Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeżdżąca góra

Featured Replies

Napisano

IMG_0113.jpeg.78b62640e127d854742e5de66a9bf28f.jpegIMG_0106.jpeg.d845f6afec08b7a1e6187e84db6f425b.jpegIMG_0105.jpeg.98edc2272d173fd2adb18a395147cf54.jpeg

IMG_0103.jpeg.82b10c4b319f657c3b20f61391ce7a44.jpeg

Czyli oglądałem dziś Cadillaca Escalade IQ - cos w rodzaju jeżdżącej, elektrycznej góry. Samochód przy którym właściciele Fordów F-150 dostają problemów ze wzwodem. Pojazd w cenie małego domu (ale Audi RS e-tron GT jest nadal droższe!). 460 mil zasięgu (czyli 740 km). 24” koła sięgające mojej żonie do pasa. 55” ekran w środku. Trzy rzędy siedzeń i olbrzymi bagażnik z tyłu + potężny z przodu. Masaż w siedzeniach pierwszego i drugiego rzędu. Przetwornik AC 19.2 KW czyli max prąd ładowania 80A. DC 350 kW. Moc silników 750 KM. 205 kWh akumulatory. Długość 5.7 metra. Szerokość 2.4 metra. Wysokość 1.93 metra. Masa - lepiej nie pytać ale trzeba zwracać uwagę na oznaczenia na starszych mostach czy przypadkiem nie jest za ciężki. Wtyczka - Tesla NACS. Wszystko elektryczne. Nawet frunk się elektrycznie otwiera i zamyka. O samozamykających się drzwiach nie wspomnę. O fotelach które mają więcej sposobów regulacji niż w Rolls Royce też nie wspomnę. O tym że samochód po zatrzymaniu opada tak żeby dało się do niego wsiąść bez wspinania się też nie ma co wspominać. Luksusu tyle że dosłownie wylewał się oknami. 

Z ciekawości zmierzyliśmy stojące obok niego zabytkowe Porsche i wyszło że po złożeniu krzeseł drugiego i trzeciego siedzenia dało by się je włożyć do środka i zamknąć klapę. Pytałem także włosko wyglądającego sprzedawcę o to ile trupów się mieści we frunku i nie ma jeszcze danych od mafii na ten temat ale oczekuje ich już niedługo. Na oko jeden Amerykanin albo trzech Europejczyków spokojnie się zmieści co w znaczący sposób ułatwia transport denatów bo policja pewnie nie wie o tej opcji pojazdu. 

Edytowane przez Florydzialski

Napisano

I to jest ekologia! 

A nie jakieś 1.0 TSI

Napisano

kto jest targetem na takie auto ?

Napisano
28 minut temu, PawelWaw napisał(a):

gangsta raper, ktory chce chronic planete

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Ja. 

Napisano
8 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Masa - lepiej nie pytać ale trzeba zwracać uwagę na oznaczenia na starszych mostach czy przypadkiem nie jest za ciężki. Wtyczka - Tesla NACS. Wszystko elektryczne. Nawet frunk się elektrycznie otwiera i zamyka. O samozamykających się drzwiach nie wspomnę. O fotelach które mają więcej sposobów regulacji niż w Rolls Royce też nie wspomnę. O tym że samochód po zatrzymaniu opada tak żeby dało się do niego wsiąść bez wspinania się też nie ma co wspominać. Luksusu tyle że dosłownie wylewał się oknami. 

Zacznę od tego miejsca... i ta energia do zasilania tych wszystkich "wodotrysków" i przemieszczania tej "masy" powstaje z czystych jak łza pierdów jednorożców :smirk:

Aha: w kwestii jąder, to kierowca tego 356 obok musi mieć większe, bo obcuje z prawdziwą techniką 1:1 - tylko nie mów, że ktoś zrobił konwersję tego 356 na EV. Nie zrobił, prawda? :facepalm:

Napisano

ten samochód to jest kwintesencja USA. Powinniście go sobie umieścić na fladze.

Napisano
9 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Pojazd w cenie małego domu (ale Audi RS e-tron GT jest nadal droższe!)

uff, dobrze, że podkreśliłeś :) 

Napisano
9 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

IMG_0113.jpeg.78b62640e127d854742e5de66a9bf28f.jpegIMG_0106.jpeg.d845f6afec08b7a1e6187e84db6f425b.jpegIMG_0105.jpeg.98edc2272d173fd2adb18a395147cf54.jpeg

IMG_0103.jpeg.82b10c4b319f657c3b20f61391ce7a44.jpeg

Czyli oglądałem dziś Cadillaca Escalade IQ - cos w rodzaju jeżdżącej, elektrycznej góry. Samochód przy którym właściciele Fordów F-150 dostają problemów ze wzwodem. Pojazd w cenie małego domu (ale Audi RS e-tron GT jest nadal droższe!). 460 mil zasięgu (czyli 740 km). 24” koła sięgające mojej żonie do pasa. 55” ekran w środku. Trzy rzędy siedzeń i olbrzymi bagażnik z tyłu + potężny z przodu. Masaż w siedzeniach pierwszego i drugiego rzędu. Przetwornik AC 19.2 KW czyli max prąd ładowania 80A. DC 350 kW. Moc silników 750 KM. 205 kWh akumulatory. Długość 5.7 metra. Szerokość 2.4 metra. Wysokość 1.93 metra. Masa - lepiej nie pytać ale trzeba zwracać uwagę na oznaczenia na starszych mostach czy przypadkiem nie jest za ciężki. Wtyczka - Tesla NACS. Wszystko elektryczne. Nawet frunk się elektrycznie otwiera i zamyka. O samozamykających się drzwiach nie wspomnę. O fotelach które mają więcej sposobów regulacji niż w Rolls Royce też nie wspomnę. O tym że samochód po zatrzymaniu opada tak żeby dało się do niego wsiąść bez wspinania się też nie ma co wspominać. Luksusu tyle że dosłownie wylewał się oknami. 

Z ciekawości zmierzyliśmy stojące obok niego zabytkowe Porsche i wyszło że po złożeniu krzeseł drugiego i trzeciego siedzenia dało by się je włożyć do środka i zamknąć klapę. Pytałem także włosko wyglądającego sprzedawcę o to ile trupów się mieści we frunku i nie ma jeszcze danych od mafii na ten temat ale oczekuje ich już niedługo. Na oko jeden Amerykanin albo trzech Europejczyków spokojnie się zmieści co w znaczący sposób ułatwia transport denatów bo policja pewnie nie wie o tej opcji pojazdu. 

Podoba mi się. Zasięg trochę mały ale idzie to powoli w dobrym kierunku. Rozmiary za to takie w sam raz, 5,7 metra, nie za mało, nie za dużo. Jeździłbym.

:ok:

Napisano

Wreszcie jakiś fajny elektryk.

Taki nie za mały, mocno festyniarski i totalnie bez sensu.

Chcę go !

Napisano
23 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

ja

Napisano
22 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

Ja. 

Kurde, dałem się ubiec. 

Fura genialna, ma wszystko czego nie potrzebuję.

Napisano
W dniu 12.01.2025 o 23:09, Florydzialski napisał(a):

Długość 5.7 metra. Szerokość 2.4 metra. Wysokość 1.93 metra

Dom przebuduję, bo do garażu nie wejdzie, ale [kurza twarz] to. Biorę ;]

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

Traktowałbym jako powerbank do zasilania awaryjnego kilku osiedli ;]

Napisano
27 minut temu, kravitz napisał(a):

zrobisz taką matrioszkę? Garaż-Eskalada-gruz od Hansa 😄 

Napisano
  • Autor

Dla ciekawskich. Waży to 4300 kg puste. Do tego 7 pasażerów i ich bagaż i dobrze ponad 5 ton. To chyba więcej niż polskie dopuszczalne 3.5 tony? 

Napisano
Teraz, Florydzialski napisał(a):

Dla ciekawskich. Waży to 4300 kg puste. Do tego 7 pasażerów i ich bagaż i dobrze ponad 5 ton. To chyba więcej niż polskie dopuszczalne 3.5 tony? 

I to ma przyspieszenie do setki poniżej pięciu sekund:serce:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Ją wczoraj specjalnie mierzyłem garaż. Jakbym wywalił trochę mebli to wejdzie ale tak na styk. Bardziej się martwię podłogą bo nie wiem czy te ponad 4 tony wytrzyma. 

Napisano
  • Autor
Teraz, bizz napisał(a):

I to ma przyspieszenie do setki poniżej pięciu sekund:serce:

Hamulce ma pewnie większe niż ten specjalny zestaw to Tesluni Formata. 

Napisano
2 minuty temu, Florydzialski napisał(a):

Nie, w Polsce można jeździć pojazdami powyżej 3.5t😄

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, bizz napisał(a):

Kurde, dałem się ubiec. 

Fura genialna, ma wszystko czego nie potrzebuję.

Gdyby założyć toaletę to można by w tym mieszkać. Powierzchnia większa niż M1 w starych blokach. 

Napisano
  • Autor
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Nie, w Polsce można jeździć pojazdami powyżej 3.5t😄

Na zwykłym prawie jazdy? 

Napisano
1 minutę temu, Florydzialski napisał(a):

Gdyby założyć toaletę to można by w tym mieszkać. Powierzchnia większa niż M1 w starych blokach. 

Wybieram się w czerwcu lub wrześniu do USA, ciekawe czy już jakieś trafią do wypożyczalni. Innej opcji pojeżdżenia tym nie widzę.

Napisano
  • Autor
Teraz, bizz napisał(a):

Wybieram się w czerwcu lub wrześniu do USA, ciekawe czy już jakieś trafią do wypożyczalni. Innej opcji pojeżdżenia tym nie widzę.

Trochę za drogi na wypożyczalnie ale kto wie. Poza tym po porażce Hertza z elektrykami wypożyczalnie nie kupują elektryków. 

Napisano
8 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Na zwykłym prawie jazdy? 

A są niezwykłe? 😂

Napisano
3 minuty temu, Florydzialski napisał(a):

Trochę za drogi na wypożyczalnie ale kto wie. Poza tym po porażce Hertza z elektrykami wypożyczalnie nie kupują elektryków. 

Wciskali to namiętnie, to prawda, w każdym z braciszków Hertz/Dollar/Thrifty przy próbie rezerwacji najtańszego auta od razu była propozycja upgrade na EV. 

W Kalifornii tak wziąłem Chevy Bolta, na Florydzie jak zobaczyłem mapkę ładowarek wokół DeLand to odpuściłem. 

Co do ceny - w Alamo jeśli nic się nie zmieniło to płacisz za konkretną klasę i możesz sobie wybrać z placu auto. Potrzebuję na 6 osób, różnica między SUV, SUV Premium a SUV Luxury jest po ok 100 USD za dwa tygodnie - odżałuję.

Napisano
27 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Ją wczoraj specjalnie mierzyłem garaż. Jakbym wywalił trochę mebli to wejdzie ale tak na styk. Bardziej się martwię podłogą bo nie wiem czy te ponad 4 tony wytrzyma. 

U mnie brama trochę ciasna, 2.5m ale jak już się prześlizgnie to potem będzie miał wygodnie ;] 
Idę puścić totka...

Napisano
2 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

Chyba coś się miało / ma się zmienić że AGD na zielonych tablicach będzie mogło być cięższe niż 3500 i max 4250 na kategorii B. Mogę się mylić to poprawcie. LINK

Edytowane przez bengamin

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

U mnie brama trochę ciasna, 2.5m ale jak już się prześlizgnie to potem będzie miał wygodnie ;] 
Idę puścić totka...

To się trza roboty chycić a nie Lotto i na AK siedzieć;]

Napisano
14 godzin temu, bizz napisał(a):

To się trza roboty chycić a nie Lotto i na AK siedzieć;]

w pl na taką furkę to raczej inni muszą już robić tą robotę za ciebie ;] 

Napisano

Jeżeli rzeczywiście ma 2.4m szerokości to to jest totalne wariactwo ;] Ale chyba musiałeś coś pomieszać. Tyle to ma Actros...

Napisano
3 minuty temu, koNik napisał(a):

Jeżeli rzeczywiście ma 2.4m szerokości to to jest totalne wariactwo ;] Ale chyba musiałeś coś pomieszać. Tyle to ma Actros...

tyle podają na stronie aż sam przeliczyłem z cali na chrześcijańskie jednostki 😄 przy czym nie piszą, czy to sama buda czy z lusterkami. 

Napisano
W dniu 12.01.2025 o 23:25, PawelWaw napisał(a):

Twój szef ;]

Napisano
Godzinę temu, koNik napisał(a):

szczególnie że h1 miała 2.2 i na żywo wyglądała jakby się nie mieściła na pasach...

najmniejszy pas ruchu na drodze klasy D to 2.5 metra, czasem przy remontach mogą zmniejszyć do 2.25 ;] 

Napisano
45 minut temu, bielaPL napisał(a):

szczególnie że h1 miała 2.2 i na żywo wyglądała jakby się nie mieściła na pasach...

najmniejszy pas ruchu na drodze klasy D to 2.5 metra, czasem przy remontach mogą zmniejszyć do 2.25 ;] 

Mój ma ze zderzakami 2.15 i trochę trwało zanim się przyzwyczaiłem ;]

20240627_091423

2.40 hmmm w Europie to hardkor

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

w pl na taką furkę to raczej inni muszą już robić tą robotę za ciebie ;] 

Dużo zależy od branży. 

Napisano
  • Autor
W dniu 14.01.2025 o 09:34, bengamin napisał(a):

Chyba coś się miało / ma się zmienić że AGD na zielonych tablicach będzie mogło być cięższe niż 3500 i max 4250 na kategorii B. Mogę się mylić to poprawcie. LINK

Ale to DMC, prawda? Tu masz mas pustego 4300 a DMC jest pewnie w okolicach 5500-6000 kg. 

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, koNik napisał(a):

On naprawdę jest olbrzymi, to trzeba na żywo zobaczyć. W porównaniu z "normalnymi" samochodami to jeżdżąca góra (jak w temacie).

Napisano
  • Autor
W dniu 14.01.2025 o 07:45, bizz napisał(a):

Wciskali to namiętnie, to prawda, w każdym z braciszków Hertz/Dollar/Thrifty przy próbie rezerwacji najtańszego auta od razu była propozycja upgrade na EV. 

Hertz teraz jak wynajmiesz Teslę to natychmiast wysyła ci ofertę jej zatrzymania na stałe po zabójczo niskiej cenie. 

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Warto dodać że Cadillac właśnie wypuścił IQL - przedłużoną wersję tego monstrum. Kosztuje o marne $40K więcej i pozwala na przewiezienie 7 osób w komforcie biznes klasy, dwóch trupów w przednim frunku i do 15 trupów w bagażniku (poprzednia wersja mieściła wyłącznie 6 trupów). Dla potrzeb mafii sycylijskiej to samochód marzenie. Przedni frunk pozwala na niezwykle łatwe pozbywanie się niechcianych ciał podczas gdy zwiększony tylny pozwala na wendetty na skalę małych wojen. 

Napisano
W dniu 13.01.2025 o 00:32, Florydzialski napisał(a):

Ja. 

Gdyby miał diesla to i ja.

;]

Napisano
W dniu 15.01.2025 o 11:08, koNik napisał(a):

Mój ma ze zderzakami 2.15 i trochę trwało zanim się przyzwyczaiłem ;]

20240627_091423

2.40 hmmm w Europie to hardkor

Jag ma 2175 z lusterkami (2071 bez) i na wąskich drogach czasem lepiej jest je złożyć.

Napisano
22 minuty temu, Ryb napisał(a):

Jag ma 2175 z lusterkami (2071 bez) i na wąskich drogach czasem lepiej jest je złożyć.

U mnie lusterka na szczescie są w obrysie błotników ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.