Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moj elektryk 2025

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, HelixSv napisał(a):

Alternatywą jest dowalenie nowosprzedawanym spalinowym takiego podatku, że ho-ho-ho merry xmas. ;]

Jak Ci bardzo zależy na obrzydzeniu spalinówek.

Jak pokazuje Tesla i chińskie jeździdełka, elektryki wcale nie muszą być droższe. Wystarczy złamać monopol.

A europejskich marek, chociaż jest dużo i wydaje się, że między sobą konkurują, to jednak wygląda na to, że mają zawsze wsparcie z KE, która zrobi co trzeba. Można więc robić klienta w bambuko i ustalać marżę życzeniową, jedynie udając jakikolwiek postęp.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Abstrahując już od tego co lepsze, co gorsze i kto co woli.

Wydaje się pomysłem wybitnie idiotycznym, aby dopłacać kilka średnich krajowych, prywatnej osobie za to, aby kupiła sobie samochód ;]

Czy tylko ja widzę tutaj coś dziwnego? ;]

Nie, nie głosuję na Zandberga ;]

Nie. Ten świat i system coraz śmielej sobie gospodarzy. 
Bo może 😁

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Mi?

Takie są realia. W Szwecji cofnięto dopłaty do EV. A podatek od np. nowych diesli dali taki, że ich sprzedaż szura po dnie. 

Marchewka albo kij. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
2 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Marchewka albo kij. 

Jakbym był złośliwy to bym zapytał dlaczego EV nie bronią się same swoimi naturalnymi zaletami, tylko wymagają marchewki albo kija.

Ale nie jestem 😆.

Napisano
25 minut temu, iwik napisał(a):

Jakbym był złośliwy to bym zapytał dlaczego EV nie bronią się same swoimi naturalnymi zaletami, tylko wymagają marchewki albo kija.

Ale nie jestem 😆.

Bo ludzie przyzwyczaili się do spalin a sam świat EV jest w fazie rozwoju. 

Najlepszą zachętą byłaby rozbudowa infry. Ewentualnie redukcja vatu na EV w calej UE. Żadnych innych dopłat/wniosków czy kar. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano

Najlepszą zachęta byłaby rozbudowa infry. Ewentualnie redukcja vatu na EV w calej UE. Żadnych innych dopłat/wniosków czy kar. 

Tak

Rozbudowa infrastruktury byłaby najlepszą zachętą

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Ale nie jestem 😆.

Bo ludzie nie lubią zmian.

Napisano
8 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Kto lubi zmiany na gorsze?

Napisano
9 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Lubią. Jak dostają coś lepszego, czasem nawet iluzorycznie i marketingowo lepszego

Napisano
Teraz, Filipfm napisał(a):

Lubią. Jak dostają coś lepszego, czasem nawet iluzorycznie i marketingowo lepszego

Jak wytłumaczyć, że gdy ktoś kupi EV, to zazwyczaj spalinowe zapasowe już więcej stoją niż jeżdżą, a kolejny wóz to szukanie lepszego EV? 

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Doświadczonego miło poczytać! 😅;]

Dziękuję, polecam się👍

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Najlepszą zachętą byłaby rozbudowa infry. Ewentualnie redukcja vatu na EV w calej UE. Żadnych innych dopłat/wniosków czy kar. 

Dla mnie możliwość jazdy buspasami i darmowe parkingi w strefie są bardzo istotna zachętą. Mam nadzieję, że przedłuża to na kolejne lata.

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Jak wytłumaczyć, że gdy ktoś kupi EV, to zazwyczaj spalinowe zapasowe już więcej stoją niż jeżdżą, a kolejny wóz to szukanie lepszego EV? 

Widocznie kupili auto pod swoje potrzeby, w podrozy lubią sobie robić przerwy na załatwianie spraw, mają gdzie to ładować i uważają, że nowy tryb życia jest dla nich ok.

I faktycznie sporo ludzi już nie chce wrocic. Jednakze 1/3 chce wrocic do spaliniaków - globalnie, w US to blisko 50%. w Rayó rośnie też odsetek ludzi, którzy nie chcą kupic EV.

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał(a):

Jak pokazuje Tesla i chińskie jeździdełka, elektryki wcale nie muszą być droższe. Wystarczy złamać monopol.

A europejskich marek, chociaż jest dużo i wydaje się, że między sobą konkurują, to jednak wygląda na to, że mają zawsze wsparcie z KE, która zrobi co trzeba. Można więc robić klienta w bambuko i ustalać marżę życzeniową, jedynie udając jakikolwiek postęp.

Marek jest dużo, ale to tylko naklejki. Na koniec dnia na jednej ręce da się policzyć europejskich producentów. Merc, BMW, VAG, Stellantis, Renault.

Napisano
2 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Widocznie kupili auto pod swoje potrzeby,

To chyba dobrze?

Czyli rozsądni ludzie 👍

2 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Jednakze 1/3 chce wrocic do spaliniaków - globalnie

Nie wiem skąd dane, ale 1/3 < 2/3.

Czyli 2/3 uznała, że dostała coś lepszego jak rozumiem?! :) 

To chyba wszystko ok mam wrażenie, nie takie złe te EV chyba :skromny:

Napisano
8 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Jednakze 1/3 chce wrocic do spaliniaków

Powaga? Przyznaje, że w to nie wierzę. Podasz źródło?

Napisano
4 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Dzięki!

Cytowanie takich artykułów, które próbują analizować badanie to jak zabawa w głuchy telefon. 

Ty piszesz, że 1/3 właścicieli chce wrócić do spalinowych. 

Linkowany artykuł, że prawie 30% właścicieli prawdopodobnie wróci do spainowych. 

Screenshot_20250121_123607_Chrome.jpg.9ecd284556c77304a8b8c869ccdc3a75.jpg

Natomiast samo badanie stwierdza, że 29% rozważa powrót do spalinowych. 

Screenshot_20250121_095601_Drive.jpg.47b84d9882e8566ee05c084e8538a496.jpg

Więc na przykład ja jeżdżę czwartym elektrykiem i przy każdej zmianie rozważałem powrót do spalinowego. Bardzo krótko, pewnie kilka minut, ale rozważałem. Od rozważania do chęci droga daleka. 

:ok:

Napisano
43 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Więc na przykład ja jeżdżę czwartym elektrykiem i przy każdej zmianie rozważałem powrót do spalinowego. Bardzo krótko, pewnie kilka minut, ale rozważałem. Od rozważania do chęci droga daleka.

U mnie dopiero drugi elektryk, ale chyba rozważamy tak samo ;]

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Dzięki!

Cytowanie takich artykułów, które próbują analizować badanie to jak zabawa w głuchy telefon. 

Ty piszesz, że 1/3 właścicieli chce wrócić do spalinowych. 

Linkowany artykuł, że prawie 30% właścicieli prawdopodobnie wróci do spainowych. 

Screenshot_20250121_123607_Chrome.jpg.9ecd284556c77304a8b8c869ccdc3a75.jpg

Natomiast samo badanie stwierdza, że 29% rozważa powrót do spalinowych. 

Screenshot_20250121_095601_Drive.jpg.47b84d9882e8566ee05c084e8538a496.jpg

I aż 9% ludzi jest zadowolonych z sieci ładowarek ;) grubo

Napisano
3 godziny temu, Filipfm napisał(a):

I aż 9% ludzi jest zadowolonych z sieci ładowarek ;) grubo

Nieteslarze. Peszek. ;]

Albo inaczej, wszyscy próbujący się ładować na nie_supechargerach. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
51 minut temu, HelixSv napisał(a):

Nieteslarze. Peszek. ;]

Albo inaczej, wszyscy próbujący się ładować na nie_supechargerach. 

Myslisz, ze Teslarze w PL są wrod zadowolonych? Jak kravitz ma rozkminy ile dorzucic kilometrow w podrozy do Wrocławia bo sieć muskochargerów to kilka punktów w całej PL :)

Edytowane przez Filipfm

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał(a):

Myslisz, ze Teslarze w PL są wrod zadowolonych? Jak kravitz ma rozkminy ile dorzucic kilometrow w podrozy do Wrocławia bo sieć muskochargerów to kilka punktów w całej PL :)

E tam, Polska. ;]

Jaki to procent czy promil użytkowników EV całego świata. ;]

Oby Musk nadgonił. 

Napisano
36 minut temu, HelixSv napisał(a):

E tam, Polska. ;]

Jaki to procent czy promil użytkowników EV całego świata. ;]

Oby Musk nadgonił. 

Kupil mieszkanie wiec jakos musi podrozowac po Bolandzie ;)

Napisano
W dniu 20.01.2025 o 16:00, mrBEAN napisał(a):

To są lepsze EV od tego właśnie aktualnie posiadanego?

:O

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał(a):

Oczywiście. Jest Ford Ranger, Audi Etron, Toyota bz4x, o EV6 nie wspominając.

Napisano
6 godzin temu, format napisał(a):

Oczywiście. Jest Ford Ranger, Audi Etron, Toyota bz4x, o EV6 nie wspominając.

Mustang! Właśnie oglądam elektryczne Mustangi. Można znaleźć nowe auto rocznik 2022 za cenę worka kartofli. Jak się do tego dołoży 30k z dotacji to nie jestem pewien czy jeszcze nie skończy się ta transakcja wyższym saldem na koncie niż było przed rozpoczęciem zabawy.

:hehe:

PS. NIe ma Rangera EV, tylko F-150.

:(

Edytowane przez Ryb

Napisano
W dniu 24.01.2025 o 00:07, Ryb napisał(a):

1. Tak, szczególnie jak boi dOOpy kupują jako drugie/trzecie auto jakiegoś paścia, i okazuje się, że paść mimo małego zasięgu jest i tak lepszy od posiadanej floty i zaczyna się szukanie konkretniejszego EV 😛

2. jeśli posiadasz wóz kilka lat to tak, rynek idzie do przodu szybko, to chyba normalne? 

3. nie, jeśli posiadasz EV6 😌

Napisano
W dniu 24.01.2025 o 13:09, Ryb napisał(a):

Mustang! Właśnie oglądam elektryczne Mustangi. Można znaleźć nowe auto rocznik 2022 za cenę worka kartofli. Jak się do tego dołoży 30k z dotacji to nie jestem pewien czy jeszcze nie skończy się ta transakcja wyższym saldem na koncie niż było przed rozpoczęciem zabawy.

Jak, gdzie, za ile? ;]

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Jak, gdzie, za ile? ;]

Wołają na otomoto od 209 kPLN za wersję 268KM, od 229 za 350KM i od 269 za 487KM.

:vibra:

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Wołają na otomoto od 209 kPLN za wersję 268KM, od 229 za 350KM i od 269 za 487KM.

:vibra:

Ja jednak kupuję tańsze kartofle ;)

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Ja jednak kupuję tańsze kartofle ;)

Może po prostu kupujesz w mniejszych ilościach. Przelicz na tonę, taki Mustang waży ze dwie i pół.

;]

Jeśli od tych cen wyżej odejmiesz 30k to robi się bardzo atrakcyjnie.

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Może po prostu kupujesz w mniejszych ilościach. Przelicz na tonę, taki Mustang waży ze dwie i pół.

;]

Jeśli od tych cen wyżej odejmiesz 30k to robi się bardzo atrakcyjnie.

To są ceny Tesli model Y tak mniej więcej.

Ja bym nie powiedział że te ceny są jakoś szczególnie atrakcyjne ;)

Myślałem że znalazłeś jakiś strzał roku, z niskim "1" na początku za nowe auto ;]

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał(a):

To są ceny Tesli model Y tak mniej więcej.

Ja bym nie powiedział że te ceny są jakoś szczególnie atrakcyjne ;)

Myślałem że znalazłeś jakiś strzał roku, z niskim "1" na początku za nowe auto ;]

Jeśli ktoś nie chce Tesli to są atrakcyjne, bo aut z takimi parametrami w tym segmencie zbyt wielu nie ma (jeszcze tylko Kia i Hyundai z tego co widzę). W dodatku ja pamiętam po ile to ludzie kupowali jeszcze 2 lata temu.

Edytowane przez Ryb

Napisano

W kwestii limitów dochodów dla os. fiz. tak wygląda wniosek jakby to kogoś interesowało:

(jak widać liczą średnią dochodów małżonków pozostających we wspólnocie majątkowej, zapewne potwierdzone PITem)

image.png.ab2aeef222ea61e375e870e2bd6b4260.png

image.png.2394303c55b2f34ce4d2ba5b9dbd23f4.png

i info o załącznikach:

image.png.73bcd9cd1c9299009cb8cbe944985ef3.png

i jak widać można kupić auto zagranicą

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, iwik napisał(a):

W kwestii limitów dochodów dla os. fiz. tak wygląda wniosek jakby to kogoś interesowało:

(jak widać liczą średnią dochodów małżonków pozostających we wspólnocie majątkowej, zapewne potwierdzone PITem)

i info o załącznikach:

No i dupa 😁 

Napisano

Pytanie jak kupić na osobę nie przekraczającą dochodu 135 i dostać dofinansowanie? By było na legalu?

Napisano
17 minut temu, Rado_ napisał(a):

Pytanie jak kupić na osobę nie przekraczającą dochodu 135 i dostać dofinansowanie? By było na legalu?

Najpierw musisz kupic/wynajac a potem zlozyc wniosek o dofinansowanie i liczyc na to, ze dostaniesz ;]

Napisano
6 godzin temu, iwik napisał(a):

i info o załącznikach:

Czyli na żonę se nie weźmiesz...:mlot:

Napisano
W dniu 28.12.2024 o 02:26, Fili_P napisał(a):
W dniu 27.12.2024 o 22:26, Olas1 napisał(a):
Super cena za miejskie fajne autko. 

Stellantis. Dziękuję postoje

a co jest nie tak? Rozmawiałem niedawno z kilkoma operatorami flot i nie maja zastrzeżeń do elektryków z Puga czy Opla? Nie mam osobistych doświadczeń, więc nie mogę się wypowiedzieć, ale z zasłyszanych opinii nie słychać żadnych dramatów?

Napisano

NFOŚiGW NaszEauto: konieczny notariusz i weksel, leasing/najem na co najmniej 24 mies., dochód wspólny dzielony przez 2 | SAMOCHODY ELEKTRYCZNE – www.elektrowoz.pl https://search.app/bh3ywvvgQeGAUr5r7

Napisano
  • Autor
48 minut temu, Fili_P napisał(a):

NFOŚiGW NaszEauto: konieczny notariusz i weksel, leasing/najem na co najmniej 24 mies., dochód wspólny dzielony przez 2 | SAMOCHODY ELEKTRYCZNE – www.elektrowoz.pl https://search.app/bh3ywvvgQeGAUr5r7

Ale skaszanili ten program.

Nawet fizol dostanie netto przy leasing wynajmie a zapłacić musi brutto 😁 przy fizolu żeby nie dokładać to jedynie gotówką, kredyt. 

Dochod biorą wspólnie małżonków ale już dofinansowanie może wziąć jeden, dzieci się do dochodu nie wliczają.

Już widzę te kolejki w salonach po elektryka z dotacja 😅

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

No kupuje na np babcie.

Albo jak masz 18 letnie dziecko to na nie.

Najlepiej za gotówkę lub na kredyt.

Po min 3 miesiącach może dostaniesz zwrot.

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

a co jest nie tak? Rozmawiałem niedawno z kilkoma operatorami flot i nie maja zastrzeżeń do elektryków z Puga czy Opla? Nie mam osobistych doświadczeń, więc nie mogę się wypowiedzieć, ale z zasłyszanych opinii nie słychać żadnych dramatów?

Czy-polecilbys-swojego-elektryka-koledze

Napisano
Godzinę temu, Chalek napisał(a):

No kupuje na np babcie.

Jakby wziąć na przysłowiową 'babcię' a ja byłbym współwłaścicielem w DR, ale wniosek o dofinansowanie wysyła 'babcia' to będą robić pod górkę? Bo tam są opisane przypadki ze współmałżonkiem, ale np 'babcia' nie dostanie kredytu bankowego na auto, musiałbym ja wziąć kredyt, więc pewnie też musiałbym figurować w DR.

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
5 minut temu, iwik napisał(a):

Jakby wziąć na przysłowiową 'babcię' a ja byłbym współwłaścicielem w DR, ale wniosek o dofinansowanie wysyła 'babcia' to będą robić pod górkę? Bo tam są opisane przypadki ze współmałżonkiem, ale np 'babcia' nie dostanie kredytu bankowego na auto, musiałbym ja wziąć kredyt, więc pewnie też musiałbym figurować w DR.

Watpie czy przjedzie.

Raczej babcia bierze na Siebie, Ty bierzesz kredyt i ona gotówką płaci.

Napisano
21 minut temu, Chalek napisał(a):

Watpie czy przjedzie.

Raczej babcia bierze na Siebie, Ty bierzesz kredyt i ona gotówką płaci.

Trochę jest napisane w faq:

Czy samochód może mieć dwóch i więcej współwłaścicieli. W przypadku dwóch i więcej współwłaścicieli kto może się starać o wsparcie, czy na fakturze muszą być wskazani wszyscy współwłaściciele oraz czy zapłata za zakup pojazdu/za opłatę wstępna musi odbyć się z rachunku bankowego Wnioskodawcy?

Tak, pojazd może mieć dwóch i więcej współwłaścicieli. Wnioskodawcą może być jeden ze współwłaścicieli. Faktura powinna być wystawiona na osobę wnioskującą o wsparcie lub na wszystkich współwłaścicieli. Zapłata za zakup pojazdu może odbyć się z dowolnego rachunku bankowego. Należy przy tym pamiętać, że zgodnie z warunkami programu w przypadku złożenia wniosku na pojazd, który jest współwłasnością kilku osób, pozostałe osoby będące współwłaścicielami nie mogą występować o wsparcie na inne pojazdy.

Czyli zasadniczo nie interesuje ich kto zapłacił za auto, tylko zeby wnioskodawca był właścicielem / współwłaścicielem. 

Dochody współwłaściciela pewnie muszą zostać wykazanie w ramach jego wspólnoty majątkowej / małżeństwa. (czyli 'babcia' z 'dziadkiem' nie przekraczają limitu 135k, a ja jako współwłaściciel mogę być nawet milionerę) 

Edytowane przez iwik