Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Sorento po 120kkm

Featured Replies

Napisano

Takie małe podsumowanie z użytkowania Kia Sorento 2.0 CRDi 185KM, AT 8 biegów, awd.

Rok produkcji 2019,  I rejestracja 2020.

Przegląd po 120kkm, przeglądy co 30kkm, olej wymieniany co 15kkm.

Jedyne usterki to ostatnio wymiana 2x siletbloki wahacza przód, nie pukało, nie stukało, nie było luzów tylko trzeszczało na garbach. Koszt 2x55pln + 500pln wymiana, ciężko było znaleźć.

Tak poza tym nic się nie dzieje, nic nie naprawiane, oleju nie bierze, średnie spalanie 8l/100km.

A były dwa wycieki, płyn chłodzący i do spryskiwacza. Sprawca nieznany, pozostały tylko ślady zębów na wężykach ;]

A tak podsumowując solidne te Kijowe samochody i nie wiem czy nie zmienię na nowy model. Tylko chyba w dieslu zmienili skrzynie na dsg.

Edytowane przez MarcG

Napisano
16 minut temu, MarcG napisał(a):

A tak podsumowując solidne te Kijowe samochody i nie wiem czy nie zmienię na nowy model. Tylko chyba w dieslu zmienili skrzynie na dsg.

Diesel ma dosc absurdalna cene ze wzgledu na pojemnosc i akcyze.

Rozwaz moze HEV + AWD, to bedziesz mial hydrauliczna skrzynie 6AT i jest prawie 10k PLN taniej niz ON :ok:

Napisano
  • Autor
21 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Diesel ma dosc absurdalna cene ze wzgledu na pojemnosc i akcyze.

Rozwaz moze HEV + AWD, to bedziesz mial hydrauliczna skrzynie 6AT i jest prawie 10k PLN taniej niz ON :ok:

Jednak na wakacje na trasy lepszy diesel. Myślę też na highlanderem, jakoś te toyotki hybrydy z ecvt mi pasują.

Z drugiej strony jeszcze ma 30kkm gwarancji więc co najmniej z 1-2 lata pojeżdżę zanim sprzedam.

Napisano
2 minuty temu, MarcG napisał(a):

Jednak na wakacje na trasy lepszy diesel.

Jak ciagasz przyczepe albo jezdzisz sporo ponad limit to pewnie tak :ok:

W przeciwnym razie, nie sadze zeby roznica w spalaniu byla wyzsza niz 1-2l...

No chyba, ze takie trasy robisz bardzo czesto, 2-3 razy w roku to bez znaczenia.

Napisano
Godzinę temu, MarcG napisał(a):

Jednak na wakacje na trasy lepszy diesel. Myślę też na highlanderem, jakoś te toyotki hybrydy z ecvt mi pasują.

Z drugiej strony jeszcze ma 30kkm gwarancji więc co najmniej z 1-2 lata pojeżdżę zanim sprzedam.

Pojeździłem trochę nowym 1.6 i gdyby tylko do miasta to super ( tylko 7 miejscowy SUV tylko do miasta to trochę glupie ) natomiast  na austradzie przy 120 silnik wyje niemiłosiernie ( 1.6 ;( ) spalanie 10 litrów przy pustym aucie .

Jeżeli brać to tylko diesel .. ale nowy to 270 tys .

Napisano
9 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Teraz są takie czasy, że to niedrogo jest.

:(

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Na wyprzedaży są teraz q7 3.0 tdi za 300 tys .

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

warto przeliczyć kiedy np 20kzł się zwróci w paliwie , ale w dużej budzie większa ilość Nm tylko pomaga podczas jazdy więc Diesel ma sen dla przyjemności jazy ( jak i spalania ) 

Napisano
Teraz, mmaciejosss napisał(a):

warto przeliczyć kiedy np 20kzł się zwróci w paliwie , ale w dużej budzie większa ilość Nm tylko pomaga podczas jazdy więc Diesel ma sen dla przyjemności jazy ( jak i spalania ) 

Do miasta może rozważyłbym hybrydę ale w trasy tylko diesla.

:ok:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Marcin79 napisał(a):

Pojeździłem trochę nowym 1.6 i gdyby tylko do miasta to super ( tylko 7 miejscowy SUV tylko do miasta to trochę glupie ) natomiast  na austradzie przy 120 silnik wyje niemiłosiernie ( 1.6 ;( ) spalanie 10 litrów przy pustym aucie .

Diesel kia od 240kpln. W sumie to mogłem dzisiaj się przejechać hybrydą. Do fabryki jeżdżę corollą z ecvt to wyjące obroty mi nie straszne, po 2 latach przywykłem, a w kia jest zwykły automat.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, Rado_ napisał(a):

Ciekawe jak będzie się sprawowac przy 200 tys km.🤔

Tego już pewnie ja nie sprawdzę ale z tego co piszą to silniki 2.0crdi są bardzo dobre i klasyczne automaty też są nie do zajechania.

Napisano
5 minut temu, MarcG napisał(a):

Tego już pewnie ja nie sprawdzę ale z tego co piszą to silniki 2.0crdi są bardzo dobre i klasyczne automaty też są nie do zajechania.

Jeżeli osprzęt też tak dobry to duzy szacun dla koreanców👍

Napisano
9 godzin temu, Marcin79 napisał(a):

A to ciekawe, ten HEV przy 120km/h ma obroty niewiele ponad 2kRPM.

Przy 120 pali  +/- 8l, a przy 140 ok 10l.

Napisano
21 minut temu, Maciej__ napisał(a):

A to ciekawe, ten HEV przy 120km/h ma obroty niewiele ponad 2kRPM.

Przy 120 pali  +/- 8l, a przy 140 ok 10l.

Zrob tym hev 300 km a potem pojeździć  dieslem sorento i się wypowiedz . Dane techniczne z internetu to nie wszystko .

Napisano
8 godzin temu, MarcG napisał(a):

U mnie z poważnych usterek to padl  napęd 4x4 . Co śmieszne mozna bylo dalej jeździć z tylko z przednim napędem.  Żadna kontrolka się nie zapaliła .

Koszt naprawy na nowych częściach wyszedł 5 brutto więc bez tragedii .

Sorenciak jest teraz u szwagra i następne pokolenie dzieci wozi . Ma już przejechane ponad 160 tys  .. nic się złego nie dzieje .

Kawal dobrego auta to jest .

Napisano
9 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

Nigdy nie liczyłem czy diesel się zwróci . Po prostu lubię charakterystykę silnika .

Napisano
38 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Zrob tym hev 300 km a potem pojeździć  dieslem sorento i się wypowiedz . Dane techniczne z internetu to nie wszystko .

Wystarczy mi, ze mam tego HEV w Tucsonie od kilku miesiecy...

Napisano
58 minut temu, Maciej__ napisał(a):

czyli jaka przewaga nad ICE? Myślałem że hybryda jednak mniej spali. Podejrzewam że mało kto jednak jeździ te 140/150 w długich trasach bo do tego są inne auta. 

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Trochę  inne auta .

Napisano
27 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Przez chwilę jeździłem hybrydową Kia Sportage - bardzo przyjemne auto :ok:

Jeździłem sportage w tej wersji co ma coś około 200 ps i szczerze różnicy w jakości wykonania wnętrza w porównaniu do x5 to jakoś nie zauważyłem.  Silniczek bardzo fajny ... bardzo przyjemnie się tym jeździło. 

Napisano
2 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Trochę  inne auta .

Nawet nasz forumowy kolega byl pozytywnie zaskoczony spalaniem.

IMHO 4-cyl diesel to mocno meczacy naped, ale co kto lubi...

Napisano
10 minut temu, lucash napisał(a):

czyli jaka przewaga nad ICE? Myślałem że hybryda jednak mniej spali. Podejrzewam że mało kto jednak jeździ te 140/150 w długich trasach bo do tego są inne auta. 

Ale co konkretnie chcesz porownac?

W Sorrento nie ma ICE noPB, jedynie HEV, PHEV albo ON.

Napisano
33 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Nawet nasz forumowy kolega byl pozytywnie zaskoczony spalaniem.

IMHO 4-cyl diesel to mocno meczacy naped, ale co kto lubi...

Dokładnie kto co lubi 

2.0d w bmw 3 a w 5 to zupełnie inna jazda jest .

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Marcin79 napisał(a):

U mnie z poważnych usterek to padl  napęd 4x4 . Co śmieszne mozna bylo dalej jeździć z tylko z przednim napędem.  Żadna kontrolka się nie zapaliła .

Koszt naprawy na nowych częściach wyszedł 5 brutto więc bez tragedii .

Sorenciak jest teraz u szwagra i następne pokolenie dzieci wozi . Ma już przejechane ponad 160 tys  .. nic się złego nie dzieje .

Kawal dobrego auta to jest .

To typowa usterka dla Kia i Hyundaia. Teraz to sie chyba jakoś taniej naprawia. 

Napisano
6 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Dokładnie kto co lubi 

2.0d w bmw 3 a w 5 to zupełnie inna jazda jest .

Niestety dwa litry w ciężkim klocu nie wykazuje dynamiki. A jeśli już, to z dużym opóźnieniem ;]

Napisano
  • Autor
8 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Niestety dwa litry w ciężkim klocu nie wykazuje dynamiki. A jeśli już, to z dużym opóźnieniem ;]

Ale to chyba niestety jest sprawa nie silnika a skrzyni, przeważnie po przełączeniu w tryb sport samochód zaczyna się zbierać znacznie lepiej od dołu przy ruszaniu.

Napisano
53 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

X5 z mhevem daje rade . Puchnie powyżej 130 ale do tej prędkości nie mogę powiedzieć że brakuje dynamiki.  

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Przez chwilę jeździłem hybrydową Kia Sportage - bardzo przyjemne auto :ok:

Ja miałem na testy Sorento 1.6. Bardzo przyjemne auto, choć przy wyższych prędkościach na autostradzie czy mocnym depnięciu silnik jest głośny. Rewelacyjne spalanie, w trybie mieszanym wyszło mi równe 6l 8].

Napisano
Godzinę temu, MarcG napisał(a):

Ale to chyba niestety jest sprawa nie silnika a skrzyni, przeważnie po przełączeniu w tryb sport samochód zaczyna się zbierać znacznie lepiej od dołu przy ruszaniu.

W nowych autach niestety, ale trzeba od razu przełączać w tryb sport, by wyjść z trybu emeryckiego ;]

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał(a):

W nowych autach niestety, ale trzeba od razu przełączać w tryb sport, by wyjść z trybu emeryckiego ;]

Tylko po co? Przez pol roku dwa razy uzylem trybu sport.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko po co? Przez pol roku dwa razy uzylem trybu sport.

Często włączam, bo nie lubię jak schodzi do 1000 obrotów i pyrka tak ;]

Gdy dynamicznie jadę, jest okej. Ale gdzieś w korku i zaczyna zamulać.

Nowych autach VAG to mus wręcz od razu w tryb sport, bo muły straszne.

Napisano
37 minut temu, Marcin79 napisał(a):

X5 z mhevem daje rade . Puchnie powyżej 130 ale do tej prędkości nie mogę powiedzieć że brakuje dynamiki.  

w X5 jest dwulitrowy diesel?? 

Napisano
11 minut temu, bizz napisał(a):

w X5 jest dwulitrowy diesel?? 

Oczywiscie, ze tak ;]

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Oczywiscie, ze tak ;]

Dobra, doczytałem że od 10 lat jest w X5 dwulitrówka. Masakra:facepalm:

Napisano
6 minut temu, bizz napisał(a):

Nie zdziwilbym sie gdyby stanowil wiekszosc sprzedazy ;)

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Nie zdziwilbym sie gdyby stanowil wiekszosc sprzedazy ;)

Wiem, wiem. Teoretycznie nie powinienem się dziwić, ale jakoś zawsze miałem w pamięci że marki premium czymś oprócz ceny starają się odróżnić od reszty. 

Napisano
Teraz, bizz napisał(a):

Wiem, wiem. Teoretycznie nie powinienem się dziwić, ale jakoś zawsze miałem w pamięci że marki premium czymś oprócz ceny starają się odróżnić od reszty. 

W popularnych markach oferta na takim silniku sie konczy, tutaj zaczyna ;)

Napisano
26 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Oczywiscie, ze tak ;]

9 minut temu, bizz napisał(a):

gdzie?
bo ja widze tylko:
image.png.9ccfbca98cf76416c44174cb61a02b16.png

Napisano
14 godzin temu, Marcin79 napisał(a):

Na wyprzedaży są teraz q7 3.0 tdi za 300 tys .

można nawet kupić Q7 50TDI quatro za 326 kPLN.

Napisano
2 minuty temu, komandos80 napisał(a):

gdzie?
bo ja widze tylko:
image.png.9ccfbca98cf76416c44174cb61a02b16.png

Wyglada na to, ze po FL nie ma juz silnika 2.0d ale wczesniej byl. 

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

U mnie emerycki jest tryb Eco. W trybie komfortowym jeździ normalnie, tryb sport wkurza czerwonym podświetleniem kabiny, ESP wtedy prawie nie działa, napęd idzie praktycznie tylko na tył a auto na każdym szybszym zakręcie sprawia wrażenie, jakby chciało Cię zabić.

;l

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

U mnie można osobno włączyć tryb sportowy całego auta i samej skrzyni.

Napisano
11 minut temu, bergerac napisał(a):

można nawet kupić Q7 50TDI quatro za 326 kPLN.

Wyprzedają bo to już trochę zabytek, dawno się tam nic istotnego nie zmieniło. Ale niezależnie od tego jest to świetna oferta za bardzo dobre auto.

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

W Audi z dizlem jak chciales na trasie ostrzej to trzeba bylo chociaz skrzynie w tryb Dynamic, bo w Komfort to miało zamułkę.

Niestety w Volvo zadnych trybów juz nie uświadczysz, po depnieciu niestety przez chwilę nic się nie dzieje. Czasami jest to wku...e, ale nic nie zrobisz. Nie wiem, czy wgranie Polestara cos poprawia? Wuj wie.

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

U mnie można osobno włączyć tryb sportowy całego auta i samej skrzyni.

No tak jak w Audi

Napisano
4 minuty temu, Rado_ napisał(a):

W Audi z dizlem jak chciales na trasie ostrzej to trzeba bylo chociaz skrzynie w tryb Dynamic, bo w Komfort to miało zamułkę.

Niestety w Volvo zadnych trybów juz nie uświadczysz, po depnieciu niestety przez chwilę nic się nie dzieje. Czasami jest to wku...e, ale nic nie zrobisz. Nie wiem, czy wgranie Polestara cos poprawia? Wuj wie.

Może w dieslu. Przy B5 nie ma tego problemu, reakcja jest natychmiast. Odnośnie trybów to miałem je w V90 (T4) różniło się tym, że później wbijał biegi. Reakcji skrzyni i silnika na wdepnięcie gazu nie zauważyłem różnic.

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

Może w dieslu. Przy B5 nie ma tego problemu, reakcja jest natychmiast. Odnośnie trybów to miałem je w V90 (T4) różniło się tym, że później wbijał biegi. Reakcji skrzyni i silnika na wdepnięcie gazu nie zauważyłem różnic.

No dizlu, benzyną tylko T6 jezdzilem, wiec nie mam porownania.