Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze hamulcowe.

Featured Replies

Napisano

Jakiej firmy będą dobre? W Fordzie chcą 430 za sztukę + 360 za klocki + wymiana. Trochę ich pogięło. Przecież to tylko Fiesta.

Napisano

Poszukaj oryginalnych na Alle. Pewnie kupisz je tam taniej.

Napisano

Ford.sklep albo inne internetowe sklepy do fordów mają normalne ceny. Aso zawsze zawyża 

Napisano

Do Clio założyłem komplet Bosch z Allegro. Tarcze Czechy, klocki China. Jest dobrze jak nie lepiej od fabrycznych, nie piszczą, nie pylą. 

Napisano

Do Golfa V wrzuciłem tarcze Zimmerman- nie mam żadnych zastrzeżeń. Do nich klocki Ferodo Premier i jest świetny komplet :ok: 

Jeśli w/w są dostępne do twojego wozu to ja taki zestaw polecam.

Mały minus- mam wrażenie, że klocki pylą deko bardziej od innych.

Napisano
2 godziny temu, sowik85 napisał(a):

Do Golfa V wrzuciłem tarcze Zimmerman- nie mam żadnych zastrzeżeń. Do nich klocki Ferodo Premier i jest świetny komplet :ok: 

Jeśli w/w są dostępne do twojego wozu to ja taki zestaw polecam.

Mały minus- mam wrażenie, że klocki pylą deko bardziej od innych.

To fakt, te klocki pylą, ale zawsze tarcza "prosta" a jak TRW zakładałem to bruzdy się robiły :) i jeszcze się odklejały blachy od okładziny wrrr lubię też Jurida. Tarcze jak się trafi kto pakuje :)  ale kilka Boschów założyłem i było OK, ale mamy kolegę na forum co zakładał setki jak nie tysiące to będzie najbardziej obiektywny jak się wypowie.

Napisano

Do Puga 307 z najmniejszymi tarczami 266mm założyłem te od RH (RoadHouse, budżetowa marka koncernu TRW). Do tego poszły klocki Jurid White. Hamowało poprawnie, nie pyliło zbytnio, cenowo bardzo OK.

Do P306 kiedyś wrzuciłem tarcze i klocki TRW. Też hamowało poprawnie, ale pylenie to był dramat.

Napisano

Polska Mikoda cywilne lub nawiercane/nacinane co kto woli.

Napisano
7 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Polska Mikoda cywilne lub nawiercane/nacinane co kto woli.

Jakiś czas temu stwierdziłem, że będzie Mikoda, bo polskie i kupiłem tarcze tył do Mondeo. Moment i powierzchnie nie robocze były zardzewiałe, że aż przykro było patrzeć. Stwierdziłem, że wiedziałem, że nie lakierowane więc ok i kupiłem bębny do P107. Szybko je zwracałem, bo biły przy hamowaniu jak wściekłe. Teraz Mikody nie biorę już pod uwagę.

Napisano
W dniu 17.03.2025 o 10:38, Danielpoz. napisał(a):

Mikoda to chiński wyrób. Ludzie nadal chcą wierzyć że to Made in Poland😂

Miałem paręnaście lat temu jak.mialem CC . To był początek ich działalności bo lite nacinane nawiercane i miękki klocek robil robotę. Później kupiłem do stilo krzywily się niemiłosiernie. Dwa razy toczyłem. W końcu wylądowały na złomie. Kupiłem.magneti Marelli i jak ręką ujał. Obecnie febi +quaro przód a tył trw. Jest ok. Zero popiskiwania czy bicia na kierownicy 

Napisano
7 godzin temu, HARDTECHNO napisał(a):

Miałem paręnaście lat temu jak.mialem CC . To był początek ich działalności bo lite nacinane nawiercane i miękki klocek robil robotę. Później kupiłem do stilo krzywily się niemiłosiernie. Dwa razy toczyłem. W końcu wylądowały na złomie. Kupiłem.magneti Marelli i jak ręką ujał. Obecnie febi +quaro przód a tył trw. Jest ok. Zero popiskiwania czy bicia na kierownicy 

W poprzednim ciężkim i mocnym  aucie zamontowałem na przód Mikoda i klocki Sieger, na tył Mikoda i chińskie klocki Qaro.

Nic się nie działo.

W obecnym kupiłem cały komplet Febi, leży i czeka na montaż.

W żony zamontowałem tarcze Metelli (made in PRC) i klocki Daco - lekko popiskują.

Napisano
W dniu 15.03.2025 o 09:58, Hannibal Lecter napisał(a):

Jakiej firmy będą dobre? W Fordzie chcą 430 za sztukę + 360 za klocki + wymiana. Trochę ich pogięło. Przecież to tylko Fiesta.

Ja brałem kilka razy ATE, zero zastrzeżeń.

Napisano
W dniu 17.03.2025 o 10:38, Danielpoz. napisał(a):

Mikoda to chiński wyrób. Ludzie nadal chcą wierzyć że to Made in Poland😂

Akurat to nie musi oznaczać że są złe.

Dostajesz taką jakość za jaką płacisz.

W Grand Cherokee mam tarcze wyprodukowane w PRC i sprzedawane pod marką własną polskiej hurtowni. Sam je montowałem, robiąc wszystko z książką czyli szlifowanie piast na lusterko, olej zamiast smaru, szlifowanie prowadnic i po 30 tys km jestem zadowolony. Lekko nie miały bo parę razy zdarzyło się że klocki dymiły ale zero bicia czy tego typu historii.

Napisano
W dniu 15.03.2025 o 09:58, Hannibal Lecter napisał(a):

ATE, Bosch, Brembo, TRW, Texar.

Na pewno będzie taniej, za 4 czy 5 stów to kupisz komplet.
Osobiście dwa razy montowałem w Fieście klocki TRW - szyba robota, hamowały OK

Napisano
11 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

zamontowałem tarcze Metelli

ja też je zamontowałem do daihatsu z klockiem greenstuff ;) 

w sumie spisują się nieźle...

całe malowane, jak za tą cenę są naprawdę ok...

9 godzin temu, pij napisał(a):

ATE

kumpel od lat jest im wierny, gładkie i nacinane, jeżdżą najczęściej z bardziej agresywnym klockiem, kierowca też ich lekko nie traktuje i nie narzeka....

no i jak wyżej, textar, trw, brembo też powinny być ok...

kiedyś tak +/- w 2010 miałem też mikody nacinane i nawiercane i w sumie lepiej hamowały od gładkich, szczególnie przy kolejnym hamowaniu z prędkości 120+

ale do kolejnych samochodów nie miałem okazji założyć bo nie mieli nic w ofercie ;) 

Napisano
44 minuty temu, muzz napisał(a):

ja też je zamontowałem do daihatsu z klockiem greenstuff ;) 

w sumie spisują się nieźle...

całe malowane, jak za tą cenę są naprawdę ok...

kumpel od lat jest im wierny, gładkie i nacinane, jeżdżą najczęściej z bardziej agresywnym klockiem, kierowca też ich lekko nie traktuje i nie narzeka....

no i jak wyżej, textar, trw, brembo też powinny być ok...

kiedyś tak +/- w 2010 miałem też mikody nacinane i nawiercane i w sumie lepiej hamowały od gładkich, szczególnie przy kolejnym hamowaniu z prędkości 120+

ale do kolejnych samochodów nie miałem okazji założyć bo nie mieli nic w ofercie ;) 

Generalnie jakiś chyba ostatnio poszła w dół, bo spotkałem się z opinią mechanika, że on nie poleca konkretnych, bo to i tak loteria.

Ale te wymienione (brembo, trw itp) pewnie gwarantują mniejsze ryzyko wtopy