Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzenie szyby

Featured Replies

Napisano

Da się naprawić czy wymiana?

Screenshot_20250308_104932_Gallery.jpg

Napisano

Próbuj naprawić. Najgorsze co się stanie, to bedziesz musiał wymienić...

Napisano
41 minut temu, grogi napisał(a):

Próbuj naprawić. Najgorsze co się stanie, to bedziesz musiał wymienić...

Ewentualnie jezdzic dalej, nie wyglada zle i nie jest w polu widzenia.

Napisano
  • Autor

No właśnie blisko krawędzi i boję się ze się rozejdzie. Kiedys dużo mniejszy odprysk "na czarnym" mi się powiększył. Zobaczymy co w warsztacie powiedzą.

20160721_125556.jpg

Napisano

Ja bym próbował zalać, nawet jak powiedzą że gwarancji nie dają.

Chyba, że są jakieś zestawy samodziełki i chcesz się bawić.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Podłącze się pod temat, bo mi się przypomniało, że też mam miniaturowy odprysk.  Jak to jest z ubezpieczeniem jak mam wykupione dodatkowo w AC szyby? Jak zgłoszę to ma to wpływ na zniżki AC? Pytam, bo ostatnio dałem za naprawę 100 zł, a jak mam za stówkę potem dopłacać do AC obu aut, to mi się nie kalkuluje.

Napisano

Zapewne zależy od ubezpieczyciela. Poczytać warto OWU. Może tam będzie odpowiedź. 

Kiedyś pytałem o to swojego agenta PZU i mówił, że skorzystanie z ubezpieczenia na szyby (nie pamiętam jak to się nazywało) nie rzutuje na AC. Ale to było ponad 10 lat temu. 

Napisano

Ja bym próbował samemu kleić. Zestawy są tanie, ryzyko niewielkie.

Napisano
2 godziny temu, Pito napisał(a):

Podłącze się pod temat, bo mi się przypomniało, że też mam miniaturowy odprysk.  Jak to jest z ubezpieczeniem jak mam wykupione dodatkowo w AC szyby? Jak zgłoszę to ma to wpływ na zniżki AC? Pytam, bo ostatnio dałem za naprawę 100 zł, a jak mam za stówkę potem dopłacać do AC obu aut, to mi się nie kalkuluje.

Jeśli zostajesz u tego samego ubezpieczyciela to zniżki zostaną, ale szkodę będziesz miał odnotowaną. Jak za 2 lata będziesz chciał przejść do innego TU to wtedy normalnie policzą jako szkodę z AC.

Napisano
2 godziny temu, Piotrus napisał(a):

Jeśli zostajesz u tego samego ubezpieczyciela to zniżki zostaną, ale szkodę będziesz miał odnotowaną. Jak za 2 lata będziesz chciał przejść do innego TU to wtedy normalnie policzą jako szkodę z AC.

Ale w takim razie jaki jest sens płacić dodatkowa składkę za szyby i w razie W wymieniać na zamiennik, zamiast normalnie zmienić z AC na oryginał, skoro zniżki i tak lecą? @AkuQ pomożesz?

Edytowane przez Pito

Napisano

Też wydaje mi się nielogiczne. 

Tym bardziej, że szkoda nie była likwidowana z AC tylko z innego ubezpieczenia. 

Napisano
8 godzin temu, Pito napisał(a):

Ale w takim razie jaki jest sens płacić dodatkowa składkę za szyby i w razie W wymieniać na zamiennik, zamiast normalnie zmienić z AC na oryginał, skoro zniżki i tak lecą? @AkuQ pomożesz?

Sens jest taki że TU lojalizuje klienta - miałeś szkodę ale jak u nas zostaniesz to Ci jej nie bierzemy pod uwagę. 

Napisano
W dniu 8.03.2025 o 22:21, Pito napisał(a):

Dokupiona szyba jako produkt nie idzie do UFG jako szkoda, w większości TU działa to tak, że dzwonisz na infolinię, podają zakłady w okolicy z którymi współpracują, jedziesz, wymieniają na zamiennik spełniający wymogi lub jeśli nie ma to wtedy oryginał. TU zaczęły też wprowadzać za dodatkową opłatą "szyba w oryginale".
Wymiana szyby z AC=szkoda w UFG i wzrost składek w kolejnym roku. Szkoda z OC/AC ciągnie się 5 lat (ma/może mieć wpływ na składkę).

Napisano
W dniu 8.03.2025 o 10:52, awruK napisał(a):

zalej żywicą, są gotowe zestawy i nawet to działa

miałem w KIA pęknięcie 5cm od krawędzi, niby nie powinno się kleić, a działało kilka lat i chyba dalej jeździ

ostatnio robiłem drugi odprysk w innym aucie, ładnie wyszło i prawie nie ma śladu 

od wew

image.png.782e336b2c54914c00d57bb3b0d4f25e.png

i z zew

image.png.054264812869df56d2a3cd62ee42cc5c.png

uszkodzenie wielkości paznokcia, po zalaniu ciężko znaleźć miejsce uszkodzenia

trzeba było chwilę poczekać aż żywica wejdzie w pęknięcie, ale finalnie wyszło super 

Napisano

Naprawiałbym ze względu na dobre miejsce ku temu i niskie koszty.

W dniu 9.03.2025 o 06:53, Piotrus napisał(a):

Sens jest taki że TU lojalizuje klienta - miałeś szkodę ale jak u nas zostaniesz to Ci jej nie bierzemy pod uwagę. 

Mylisz produkt-tak działa ochrona zniżki OC/AC.

Napisano
Godzinę temu, AkuQ napisał(a):

Mylisz produkt-tak działa ochrona zniżki OC/AC.

Takie info miałem od agenta u którego zawierałem umowę full pakiet na kampera.

Czyli twierdzisz że szkoda z ubezpieczenia Auto Szyba nie jest raportowana do UFG?

Jakie TU nie zgłasza żebym wiedział na przyszłość?

Edytowane przez Piotrus

Napisano
1 godzinę temu, Piotrus napisał(a):

Takie info miałem od agenta u którego zawierałem umowę full pakiet na kampera.

Czyli twierdzisz że szkoda z ubezpieczenia Auto Szyba nie jest raportowana do UFG?

Jakie TU nie zgłasza żebym wiedział na przyszłość?

Pytanie w jakim masz, że tak się zadziało. Co do zasady nie powinno, bo to zwyczajnie nie miałoby sensu. Ubezpieczenia i składki do nich oparte są na wyliczeniu ryzyka, przy Szybach ładnie widać jak robię różne pojazdy bo dla różnych pojazdów są różne ceny za produkt, więc analitycy dobrze wiedzą, że szyba podgrzewana do mondeo jest droższa niż zwykła np. do clio i tak jest to taryfikowane. Gdyby szła szkoda do UFG bez sensu byłoby dopłacać za szyby skoro z pakietu AC naprawiasz w ASO. Natomiast są różne pomyłki i inne zawirowania, które powstają i zazwyczaj są do wyjaśnienia-i widziałem już takie kwiatki, że po zgłoszeniu szyby szedł raport do UFG, natomiast nie jest to ścieżka właściwa.
Co do pytań jakie TU nie zgłasza-męcz swojego agenta, w końcu za to po części bierze pieniądze, nie będę wchodził mu w kompetencje ;)

Napisano
57 minut temu, AkuQ napisał(a):

Co do pytań jakie TU nie zgłasza-męcz swojego agenta, w końcu za to po części bierze pieniądze, nie będę wchodził mu w kompetencje ;)

Jasne, dziękuję za wskazówkę.

@wszyscy - jak ktoś zgłaszał szkodę z polisy na szybę to można samemu zweryfikować historię w UFG, zajmuje to dosłownie minutę. Jeśli komuś się chce to byłoby super jakby się podzielił sprawdzoną informacją bo jak widać jeden rabin mówi tak, drugi rabin mówi nie. 😉

Napisano
11 minut temu, Piotrus napisał(a):

Jasne, dziękuję za wskazówkę.

@wszyscy - jak ktoś zgłaszał szkodę z polisy na szybę to można samemu zweryfikować historię w UFG, zajmuje to dosłownie minutę. Jeśli komuś się chce to byłoby super jakby się podzielił sprawdzoną informacją bo jak widać jeden rabin mówi tak, drugi rabin mówi nie. 😉

sporo lat temu - miałem ubezpieczenie szyb w Allianz, szkodę wpisali w UFG jako szkodę z AC. Zmienić wpisu nie zmienili - ale dali pismo że szkoda była z ubezpiecznia szyb - i inny ubezpieczyciel honorował coś takiego

Napisano

Screenshot_20250308_104932_Gallery.jpg

Cos podobnego miałem fachowcy naprawili prawie nie widać.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Rado_ napisał(a):

Cos podobnego miałem fachowcy naprawili prawie nie widać.

Tez przy krawędzi?

Napisano
10 minut temu, awruK napisał(a):

Tez przy krawędzi?

Jedno nie, a drugie przy krawędzi na górze.

Napisano
W dniu 11.03.2025 o 09:13, Piotrus napisał(a):

Trzeba pytać w konkretnym TU. Kiedyś też w którymś dostałem info, że zgłoszenie z "auto szyby" będzie odnotowane w UFG, teraz w PZU agent mówił, że nie. Ale to info od agenta, a pewnie dopiero praktyka by pokazała.