Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moj elektryk 2025

Featured Replies

Napisano

No i wchodzi od lutego.

Kojarzycie jak było z progiem dochodowym w starym moim elektryku? Bo szukam nie nie znajduje.

Jeśli jest małżeństwo i jeden z małżonków zarabia poniżej progu i kupuje auto to łapie się na zwiększona dotacje? Czy biorą od dwóch jako że to wspólnota majątkowa?

Napisano
44 minuty temu, Chalek napisał(a):

No i wchodzi od lutego.

Kojarzycie jak było z progiem dochodowym w starym moim elektryku? Bo szukam nie nie znajduje.

Jeśli jest małżeństwo i jeden z małżonków zarabia poniżej progu i kupuje auto to łapie się na zwiększona dotacje? Czy biorą od dwóch jako że to wspólnota majątkowa?

Nie było progu dochodowego, wys doplaty zależała czy masz KDR czy nie dla fizycznych i limit roczny km dla JDG. Teraz dla fizycznych wprowadzili ten głupi limit dochodowy + bonus za zlomowanie, dla JDG jest od razu 30tys.

Edytowane przez zinger

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, zinger napisał(a):

Nie było progu dochodowego, wys doplaty zależała czy masz KDZ czy nie dla fizycznych i limit roczny km dla JDG. Teraz dla fizycznych wprowadzili ten głupi limit dochodowy + bonus za.zlomowanie, dla JDG jest od razu 30tys

To ciekawe jak będą maleznstwa traktować.

Niby beneficjentem jest konkretna osoba...

Napisano
20 minut temu, Chalek napisał(a):

To ciekawe jak będą maleznstwa traktować.

Niby beneficjentem jest konkretna osoba...

Imo, jak kupujesz auto, to w DR jest wpisywana osoba z umowy, jeśli kupi jedni z małżonków, to tylko jego dochod będzie brany pod uwagę. Ale to tylko moje domysły, bo po co mieliby to doprecyzowywać skoro już takie coś wprowadzają:cfaniak:

Znowu, zamiast proste i jasne zasady, to jakieś wymysły i ludzie teraz na dziadka będą kupowali :facepalm:

Edytowane przez zinger

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, zinger napisał(a):

Imo, jak kupujesz auto, to w DR jest wpisywana osoba z umowy, jeśli kupi jedni z małżonków, to tylko jego dochod będzie brany pod uwagę. Ale to tylko moje domysły, bo po co mieliby to doprecyzowywać skoro już takie coś wprowadzają:cfaniak:

Znowu, zamiast proste i jasne zasady, to jakieś wymysły i ludzie teraz na dziadka będą kupowali :facepalm:

Poważne rozważam jakiś najem 24 miesięczny na mamę 😁 taki 208 elektryczny zakładając wpłatę 30kk z dotacji to koszt jakie 600 zł miesiecznie

Napisano
Poważne rozważam jakiś najem 24 miesięczny na mamę [emoji16] taki 208 elektryczny zakładając wpłatę 30kk z dotacji to koszt jakie 600 zł miesiecznie
Evclinic i Filip przestrzega przed produktami Stellantis. Żebyś potem nie płakał że nie mówiłem ;-)
Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Fili_P napisał(a):
6 godzin temu, Chalek napisał(a):
Poważne rozważam jakiś najem 24 miesięczny na mamę emoji16.png taki 208 elektryczny zakładając wpłatę 30kk z dotacji to koszt jakie 600 zł miesiecznie

Evclinic i Filip przestrzega przed produktami Stellantis. Żebyś potem nie płakał że nie mówiłem 😉

No że 1.2pt nie brać tonwiem 😁 z elektrykami też im nie wyszło?

Napisano
7 godzin temu, zinger napisał(a):

Nie było progu dochodowego, wys doplaty zależała czy masz KDR czy nie dla fizycznych i limit roczny km dla JDG. Teraz dla fizycznych wprowadzili ten głupi limit dochodowy + bonus za zlomowanie, dla JDG jest od razu 30tys.

Czyli kolejny raz promujemy szara strefe :hehe:

Szczegolnie, ze przy dochodzie 130kPLN brutto to EV mozna glownie ogladac przez szyby w salonie ;]

Napisano
6 godzin temu, Fili_P napisał(a):
7 godzin temu, Chalek napisał(a):
Poważne rozważam jakiś najem 24 miesięczny na mamę emoji16.png taki 208 elektryczny zakładając wpłatę 30kk z dotacji to koszt jakie 600 zł miesiecznie

Evclinic i Filip przestrzega przed produktami Stellantis. Żebyś potem nie płakał że nie mówiłem 😉

Ale on rozwaza najem, wiec to nie bedzie jego problem po 2 latach ;)

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale on rozwaza najem, wiec to nie bedzie jego problem po 2 latach ;)

Niby tak, ale wiesz jak się okaże że przez te 2 lata pół roku będzie stał w serwisie to też krzywo.

Napisano
29 minut temu, Chalek napisał(a):

Niby tak, ale wiesz jak się okaże że przez te 2 lata pół roku będzie stał w serwisie to też krzywo.

Jaki jest glowny powod ewentualnego stania tych aut w serwisie?

Napisano
1 godzinę temu, Chalek napisał(a):

elektrykami też im nie wyszło

Stellantis szoruje po dnie jeśli chodzi o BEV. Tam generalnie wszystko źle. Jak chcesz EV po taniości to MG jest chyba teraz najlepszą opcją.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, format napisał(a):

Stellantis szoruje po dnie jeśli chodzi o BEV. Tam generalnie wszystko źle. Jak chcesz EV po taniości to MG jest chyba teraz najlepszą opcją.

Problemem w MG jest finansowanie. Nic sensownego nie mają.

Napisano
Problemem w MG jest finansowanie. Nic sensownego nie mają.

Czekać na Renault 5 lub 4 lub twingo

Ja czekam na tego ostatniego [emoji106]

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
4 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Czekać na Renault 5 lub 4 lub twingo

Ja czekam na tego ostatniego emoji106.png

Wysłane za pomocą Tapatalk

Kiedy renault 5 wchodzi bo śliczny jest

Napisano
10 minut temu, Chalek napisał(a):

Kiedy renault 5 wchodzi bo śliczny jest

W Q1 2025 ma byc w PL :ok:

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

W czym się to objawia? U mnie w fabryce wszyscy w salonach już się z musu przesiedli na EV od nich (Astra, 2008, 208, 3008) i zero awarii. Ja śmigam 208 od 2000km, auto ma za chwilę 20000km na budziku i zero jakichkolwiek uwag. Co konkretnie się dzieje z tymi autami?  

Napisano
Godzinę temu, Olas1 napisał(a):

W czym się to objawia? U mnie w fabryce wszyscy w salonach już się z musu przesiedli na EV od nich (Astra, 2008, 208, 3008) i zero awarii. Ja śmigam 208 od 2000km, auto ma za chwilę 20000km na budziku i zero jakichkolwiek uwag. Co konkretnie się dzieje z tymi autami?  

to że prawdopodbonie w kazdym z wymienionych przez Cibie aut (wszak z tej samej grupy) jest inne rozwiązanie techniczne w detalach, a Stellantis nie jest skory do dzielenia się np schematami, a o  jakości wykonania tych rozwiązań fachowcy mówia jedno - "jakis hindus na kolanie to lutował z tego co akurat miał pod ręką i zalewał żywicą"

Poczytaj (jak na razie epopeja ma "tylko" 3 cześci :-//

https://evclinic.eu/category/group/stellantis/

Z racji problemów z PT i bHDI trochę czasu spędziłem w trzech trójmiejskich serwisach i naoglądałem się tych bidaków stojących przy ladach i czekających na kolejne elementy do tych 208 i 2008 bo coś nie bangla jak nalezy 😞

O tym jak centrla wespól z ASO rozwiązuje problemy jełsi się one już pojawią to juz nawet mi się nie chce pisać bo kto śledził moje i kolegów wątki to dokładnie wie o czym piszę

Edytowane przez Fili_P

Napisano
32 minuty temu, Fili_P napisał(a):

to że prawdopodbonie w kazdym z wymienionych przez Cibie aut (wszak z tej samej grupy) jest inne rozwiązanie techniczne w detalach, a Stellantis nie jest skory do dzielenia się np schematami, a o  jakości wykonania tych rozwiązań fachowcy mówia jedno - "jakis hindus na kolanie to lutował z tego co akurat miał pod ręką i zalewał żywicą"

Poczytaj (jak na razie epopeja ma "tylko" 3 cześci :-//

https://evclinic.eu/category/group/stellantis/

Z racji problemów z PT i bHDI trochę czasu spędziłem w trzech trójmiejskich serwisach i naoglądałem się tych bidaków stojących przy ladach i czekających na kolejne elementy do tych 208 i 2008 bo coś nie bangla jak nalezy 😞

O tym jak centrla wespól z ASO rozwiązuje problemy jełsi się one już pojawią to juz nawet mi się nie chce pisać bo kto śledził moje i kolegów wątki to dokładnie wie o czym piszę

Ale  w sumie co mnie to interesuje? Jeżdżę autem 3 lata i po 3 latach oddaje auto. W ciągu tych 3 lat nic z autem się nie dzieje. 

Od 10 lat pracuje w wynajmie gdzie 90% floty to stellantis i dla mnie to auta jak każde inne. Psuje się to dokładnie tak samo jak każda inna marka. 

Napisano

Ale  w sumie co mnie to interesuje? Jeżdżę autem 3 lata i po 3 latach oddaje auto. W ciągu tych 3 lat nic z autem się nie dzieje. 
Od 10 lat pracuje w wynajmie gdzie 90% floty to stellantis i dla mnie to auta jak każde inne. Psuje się to dokładnie tak samo jak każda inna marka. 
Wszystko zależy od sposobu i czasu użytkowania jak widać i jak to w życiu bywa

( Dla jednych 20 tys przebiegu to mało dla innych dużo. Dla jednych 3 lata to mało dla innych dużo itp itd...)
Napisano

Napisałem do dilera Renault że chce 5ke wynająć w ramach tego programu bo na stronie było 500zl miesięcznie. 

Napisano
W dniu 23.12.2024 o 08:28, Maciej__ napisał(a):

Czyli kolejny raz promujemy szara strefe :hehe:

Szczegolnie, ze przy dochodzie 130kPLN brutto to EV mozna glownie ogladac przez szyby w salonie ;]

Bez przesady. To jest ponad 10k (brutto) miesiecznie. Może średnia warszawska jest trochę oderwana od rzeczywistości, ale przypominam, ze to grubo ponad średnią krajową, już nie mówiąc o medianie zarobków w tym kraju. 

Inna sprawa, że rzeczywiście mało kto o średnich dochodach jest zainteresowany zakupem elektryka i to wcale nie z powodu 'nagonki medialnej' i hejtu ev. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Bez przesady. To jest ponad 10k (brutto) miesiecznie. Może średnia warszawska jest trochę oderwana od rzeczywistości, ale przypominam, ze to grubo ponad średnią krajową, już nie mówiąc o medianie zarobków w tym kraju. 

Inna sprawa, że rzeczywiście mało kto o średnich dochodach jest zainteresowany zakupem elektryka i to wcale nie z powodu 'nagonki medialnej' i hejtu ev. 

Kwestią jak liczą te 130.

Bo jak dochod małżeństwa, to żaden problem przekroczyć.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, wujek napisał(a):

Napisałem do dilera Renault że chce 5ke wynająć w ramach tego programu bo na stronie było 500zl miesięcznie. 

I co Ci odpisal?

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

To jest ponad 10k (brutto) miesiecznie. Może średnia warszawska jest trochę oderwana od rzeczywistości, ale przypominam, ze to grubo ponad średnią krajową,

Jakie grubo ponad, jeśli srednia krajowa to obecnie 8300 ;)

Napisano
57 minut temu, Chalek napisał(a):

I co Ci odpisal?

Wczoraj napisałem. Jak nie odpiszą w piątek to pojadę do salonu. Za te 500zl to byłaby okazja.

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał(a):

Jakie grubo ponad, jeśli srednia krajowa to obecnie 8300 ;)

No to chyba 10800 to jest grubo ponad 8300. Jak dla kogoś to niewielka różnica to chyba gratuluję.

Napisano
2 godziny temu, Chalek napisał(a):

Kwestią jak liczą te 130.

Bo jak dochod małżeństwa, to żaden problem przekroczyć.

Wnioskodawcy, czyli 1 osoby, a nie małżeństwa. Dorosłe dziecko bez dochodów chyba też moze być wnioskodawcą tylko musi dostać darowiznę na zakup auta 😆.

Napisano
14 godzin temu, wujek napisał(a):

Gdzie takie info?

Napisano
6 godzin temu, zinger napisał(a):

Gdzie takie info?

Na stronie Renault 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, wujek napisał(a):

Na stronie Renault 

Szukam i nie widzę 😁

Napisano
1 minutę temu, Chalek napisał(a):

Szukam i nie widzę 😁

image.png.22ad3ee4f6f375b77f5d9f1ced99bd71.pngkyrieelejson 

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

image.png.22ad3ee4f6f375b77f5d9f1ced99bd71.pngkyrieelejson 

To napisz jak to dokładnie wygląda jak Ci odpiszą.

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

To napisz jak to dokładnie wygląda jak Ci odpiszą.

Przecież jest opisane.

Wplacasz 55, przez 3 lata placisz malo a na koniec 60k i voila.:dziekidzieki:

RRSO dla Kredytu Renault Easy Box wynosi 9,37% dla następującego reprezentatywnego przykładu: cena auta 120 900,00 zł, okres 37 miesięcy, wpłata własna 54 794,30 zł, oprocentowanie stałe nominalne w skali roku 5,99%, finansowane: prowizja bankowa: 2 644,23 zł i ubezpieczenie kredytobiorcy: 3 052,5 zł. Miesięczna rata kredytowa 579,43 zł. Ostatnia rata 63 109,80 zł. Całkowita kwota kredytu: 66 105,70 zł. Całkowita kwota do zapłaty: 83 969,29 zł. Stan na dzień 26.11.2024 r. Kredyt oferowany jest przez RCI Banque S.A. Oddział w Polsce (Mobilize Financial Services) i dostępny u pośredników kredytowych wykonujących czynności faktyczne związane z zawieraniem umów kredytowych na podstawie umowy z RCI Banque S.A. Oddział w Polsce z siedzibą w Warszawie. Mobilize Financial Services to marka handlowa dla RCI Banque S.A. Oddział w Polsce i RCI Leasing Polska Sp. z o.o.

Roczny pakiet ubezpieczeniowy (AC, OC, NW, Assistance) w cenie 1,9% wartości samochodu w Programie RENAULT-PZU, RENAULT- ERGO HESTIA, RENAULT-ALLIANZ, RENAULT-WARTA dla pojazdów osobowych marki Renault. Promocyjne ubezpieczenie dostępne jest przy skorzystaniu z oferty finansowania oferowanej przez Mobilize Financial Services (marka handlowa dla RCI Banque S.A. Oddział w Polsce i RCI Leasing Polska Sp. z o.o.) i skierowane jest do Klientów Indywidualnych oraz Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Do ceny mogą zastać naliczone ewentualne zwyżki z tytułu użytkowania pojazdu.

Napisano
W dniu 25.12.2024 o 10:21, wujek napisał(a):

Ale wiesz że możesz mieć nawet @norasowego Bentleya Bentayge za 500zł miesięcznie. Zapłacisz pół bańki opłaty wstępnej, później przez 5 lat te pięć stówek, a na koniec drugie pół bańki wykupu.

Napisano
18 minut temu, format napisał(a):

Ale wiesz że możesz mieć nawet @norasowego Bentleya Bentayge za 500zł miesięcznie. Zapłacisz pół bańki opłaty wstępnej, później przez 5 lat te pięć stówek, a na koniec drugie pół bańki wykupu.

Spokojnie wyregulować do 1,99 zł.

60% na start. 1,99 zł miesiecznie przez 3 lata i na koniec pozostale 60%. ;]

Edytowane przez HelixSv

Napisano
1 godzinę temu, Filipfm napisał(a):

Przecież jest opisane.

Wplacasz 55, przez 3 lata placisz malo a na koniec 60k i voila.:dziekidzieki:

RRSO dla Kredytu Renault Easy Box wynosi 9,37% dla następującego reprezentatywnego przykładu: cena auta 120 900,00 zł, okres 37 miesięcy, wpłata własna 54 794,30 zł, oprocentowanie stałe nominalne w skali roku 5,99%, finansowane: prowizja bankowa: 2 644,23 zł i ubezpieczenie kredytobiorcy: 3 052,5 zł. Miesięczna rata kredytowa 579,43 zł. Ostatnia rata 63 109,80 zł. Całkowita kwota kredytu: 66 105,70 zł. Całkowita kwota do zapłaty: 83 969,29 zł. Stan na dzień 26.11.2024 r. Kredyt oferowany jest przez RCI Banque S.A. Oddział w Polsce (Mobilize Financial Services) i dostępny u pośredników kredytowych wykonujących czynności faktyczne związane z zawieraniem umów kredytowych na podstawie umowy z RCI Banque S.A. Oddział w Polsce z siedzibą w Warszawie. Mobilize Financial Services to marka handlowa dla RCI Banque S.A. Oddział w Polsce i RCI Leasing Polska Sp. z o.o.

Roczny pakiet ubezpieczeniowy (AC, OC, NW, Assistance) w cenie 1,9% wartości samochodu w Programie RENAULT-PZU, RENAULT- ERGO HESTIA, RENAULT-ALLIANZ, RENAULT-WARTA dla pojazdów osobowych marki Renault. Promocyjne ubezpieczenie dostępne jest przy skorzystaniu z oferty finansowania oferowanej przez Mobilize Financial Services (marka handlowa dla RCI Banque S.A. Oddział w Polsce i RCI Leasing Polska Sp. z o.o.) i skierowane jest do Klientów Indywidualnych oraz Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Do ceny mogą zastać naliczone ewentualne zwyżki z tytułu użytkowania pojazdu.

RRSO 9,37% ;]

"Renault Easy Box" chyba raczej "Reno. Looking For a Deer." 🦌

Edytowane przez HelixSv

Napisano

Dobra oferta, można niewykupic na koniec :jem:

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

Oni to tak wymyślą żeby dopłata obniżyła ratę w praktyce pewnie o parę stówek. Plus przez dwa lata spłacasz tylko utratę wartości i do dziada. Jak 5 będzie za drogie to jest jeszcze padło Dacia i te gowniane stelantisy. Zobaczymy co będzie. 

Edytowane przez wujek

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, wujek napisał(a):

Oni to tak wymyślą żeby dopłata obniżyła ratę w praktyce pewnie o parę stówek. Plus przez dwa lata spłacasz tylko utratę wartości i do dziada. Jak 5 będzie za drogie to jest jeszcze padło Dacia i te gowniane stelantisy. Zobaczymy co będzie. 

No 208e przy wpłacie 40kzl w ich abonamencie kosztuje na 2lata jakoś 250 zł miesiecznie  😁 i to brutto dla fizoola 

Ale jak poczytałem o ev @format to mi się odechciało ich elektrykow. 😁 bo myślałem że po tych 2 latach nie zrobić wykupu.

Ale te reno 5 to fajne, tylko @format czy renault umio w elektryki?

Napisano

Każda oferta najmu ev gdzie wpłata początkowa przekracza kwotę dopłaty jest korzystna głównie dla sprzedającego. 

Napisano
42 minuty temu, Chalek napisał(a):

No 208e przy wpłacie 40kzl w ich abonamencie kosztuje na 2lata jakoś 250 zł miesiecznie  😁 i to brutto dla fizoola 

Ale jak poczytałem o ev @format to mi się odechciało ich elektrykow. 😁 bo myślałem że po tych 2 latach nie zrobić wykupu.

Tak będę szukał takiej oferty gdzie wpłata początkowa jest równa dotacji. Wszystko poniżej 1k miesięcznie będzie ok. Pojeździsz dwa lata i oddasz. 

Edytowane przez wujek

Napisano
48 minut temu, Chalek napisał(a):

Renault w miarę. Najbardziej w elektryki umio ci od muzga, Koreańczycy i Chiny 

Napisano

Dzwoniły. Renault 5 będzie w salonach na przełomie marca i kwietnia. Renault nie ma oferty na mój elektryk 2025. Maja tylko to co ktoś wyżej wklejał. Duża wpłata małe raty i na koniec duży wykup. Będę monitorował w 2025 czy będzie inna oferta. 

Napisano
8 minut temu, wujek napisał(a):

Dzwoniły. Renault 5 będzie w salonach na przełomie marca i kwietnia. Renault nie ma oferty na mój elektryk 2025. Maja tylko to co ktoś wyżej wklejał. Duża wpłata małe raty i na koniec duży wykup. Będę monitorował w 2025 czy będzie inna oferta. 

Daj znać czy coś wypatrzysz.

To gdzieś może się spinać, ale bardziej na może ;]

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Ale co to znaczy  że nie nie mają oferty?

PRzecież to program podatkowy... yyy znaczy się przepraszam rządowy...

Co ? Nie spełnia kóregoś z wymagań programu?

Edytowane przez Fili_P

Napisano
4 godziny temu, komor napisał(a):

Daj znać czy coś wypatrzysz.

Średnio 2x w tygodniu coś ma wypatrzone, także nawet nie trzeba być czujnym ;]

Napisano
26 minut temu, Fili_P napisał(a):

Mogą nie mieć oferty najmu długoterminowego. 

Napisano
45 minut temu, Fili_P napisał(a):

Ktoś w renault musi usiąść i skonstruowac najem długoterminowy z uwzględnieniem wpłaty własnej z funduszu rządowego. Później niskie raty i oddajesz.

Nikt tego nie zrobił a średnio mi się chce brać drogi kredyt i na co mi elektryk na własność. 

Edytowane przez wujek

Napisano
30 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Średnio 2x w tygodniu coś ma wypatrzone, także nawet nie trzeba być czujnym ;]

Na fiaty 500 widzę rabaty 50k i nikt nie bierze :panic: oni mają ratę e wynajmie na poziome 1k z dopłatą będzie znośnie.