Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A4 czy A5

Featured Replies

Napisano
6 minut temu, Elephant napisał(a):

Już pełne brak logiki w oznaczeniach silników (35, 40, 45..... które nie wiadomo co oznaczają), to teraz jeszcze z modelami namieszają.

Oznaczają poziom osiągów. 50 jest szybsze niż 45, 45 szybsze niż 40, itd. Niezależnie od tego czy to diesel, benzyna, hybryda. Co w dzisiejszych czasach by dało oznaczenie 2.0T, kiedy np. połowa silników to 2.0T o mocach od 150 do 330 koni mechanicznych?

Napisano
4 godziny temu, Elephant napisał(a):

Już pełne brak logiki w oznaczeniach silników (35, 40, 45..... które nie wiadomo co oznaczają), to teraz jeszcze z modelami namieszają.

To akurat ma sens i jest fajne. Większy numer = lepsze osiągi:

image.png.3df5e05bfb43054cbfa42be0e06efa4b.png

Edytowane przez grogi

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

To akurat ma sens i jest fajne. Większy numer = lepsze osiągi:

image.png.3df5e05bfb43054cbfa42be0e06efa4b.png

Latwiej jednak byloby dawac po prostu naklejke mocy - przykladowo 110(KM) to jednak latwiejsza w odbiorze  informacja niz 30 czyli poczekaj niech pomysle ...

Napisano
11 minut temu, wlad napisał(a):

Latwiej jednak byloby dawac po prostu naklejke mocy - przykladowo 110(KM) to jednak latwiejsza w odbiorze  informacja niz 30 czyli poczekaj niech pomysle ...

Łatwiejsze dla innych, ale z perspektywy producenta, kojarzenie marki z niskimi osiągami nie jest zabiegiem pożądanym.

Podobnie zresztą właściciel - nie po to ktoś kupuje premiuma, żeby się ludzie śmiali z jego "136" ;) 

A tak to mamy enigmatyczne "30 TDI", które kojarzy się męską jednostką albo w najgorszym przypadku z niczym.

Napisano
7 godzin temu, kadu napisał(a):

Oznaczają poziom osiągów. 50 jest szybsze niż 45, 45 szybsze niż 40, itd. Niezależnie od tego czy to diesel, benzyna, hybryda. Co w dzisiejszych czasach by dało oznaczenie 2.0T, kiedy np. połowa silników to 2.0T o mocach od 150 do 330 koni mechanicznych?

Pogadaj może z @Ryb i @PawelWaw co i dla kogo znaczy szybsze. :hehe:

Można dać te 150 do 330 jak i równie dobrze nic nie dawać.

Jako starzy ramole (przynajmniej część z nas) byliśmy przyzwyczajeni do czegoś co zostało zburzone i tyle.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Elephant napisał(a):

No tak, namieszali trochę.

Miało być że parzyste A4/A6 to elektryki, a nieparzyste A5/A7 spaliny we wszystkich budach.

Żeby bardziej namieszać to mniejsze tak ma być, natomiast wraca oznaczenie A6 dla spalin, a elektryczne A6 ma mieć oznaczenie etron jak dotychczas :facepalm:

Silniki rzeczywiście są ciekawe - A3 35 TFSI ma silnik 1.5 na miękkiej hybrydzie, a A4 35 TFSI ma silnik 2.0 bez hybrydy. Za to oba mają 150 KM. Wyższych nawet nie podejmuję się rozpatrywać;]

Mi od razu nasuwa się pytanie co jeszcze jest niespójne w tej marce oprócz komunikacji (zakładam że i wewnętrznej i zewnętrznej).

Napisano
5 godzin temu, wlad napisał(a):

Ale to bardzo łatwo policzyć: podnosisz oznaczenie silnika do potęgi 1.85, a wynik dzielisz przez 4.55. Dostajesz przybliżoną moc w KM! 🤪

Przykładowo: oznaczenie 50 => 50^1.85 / 4.55 = 305 KM.

A to, że ktoś takich prostych obliczeń w głowie nie może wykonać, to już tylko zawalić na system szkolnictwa zostaje...

Edytowane przez grogi

Napisano
16 godzin temu, wlad napisał(a):

ale 110KM inaczej bedzie jezdzil w A1, a inaczej w A6
a te oznaczenia 35, 40, 45 troszeczke to normalizuja pod katem osiagow
np. 45TFSI w Q3 ma mniejsza moc niz w Q5

Wydaje mi sie, ze to mial byc podobny system do BMW gdzie tez masz cyfrowe oznaczenia, np. 320, 330, 530, ktore tak naprawde tez trzeba sie nauczyc na pamiec :)

Napisano
1 minutę temu, komandos80 napisał(a):

Wydaje mi sie, ze to mial byc podobny system do BMW gdzie tez masz cyfrowe oznaczenia, np. 320, 330, 530, ktore tak naprawde tez trzeba sie nauczyc na pamiec :)

Jak na pamięć? Wystarczy zapamiętać ze wszystko do 55TFSI jest wolniejsze :spy: 

Napisano
W dniu 14.03.2025 o 16:10, bielaPL napisał(a):

Apropo A5, oglądałem jakieś za 190kola i sie zdziwiłem ze schowki w drzwiach nie są wyłożone materiałem jak w golfie mk6...

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Jak twierdzę, że od Golfa 7 wszystko później jest już gorsze, to się ze mnie nabijają ;]

To wszystko dla naszego dobra ;]

Auto lżejsze, to mniej pali. Portfel lżejszy, bo auto droższe, to mniej pali... ;]

Napisano
W dniu 14.03.2025 o 22:04, lucash napisał(a):

@bizz silnik może i muł ale jest sporo opinii że jest kilka KM więcej w gratisie.

Od około 3 tygodni użytkuję Octavię z tym silnikiem.

To jest aż trudno uwierzyć jak to nie jedzie :(

Napisano
18 godzin temu, wlad napisał(a):

Najlepiej od razu wykleić na klapie całą litanię z danymi technicznymi.

Napisano
17 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Pogadaj może z @Ryb i @PawelWaw co i dla kogo znaczy szybsze. :hehe:

Można dać te 150 do 330 jak i równie dobrze nic nie dawać.

Jako starzy ramole (przynajmniej część z nas) byliśmy przyzwyczajeni do czegoś co zostało zburzone i tyle.

Możesz zamówić bez oznaczeń jeśli Ci przeszkadza. Nowe oznaczenia (w większości marek, nie tylko w Audi) to po prostu sensowne rozwiązanie w erze turbodoładowanych silników i downsizingu. Druga opcja to cofnąć do czasów Vectry B i Golfa 3. Wtedy było wolnossące 1.4, 1.6, 1.8, 2.0. i takie też były oznaczenia. Ja podziękuję.

Edytowane przez kadu

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

jakim 🤣

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Przełącz w tryb S.

hihi :) u mnie 1.5 eTSI jedzie poniżej 9s do setki, napiszą  wszyscy że syf/wolno/muł :) - mi wystarcza. A napiszą Ci co mają po 12-14s 😁

Napisano
4 minuty temu, Camel napisał(a):

hihi :) u mnie 1.5 eTSI jedzie poniżej 9s do setki, napiszą  wszyscy że syf/wolno/muł :) - mi wystarcza. A napiszą Ci co mają po 12-14s 😁

Tu nie chodzi o te 9 do setki, bo pewnie i 15s do setki by starczyło.

Reakcja na gaz. Wciskam gaz do dechy, skrzynia czeka ze 2-3 sekundy, przerzuca na bieg chyba o jeden niżej, gdzie dalej nie jedzie, to jeszcze redukuje. W tym momencie mam pełne majty, bo to auto naprzeciwko już napiera, a przez kilka sekund moja prędkość wzrosła o 10km/h

Skrzynia cokolwiek redukuje jak wcisnę gaz gdzieś na 75%, czyli już głęboko. Trochę przyznam mam wrażenie że prowadzę autobus, a nie auto osobowe z mocą 150KM.

Auto ma 10kkm przebiegu.

Napisano
7 minut temu, kravitz napisał(a):

Reakcja na gaz. Wciskam gaz do dechy, skrzynia czeka ze 2-3 sekundy, przerzuca na bieg chyba o jeden niżej, gdzie dalej nie jedzie, to jeszcze redukuje. W tym momencie mam pełne majty, bo to auto naprzeciwko już napiera, a przez kilka sekund moja prędkość wzrosła o 10km/h

Skrzynia cokolwiek redukuje jak wcisnę gaz gdzieś na 75%, czyli już głęboko. Trochę przyznam mam wrażenie że prowadzę autobus, a nie auto osobowe z mocą 150KM.

Auto ma 10kkm przebiegu.

Ja szybko nauczyłem się przełączać skrzynię w tryb S. Szczególnie w terenie, gdzie potrzebuję szybkiej reakcji na pedał gazu.

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał(a):

Auto ma 10kkm przebiegu.

U mnie w trybie sport "ciągnie" obrotami i zmienia biegi jak karabin maszynowy 🤣

Zawsze możesz ręcznie pogonić ją.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Ja szybko nauczyłem się przełączać skrzynię w tryb S. Szczególnie w terenie, gdzie potrzebuję szybkiej reakcji na pedał gazu.

Ja praktycznie po 1 tysiącu jeżdżę tylko na sporcie :) wyłącza automatycznie strat/stop i kokodżambo i do przodu.

Napisano
24 minuty temu, kravitz napisał(a):

Tu nie chodzi o te 9 do setki, bo pewnie i 15s do setki by starczyło...

To nie przez to, że do elektryka się przyzwyczaiłeś i natychmiastowego kopa?

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

To nie przez to, że do elektryka się przyzwyczaiłeś i natychmiastowego kopa?

To na pewno nie pomaga.

Jednak równolegle z elektrykiem miałem Golfa 1.0TSI 115KM z ręczną skrzynią biegów i nie czułem że muszę łapać wiosła, jak jechałem tym TSI ;)

Pewnie tam pomagała ręczna skrzynia biegów, bo nie było tego laga. Zmieniałem kiedy uważałem za stosowne.

Napisano
3 godziny temu, komandos80 napisał(a):

Ale nie zakladajmy ze analizujacy naklejke jest szympansem:facepalm:

Takie oznaczenie interesuje tylko ludzi ktorzy interesuja sie samochodami-i ci  raczej wiedza ze 110 KM w A1 to cos innego niz 110KM w Q7.

A ci wszyscy inni nie zwracaja uwagi na to jakie bzdury producent wypisal aby tylko wlasciciel czul sie doceniony.

Napisano
2 godziny temu, wlad napisał(a):

Ale nie zakladajmy ze analizujacy naklejke jest szympansem:facepalm:

Takie oznaczenie interesuje tylko ludzi ktorzy interesuja sie samochodami-i ci  raczej wiedza ze 110 KM w A1 to cos innego niz 110KM w Q7.

A ci wszyscy inni nie zwracaja uwagi na to jakie bzdury producent wypisal aby tylko wlasciciel czul sie doceniony.

Ktoś dopłacił do większej mocy, to dają mu wyższą cyfrę na klapie :ok:

Ci z najniższą, aby nie czuć się gorszymi, powinni zamawiać bez emblematów ;]

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

2.0 150 KM w Octavii?

Napisano
20 minut temu, bizz napisał(a):

2.0 150 KM w Octavii?

A sorki. 1.5 150KM

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, kravitz napisał(a):

A sorki. 1.5 150KM

To na pocieszenie Ci napiszę że ten to jeszcze daje wrażenie że jedzie. W A4 jest 2.0 150 KM i to jest niby to samo ale tak kastruje odczucia z jazdy jakbyś miał 100 KM. Mi to nie przeszkadza za specjalnie przy moim trybie użytkowania, ale jak ktoś lubi odrobinę pazura to A4 jest kompletnie bezobjawowe na naciskanie pedała gazu. Auto wyjałowione z emocji.

Napisano
25 minut temu, bizz napisał(a):

2.0 150 KM w Octavii?

2.0 150 KM w dieslu w Octavii jeździ całkiem sprawnie :ok:

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

To na pocieszenie Ci napiszę że ten to jeszcze daje wrażenie że jedzie. W A4 jest 2.0 150 KM i to jest niby to samo ale tak kastruje odczucia z jazdy jakbyś miał 100 KM. Mi to nie przeszkadza za specjalnie przy moim trybie użytkowania, ale jak ktoś lubi odrobinę pazura to A4 jest kompletnie bezobjawowe na naciskanie pedała gazu. Auto wyjałowione z emocji.

Pewnie gdyby zmienic program w slilnku i skrzyni to bylo zaczelo jezdzic duzo lepiej.

Wspolczesne auta sa celowo zmulone pod testy WLTP.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, tomy napisał(a):

2.0 150 KM w dieslu w Octavii jeździ całkiem sprawnie :ok:

rozmawiamy o noPb

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Pewnie gdyby zmienic program w slilnku i skrzyni to bylo zaczelo jezdzic duzo lepiej.

Wspolczesne auta sa celowo zmulone pod testy WLTP.

Skrzynia w trybie S coś tam daje, ale nadal tak sobie. 

Coraz częściej muszę jeździć krajówkami ostatnio, jak mam do wyprzedzenia ciężarówkę czy dwie to przechodzę na tą chwilę na manualny tryb - nie jest tego na tyle dużo żeby było to uciążliwe a na pewno bezpieczniejsze niż poleganie na szybkości reakcji tej skrzyni.

Jak nic się nie dzieje to jest ok - powiedzmy że wciskasz pedał na 80-85% i wyprzedzasz, ale jak coś się zadzieje - wyprzedzany nie zauważy faktu że ktoś go wyprzedza (a w dobie aktywnych tempomatów to dość częsty przypadek) albo coś się jednak zmaterializuje na pasie z przeciwka to wtedy lepiej mieć niższy bieg niż liczyć na kickdown bo można się przeliczyć.

Napisano
3 minuty temu, bizz napisał(a):

Skrzynia w trybie S coś tam daje, ale nadal tak sobie. 

Coraz częściej muszę jeździć krajówkami ostatnio, jak mam do wyprzedzenia ciężarówkę czy dwie to przechodzę na tą chwilę na manualny tryb - nie jest tego na tyle dużo żeby było to uciążliwe a na pewno bezpieczniejsze niż poleganie na szybkości reakcji tej skrzyni.

Jak nic się nie dzieje to jest ok - powiedzmy że wciskasz pedał na 80-85% i wyprzedzasz, ale jak coś się zadzieje - wyprzedzany nie zauważy faktu że ktoś go wyprzedza (a w dobie aktywnych tempomatów to dość częsty przypadek) albo coś się jednak zmaterializuje na pasie z przeciwka to wtedy lepiej mieć niższy bieg niż liczyć na kickdown bo można się przeliczyć.

Nie masz tam lopatek do zmiany biegow, zeby zrobic redukcje jak manualu? ;]

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Nie masz tam lopatek do zmiany biegow, zeby zrobic redukcje jak manualu? ;]

Mam, dlatego napisałem że na krajówkach do wyprzedzania przechodzę na manual;]

Napisano

No i kiedys - znaczy przed 2021/22 mozna było podjechac do tunera i cos na takie zachowanie silnika i skrzyni coś poradził.

Dzis to marzenie ściętej głowy.Na odblokowanie swojego 1.5 czekam od listopada 2022 i pewnie jeszcze poczekam sobie.

Napisano
40 minut temu, jakubek napisał(a):

No i kiedys - znaczy przed 2021/22 mozna było podjechac do tunera i cos na takie zachowanie silnika i skrzyni coś poradził.

Dzis to marzenie ściętej głowy.Na odblokowanie swojego 1.5 czekam od listopada 2022 i pewnie jeszcze poczekam sobie.

S-tronic w A6 C8 do dzisiaj nie da się ruszyć, a auto wyszło w 2018r. Volvo SPA to samo (nawet ECU). Coraz lepsze zabezpieczenia niestety.

Do tego branża w pierwszej kolejności rzuca się na modele "sportowe", wszelkie M, S, RS, AMG. Większa kasa i więcej chętnych widocznie.

Edytowane przez kadu

Napisano
W dniu 17.03.2025 o 17:49, bizz napisał(a):

Przebiegi nie mają tu nic do rzeczy, akurat im więcej jadę jednorazowo tym mniej wkurza - wyłączam raz. Problem jest jak mam trasę przedszkole, Orlen, sklep, dom, biuro. Za każdym razem co kilka minut musisz się przeklikać.

a probowales sie dowiedziec u zrodla czy to nie jest tylko kwestia update'u oprogramowania?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, komandos80 napisał(a):

a probowales sie dowiedziec u zrodla czy to nie jest tylko kwestia update'u oprogramowania?

źródło w postaci pracownika ASO powiedziało że nie wie z czego to wynika i wedle jego wiedzy taka sytuacja jak u Ciebie w domyśle nie powinna występować  -w sensie wszystkie A4 wyjeżdżające z jego salonu nie miały możliwości dostępu przez przycisk z "gwiazdką"

sugerował że jak ktoś tak ma to sam sobie zlecił zmianę systemową poza Audi - ale nie był zbyt przekonujący w tych wywodach, obiecałem sobie że jeszcze gdzieś podjadę ale nie mam czasu na razie

Napisano
W dniu 20.03.2025 o 09:52, bizz napisał(a):

źródło w postaci pracownika ASO powiedziało że nie wie z czego to wynika i wedle jego wiedzy taka sytuacja jak u Ciebie w domyśle nie powinna występować  -w sensie wszystkie A4 wyjeżdżające z jego salonu nie miały możliwości dostępu przez przycisk z "gwiazdką"

sugerował że jak ktoś tak ma to sam sobie zlecił zmianę systemową poza Audi - ale nie był zbyt przekonujący w tych wywodach, obiecałem sobie że jeszcze gdzieś podjadę ale nie mam czasu na razie

Nic nie zmienialem, mam nadzieje, ze nie usuna mi tego na pierwszym przegladzie. 😛

w kazdym razie zrobilem screeny z wersji oprogramowania jaka mam, jesli Ci sie bedzie chcialo drazyc to moze Ci sie przyda.

A jesli to faktycznie byla inicjatywa konkretnego ASO to mozesz probowac pytac w Audi Centrum Warszawa Okecie. :)

20250323_195956.jpg

20250323_200025.jpg

Napisano
  • Autor
W dniu 25.03.2025 o 07:53, komandos80 napisał(a):

Nic nie zmienialem, mam nadzieje, ze nie usuna mi tego na pierwszym przegladzie. 😛

w kazdym razie zrobilem screeny z wersji oprogramowania jaka mam, jesli Ci sie bedzie chcialo drazyc to moze Ci sie przyda.

A jesli to faktycznie byla inicjatywa konkretnego ASO to mozesz probowac pytac w Audi Centrum Warszawa Okecie. :)

20250323_195956.jpg

20250323_200025.jpg

Dzięki, nie mam czasu w tym pogrzebać - odebrałem auto 3 marca i już 6000 stuknęło. Dobrze się jeździ. 

Napisano
W dniu 14.03.2025 o 14:12, bizz napisał(a):

Nowe A5 (B10), on tylko z nazwy jest sedanem. Po prawdzie to liftback jak Superb.

image.png.1c7360ec1d1f4580d8a3f6ea44204c46.png

Nie ma lepszego nadwozia. Bierz i się nawet nie zastanawiaj.

W środku też jakby było więcej przestrzeni w kabinie. Bardzo przyjemnie się jeździ.

Audi, tak samo jak BWM, musi byc w pakiecie sportowym Sline lub M. Inaczej odczucia sa duzo gorsze pod kazdym wzgledem w odbiorze produktu.

W nowy A4 pozycja za kierownicą jest dużo lepsza niż w poprzednim.

Testowałem S5 i wyciszenie jest gorsze niż w poprzednim A5.

Napisano
W dniu 14.03.2025 o 21:19, bizz napisał(a):

Przy czym ten 1.5 zdecydowanie lepiej jeździ, lepiej brzmi i mniej pali. Tłumaczyłem to sobie tym że jednak A4 jest znacznie starszą konstrukcją niż obecna A3 i względy konstrukcyjne zadecydowały.

Tłumaczenie to przestało działać jak zobaczyłem że wrzucili ten silnik z A4 do nowej A5. Nie kumam.

1.5 lepiej jeździ od 2.0? Mam odmienne odczucia.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

1.5 lepiej jeździ od 2.0? Mam odmienne odczucia.

Mówimy o silnikach o tej samej mocy. Kultura pracy na plus dla 2.0, osiągi, zbieranie się, dźwięk - 1.5 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Nie ma lepszego nadwozia. Bierz i się nawet nie zastanawiaj.

W środku też jakby było więcej przestrzeni w kabinie. Bardzo przyjemnie się jeździ.

Audi, tak samo jak BWM, musi byc w pakiecie sportowym Sline lub M. Inaczej odczucia sa duzo gorsze pod kazdym wzgledem w odbiorze produktu.

W nowy A4 pozycja za kierownicą jest dużo lepsza niż w poprzednim.

Testowałem S5 i wyciszenie jest gorsze niż w poprzednim A5.

Nie wiem czy doczytałeś, to proste auta flotowe - nie ma tu mowy o żadnym SLine czy M, to wersje podstawowe. 

Niezbyt zrozumiałem to co napisałeś powyżej - w nowym A4? Nie ma nowego A4, jest tylko A5. Czy A5 jest gorzej wyciszone od A4?

Samo nadwozie A5 (praktyczność) bardziej mi odpowiada, choć wygląda jak koreańska kupa, wolę konserwatywne A4. 

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał(a):

Mówimy o silnikach o tej samej mocy. Kultura pracy na plus dla 2.0, osiągi, zbieranie się, dźwięk - 1.5 

Jeździłem 2.0 150 w A4 i byłem zachwycony jak dobrze się ten silnik sprawuje w tym modelu. Dla mnie 1.5 to taka popierdółka na tle 2.0. Pojemności nie da się oszukać.

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał(a):

Nie wiem czy doczytałeś, to proste auta flotowe - nie ma tu mowy o żadnym SLine czy M, to wersje podstawowe. 

Niezbyt zrozumiałem to co napisałeś powyżej - w nowym A4? Nie ma nowego A4, jest tylko A5. Czy A5 jest gorzej wyciszone od A4?

Samo nadwozie A5 (praktyczność) bardziej mi odpowiada, choć wygląda jak koreańska kupa, wolę konserwatywne A4. 

Tak, dlatego piszę, że w nowym A4 (A5), bo to nie jest faktycznie żadne A5, nie ma co patrzeć nawet na jakość materiałów we wnętrzu, skoro obie generacje są kompletnymi bazami.

Nowe A4 (A5) w moim odczuciu było gorzej wyciszone od schodzącej generacji A5. Wyciszenie nadkoli, opony zimowe pewnie robiły swoje, lecz mimo wszystko miałem mieszane odczucia pod względem wyciszenia.

Wygląd to kwestia gustu. Mnie się w wersji z pełnym Sline nowe podoba. Stare A4 zaczyna już wyglądać powoli staro. Co innego schodzące A5, które nadal wygląda świetnie.

Ja bym korzystał z okazji i zmienił auto na nowe.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Tak, dlatego piszę, że w nowym A4 (A5), bo to nie jest faktycznie żadne A5, nie ma co patrzeć nawet na jakość materiałów we wnętrzu, skoro obie generacje są kompletnymi bazami.

Nowe A4 (A5) w moim odczuciu było gorzej wyciszone od schodzącej generacji A5. Wyciszenie nadkoli, opony zimowe pewnie robiły swoje, lecz mimo wszystko miałem mieszane odczucia pod względem wyciszenia.

Wygląd to kwestia gustu. Mnie się w wersji z pełnym Sline nowe podoba. Stare A4 zaczyna już wyglądać powoli staro. Co innego schodzące A5, które nadal wygląda świetnie.

Ja bym korzystał z okazji i zmienił auto na nowe.

Dla mnie istotne jest tylko wyciszenie, brak zegarów elektronicznych, praktyczność samochodu i może trochę osiągi. I teraz w porównaniu do A4 które mam a które też jest nowe - wyciszenie jest ok choć pracownik salonu Audi twierdzi że w A5 jest ciszej, nawet w podstawie, zegary elektroniczne niestety są już w podstawie, praktyczność na duży plus A5 i osiągi na minus - ten sam silnik, cięższe auto, 10 sekund do setki. Nie wiem, gryzę się z tym tematem.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Jeździłem 2.0 150 w A4 i byłem zachwycony jak dobrze się ten silnik sprawuje w tym modelu. Dla mnie 1.5 to taka popierdółka na tle 2.0. Pojemności nie da się oszukać.

Może jeździłeś 2.0 190KM. Nie można być zachwyconym 150KM, szczególnie że 1.5 z tą samą mocą jest miękką hybrydą i bardzo płynnie się włącza, w A4 szarpie autem przy startstopie. Auto jest za ciężkie na ten motor, do spokojnej jazdy ok, ale czasem jak trzeba coś szybko zrobić na autostradzie to trzeba się dwa razy zastanowić. W A5 będzie z tym jeszcze gorzej.

Napisano
12 godzin temu, bizz napisał(a):

Może jeździłeś 2.0 190KM. Nie można być zachwyconym 150KM, szczególnie że 1.5 z tą samą mocą jest miękką hybrydą i bardzo płynnie się włącza, w A4 szarpie autem przy startstopie. Auto jest za ciężkie na ten motor, do spokojnej jazdy ok, ale czasem jak trzeba coś szybko zrobić na autostradzie to trzeba się dwa razy zastanowić. W A5 będzie z tym jeszcze gorzej.

35TFSI, a więc 150 KM :) Test na YouTube. 

W każdym samochodzie wyłączam S&S.

Napisano
W dniu 18.03.2025 o 16:44, wlad napisał(a):

Tylko jakie to ma znaczenie dla wlasciciela pojazdu? Chyba, ktos kupuje dla kawalka plastiku na klapie, by ten jadący za nim wiedział?