

Jakbym opisał jak się to odbyło to właściciele tradycyjnych aut z panem Heńkiem w Aso by zeszli na zawał :hehe:

Napisano
W dniu 28.11.2024 o 07:02, PawelWaw napisał(a):

Jakbym opisał jak się to odbyło to właściciele tradycyjnych aut z panem Heńkiem w Aso by zeszli na zawał :hehe:

Masz już super-manifold wymieniony? Zaczął niedomagać, czy sami się zgłosili żeby wymienić?

Napisano
3 minuty temu, grogi napisał(a):

Masz już super-manifold wymieniony? Zaczął niedomagać, czy sami się zgłosili żeby wymienić?

sami sie odezwali

Napisano

Co do Hyundai/Kia - nie dajcie się naciągnąć na wymianę baterii do systemu alarmowego eCall po czterech latach od rejestracji. Skam za grubą kasę... 

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 26.11.2024 o 15:17, kravitz napisał(a):

W jednym aucie mam 100kkm, w drugim 80kkm, podczas przeglądów oba ASO stwierdziły, że nie ma potrzeby zmieniania klocków. Wycieraczki zmieniłem na własne życzenie bo ich zużycia nie mogli stwierdzić więc zapytali.

Tak więc zaprzeczam informacjom o naciąganiu, nigdy mnie nie naciągnięto na wymianę klocków ani wycieraczek.

Napisano
48 minut temu, Ryb napisał(a):

W jednym aucie mam 100kkm, w drugim 80kkm, podczas przeglądów oba ASO stwierdziły, że nie ma potrzeby zmieniania klocków. Wycieraczki zmieniłem na własne życzenie bo ich zużycia nie mogli stwierdzić więc zapytali.

Tak więc zaprzeczam informacjom o naciąganiu, nigdy mnie nie naciągnięto na wymianę klocków ani wycieraczek.

Sorki, ale z tego co pamiętam, to nie masz tych aut, tylko wypożyczasz.

Na cholerę mają sami siebie naciągać na hamulce i wycieraczki? ;)

Napisano
48 minut temu, kravitz napisał(a):

Sorki, ale z tego co pamiętam, to nie masz tych aut, tylko wypożyczasz.

Na cholerę mają sami siebie naciągać na hamulce i wycieraczki? ;)

To są leasingi bez serwisu w cenie, ja płacę za przeglądy.

Opcję z serwisem mam w trzecim aucie ale ono ma ledwie 40kkm.

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

A gdzie ci się mają te klocki hamulcowe zużyć, jak ty jak wjedziesz na autostradę to dopiero zatrzymujesz się w Bangladeszu:old:

Napisano
29 minut temu, Ralph78 napisał(a):

A gdzie ci się mają te klocki hamulcowe zużyć, jak ty jak wjedziesz na autostradę to dopiero zatrzymujesz się w Bangladeszu:old:

No wiem, ale to przeczy teorii, że próbują ludziom na siłę wymieniać niezużyte.

:ok:

Napisano
20 minut temu, Ryb napisał(a):

No wiem, ale to przeczy teorii, że próbują ludziom na siłę wymieniać niezużyte.

Jeździsz lepszymi markami lub znają Cię w tym ASO.

Mi wciskali w Daewoo, Fiatach, Mitsu, Alfa, VW.

Tymi markami jeździłem.

Właściwie trudno mi sobie przypomniec sytuację, kiedy nie proponowali wymiany klocków i wycieraczek.

Napisano
25 minut temu, kravitz napisał(a):

Tymi markami jeździłem.

Właściwie trudno mi sobie przypomniec sytuację, kiedy nie proponowali wymiany klocków i wycieraczek.

Może psujesz klocki i wycieraczki?

;]

Ja doświadczenia z ASO mam różne, uważam że najsłabsze było ASO Chevroleta w Katowicach, bardzo dobre Mitsubishi. Jaguar na razie jest najlepszy a Ford dość słaby ale bez prób naciągania mnie na cokolwiek. I owszem, poza Chevroletem to mnie w ASO znali, nie jestem anonimowym klientem widywanym raz na rok albo rzadziej.

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

Może psujesz klocki i wycieraczki?

Na początku swojej kariery kierowcy nawet w to wierzyłem.

Później jednak odpuściłem te zmiany.

I tak proponowali te zmiany na kolejnych i kolejnych wymianach, przebieg rósł i rósł, a hamulce dalej działały bez problemu.

Ja jeżdżę dosyć zachowawczo, hamulców prawie nie używam.

Zwyczajnie nie lubię jak mnie ktoś dyma.

Sytuacja z Teslą w kontekście serwisu jest jak dla mnie na ten moment wymarzona. Pojadę jak się coś wysypie lub uznam, że faktycznie coś nie działa i jest to dla mnie ważne.

Kamera obserwująca kierowcę, która nie działa od nowości, nie jest ważna ;)

Napisano
44 minuty temu, kravitz napisał(a):

Tymi markami jeździłem.

mi wieki temu w fiacie i daewoo mocno zalecano nawet wymiane tarcz. raz chyba nawet inblanco, zanim ktos zobaczyl samochod. 😆

Napisano
Teraz, HelixSv napisał(a):

mi wieki temu w fiacie i daewoo mocno zalecano nawet wymiane tarcz. raz chyba nawet inblanco, zanim ktos zobaczyl samochod. 😆

No ja juz po któryms razie tez przestałem wierzyć, że w ogóle ktoś patrzył na samochód.

Napisano
37 minut temu, kravitz napisał(a):

Na początku swojej kariery kierowcy nawet w to wierzyłem.

Później jednak odpuściłem te zmiany.

I tak proponowali te zmiany na kolejnych i kolejnych wymianach, przebieg rósł i rósł, a hamulce dalej działały bez problemu.

Ja jeżdżę dosyć zachowawczo, hamulców prawie nie używam.

Zwyczajnie nie lubię jak mnie ktoś dyma.

Może to jakiś lokalny zwyczaj, ja nie miałem takich problemów. Co najwyżej niekompetencja.

;]

37 minut temu, kravitz napisał(a):

Sytuacja z Teslą w kontekście serwisu jest jak dla mnie na ten moment wymarzona. Pojadę jak się coś wysypie lub uznam, że faktycznie coś nie działa i jest to dla mnie ważne.

Kamera obserwująca kierowcę, która nie działa od nowości, nie jest ważna ;)

;l

Napisano
34 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Może wadlwe wsadzali i wiedzieli, że lepiej wymienić. A po co robić to na własny koszt?

;]

Napisano
  • Autor
W dniu 28.11.2024 o 01:02, PawelWaw napisał(a):

Pewnie przez remote software update 

Napisano
W dniu 2.12.2024 o 10:04, grogi napisał(a):

Co do Hyundai/Kia - nie dajcie się naciągnąć na wymianę baterii do systemu alarmowego eCall po czterech latach od rejestracji. Skam za grubą kasę... 

Dlaczego?

Napisano
9 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Dlaczego?

Jak bateria zacznie niedomagać, to wywali checka i wtedy wymienisz. A 500zł za profilaktyczne rozbieranie deski rozdzielczej to tak troche bessęsu. 

Napisano
W dniu 8.12.2024 o 15:59, Ryb napisał(a):

Płacisz już wystarczająco nieracjonalnie dużo, nie chcą przeginać 😌 To też ludzie 😁

Napisano
W dniu 2.12.2024 o 10:04, grogi napisał(a):

Możesz coś więcej napisać? 

Napisano
5 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Możesz coś więcej napisać? 

Unia Europejska wymaga w każdym nowym samochodzie systemu eCall. System ma osobną baterię, żeby mógł zadziałać jak główna bateria padnie. 

Hyundai zaleca wymianę tej baterii co 4 lata (wg zacytowanej tabelki). I nic w tym złego, gdyby nie to, że żeby tą baterię wymienić trzeba rozebrać pół deski rozdzielczej. Bateria kosztuje coś koło 100zł (co to za kosmiczna bateria?!), robocizna wiele razy tyle...

Moim zdaniem nie warto jej zatem wymieniać, póki system nie zacznie się rzucać że jest słaba. A przy tym nie ma ryzyka, że poskładają krzywo - u mnie poskładali krzywo i zniszczyli plastiki w trakcie, ale finalnie poprawili wymieniając części za 3x tyle. Ale tylko dlatego, bo fuksem miałem zdjęcia deski z dnia, kiedy auto na serwis oddawałem. 

Edytowane przez grogi