Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co lepsze Boiler czy przepływowy ogrzewacz wody

Featured Replies

Napisano

Buduję domek letniskowy-całoroczny i muszę się zdecydować czym grzać wodę (zlew, umywalka i prysznic) Co lepiej przepływówka w stylu czegoś takiego: 

https://allegro.pl/oferta/elektryczny-przeplywowy-podgrzewacz-wody-7-0kw-hydro-fast-lcd-7000w-230v-17144365047

czy klasyczny boiler. 

Ja się skłaniam do klasyki tylko nie wiem jaką wielkość wybrać :) Majstry mówią że oni by zakładali przepływowy 

Napisano
  • Autor
12 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Klasyczny. W domu na wsi miałem 80 litrów i sprawdzał się.

Jak domek nieduży, to może i mniejszy.

jest ryzyko, że będzie zamarzał?

Bo spuszczanie wody trochę kłopotliwe.

będzie wszystko ocieplone (dach, ściany, podłoga) ale w zimie raczaj nikt tam nie będzie jeździł :) 

Napisano
39 minut temu, KJO napisał(a):

będzie wszystko ocieplone (dach, ściany, podłoga) ale w zimie raczaj nikt tam nie będzie jeździł :) 

Czyli woda musi być spuszczona. 

Z bojlera słabo się spuszcza. A zostawiać na min. by sam nie zamarzł - ryzyko.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Czyli woda musi być spuszczona. 

Z bojlera słabo się spuszcza. A zostawiać na min. by sam nie zamarzł - ryzyko.

Oki, popatrzyłem na szybko i to nie jest rocket science tymbardziej że pewnie z pompy ze studni i z rur też trzeba będzie tą wodę spuścić ;) 

Napisano
9 minut temu, KJO napisał(a):

Oki, popatrzyłem na szybko i to nie jest rocket science tymbardziej że pewnie z pompy ze studni i z rur też trzeba będzie tą wodę spuścić ;) 

Najlepiej instalację przedmuchać sprężonym powietrzem.

Z bojlera sama nie zejdzie, pamiętam, że trzeba coś odkręcić na dojściu, by spuścić.

Napisano
Godzinę temu, KJO napisał(a):

Ja się skłaniam do klasyki tylko nie wiem jaką wielkość wybrać :) Majstry mówią że oni by zakładali przepływowy 

Z życiowych doświadczeń to boiler. Aczkolwiek teraz w biurze zamontowali przepływki i całkiem fajnie się to sprawdza to mycia rąk. Nie wiem jak z cięższym użytkowaniem typu prysznic ;] .

Jak problem ze spuszczaniem wody to sobie założysz jakieś inteligentne gniazdko żeby sterować czy włączyć boiler czy nie, wtedy sobie zimę przetrzyma bez spuszczania jak się będzie jakoś mocno wychładzać bo sam się będzie ogrzewał.

Napisano

Siemka :)

Mam Ariston Velis 80 (w rzeczywistości 65l pojemności) i działa bardzo przyjemnie. Spuszczam wodę na zimę poprzez rozkręcenie wężyków we/wy i trzeba trochę pomóc ale daje radę.

Z instalacji też spuszczam wodę. Hydraulik zrobił instalację z niewielkimi spadkami żeby pomóc odprowadzeniu wody i następnie spust poprzez zawór do kanalizacji. Twierdził ze ma to działać grawitacyjnie ale ja i tak pomagam kompresorem. Dodatkowo przydaje się dodatkowy zawór gdzieś blisko studni żeby kompresorem wodę przepchnąć poniżej domku.

Edytowane przez chemmist

Napisano
1 godzinę temu, KJO napisał(a):

Buduję domek letniskowy-całoroczny i muszę się zdecydować czym grzać wodę (zlew, umywalka i prysznic) Co lepiej przepływówka w stylu czegoś takiego: 

https://allegro.pl/oferta/elektryczny-przeplywowy-podgrzewacz-wody-7-0kw-hydro-fast-lcd-7000w-230v-17144365047

7kW z jednej fazy... Ja sobie tego nie wyobrażam na przyłączu domowym. Piszą zabezpieczenie 30A, z wyliczeń wychodzi mi trochę więcej

Napisano
28 minut temu, bielaPL napisał(a):

Z życiowych doświadczeń to boiler. Aczkolwiek teraz w biurze zamontowali przepływki i całkiem fajnie się to sprawdza to mycia rąk. Nie wiem jak z cięższym użytkowaniem typu prysznic ;] .

Jak problem ze spuszczaniem wody to sobie założysz jakieś inteligentne gniazdko żeby sterować czy włączyć boiler czy nie, wtedy sobie zimę przetrzyma bez spuszczania jak się będzie jakoś mocno wychładzać bo sam się będzie ogrzewał.

Bojler wystarczy zostawić pod napięciem z termostatem na min. 

Napisano

Ja bym brał przepływowy, najmocniejszy jaki zniesie instalacja.

Napisano
48 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Ja bym brał przepływowy, najmocniejszy jaki zniesie instalacja.

Masz jakieś doświadczenie z braniem prysznica spod przepływowego elektrycznego ogrzewacza?

Ten z aukcji ma 7kW i podają np. "- Przy przepływie 6 l/min woda podgrzeje się o 16℃, czyli temperatura wody podgrzanej będzie wynosiła 26℃."

Normalny prysznic to minimum te 6l/minutę, niektórzy podają nawet 10l/minutę - żeby było komfortowo to pewnie z 15kW by musiało pobierać... Powodzenia.

Napisano
25 minut temu, open napisał(a):

Masz jakieś doświadczenie z braniem prysznica spod przepływowego elektrycznego ogrzewacza

Ja mam 6 kW przy umywalce w garażu, bateria z normalną wylewką. Woda, zwłaszcza w zimie, to jest letnia. W lecie, jak na dopływie jest cieplejsza, to nawet działa. Tak czy siak, prysznica sobie nie wyobrażam,  chyba że z użyciem słuchawki co mocno dławi przepływ, ale spłukanie długich włosów zajmie z godzinę. 

Napisano
Godzinę temu, open napisał(a):

Masz jakieś doświadczenie z braniem prysznica spod przepływowego elektrycznego ogrzewacza?

Ten z aukcji ma 7kW i podają np. "- Przy przepływie 6 l/min woda podgrzeje się o 16℃, czyli temperatura wody podgrzanej będzie wynosiła 26℃."

Normalny prysznic to minimum te 6l/minutę, niektórzy podają nawet 10l/minutę - żeby było komfortowo to pewnie z 15kW by musiało pobierać... Powodzenia.

Mam 15kW przepływowy, obsługujący w domku rekreacyjnym prysznic, umywalkę i zlewozmywak.

Nigdy nie sprawdzałem ile realnie pobiera w trakcie pracy, ale dyskomfortu nie ma.

Jedyny mój problem z nim polega na tym, że muszę go demontować na zimę.

Aaaa, chciałem mocniejszy, najlepiej 21kW, ale wcześniej nie przemyślałem sprawy i położyłem 5x4mm2.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, chemmist napisał(a):

Siemka :)

Mam Ariston Velis 80 (w rzeczywistości 65l pojemności) i działa bardzo przyjemnie. Spuszczam wodę na zimę poprzez rozkręcenie wężyków we/wy i trzeba trochę pomóc ale daje radę.

Z instalacji też spuszczam wodę. Hydraulik zrobił instalację z niewielkimi spadkami żeby pomóc odprowadzeniu wody i następnie spust poprzez zawór do kanalizacji. Twierdził ze ma to działać grawitacyjnie ale ja i tak pomagam kompresorem. Dodatkowo przydaje się dodatkowy zawór gdzieś blisko studni żeby kompresorem wodę przepchnąć poniżej domku.

Hej 😄 

No to cenne uwagi, dziex :piwo:

2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

jakiś podstawowy smart-home będzie pewnie bo na początku planuje grzać to wszysko klimą ;) 

2 godziny temu, Jarek_JD napisał(a):

7kW z jednej fazy... Ja sobie tego nie wyobrażam na przyłączu domowym. Piszą zabezpieczenie 30A, z wyliczeń wychodzi mi trochę więcej

No dużo, ten co wrzuciłem z linka to pierwszy przypadkowy ale fakt że przyłącze mam 11kw więc też nie chce sytuacji że będą korki lecieć jak będzie działać klima, coś na kuchence itp 

1 godzinę temu, open napisał(a):

woda ze studni to może być lekki dramat

Godzinę temu, Pito napisał(a):

Ja mam 6 kW przy umywalce w garażu, bateria z normalną wylewką. Woda, zwłaszcza w zimie, to jest letnia. W lecie, jak na dopływie jest cieplejsza, to nawet działa. Tak czy siak, prysznica sobie nie wyobrażam,  chyba że z użyciem słuchawki co mocno dławi przepływ, ale spłukanie długich włosów zajmie z godzinę. 

czyli szansa, żeby to obsłużyło 3 punkty ciepłej wody jest żadna, dzięki :) 

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

W nieogrzewanym budynku trzeba spuścić wodę z instalacji więc nie ma sensu zostawiać włączonego boilera.

Napisano
6 godzin temu, KJO napisał(a):

czy klasyczny boiler

Skąd będziesz miał wodę? Studnia głębinowa? 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Skąd będziesz miał wodę? Studnia głębinowa? 

Tak :oki:

Napisano
Godzinę temu, KJO napisał(a):

Tak :oki:

Też czerpię wodę ze studni głębinowej i mając boiler co piątek jak przyjeżdżamy spuszczam całą wodę z boilera bo śmierdzi. Z przepływowym ogrzewaczem ten problem znika. 

Napisano
9 godzin temu, KJO napisał(a):

czy klasyczny boiler. 

Pytanie podstawowe 

Jakie masz przyłącze prądu?

Napisano
9 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Też czerpię wodę ze studni głębinowej i mając boiler co piątek jak przyjeżdżamy spuszczam całą wodę z boilera bo śmierdzi. Z przepływowym ogrzewaczem ten problem znika. 

A to już zależy od studni i wody.

U mnie na wsi nie śmierdziało, nigdy nie spuszczałem. Ale woda była z 28 m.

Napisano
9 godzin temu, technix napisał(a):

Pytanie podstawowe 

Jakie masz przyłącze prądu?

Odpowiedź jest w wątku :ok:

14 godzin temu, KJO napisał(a):

przyłącze mam 11kw

Napisano
15 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Mam 15kW przepływowy

Jednofazowy? :phi: 

Napisano

Zależy ile masz miejsca. Ja od wielu lat używam przepływowego i się sprawdza. Raz, że nie zajmuje miejsca, nie kotłuje tej wody na okrągło w zbiorniku i łatwo przedmuchać instalację na zimę. Za to, jak przyjeżdża większa grupa znajomych z nocowaniem, to ciepła woda podgrzewana jest na bieżąco i nie musisz czekać, aż się nagrzeje w zbiorniku. Masz jej ile chcesz. Podgrzewacz obsługuje tylko małą łazienkę z umywalką i prysznicem, w kuchence jest jakiś Dafi przy zlewie.

Napisano
7 minut temu, kiziuk napisał(a):

Jednofazowy? :phi: 

Bez jaj.

Wiem, że autor wrzucił jako przykład 1 fazowy i to 7kW z przylączem 11kW czyli 3 fazowym co się nijak nie spina.

Stwierdziłem, że warto pokazać, że przepływka spełni oczekiwania, ale musi być o odpowiedniej mocy.

Jeżeli jeszcze może, to proponuję nawet profilaktycznie rzucić 5x6mm2, a w przyszłości będzie pole do manewru.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
4 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Jeżeli jeszcze może, to proponuję nawet profilaktycznie rzucić 5x6mm2, a w przyszłości będzie pole do manewru.

O ile nie masz potrzeby grzania wody godzinami bez przerwy to 4mm² ci zniesie bez problemu obciążenie 22kW. To w końcu 32A na fazę. Graniczne obciążenie długotrwałe dla wielożyłowego kabla 4mm

Napisano
4 godziny temu, format napisał(a):

O ile nie masz potrzeby grzania wody godzinami bez przerwy to 4mm² ci zniesie bez problemu obciążenie 22kW. To w końcu 32A na fazę. Graniczne obciążenie długotrwałe dla wielożyłowego kabla 4mm

Już kiedyś o tym rozmawialiśmy.

W praktyce pewnie tak, w teorii niekoniecznie.

Ja przyjmuję mój najgorszy przypadek, w ścianie w rurze instalacyjnej i jest to wtedy ok 23A nie wnikając już w temperaturę (a jak ktos to bedzie kiedyś użytkował to nie do konca wiadoma sprawa).

W rekreacyjnym tego przewodu dużo nie trzeba, różnica w cenie mała (zwłaszcza w moim przypadku, a droga zablokowana i musiałem powiesić 15kW zamiast 21kW).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
22 godziny temu, KJO napisał(a):

W budynku, w którym spuszczam wodę na zimę mam przepływowe podgrzewacze jeden obsługuje prysznic i umywalkę i ma 11 kW pracuje na dwóch fazach.

I w kuchni przy zlewie przepływowe dafi.

W domu, który jest zamieszkały cały roku i nie ma potrzeby spuszczania z niego wody na zimę bojler z grzałką i podpięcie do pieca...

Jakbym miał robić instalację w budynku, w którym istnieje spore prawdopodobieństwo, że zimą woda może zamarznąć i jest spuszczana okresowo dałbym przepływowe.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Bez jaj.

Wiem, że autor wrzucił jako przykład 1 fazowy i to 7kW z przylączem 11kW czyli 3 fazowym co się nijak nie spina.

Stwierdziłem, że warto pokazać, że przepływka spełni oczekiwania, ale musi być o odpowiedniej mocy.

na szczęście wszystko jeszcze mogę bo fundamenty zaczynają lać jak się ociepli więc domek będzie stać do wakacji pewnie 😄 

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Zbiornik ciśnieniowy gdzie?

Szczerze to nie wiem, pompa zdaje się ma być w studni bo nie będzie żadnego podpiwniczenia żeby ja montować w domku

Napisano
6 minut temu, KJO napisał(a):

Szczerze to nie wiem, pompa zdaje się ma być w studni bo nie będzie żadnego podpiwniczenia żeby ja montować w domku

Oprócz pompy pewnie będzie zbiornik hydroforowy na wodę. Można go umieścić w obudowie studni. Ale trzeba zrobić głębiej i od razu docieplic.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

A to już zależy od studni i wody.

U mnie na wsi nie śmierdziało, nigdy nie spuszczałem. Ale woda była z 28 m.

Tak wiem. Niestety nie przewidziałem filtrów a wódę biorę z 9 metrów. 

Napisano
5 godzin temu, KJO napisał(a):

No Ci powiem, właśnie wróciłem ze szkolenia Wilo u mocno możesz się zdziwić.

Jak daleko bedzie pompa w linii prostej i głębokość lustra woda od ewentualnego miejsca montażu?

Napisano
8 godzin temu, janusz napisał(a):

Odpowiedź jest w wątku :ok:

Skoro tak, to pojemnościowy musisz dać i tyle 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, technix napisał(a):

Jak daleko bedzie pompa w linii prostej i głębokość lustra woda od ewentualnego miejsca montażu?

Woda na działce jest na głębokości 9-10 metrów, miejsce możemy dać dowolne bo sąsiada szambo (zamknięte) jest na drugim końcu jego działki (czyli z 30 metrów od naszego płota) więc nic nas nie ogranicza w tym momencie ale pewnie sensownie byłoby to zrobić blisko domku. 

Napisano
1 godzinę temu, technix napisał(a):

To zdziwienie to chyba przy pompach samozasysających a nie ''głębinowych'' ?:)

Napisano
2 godziny temu, volf6 napisał(a):

To zdziwienie to chyba przy pompach samozasysających a nie ''głębinowych'' ?:)

Tak, ale raczej miałem na myśli hałas i wymiary pompy, a nie fizykę (wysokość zasysania)