Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DS3 i 1.6 THP

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu przeglądany ogłoszenia w poszukiwaniu następcy Fiesty i małżonce spodobał się  taki DS3.

Ładny, ale kompletnie nie wiem co to za silnik tam siedzi. W ogóle francuza nie braliśmy pod uwagę, bo Peżotowo-Citroenowo-Stelantisowe 1.2 z założenia odrzucam na starcie - nie mam ochoty pchać się w puretech ;)

Napisano

O Panie uciekać od tego przez kłopoty z rozrządem. Kupić nowszą fiestę. 

Napisano

Tam chyba tylko diesle są bezpieczne. 

Napisano

Pod warunkiem, że nie siedzi tam 1.5 HDI

Napisano
3 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Pod warunkiem, że nie siedzi tam 1.5 HDI

W tym modelu nie bylo 1.5...

Napisano
13 godzin temu, wujek napisał(a):

Ten ecoboost 1.0 też jest uważany za silnik wysokiego ryzyka z powodu mokrego paska. Padają jak muchy ponoć z przebiegami 150+

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Jaruga napisał(a):

Ten ecoboost 1.0 też jest uważany za silnik wysokiego ryzyka z powodu mokrego paska. Padają jak muchy ponoć z przebiegami 150+

Potrafią i wcześniej ;)

Jeśli Ford, to podobny jak był tylko nowszy - do 2017 robili z 1.2 82 KM i to wystarczało. Dołożę 10-15 do tego co wypłacił ubezpieczyciel i można mieć auto połowę młodsze i połową przebiegu i trochę lepiej wyposażone. Ale człowiek kombinuje, czy nie lepiej coś innego

13 godzin temu, wujek napisał(a):

Rozważamy taką opcję ;)

Napisano
13 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Od jakiegoś czasu przeglądany ogłoszenia w poszukiwaniu następcy Fiesty i małżonce spodobał się  taki DS3.

Ładny, ale kompletnie nie wiem co to za silnik tam siedzi. W ogóle francuza nie braliśmy pod uwagę, bo Peżotowo-Citroenowo-Stelantisowe 1.2 z założenia odrzucam na starcie - nie mam ochoty pchać się w puretech ;)

Ja nie masz ochoty pchac się w PT to skasuj ten wątek. Jako były posiadacz THP od nowości przez 9 lat moge z calego serca polecić, szczególnie używany....

Tak jestem skurwielem😉

Napisano
2 godziny temu, Jaruga napisał(a):

Parę dni temu pod zakładem pracy zdechł ford z tym silnikiem ,przyjechał dodatkowo jakiś znajomy kierowcy i mówi te słowa nie kupujce przypadkiem samochodu z tym silnikiem 1.0 ecobost to już trzeci silnik w tym aucie, pomogliśmy gościowi zepchnąć auto na pobocze

Napisano
2 godziny temu, Jaruga napisał(a):

Wczesne wersje później poprawili i śmiga aż miło. 

Napisano
  • Autor
35 minut temu, wujek napisał(a):

Wczesne wersje później poprawili i śmiga aż miło. 

A te wczesne to jakie albo do kiedy montowane?

Pierwsze TSI też były trefne, puretechy już kilka razy poprawiali. Opel przed 2017 też miał chyba jakiś kłopot z ichnim 1.4

Napisano

miałem kiedyś 1,6 THP w Citroenie C5

Było to autko z 2011r a podobno w 2010r poprawili ten silnik. 

Nic się nie działo, poza spijaniem znacznych ilości oleju. Walczyłem też trochę z zapłonem i przeciekami górnej pokrywy. 

Ogólnie jak nie musisz to go nie wybieraj :)

Napisano
49 minut temu, Majkiel napisał(a):

Pierwsze TSI też były trefne, puretechy już kilka razy poprawiali. Opel przed 2017 też miał chyba jakiś kłopot z ichnim 1.4

Tu już wielokrotnie pisaliśmy. Po zmianie rozrządu na inny typ. Jak będziesz wybierał to po vin sprawdzisz czy łańcuch czy pasek. Brać 100KM i chipowac na 150 lub 170. 

Edytowane przez wujek

Napisano
1 godzinę temu, Majkiel napisał(a):

Opel przed 2017 też miał chyba jakiś kłopot z ichnim 1.4

W Oplu dobrze byłoby dopisać o którym 1,4 przed 2017 piszesz, 100, 125, 140 czy 150KM.

Choć wiem, że mowa o 125 i 150KM.

Napisano
5 godzin temu, wujek napisał(a):

Brać 100KM i chipowac na 150 lub 170. 

A co na to skrzynia biegów? 

Napisano
27 minut temu, pejus1982 napisał(a):

A co na to skrzynia biegów? 

Nic :skromny: 

Napisano
W dniu 13.12.2024 o 11:48, Majkiel napisał(a):

Potrafią i wcześniej ;)

10-15 do tego co wypłacił ubezpieczyciel i można mieć auto połowę młodsze i połową przebiegu i trochę lepiej wyposażone. Ale człowiek kombinuje, czy nie lepiej coś innego.

Albo chcesz jej kupić ładne auto albo trochę brzydsze i spokojną, przewidywalną i tanią eksploatację. Zdecyduj się.

Może jakiegoś kuraka?

Fabia, Rapid hatchback 1.0 TSI, 1.2 TSI jak trafisz na pasku to tym lepiej.  Auta te raczej ciężko zamordować i znoszą dobrze duże przebiegi.

Takiego Rapida 2013-2015 można znaleźć od prywatnej osoby za 20-30 tyś.

Sam takiego użytkuję od 2 lat i w koło komina spełnia swoje założenia.

Napisano
W dniu 13.12.2024 o 14:59, Majkiel napisał(a):

Pierwsze TSI też były trefne,

Chyba do 2015 r i teraz nie należy się ich bać. Jak łańcuch terkocze to wymiana 2tyś PLN i jeździsz dalej 100 tyś km jak będziesz olej zmieniał co 10 tyś km 

TSI na pasku trzymają cenę.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
49 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Chyba do 2015 r i teraz nie należy się ich bać. Jak łańcuch terkocze to wymiana 2tyś PLN i jeździsz dalej 100 tyś km jak będziesz olej zmieniał co 10 tyś km 

TSI na pasku trzymają cenę.

W 2012 byla duza poprawka.Ja mialem z 2013 roku 1.2TSI i przy 120kkm jeszcze nie bylo zadnych oznak potrzeby zmiany lancucha.

Napisano
51 minut temu, wlad napisał(a):

W 2012 byla duza poprawka.Ja mialem z 2013 roku 1.2TSI i przy 120kkm jeszcze nie bylo zadnych oznak potrzeby zmiany lancucha.

Ja mam 1.4 TSI CAXA z 2008r. Łańcuch trzeba było zmienić przy 150kkm bo już mocno hałasował, właściwie co drugie odpalenie głośno się odzywał. 

Teraz na liczniku 237kkm i od wymiany ani razu nie usłyszałem hałasu łańcucha, a w 90% to ja jeżdżę autem.