Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A4 czy A5

Featured Replies

Napisano

Takie może dziwne pytanie, ale zadano mi takie: czy chcę zmienić A4 na A5 i po sprawdzeniu jak to wygląda w środku - odmówiłem. Ale pytanie jest aktualne, bo jak się nie zdecyduję to najbliższe dwa lata jeżdżę A4 (w tej chwili praktycznie nowym), a jak będę chciał A5 to i tak z pół roku czekania. 

Oba auta flotowe, więc najsłabszy silnik, automat i wyposażenie bliskie podstawie. Przebiegi 1000-1500 tygodniowo i raczej będzie rósł niż spadał. 

Czy moglibyście mi podpowiedzieć ewentualne plusy/minusy tych aut? To co już wiem:

A4:

+ mam zwykłe zegary, są genialne, nie przeszkadzają w nocy

+ mam podgrzewane fotele, cholera wie czy będą w A5, a bardzo lubię

- ma cholernie mały otwór bagażnika, już dwa razy się odbiłem od miejsc z których chciałem coś przewieźć

- żona powiedziała że to najbrzydsze auto jakie kiedykolwiek miałem i nie chce tym jeździć (mi się podoba, i żona i A4)

A5:

+ liftback - dużo miejsca na bagaż, podnosi się cała tylna szyba

+ podobno ciszej niż w A4 które już jest ciche

- wszystko w ekranach, dwa duże przede mną, trzeci przed pasażerem (albo zaślepka bo to podstawa)

- muł - ten sam silnik co w A4, 35TFSI z automatem, A4 ma na papierze 8.9s do setki, A5 ma 9.8s pewnie przez masę - wiem że ten parametr niewiele mówi, ale wierzcie mi że A4 wydaje się jakby miało 110-120KM a nie 150 - jak ma być gorzej to średnio to widzę

Dużą różnicę na spalaniu i komforcie jazdy dałoby gdyby był to mild hybrid jak w A3, ale na stronie Audi nie mogę znaleźć o tym info, a na otomoto wrzucają w ogłoszeniach że to jest mHEV. Czy ktoś to może potwierdzić?

W A4 jest nie ma hybrydy, start stop jest upierdliwy i auto wyraźnie więcej pali - nie ma żeglowania które u mnie mocno się sprawdza.

image.png.7bc876501c3677818116c5a27a149991.png

Edytowane przez bizz

Napisano
19 minut temu, bizz napisał(a):

A5:

- wszystko w ekranach, dwa duże przede mną, trzeci przed pasażerem (albo zaślepka bo to podstawa)

- muł - ten sam silnik co w A4, 35TFSI z automatem, A4 ma na papierze 8.9s do setki, A5 ma 9.8s pewnie przez masę - wiem że ten parametr niewiele mówi, ale wierzcie mi że A4 wydaje się jakby miało 110-120KM a nie 150 - jak ma być gorzej to średnio to widzę

Po pierwsze to musisz powiedziec ktore A5, bo ja czytajac Twoj post nie mam pewnosci :)
bo poprzedni model nie ma 9.8s do setki, a obecny to sedan, albo kombi
bardziej sklaniam sie ku opcji, ze chodzi Ci o nowy model (B10), ale pewnosci nie mam :P
Patrzac na stronie Audi to nowe A5 nie ma MHEV w tym silniku 150KM
image.png.051c3df27d150bbade5de2ae3cc1927d.png

Napisano
  • Autor
17 minut temu, komandos80 napisał(a):

Po pierwsze to musisz powiedziec ktore A5, bo ja czytajac Twoj post nie mam pewnosci :)
bo poprzedni model nie ma 9.8s do setki, a obecny to sedan, albo kombi
bardziej sklaniam sie ku opcji, ze chodzi Ci o nowy model (B10), ale pewnosci nie mam :P
Patrzac na stronie Audi to nowe A5 nie ma MHEV w tym silniku 150KM

Nowe A5 (B10), on tylko z nazwy jest sedanem. Po prawdzie to liftback jak Superb.

image.png.1c7360ec1d1f4580d8a3f6ea44204c46.png

Napisano
Teraz, bizz napisał(a):

Nowe A5 (B10), on tylko z nazwy jest sedanem. Po prawdzie to liftback jak Superb.

image.png.1c7360ec1d1f4580d8a3f6ea44204c46.png

Okropieństwo, wygląda na jak Tesla Model S :no: 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, format napisał(a):

Okropieństwo, wygląda na jak Tesla Model S :no: 

Wygląda jak efekt współżycia Tesli z Kią. Stąd mój opór.

Napisano
12 minut temu, bizz napisał(a):

to jestem zaskoczony, widze, ze Audi nie wystarczylo komplikowanie tego, ze A4 teraz nazywa sie A5
musieli jeszcze zrobic liftbacka, ktory nazwali limousine :P

w kazdym razie, jesli wierzyc ich stronie to stare A5 150KM mialo MHEV, nowe nie ma.

w nowym A5 nie przypadly mi do gustu klamki z mikrostykami, ale moze to kwestia przyzwyczajenia

Napisano

Podejrzewam, że jest podobnie jak poprzednia i nowa gama BMW. Dodano gadżetów i odjęto mięsistości i funkcjonalności auta w imię vege i PR.

Oglądałem test A5 gdzie gość odnosił się do A4 - bagażnik na + jak chcesz funkcjonalności. Przestrzeń generalnie taka sama a z tyłu na głowy mniej i chyba stopy. Materiały gorsze, tańsze.

Napisano

Moim zdaniem nowe A5 będzie lepiej jeździło, komfort lepszy, ciszej..... ale będzie dużo awarii

W A4 awarii mniej ale jednak auto ma już swój najlepszy czas za sobą

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, komandos80 napisał(a):

to jestem zaskoczony, widze, ze Audi nie wystarczylo komplikowanie tego, ze A4 teraz nazywa sie A5

w kazdym razie, jesli wierzyc ich stronie to stare A5 150KM mialo MHEV, nowe nie ma.

w nowym A5 nie przypadly mi do gustu klamki z mikrostykami, ale moze to kwestia przyzwyczajenia

Akurat mi te klamki podeszły, pytanie jak będą działać w deszczu/śniegu/mrozie/upale

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Harp napisał(a):

Podejrzewam, że jest podobnie jak poprzednia i nowa gama BMW. Dodano gadżetów i odjęto mięsistości i funkcjonalności auta w imię vege i PR.

Oglądałem test A5 gdzie gość odnosił się do A4 - bagażnik na + jak chcesz funkcjonalności. Przestrzeń generalnie taka sama a z tyłu na głowy mniej i chyba stopy. Materiały gorsze, tańsze.

Bagażnik jest dużym plusem. Drugim plusem jest wyłącznie wszystkich ostrzegaczy dwoma ruchami. Więcej plusów nie widzę.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Łukasz___F napisał(a):

Moim zdaniem nowe A5 będzie lepiej jeździło, komfort lepszy, ciszej..... ale będzie dużo awarii

W A4 awarii mniej ale jednak auto ma już swój najlepszy czas za sobą

Awaryjność A4 w obecnej flocie praktycznie nie występuje. Lepiej jeździło w sensie zawieszenia?  Bo silnik i skrzynia ta sama, osiągi gorsze bo ciężar. Pytanie czy ten ciężar to elektronika czy wygłuszenie. Chyba nie zaryzykuję. Boję się najbardziej tych ekranów w nocy, a jednak sporo czasu spędzam w aucie po zmierzchu.

Napisano

Apropo A5, oglądałem jakieś za 190kola i sie zdziwiłem ze schowki w drzwiach nie są wyłożone materiałem jak w golfie mk6...

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
58 minut temu, bielaPL napisał(a):

Apropo A5, oglądałem jakieś za 190kola i sie zdziwiłem ze schowki w drzwiach nie są wyłożone materiałem jak w golfie mk6...

W A6 też nie są.

Napisano
28 minut temu, sdss napisał(a):

W A6 też nie są.

Moze chociaz schowek z przodu jest klimatyzowany?

W passacie byl, a w A4 nie...

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

I dlatego zrezygnowales z zakupu? ;]

Napisano
38 minut temu, Maciej__ napisał(a):

I dlatego zrezygnowales z zakupu? ;]

Między innymi, główny powód jest taki, że i tak nie chciał go kupić ;]

Napisano
Teraz, janusz napisał(a):

Między innymi, główny powód jest taki, że i tak nie chciał go kupić ;]

Wiadomo, ale niesmak pozostal ;]

Napisano
2 godziny temu, komandos80 napisał(a):

Moze chociaz schowek z przodu jest klimatyzowany?

W passacie byl, a w A4 nie...

W B9 juz nie ma.

Napisano
3 minuty temu, sdss napisał(a):

W B9 juz nie ma.

Ale parasolka jest. No i jest bardzo eko :chory:

Napisano
6 godzin temu, bizz napisał(a):

Takie może dziwne pytanie, ale zadano mi takie: czy chcę zmienić A4 na A5 i po sprawdzeniu jak to wygląda w środku - odmówiłem. Ale pytanie jest aktualne, bo jak się nie zdecyduję to najbliższe dwa lata jeżdżę A4 (w tej chwili praktycznie nowym), a jak będę chciał A5 to i tak z pół roku czekania. 

Oba auta flotowe, więc najsłabszy silnik, automat i wyposażenie bliskie podstawie. Przebiegi 1000-1500 tygodniowo i raczej będzie rósł niż spadał. 

Czy moglibyście mi podpowiedzieć ewentualne plusy/minusy tych aut? To co już wiem:

A4:

+ mam zwykłe zegary, są genialne, nie przeszkadzają w nocy

+ mam podgrzewane fotele, cholera wie czy będą w A5, a bardzo lubię

- ma cholernie mały otwór bagażnika, już dwa razy się odbiłem od miejsc z których chciałem coś przewieźć

- żona powiedziała że to najbrzydsze auto jakie kiedykolwiek miałem i nie chce tym jeździć (mi się podoba, i żona i A4)

A5:

+ podobno ciszej niż w A4 które już jest ciche

Dużą różnicę na spalaniu i komforcie jazdy dałoby gdyby był to mild hybrid jak w A3, ale na stronie Audi nie mogę znaleźć o tym info, a na otomoto wrzucają w ogłoszeniach że to jest mHEV. Czy ktoś to może potwierdzić?

W A4 jest nie ma hybrydy, start stop jest upierdliwy i auto wyraźnie więcej pali - nie ma żeglowania które u mnie mocno się sprawdza.

Jazda próbna ? 

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, sdss napisał(a):

Jazda próbna ? 

Próbuję właśnie, ale ciężko znaleźć jest wersję podstawową. Nie chcę sobie zaburzyć obrazu czymś za 300k, jak będę jeździł takim za połowę tego.

Napisano
7 godzin temu, bizz napisał(a):

mnie z klei zawsze zastanawiało , że w A3 był silnik 35TFSI 1.5 a w A4/A5 35TFSI miał już 2.0 , oba 150m 

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/porownanie/audi/a3/8y/sportback/silnik-benzynowy-1.5-35-tfsi-150km-2020-2024/?vs=audi%2Fa5%2Ff5%2Fcoupe-facelifting%2Fsilnik-benzynowy-2.0-35-tfsi-150km-2021-2024&c1=31730&c2=33378

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano

Nie zamieniaj się! Będziesz klikał jak małpa po tablecie plus jak orangutan szukał przycisków żeby isa czy inne dziadostwa wyłączyc.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

Przy czym ten 1.5 zdecydowanie lepiej jeździ, lepiej brzmi i mniej pali. Tłumaczyłem to sobie tym że jednak A4 jest znacznie starszą konstrukcją niż obecna A3 i względy konstrukcyjne zadecydowały.

Tłumaczenie to przestało działać jak zobaczyłem że wrzucili ten silnik z A4 do nowej A5. Nie kumam.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Nie zamieniaj się! Będziesz klikał jak małpa po tablecie plus jak orangutan szukał przycisków żeby isa czy inne dziadostwa wyłączyc.

Akurat ten drugi punkt jest prostszy w A5 - jeden przycisk, jedno kliknięcie na tablecie. W A4 muszę jakieś 6 razy klikać w tablet. Za każdym qwa razem. 

Napisano
Teraz, bizz napisał(a):

Akurat ten drugi punkt jest prostszy w A5 - jeden przycisk, jedno kliknięcie na tablecie. W A4 muszę jakieś 6 razy klikać w tablet. Za każdym qwa razem. 

Ale mnie zaskoczyłeś! To brać! 6 razy klikać przy takich przebiegach to ja bym wyłysiał do reszty. 

w takim razie bierz nowe. 

Napisano

A4 to stary 10 letni "trup" ;) Brałbym A5, przeskok niesamowity :) 

Napisano

@bizz silnik może i muł ale jest sporo opinii że jest kilka KM więcej w gratisie. Paliwo Cię nie boli więc to można pominąć. 1.5 i 2.0 dobrze pojadą jak się pstarasz. Firmowe zobowiązuje do codziennych testów do granic możliwości ;) Szczerze? Wziąłbym A5. Jak będzie szwankować to dostaniesz zastępcze. Nie wiem od kogo bierzecie ale będzie to raczej model nie gorszy od A5choć u mnie w PANEK podmiany były takie sobie ale nigdy nie na gorsze auto tylko z klasy wyżej. Zmiana Leona na Mazdę 6 mi się średnio podobała. 

A5 liftback może być praktyczniejszy na codzień. Panel wrzucisz a do sedana już nie badzo :) Tablet na miejscu pasażera to chyba w Tech Pro dopiero. Nie wiem czy ciszej nie będzie dopiero po dodaniu pakieu Komfort z szybami z izolacją akustyczną w przednich drzwiach. Może tak być że jak oba golasy to będzie podobne wyciszenie z czego w sedanie jednak powinno być ciut ciszej niż w liftbacku. Chyba że Audi jeszcze podniosło bardziej poprzeczkę. 

Napisano
9 godzin temu, komandos80 napisał(a):

Niemcy są specjalistami od tego

483744336_9318551254931946_8330916310875672117_n.jpg.858be5a8d19c0219a488b782e687a091.jpg

Napisano
11 godzin temu, bizz napisał(a):

Próbuję właśnie, ale ciężko znaleźć jest wersję podstawową. Nie chcę sobie zaburzyć obrazu czymś za 300k, jak będę jeździł takim za połowę tego.

Ciekawe jak dostałem Q5 to była biała bida wersja z jednym pakietem. Silnik 2.0 TDI 4x4. Po przesiadce z XC60 z pneumatyką i w jasnej skórze Audi 🤦

Napisano
17 godzin temu, bizz napisał(a):

Awaryjność A4 w obecnej flocie praktycznie nie występuje. Lepiej jeździło w sensie zawieszenia?  Bo silnik i skrzynia ta sama, osiągi gorsze bo ciężar. Pytanie czy ten ciężar to elektronika czy wygłuszenie. Chyba nie zaryzykuję. Boję się najbardziej tych ekranów w nocy, a jednak sporo czasu spędzam w aucie po zmierzchu.

Zrób jazdę testową i porównaj, sam jestem ciekaw jakie będziesz miał wrażenia. Wnętrze nowych audi, jak dla mnie jest nie do zaakceptowania, dlatego też cieszę się że kupiłem 2 miesiące temu schodzący model.

Napisano
12 godzin temu, Łukasz___F napisał(a):

Zrób jazdę testową i porównaj, sam jestem ciekaw jakie będziesz miał wrażenia. Wnętrze nowych audi, jak dla mnie jest nie do zaakceptowania, dlatego też cieszę się że kupiłem 2 miesiące temu schodzący model.

A w Ingolstadt wciąż uważają, że mieszanie w numerkach pomoże w utrzymaniu sprzedaży... 🤦‍♀️

Napisano
  • Autor
W dniu 15.03.2025 o 09:10, Łukasz___F napisał(a):

Jak gdzieś ustrzelę bazową wersję to umówię się na próbną, ale dziś zrobiłem 550km A4 wstając o 7 rano, o 13 byłem w biurze po tej trasie i normalnie pracuję. Nic mnie nie boli, nie strzyka, nie ogłuchłem i dojechałem na jednym baku pomimo że zdarzyło się pogonić. Lubię to auto. 

Napisano
  • Autor
W dniu 14.03.2025 o 22:04, lucash napisał(a):

Szczerze? Wziąłbym A5. Jak będzie szwankować to dostaniesz zastępcze. Nie wiem od kogo bierzecie ale będzie to raczej model nie gorszy od A5choć u mnie w PANEK podmiany były takie sobie ale nigdy nie na gorsze auto tylko z klasy wyżej. Zmiana Leona na Mazdę 6 mi się średnio podobała. 

Bierzemy bezpośrednio od Audi. 

W dniu 14.03.2025 o 22:04, lucash napisał(a):

A5 liftback może być praktyczniejszy na codzień. Panel wrzucisz a do sedana już nie badzo :) Tablet na miejscu pasażera to chyba w Tech Pro dopiero. Nie wiem czy ciszej nie będzie dopiero po dodaniu pakieu Komfort z szybami z izolacją akustyczną w przednich drzwiach. Może tak być że jak oba golasy to będzie podobne wyciszenie z czego w sedanie jednak powinno być ciut ciszej niż w liftbacku. Chyba że Audi jeszcze podniosło bardziej poprzeczkę. 

Bagażnik na plus - to najbardziej boli. Reszta to same minusy. Zostaję dopóki mnie flota nie przymusi kolejnym pomysłem. 

Napisano
  • Autor
W dniu 14.03.2025 o 21:22, wujek napisał(a):

Ale mnie zaskoczyłeś! To brać! 6 razy klikać przy takich przebiegach to ja bym wyłysiał do reszty. 

w takim razie bierz nowe. 

Przebiegi nie mają tu nic do rzeczy, akurat im więcej jadę jednorazowo tym mniej wkurza - wyłączam raz. Problem jest jak mam trasę przedszkole, Orlen, sklep, dom, biuro. Za każdym razem co kilka minut musisz się przeklikać.

Napisano
  • Autor
W dniu 14.03.2025 o 21:25, Camel napisał(a):

A4 to stary 10 letni "trup" ;) Brałbym A5, przeskok niesamowity :) 

W czym konkretnie? Pomijam tabletozę bo to jest dla mnie duży minus. 

Napisano
6 minut temu, bizz napisał(a):

W czym konkretnie? Pomijam tabletozę bo to jest dla mnie duży minus. 

Bo to model z 2015 roku z liftem w 2019. Czyli B9 ma dziś już 10 lat 🎂

Napisano
15 minut temu, Camel napisał(a):

ale dalej cieszy oko i się poodba, choć to kwestia gustu ;) IMO A4 jest ładniejsze od A5 przynajmiej liftback vs sedan. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Camel napisał(a):

Najbardziej jest to widoczne w samym rozmiarze auta - i 3er i Cklasa są wyraźnie większe. Dopiero A5 nadgoniło. Natomiast wnętrze jest IMO perfekcyjne. 

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, lucash napisał(a):

ale dalej cieszy oko i się poodba, choć to kwestia gustu ;) IMO A4 jest ładniejsze od A5 przynajmiej liftback vs sedan. 

Mi się max podoba. Żona jak spojrzy to ma odruch :rzygi:

IMG-20250305-WA0012.jpg.2a74bd77322a0e16b070896baac0b632.jpgIMG-20250305-WA0009.jpg.1e47dc40443b66488e901f05f7689780.jpg

Edytowane przez bizz

Napisano

Nie pisze tu podoba/nie podoba, tylko, że model ma 10 lat i po prostu nowy=stary.

Napisano
31 minut temu, bizz napisał(a):

zakładam że żona ma lepsze możliwości w firmie na autko ;) Moja to się cieszy z każdego ale jakby miała wybierać to Mini>Volvo>Audi. Skoda never i tu by miałą taki sam odruch jak Twoja na Audi :]

Napisano
W dniu 14.03.2025 o 16:10, bielaPL napisał(a):

To napiszę Ci że A6 za 400k też nie ma wyłożenia materiałem, tak samo jak GLE za podobne pieniądze. W Passacie 10 lat temu akurat ten element był sporo lepiej zrobiony.

Napisano
W dniu 15.03.2025 o 22:08, grogi napisał(a):

A w Ingolstadt wciąż uważają, że mieszanie w numerkach pomoże w utrzymaniu sprzedaży... 🤦‍♀️

nie będzie żadnego mieszania numeracją. Wracają stare oznaczenia - A4/A6 jako sedan/kombi. A5/A7 liftbacki.

Wersje elektryczne o oznaczeniu e-Tron

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

IMG-20250305-WA0012.jpg.2a74bd77322a0e16b070896baac0b632.jpgIMG-20250305-WA0009.jpg.1e47dc40443b66488e901f05f7689780.jpg

Miałbym to samo na bieda światła 🤣

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, lucash napisał(a):

zakładam że żona ma lepsze możliwości w firmie na autko ;) Moja to się cieszy z każdego ale jakby miała wybierać to Mini>Volvo>Audi. Skoda never i tu by miałą taki sam odruch jak Twoja na Audi :]

Żona jeździ Yarisem, ale oni akurat mają świetną politykę flotową bo za dosłownie parę groszy można sobie podnosić klasę auta. Taki RAV4 chyba 400 netto dodatkowo wychodził, ale ten Yaris idealnie spełnia swoje zadanie, wręcz jakikolwiek większy już by przeszkadzał. 

Ja bym sobie chętnie dopłacił nawet więcej, ale z kolei u mnie prawie na sztywno. Prawie, bo teoretycznie dwa modele do wyboru i kropka. 

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Elephant napisał(a):

nie będzie żadnego mieszania numeracją. Wracają stare oznaczenia - A4/A6 jako sedan/kombi. A5/A7 liftbacki.

Wersje elektryczne o oznaczeniu e-Tron

Ale A4 zdążyli już wypuścić oficjalnie jako A5. Planują teraz wypuszczać dodatkowo A4? IMO mleko się rozlało...

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, Elephant napisał(a):

To napiszę Ci że A6 za 400k też nie ma wyłożenia materiałem, tak samo jak GLE za podobne pieniądze. W Passacie 10 lat temu akurat ten element był sporo lepiej zrobiony.

No i tutaj już czułbym się dymany, wydając 400k na auto gdzie cokolwiek nie wrzucę w schowek to będzie hałasować. 

"Kiedyś to było";]

Napisano
12 godzin temu, bizz napisał(a):

Ale A4 zdążyli już wypuścić oficjalnie jako A5. Planują teraz wypuszczać dodatkowo A4? IMO mleko się rozlało...

No tak, namieszali trochę.

Miało być że parzyste A4/A6 to elektryki, a nieparzyste A5/A7 spaliny we wszystkich budach.

Żeby bardziej namieszać to mniejsze tak ma być, natomiast wraca oznaczenie A6 dla spalin, a elektryczne A6 ma mieć oznaczenie etron jak dotychczas :facepalm:

Już pełne brak logiki w oznaczeniach silników (35, 40, 45..... które nie wiadomo co oznaczają), to teraz jeszcze z modelami namieszają.