Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Promocje 2025

Featured Replies

Napisano

Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem ten wykres....

Napisano

Po linijkach CO2 widać, że VW musi 'trochę' więcej EV sprzedać, żeby nie zapłacić kar. Ale na razie chyba nie chce sprzedawać ID3/ID4, bo rabaty marne, a i cenniki historyczne oderwane od rzeczywistości. Może liczą, że skoda elroq im trochę pociągnie wolumen i ID-ków nie będą musieli przeceniać :nie_wiem:.

Napisano
5 godzin temu, iwik napisał(a):

Po linijkach CO2 widać, że VW musi 'trochę' więcej EV sprzedać, żeby nie zapłacić kar. Ale na razie chyba nie chce sprzedawać ID3/ID4, bo rabaty marne, a i cenniki historyczne oderwane od rzeczywistości. Może liczą, że skoda elroq im trochę pociągnie wolumen i ID-ków nie będą musieli przeceniać :nie_wiem:.

Czyli jak kupię Amaroka V6 w dieslu to Volkswagen będzie musiał za darmo rozdać klientom dziesięć egzemplarzy ID3/ID4? Powinniście mi podziękować że mam takie pomysły.

:lol:

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał(a):

Czyli jak kupię Amaroka V6 w dieslu to Volkswagen będzie musiał za darmo rozdać klientom dziesięć egzemplarzy ID3/ID4? Powinniście mi podziękować że mam takie pomysły.

:lol:

Bardzo mozlwie, ze cena Amaroka zawiera juz kare za emisje ;]

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Bardzo mozlwie, ze cena Amaroka zawiera juz kare za emisje ;]

Tyle że po rabatach on wychodzi taniej niż Ford.

:O

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

Tyle że po rabatach on wychodzi taniej niż Ford.

:O

Ford przecenił pumę ev o 30k względem cennika jeszcze zanim wjechała do salonów, więc pewnie dopisał je od razu do ceny Twojego wsiowozu 😄 (nie wiem jakie pickupy ford sprzedaje w EU)

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał(a):

Ford przecenił pumę ev o 30k względem cennika jeszcze zanim wjechała do salonów, więc pewnie dopisał je od razu do ceny Twojego wsiowozu 😄 (nie wiem jakie pickupy ford sprzedaje w EU)

Może tak być. Tymczasem VW wciąż naiwnie myśli, że sprzeda te ID w cenie z katalogu. 

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Może tak być. Tymczasem VW wciąż naiwnie myśli, że sprzeda te ID w cenie z katalogu. 

Moze dilerzy wszystko kupia i sobie potem przecenia o ile beda chcieli ;]

Napisano
17 minut temu, Ryb napisał(a):

Z pewnością nie chcą sprzedawać w PL:

image.png.71ae388ebfa2492ee3d88c4a5d8e6d62.pngimage.png.7f93d7532682bcfe194912143ba638f8.png

Napisano

Volvo EX30 Plus, Single Motor Extended Range

cena w Polsce 216 990 zl

cena w Australi 165 172 zl

:phi:

IMG_0088.jpeg

IMG_0087.jpeg

Napisano
11 godzin temu, Rado_ napisał(a):

cena w Australi

do cen w US czy Australii nie porównuję, żeby się nie denerwować, poza tym inne systemy podatkowe, cła itp.

Ale sąsiednie kraje EU to już jest jest jakiś punkt odniesienia. No i tu 20-30k różnicy dokładnie na tym samym modelu samochodu oznacza, że producent nas chce :sex:

Napisano
18 godzin temu, iwik napisał(a):

Z pewnością nie chcą sprzedawać w PL:

w DE skasowali dopłaty to obniżyli cenę, w pl masz dopłaty to cena jest odpowiednio wyższa, sprawiedliwość musi być ;] 

Napisano
5 minut temu, bielaPL napisał(a):

w DE skasowali dopłaty to obniżyli cenę, w pl masz dopłaty to cena jest odpowiednio wyższa, sprawiedliwość musi być ;] 

Jak zawsze z wszelkimi dopłatami

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

do cen w US czy Australii nie porównuję, żeby się nie denerwować, poza tym inne systemy podatkowe, cła itp.

Ale sąsiednie kraje EU to już jest jest jakiś punkt odniesienia. No i tu 20-30k różnicy dokładnie na tym samym modelu samochodu oznacza, że producent nas chce :sex:

W tym przypadku to dobrze.

ID3/4/5 lepiej unikać. :ok:

Napisano
25 minut temu, bielaPL napisał(a):

To akurat prawda. :ok:

Napisano
53 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Face lifty poprawiły sporo...

Co nie zmienia faktu, że VAG ma instytucjonalny problem z utrzymaniem oprogramowania. Mam łolboksa od VAGa - Elli - i zamiast poprawić Firmware, wypuścili nową linię... :facepalm:

Edytowane przez grogi

Napisano
12 minut temu, grogi napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że VAG ma instytucjonalny problem z utrzymaniem oprogramowania. Mam łolboksa od VAGa - Elli - i zamiast poprawić Firmware, wypuścili nową linię... :facepalm:

Oglądałem jakiś test poliftowego Golfa 8.

Ten model wyszedł na rynek chyba w 2020. 5 lat po premierze, nadal ekran zawisł, nie działał, lagował.

Nic w tym systemie nie ma nowego, czego nie było w Golfie 7. Tam działał, w 8 nie działa, ale wygląda inaczej i podobno jest "zupełnie nowy".

Ja bym nie liczył że w VW cokolwiek poprawią. Nawet jak obiecują. Jak działa źle, to tak będzie działać. Przypomina to trochę sprzęty od Xiaomi. Najwyżej wyjdzie inny model z innymi problemami, a może takimi samymi. Nikt się nie przejmuje, oprócz użytkownika.

Napisano
23 minuty temu, grogi napisał(a):

Czyli w ev awansowali z "tragicznie" na "źle".  :ok:

Napisano
14 minut temu, iwik napisał(a):

napewno :lol:

Napisano
22 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

napewno :lol:

Na szczęście nie ma przymusu kupować ich ev. 

Napisano
3 minuty temu, iwik napisał(a):

Na szczęście nie ma przymusu kupować ich ev. 

Nie traktowal bym powaznie "artykulow" z wrc.net ;)

Napisano
14 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale takie na to auto są naprawdę takie rabaty... Sam dostałem ofertę (12 Stycznia): z katalogowych ~€53500 na €43650... Powiedzmy że 42000zł rabatu...

Edytowane przez grogi

Napisano
2 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Dlaczego? Jeździłem Fordem Explorerem i był bardzo fajny a to bliźniak niby. Ma oczywiśćie wewnątrz wszystkie systemy Forda i może to jest ta najważniejsza różnica?

:hmm:

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Zobaczymy czy w PL też bardziej ściągną gacie. 

Ja nie wiem czy sprzedawcy EV dadzą radę ściągnąć gacie jeszcze bardziej. Jak patrzę na ceny to widzę, ze już je mają wokół kostek.

:hehe:

Napisano
21 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Na szczęście można sprawdzić te newsy osobiście:

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?dam=false&ft=ELECTRICITY&isSearchRequest=true&ml=%3A50&ms=22900%3B26%3B%3B&od=up&ref=srpHead&refId=b70b7178-41d1-3591-0944-aede32176332&s=Car&sb=p&vc=Car

Ja nie mówić niemiecki, ale wg tłumacza google:

image.png.8f9aaf491ef880194a38bb82d6dc3409.png

może to jest z jakimś eko-bonusem landowym :nie_wiem:

Napisano
24 minuty temu, grogi napisał(a):

Ale takie na to auto są naprawdę takie rabaty... Sam dostałem ofertę (12 Stycznia): z katalogowych ~€53500 na €43650... Powiedzmy że 42000zł rabatu...

Bardziej chodzilo mi o teze z artykulu, ze Skoda rzekomo doklada do tego auta ;]

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Bardziej chodzilo mi o teze z artykulu, ze Skoda rzekomo doklada do tego auta ;]

A nie, to to wiadomo, że clickbait. Elroq zapewne jest sporo tańszy w produkcji niż octavia.

Napisano
5 godzin temu, iwik napisał(a):

Może chve ale imo u nas mało spalinowej sprzedają to i mniej elektryków to mogą być droższe. 

Napisano
19 minut temu, wujek napisał(a):

Może chve ale imo u nas mało spalinowej sprzedają to i mniej elektryków to mogą być droższe. 

To trochę przypomina mi tłumaczenie się knajpiarzy dlaczego u nas piwo kuflowe jest 2x droższe niż w Czechach. :hehe:

"Bo za mało pijemy" 🤥. A za mało pijemy bo jest za drogie (i paskudne, ale to już inna bajka). No i kółko się zamyka. 😆

Edytowane przez iwik

Napisano
49 minut temu, iwik napisał(a):

To trochę przypomina mi tłumaczenie się knajpiarzy dlaczego u nas piwo kuflowe jest 2x droższe niż w Czechach. :hehe:

"Bo za mało pijemy" 🤥. A za mało pijemy bo jest za drogie (i paskudne, ale to już inna bajka). No i kółko się zamyka. 😆

Ta sama gadka co z cenami kawy ;]

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Ma oczywiśćie wewnątrz wszystkie systemy Forda i może to jest ta najważniejsza różnica?

Myślę, że tak. :ok:

Napisano
8 minut temu, HelixSv napisał(a):

Myślę, że tak. :ok:

Chociaż raz padł mi komp w id4 (5 błędów na desce i kilka ciekawych usterek), bo jechałem w deszczu. 

Ciężko to podciągnąć pod system. ;]

Koledze na zakręcie otwierały się drzwi, ale wystarczało przytrzymywać ręką. ;]  No i padła mu klima. 

Drugiemu kumplowi id4 zagroził zapłonem. ;]

Do tego system, cała przyciskologia i piano-black skutecznie mnie odrzucają. 

Na plus ogolny komfort i promień skrętu. 

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Chociaż raz padł mi komp w id4 (5 błędów na desce i kilka ciekawych usterek), bo jechałem w deszczu. 

Koledze na zakręcie otwierały się drzwi, ale wystarczało przytrzymywać ręką. ;]  No i padła mu klima. 

Mi się właśnie najbardziej (poza charakterystyką elektrycznego napędu oczywiście) podobał w nim fordowski ekran i system.

:ok:

Napisano

No to Toyota to wzór

Na 20szt które „widzę codziennie” żadna nie miała ŻADNYCH awarii*

a pozostała ponad 80szt też nie słyszałem o jakiś problemie.

Auta mają blisko rok i biegowe już ponad 40kkn

Tak wiem że to mało ale „namacalna” próba dosc duża żeby móc powiedzieć awaryjne czy nie.

*- dosłownie ok miesiąc po wydaniu nowych aut wezwali wszyskie na update softu.

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
14 godzin temu, ppmarian napisał(a):

wezwali wszyskie na update softu.

;l

Napisano

;l

Chyba lepsze to niż na wymianę PC [emoji12] ?

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał(a):

Chyba lepsze to niż na wymianę PC emoji12.png ?

to tylko pokazuje gdzie jest TESLA wsrod elektrykow a gdzie reszta EV ;]

toyota pewnie ma tego samego szefa softu co KIA, min 65 lat na karku ;l

Napisano
33 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

To już takich młodych w Toyocie zatrudniają? To się nie może dobrze skończyć.  :facepalm:  Najważniejsze jest doświadczenie!  

Napisano

W Volvo w dieslu i też update lecą po sieci

Więc żadne aj waj