Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawias - gaz/olej

Featured Replies

Napisano

Mam pewnego kloca który zaczął stukać z tyłu. Nie mogę zlokalizować czy to element w środku gdzieś się telepie czy może amorki stukają. Jak posadzę kogoś z tyłu na kanapie po prawej stronie to w 90% stukania nie ma. Rozkręciłem kanapę nic nie znalazłem. Podejrzenie jest na amorki choć szarpaki, SKP i zaufany mechanik nic nie znaleźli i mówią że od strony mechanicznej nic nie ma dziwnego. Amorki na trzepakach pokazują 78-80%. 

I teraz tak. Przód Billstein gaz. Tyl też. Ale planuję spróbować zamienić gazowe tył na olejowe Kayaby razem ze sprężynami. Czy taki setup będzie ok czy raczej olejowe powinny być przód/tył tak samo? 

Napisano
4 godziny temu, lucash napisał(a):

Amorki na trzepakach pokazują 78-80%

Raczej całe zawieszenie danego koła a nie same amortyzatory. 

Napisano
36 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Aby wykryć co stuka, trzeba fachowca z brejchą. A na razie jeździć i obserwować. 

Aha.

Ja właśnie czekam na oryginalne górne mocowania tylnych amorów, bo podobno każdy zamiennik stuka (tak piszą na forum modelu).

Założone mam Sachs (komlet mocowania, amory, osłony), ponoć producenta cześci OE i stukać zaczęło od momentu ich montażu.

Ani mechanik z brechą, ani SKP nie wiedzą co i dlaczego stuka.

@lucash jakieś osłony amorów są, nie one?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Aha.

Ja właśnie czekam na oryginalne górne mocowania tylnych amorów, bo podobno każdy zamiennik stuka (tak piszą na forum modelu).

Założone mam Sachs (komlet mocowania, amory, osłony), ponoć producenta cześci OE i stukać zaczęło od momentu ich montażu.

Ani mechanik z brechą, ani SKP nie wiedzą co i dlaczego stuka.

@lucash jakieś osłony amorów są, nie one?

no właśnie nie ma. Ja mam proste mocowanie śruba na dole, śruba na górze. 

2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Aby wykryć co stuka, trzeba fachowca z brejchą. A na razie jeździć i obserwować. 

co to brejcha? :nie_wiem:

No dobra, to teraz jeszcze raz bo nie chce gdzieś na drzewie wylądować: czy można gaz na przód a olej na tył? ;) @koNik @kaczorek79 help!

Napisano
20 minut temu, lucash napisał(a):

No dobra, to teraz jeszcze raz bo nie chce gdzieś na drzewie wylądować: czy można gaz na przód a olej na tył? ;) @koNik @kaczorek79 help!

Można, ale najlepiej najpierw wyjąć amorki, złapać w imadle i poszarpać.

Napisano

Możesz pakować nic Ci się nie stanie, aczkolwiek lepiej zachować spójność jeśli chodzi o technologie przod/tył. Wszystko zależy kto będzie jezdzil i jak.

Napisano
W dniu 22.05.2025 o 19:20, rwIcIk napisał(a):

Taaaa, jasne :hehe:  U mnie tak pukało - testy niby wszystko ok (te Twoje brejchy, szarpaki i inne kombinacje), ale puka. No to poszły amorki ++ do wymiany. Na jazdach testowych bajka. Zacząłem jeździć już normalnie i pukanie wróciło. Wszystko było sprawdzane - brak rozwiązania, a wymiany w ciemno są bez sensu. Któregoś dnia zauważyłem (ze zdziwieniem), że na tej samej codziennej drodze przestało. Zacząłem sie zastanawiać co się znieniło. Zostawiłbym to jako zagadkę, ale zdradzę - to była dojazdówka z gaśnicą w środku zapakowana do wora i wrzucana normalnie koło tylnej kolumny, by jak najmniej przeszkadzała - wór wyjąłem, bo coś przewoziłem i nie włożyłem z powrotem, tylko leżał sobie w garażu :facepalm:;l  Co się okazało - gaśnica sie odwinęła ze swojej warstwy amortyzacyjnej i do spółki z felgą pukała, przenosząc to na kolumnę - niby też przez tapicerkę, ale efekt dość piorunujący :hehe:

Napisano
4 minuty temu, futrzak napisał(a):

Taaaa, jasne :hehe:  U mnie tak pukało - testy niby wszystko ok (te Twoje brejchy, szarpaki i inne kombinacje), ale puka. No to poszły amorki ++ do wymiany. Na jazdach testowych bajka. Zacząłem jeździć już normalnie i pukanie wróciło. Wszystko było sprawdzane - brak rozwiązania, a wymiany w ciemno są bez sensu. Któregoś dnia zauważyłem (ze zdziwieniem), że na tej samej codziennej drodze przestało. Zacząłem sie zastanawiać co się znieniło. Zostawiłbym to jako zagadkę, ale zdradzę - to była dojazdówka z gaśnicą w środku zapakowana do wora i wrzucana normalnie koło tylnej kolumny, by jak najmniej przeszkadzała - wór wyjąłem, bo coś przewoziłem i nie włożyłem z powrotem, tylko leżał sobie w garażu :facepalm:;l  Co się okazało - gaśnica sie odwinęła ze swojej warstwy amortyzacyjnej i do spółki z felgą pukała, przenosząc to na kolumnę - niby też przez tapicerkę, ale efekt dość piorunujący :hehe:

To jest trop :old:

Napisano
W dniu 22.05.2025 o 15:21, lucash napisał(a):

Amorki na trzepakach pokazują 78-80%. 

To akurat znaczy dokładnie nic. 

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał(a):

To jest trop :old:

Nie wiem czy trop, ale jedna z opcji. Chyba w P307 czy 308 potrafiły pukać poduszki z przodu po zmianie (u mnie się nie trafilo, moze nie zmienialem) i ludzie raportowali, że założenie z C4 likwiduje ten efekt - fakt, ciut zmienili konstrukcję. 

Napisano
  • Autor
28 minut temu, futrzak napisał(a):

wyciągnąłem wszystko z bagażnika, koło dojazdowe też. Kratkę też zdemontowałem oddzielającą przestrzeń bagażową bo jest metalowa. Znalazłem już niedokręcony uchwyt górny z tyłu tzw. cykorłapkę ;) Myślałem że to to ale też nie. Dotarłem do szyny prowadnicy zagłówków. też to nie to. Bujałem za relingi - czasem stukało, czasem nie. Nie bardzo wiem jak wywalić kanapę z tyłu, próbowałem ale bez diaxa chyba nie da rady :panic:  

IMG_9533.jpg

Napisano
Godzinę temu, futrzak napisał(a):

Nie wiem czy trop, ale jedna z opcji. Chyba w P307 czy 308 potrafiły pukać poduszki z przodu po zmianie (u mnie się nie trafilo, moze nie zmienialem) i ludzie raportowali, że założenie z C4 likwiduje ten efekt - fakt, ciut zmienili konstrukcję. 

U mnie w C4 amorek jeden stukał. Okazało się, że wybiła się tulejka górnego mocowania, po dotoczeniu nastała cisza :).

Napisano

Miałem tak w  hyundaiach i20 - amory stylu stukają, dźwięk taki, że wymontujesz wszystko z tyłu żeby znaleźć. Wymieniasz na nowe - 20kkm spokoj, cisza, potem wraca ;]

Życie... ;]

Napisano

Miałem gorzej, od szwagra samochód odebrałem i stuka, bujasz i stuka, Astra F to belka ale to i tak nie ten dźwięk.

Pod koło zapasowe wpadły baterie AA i stukały. ;]

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany. Wypadły Billsteiny, wleciały olejowe Kayaby i cisza :drive: :yay:  Przy okazji dorabiane Pospringi (sprężyny) też zamieniłem na Lesjofors. Trochę gleba z tyłu ale jednak wolę ciszę. 

Już myślałem że kilka stówek w plecy będzie i zero efektu. Zrobiły może z 15 kkm tylko. 

Edytowane przez lucash

Napisano
W dniu 16.06.2025 o 11:53, lucash napisał(a):

Problem rozwiązany. Wypadły Billsteiny, wleciały olejowe Kayaby i cisza :drive: :yay:  Przy okazji dorabiane Pospringi (sprężyny) też zamieniłem na Lesjofors. Trochę gleba z tyłu ale jednak wolę ciszę. 

Już myślałem że kilka stówek w plecy będzie i zero efektu. Zrobiły może z 15 kkm tylko. 

Tak dla  kontrastu nt Bilsteina.

Zrobiłem ścieżkę diagnostyczną w Corvette, oryginalne, 40-letnie Billsteiny 8]:

IMG-20250618-WA0001-1.jpeg.02859114a6ed56f4a5af6320b909a01f.jpeg

Zostają więc na dłużej ;). Auto super się prowadzi.

Napisano

Moje byłe, 15-letnie zawieszenie przednie w kwietniu też miało wyniki ponad 70%. W maju auto postało kilka godzin na podnośniku, kółka opadły i powisiały sobie swobodnie a po postawieniu auta na kołach - gleba. Podniósł się samochód po jakimś czasie ale już było wiadomo, że zawias do wymiany pomimo dobrych wyników na BT. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, sherif napisał(a):

Tak dla  kontrastu nt Bilsteina.

Zrobiłem ścieżkę diagnostyczną w Corvette, oryginalne, 40-letnie Billsteiny 8]:

IMG-20250618-WA0001-1.jpeg.02859114a6ed56f4a5af6320b909a01f.jpeg

Zostają więc na dłużej ;). Auto super się prowadzi.

U mnie na teście na SKPnponad 75%styków nie było. Teraz cisza. Ale ze sprężynami to pojechałem. Gleba ze szok z platformą i rowerami. Zmieniam z powrotem bo jest masakra. Zawsze mogę spróbować na oryginał samopoziomujący ale podwoję wartość samochodu tym ruchem ;) 

Napisano
13 godzin temu, lucash napisał(a):

U mnie na teście na SKPnponad 75%styków nie było. Teraz cisza. Ale ze sprężynami to pojechałem. Gleba ze szok z platformą i rowerami. Zmieniam z powrotem bo jest masakra. Zawsze mogę spróbować na oryginał samopoziomujący ale podwoję wartość samochodu tym ruchem ;) 

Ja wiem, że różnie z tym badaniem bywa, ale jak jest <30% to musi być lipa. W moim przypadku po wymianie wszystkich starych gum auto prowadzi się genialnie. Amory są suche i dobrze tłumią.

Jeżeli mowa o Subaru to bardzo dobrze wspominam nivo, chyba to było w oparciu o amory KYB. W Outbacku bardzo trwałe były. Osobiście nie stosowałbym niczego innego.