Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moj elektryk 2025

Featured Replies

Napisano
1 godzinę temu, Chalek napisał(a):

No kupuje na np babcie.

Albo jak masz 18 letnie dziecko to na nie.

Najlepiej za gotówkę lub na kredyt.

Po min 3 miesiącach może dostaniesz zwrot.

A dadzą takie młodocianemu na najem 24mies? 

Napisano
1 godzinę temu, Chalek napisał(a):

No kupuje na np babcie.

Bardziej mnie interesuje co US na to jak bierzesz na babcię, a ty płacisz. Nie znam się więc pytam. Jako darowizna?

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał(a):

Bardziej mnie interesuje co US na to jak bierzesz na babcię, a ty płacisz. Nie znam się więc pytam. Jako darowizna?

A skąd US ma wpaść na trop tej transakcji, szczególnie jeśli przelew pójdzie nie na konto babci tylko bezpośrednio do salonu? Serio pytam, bo tak się, zastanawiam jak us wpada na tego rodzaju deale, że tak nim straszą?

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

A skąd US ma wpaść na trop tej transakcji, szczególnie jeśli przelew pójdzie nie na konto babci tylko bezpośrednio do salonu? Serio pytam, bo tak się, zastanawiam jak us wpada na tego rodzaju deale, że tak nim straszą?

Brałem taką opcję, że kasa idzie z konta babci, a na babci konto np od wnuka. Ale jeżeli jest jak mówisz, to sprawa czysta.

Czyli wychodzi, że ja bezrobotny mogę być posiadaczem EV z dodatkową dotacją nie płacąc nic ze swojego konta? No to fajna opcja takie R5 w max wersji za stówkę z Niemiec można przytargać.

Napisano
8 minut temu, Rado_ napisał(a):

bezrobotny mogę być posiadaczem EV z dodatkową dotacją nie płacąc nic ze swojego konta?

No jakby kupił za gotówkę to US mógłby pytać skąd ja ma. Sensownie byloby mu dać darowiznę, zwłaszcza że w 1 linii można ile się chce (byle przelewem na konto). 

Ale w przypadku współwłasności w DR nie ma informacji w jakich częściach sa udziały współwłaścicieli, a przecież może być to 0.1%. 

Ważne, żeby FV zakupu byla wystawiona na wnioskodawcę dotacji wg tego FAQ co cytowałem (jako na właściciela / współwłaściciela).

Edytowane przez iwik

Napisano
6 minut temu, iwik napisał(a):

No jakby kupił za gotówkę to US mógłby pytać skąd ja ma. Sensownie byloby mu dać darowiznę, zwłaszcza że w 1 linii można ile się chce (byle przelewem na konto). 

Ale w przypadku współwłasności w DR nie ma informacji w jakich częściach sa udziały współwłaścicieli, a przecież może być to 0.1%

No to jest dobra opcja dla fizola na 30 tys dotacji. Kupujesz u Niemca taniej do tego i jak patrzyłem to zamiast 150 z cennika robi się 100 i to już sensowniejsza kwota uwzględniając ogromny spadek wartości;]

Napisano
6 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Będą, spokojnie :oki:

Nie będzie, nawet z 30k dotacji auto spalinowe jest tańsze, albo wychodzi tak samo, a utrata wartości ev dużo większa. Kupią gadżeciarze, których nie było stać na teslę i to wszystko.

Napisano
29 minut temu, iwik napisał(a):

Ale w przypadku współwłasności w DR nie ma informacji w jakich częściach sa udziały współwłaścicieli, a przecież może być to 0.1%. 

Ważne, żeby FV zakupu byla wystawiona na wnioskodawcę dotacji wg tego FAQ co cytowałem (jako na właściciela / współwłaściciela).

A co z najmem? Tu nie ma zakupu, co najwyżej wpłata własna a konto przyszłej dotacji. Da sie zrobić najem na bezrobotnego studenta? :)

Napisano
17 minut temu, zinger napisał(a):

A co z najmem? Tu nie ma zakupu, co najwyżej wpłata własna a konto przyszłej dotacji. Da sie zrobić najem na bezrobotnego studenta? :)

Ale po co? Tam jest 30k dotacji bez dodatkowych warunków. 

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Nie będzie, nawet z 30k dotacji auto spalinowe jest tańsze, albo wychodzi tak samo, a utrata wartości ev dużo większa. Kupią gadżeciarze, których nie było stać na teslę i to wszystko.

OK, tym lepiej ;]

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

Ale po co? Tam jest 30k dotacji bez dodatkowych warunków. 

Dodatkowe 5tys za niski dochod :cfaniak:

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

Dodatkowe 5tys za niski dochod :cfaniak:

Takie wygibasy za 5 tysięcy? To niegodne autokącikowicza. 

Co innego 11k w przypadku zakupu 😉

Napisano
5 minut temu, iwik napisał(a):

Takie wygibasy za 5 tysięcy? To niegodne autokącikowicza. 

Co innego 11k w przypadku zakupu 😉

Ale jakie wygibasy :nie_wiem: Cala papierologia taka sama przeciez. 

Napisano
3 minuty temu, zinger napisał(a):

Ale jakie wygibasy :nie_wiem: Cala papierologia taka sama przeciez. 

No nie tylko, bo jak taki młodzian ma być dopisany do auta to akurat w 2 lata możesz te 5k oddać w formie wyższej składki ubezpieczeniowej jak ktoś słusznie zauważył wcześniej. Co innego 'babcia' która ma prawko 40+ lat.

Napisano
  • Autor

Jakby kto szukał to się mg4 comfort za 114k pojawiły w PGD. 

Z dopłatą to 85k wychodzi

Napisano
31 minut temu, iwik napisał(a):

No nie tylko, bo jak taki młodzian ma być dopisany do auta to akurat w 2 lata możesz te 5k oddać w formie wyższej składki ubezpieczeniowej jak ktoś słusznie zauważył wcześniej. Co innego 'babcia' która ma prawko 40+ lat.

Do sprawdzenia. Nie wiem jak w najmie, ale przy zakupie masz zazwyczaj pakiet dealerski 1-2% (ale np w hyundai było ubezp za 1zl) przynajmniej na 1 rok i wtedy chyba te zniżki nie mają znaczenia. Pytanie czy w najmie jest podobnie?

Napisano
No kupuje na np babcie.
I skarbowe zka wpada i pyta skąd 18 latek kasa? I stu domiar za niezgłoszone darowiznę...
Napisano
  • Autor
14 minut temu, Fili_P napisał(a):
6 godzin temu, Chalek napisał(a):
No kupuje na np babcie.

I skarbowe zka wpada i pyta skąd 18 latek kasa? I stu domiar za niezgłoszone darowiznę...

Ale co to za problem zrobić darowiznę z ojca na syna?

Przecież to tylko przelew i druk sdz2 i bez podatku leci.

Napisano
7 godzin temu, Chalek napisał(a):

Ale co to za problem zrobić darowiznę z ojca na syna?

Przecież to tylko przelew i druk sdz2 i bez podatku leci.

Do 36kPLN nie ma nawet potrzeby nic zglaszac...

Jak to na AK, wymyslanie problemow tam gdzie ich nie ma ;)

Napisano

Jak to na AK, wymyslanie problemow tam gdzie ich nie ma [emoji6]

Ale warto mieć tego świadomość prawda?

BTW wyjaśnione kwoty netto na przykładzie. Ten program chyba rzeczywiście mocno wspiera fizoki...

Ruszył program dopłat. Pierwsza osoba już zrezygnowała z zakupu https://search.app/5izd7Zpwmyo3pMwR9
Napisano
5 minut temu, Fili_P napisał(a):

Ruszył program dopłat. Pierwsza osoba już zrezygnowała z zakupu https://search.app/5izd7Zpwmyo3pMwR9

Nie z zakupy tylko najmu, osobiscie uwazam ze te doplaty do najmu to jest kuriozum i nabijanie kabzy dilerom...

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Fili_P napisał(a):

BTW wyjaśnione kwoty netto na przykładzie. Ten program chyba rzeczywiście mocno wspiera fizoki...

Czyli etatowiec musi być bogaty albo mieć zdolność kredytowa 😁

Napisano
Teraz, Chalek napisał(a):

Czyli etatowiec musi być bogaty albo mieć zdolność kredytowa 😁

Na szczescie doplaty sa dla tych o niskich dochodach :hehe:

Bareja by tego lepiej nie wymyslil ;]

Napisano
39 minut temu, Fili_P napisał(a):

To i tak patoligia jak 800+ ale w końcu cos dla fizola, a nie tylki dla firm.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Jak to na AK, wymyslanie problemow tam gdzie ich nie ma ;)

i to teoretycznych bo raczej osoby z tego watku ev nie kupia ;]

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

To akurat prawda. Nie wiem jak osoba o niskich dochodach mogłaby pójść do salonu po nowe auto za ok 150k, nawet jakby dostała 40 dopłaty. 

Napisano
3 godziny temu, Fili_P napisał(a):

O jprdle :facepalm: Chyba jednak pozostanę na dłużej z poczciwa skodzina...

Napisano

Dostałem potwierdzenie z NFOSiGW, że w przypadku współwłasności auta tylko gospodarstwo domowe wnioskującego o dotację jest sprawdzane pod kątem dochodów. Pozostali współwłaściciele nie, ale zgodnie z info na stronie nie mogą oni wnioskować o dopłaty na inne auta.

Napisano

Są już wstępne warunki dopłat NaszEauto: VAT nie jest kosztem, należy podać własny lub WSPÓLNY dochód małżonków | SAMOCHODY ELEKTRYCZNE – www.elektrowoz.pl https://search.app/o8HLCNfEu2HyNwKq8

+ Webinar nagrany

Napisano

Byłem w paru salonach. Najlepsza obsługa w MG w nissanie kręcili nosem jak wspomniałem o elektryku z 2023. Panie bierz pan kysz kysz :rzygi:niby rata 600 brutto ale nie ma takiego auta.  

w fiacie mieli białą corsę za dobra cenę ale już finansowanie słabe. 
Citroeny niby są ale się produkują.

najlepiej wyszło z mercem GLB elektrycznym ale to już bym wolał zeby se wsadzili tą dopłatę i brać AMG i rower elektryczny. 
Małego hyundaja nie ma w salonie. 

w sumie to szukałem okazji na siłę ale nie znalazłem. Obsługa poza mercem i BMW jak w kabarecie Tej. 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Małego hyundaja nie ma w salonie. 

w sumie to szukałem okazji na siłę ale nie znalazłem. Obsługa poza mercem i BMW jak w kabarecie Tej. 

Inster? Jest na Połczyńskiej. Ale wierz mi że nie chcesz go oglądać ;) Może mały nie jestem ale po raz pierwszy przeszkadzał mi środkowy słupek w zamykaniu drzwi. Nie wiem dla kogo to auto, chyba dla osób do 160 cm max. O plastiku w środku nei wspomnę. Będzie to szybko wycofany model z rynku EU. 

Napisano
1 godzinę temu, lucash napisał(a):

Nie wiem dla kogo to auto, chyba dla osób do 160 cm max. O plastiku w środku nei wspomnę

A dziennikarze się zachwycali na prezentacji ;]. Pewnie tam była najdroższa wersja, a w salonie stoi plastik fantastik z dołu cennika. 

Jak dla mnie to auto za max 100k w najbogarszej wersji, a u nas życzą sobie 140k :pukpuk:

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

w nissanie kręcili nosem jak wspomniałem o elektryku z 2023. Panie bierz pan kysz kysz :rzygi:niby rata 600 brutto ale nie ma takiego auta.

Dzwoń tam, gdzie mają ogłoszenia na otomoto, bo tam auta stoją. Leafów widzę, że trochę sprzedało się, poznikały ogloszenia - magia dopłat :hehe:

• 1 miesiąc później...
Napisano

No to jak obstawiacie?

Najpierw dopłaty miały się wyczerpać max we wrześniu....

teraz zaczyna się szum że w tym tempie to raczej nie ma szans na wykorzystanie puli w zakładanym terminie

Napisano
11 godzin temu, Fili_P napisał(a):

No to jak obstawiacie?

Najpierw dopłaty miały się wyczerpać max we wrześniu....

teraz zaczyna się szum że w tym tempie to raczej nie ma szans na wykorzystanie puli w zakładanym terminie

Dopłaty są dla bogatych ludzi których i tak stać. A teraz przytula 30k i fajny wóz. Bo jednak elektryk jest lepszy od spalinowki. Auta nie staniały tylko oddają dilerowi w naszych podatkach.

Na rynku są albo kupska od Stellantis albo kupska od VAG, mentalnie ludzie nie są gotowi zapłacić 200k za kile. 

dodatkowo idioci pracujący w salonach nie mają nic na stoku bo nie pomyśleli że sprzedaż się zwiększy. :hehe: 

Napisano
W dniu 5.02.2025 o 08:58, Maciej__ napisał(a):

Nie z zakupy tylko najmu, osobiscie uwazam ze te doplaty do najmu to jest kuriozum i nabijanie kabzy dilerom...

Inna rzecz, że koleś jakiś nieogarnięty, nie rozumie co to netto/brutto. Obstawiam, że ten artykuł jest zmyślony.

Napisano
W dniu 5.02.2025 o 09:00, Maciej__ napisał(a):

No ale przecież nie ma obowiązku brania 40k. Można wziąć 18 i mieć 18 w kieszeni przecież.

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

No ale przecież nie ma obowiązku brania 40k. Można wziąć 18 i mieć 18 w kieszeni przecież.

Obowiązek to jest wykazanie się, że się jest pato Dżesiką z niskim dochodem, a na elektryka wykłada partner który ma hajsu jak lodu ;]

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Obowiązek to jest wykazanie się, że się jest pato Dżesiką z niskim dochodem, a na elektryka wykłada partner który ma hajsu jak lodu ;]

Sprytnie to wymyślili! Muszę sprawdzić kto pod przedszkole przyjedzie elektrykiem. No bo wynika z tego teraz, że jak elektryk to patologia.

;]

Napisano
32 minuty temu, Ryb napisał(a):

Sprytnie to wymyślili! Muszę sprawdzić kto pod przedszkole przyjedzie elektrykiem. No bo wynika z tego teraz, że jak elektryk to patologia.

;]

Przedsiebiorcy. Kwiat narodu ;]

Napisano

A popos najmow na 24 mies gdzie wpłata finansowana jest z programu, to widziałem wątki na grupach ev, żeby uważać na okres najmu i upewnić się, że zwrot auta nie nastąpi przed uplywem 24 mies, bo będzie to oznaczało konieczność zwrotu doplaty.

Nie mogę teraz znaleźć, ale lepiej zwrócić na to uwagę, żeby potem nie było zdziwienia ;)

Napisano
W dniu 4.02.2025 o 18:40, Rado_ napisał(a):

No to jest dobra opcja dla fizola na 30 tys dotacji. Kupujesz u Niemca taniej do tego i jak patrzyłem to zamiast 150 z cennika robi się 100 i to już sensowniejsza kwota uwzględniając ogromny spadek wartości;]

A czy da się kupić AMI z dotacją?

Dotacja była by w sumie całej wartości pojazdu.

Napisano
W dniu 8.02.2025 o 20:13, wujek napisał(a):

Byłem w paru salonach. Najlepsza obsługa w MG (...) Obsługa poza mercem i BMW jak w kabarecie Tej. 

Spójna wypowiedz :ok: Chyba, że w salonie MG najlepsze skecze kabaretowe były :ok: 

Edytowane przez maras77

Napisano
39 minut temu, maras77 napisał(a):

No to by był dobry deal.

Napisano
11 godzin temu, Rado_ napisał(a):

No to by był dobry deal.

Tylko że to jest kupsko. 

Napisano
12 godzin temu, maras77 napisał(a):

Ami to nie samochód tylko czterokołowiec lekki kategorii L6e. Dotacji na to jest bodaj 5 czy 6k.

:skromny:

Edytowane przez Ryb

Napisano
W dniu 4.02.2025 o 18:29, Rado_ napisał(a):

Brałem taką opcję, że kasa idzie z konta babci, a na babci konto np od wnuka. Ale jeżeli jest jak mówisz, to sprawa czysta.

Czyli wychodzi, że ja bezrobotny mogę być posiadaczem EV z dodatkową dotacją nie płacąc nic ze swojego konta? No to fajna opcja takie R5 w max wersji za stówkę z Niemiec można przytargać.

Myślę, że opcja brania elektryka na rodziców emerytów czy dziadków jest świetna ;]

Jak ktoś ma dzieciaka już pełnoletniego, jakiegoś licealistę czy studenta, to też wydaje się dobrą opcją ;]

A darowizna w takim przypadku jest nieopodatkowana. Młody może zapłacić ile chce. Kasę tata czy mama przelewa do niego na konto i zgłasza w US do 6 miesięcy. Koniec tematu.

Wszelkie dotacje to jest jak zwykle świetna ścieżka do różnych kombinacji.

Napisano
9 minut temu, kravitz napisał(a):

Myślę, że opcja brania elektryka na rodziców emerytów czy dziadków jest świetna ;]

Jak ktoś ma dzieciaka już pełnoletniego, jakiegoś licealistę czy studenta, to też wydaje się dobrą opcją ;]

A darowizna w takim przypadku jest nieopodatkowana. Młody może zapłacić ile chce. Kasę tata czy mama przelewa do niego na konto i zgłasza w US do 6 miesięcy. Koniec tematu.

Wszelkie dotacje to jest jak zwykle świetna ścieżka do różnych kombinacji.

To wszystko nie ma znaczenia, jako że celem dotacji od początku było przelanie kasy na konto dilerów żeby pobudzić gospodarkę. Zatem to, czy i jak potencjalni beneficjenci (będący nimi tylko z nazwy) kombinują żeby kupić auto z dotacją nie ma znaczenia. Liczy się, że w ogóle kupią i będzie ruch w interesie.

:ok:

Napisano
10 godzin temu, wujek napisał(a):

Tylko że to jest kupsko. 

Za darmo to i kupa smakuje;]