Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi na stare stalowe futryny

Featured Replies

Napisano

Może ktoś mi podpowie... Chcę wymienić drzwi w niemal 30-letnim mieszkaniu. Są tam metalowe futryny, takie "PRLowskie", jakie były montowane w blokach z wielkiej płyty. No i problem polega na tym, że wewnętrzna szerokość futryn to 82cm. Oryginalne drzwi mają 81cm szerokości. Sprawdzałem dzisiaj w Leroyu i OBI - wszystkie drzwi mają szerokość... 82cm (futryny do nich są odpowiednio szersze). Nie chciałbym ruszać istniejących futryn, ale gdzie dostać drzwi, które się w nich pomieszczą... Drzwi na zamówienie raczej odpadają ze względu na cenę - mieszkanie ma służyć przez 3-5 lat do wynajmu, potem będzie większy remont i oddam dziecku. Więc to co obecnie zainwestuję i tak za parę lat będzie do wyrzucenia.

Napisano

Ale idealnie trafiłeś z tym wątkiem - akurat chciałem o to zapytać, bo mam dokładnie ten sam problem :ok:

Napisano

Nie wiem co to masz za futryny, ale u mnie do stalowych zamówiłem normalnie drzwi w salonie z drzwiami,

jedyna rzecz to że jeden środkowy zawias trzeba było wykręcić i drzwi wiszą na dwóch 

Przy tych stalowych problem jest za często są po prostu krzywe

Wymiana OK jak robisz remont na raz w całym mieszkaniu, my mieliśmy pokoje i łazienkę zrobioną i remont był w przedpokoju, więc wymiana futryn oznaczała by remonty w pozostałych pomieszczeniach 

Napisano
32 minuty temu, Koonrad napisał(a):

Nie wiem co to masz za futryny, ale u mnie do stalowych zamówiłem normalnie drzwi w salonie z drzwiami,

jedyna rzecz to że jeden środkowy zawias trzeba było wykręcić i drzwi wiszą na dwóch 

Przy tych stalowych problem jest za często są po prostu krzywe

Wymiana OK jak robisz remont na raz w całym mieszkaniu, my mieliśmy pokoje i łazienkę zrobioną i remont był w przedpokoju, więc wymiana futryn oznaczała by remonty w pozostałych pomieszczeniach 

A sam rozstaw zawiasów jest znormalizowany ? :hmm:

Bo aktualnie mam w domu na wsi blaszane futryny z 2-ma zawiasami i na nich wiszące PRL-owskie skrzydła (też z 2-ma zawiasami).

Napisano
  • Autor

Futryn nie chcę wymieniać, bo to by mogło wymusić inne prace, np. kucie płytek w kuchni, które teraz są do samej futryny.

Zawiasy pasują do nowych drzwi, problem stanowi tylko szerokość samych drzwi.

Napisano
4 godziny temu, torelek napisał(a):

Może ktoś mi podpowie...

Rozwiązaniem twojego problemu mogą być futryny nakładkowe. Tyle, że nie będzie tanio.

Edytowane przez shapyr

Napisano
50 minut temu, torelek napisał(a):

problem stanowi tylko szerokość samych drzwi.

Szerokość felcu pasuje? Tutaj też może być różnica na poziomie 0,5 cm.

Napisano
7 godzin temu, torelek napisał(a):

Futryn nie chcę wymieniać, bo to by mogło wymusić inne prace, np. kucie płytek w kuchni, które teraz są do samej futryny.

Zawiasy pasują do nowych drzwi, problem stanowi tylko szerokość samych drzwi.

na pewno dobrze mierzysz ?

u mnie futryny mają 82cm a drzwi też kupiliśmy 82 (erkado)

zmienialiśmy z 4-5lat temu 

specjalnie fotkę zrobiłem

image.png.9efd80203b5d41d8992f86c87fff109d.png

są magicy co podcinają drzwi, ale to już grubsza zabawa

wybierz się do dobrego salonu z drzwiami, tam coś może doradzą, a nie marketu ;)

Edytowane przez Koonrad

Napisano
10 godzin temu, Tomo napisał(a):

A sam rozstaw zawiasów jest znormalizowany ? :hmm:

Bo aktualnie mam w domu na wsi blaszane futryny z 2-ma zawiasami i na nich wiszące PRL-owskie skrzydła (też z 2-ma zawiasami).

u mnie pasowały, tylko wieszasz na 2 a nie 3 jak mają drzwi, ten trzeci jest potrzebny przy płytowych ościeżnicach 

mam dość ciężkie drzwi zawieszone i już kilka lat wiszą i nic im się nie dzieje 

jedna kwestia, te pasujące futryny stalowe to od lat 80 o ile pamiętam, wcześniej były inne i mogą nie pasować 

Napisano
7 godzin temu, shapyr napisał(a):

Rozwiązaniem twojego problemu mogą być futryny nakładkowe. Tyle, że nie będzie tanio.

i zmniejszasz prześwit, jak do łazienki mam 70 to zostanie 60-65cm 

myślałem o tym, ale finalnie zostały stalówki które pomalowaliśmy pod kolor nowych drzwi 

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Koonrad napisał(a):

u mnie futryny mają 82cm a drzwi też kupiliśmy 82 (erkado)

Nie mogą być dokładnie takie same wymiary. Drzwi (B) muszą być o te kilka milimetrów węższe od futryny (A).

Futryna.jpg

Napisano
11 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Wytnij te metale.

Nie ograniczaj się.

czy wiesz co to znaczy?

to już przy okazji można zrobić mały remont ;) 

u mnie rodzice zmieniali tak +/- z 10 lat temu i też udało się dobrać drzwi do ościeżnic

później zmieniliśmy też przy okazji remontu ościeżnice

Napisano
8 godzin temu, Koonrad napisał(a):

i zmniejszasz prześwit, jak do łazienki mam 70 to zostanie 60-65cm 

Byłem zasadniczo zmuszony zastosować, bo nie chciałem pruć wszystkiego wokół (bez szans żeby wyjąć bezszkodowo, a nie chciałem mieć rozpierdzielu w całym mieszkaniu), a i tak musiałem co nieco podciąć czy wyciąć fragmenty żeby wszystko spasowało. Stare futryny były tak świetnie osadzone, że miały różny prześwit zależnie od wysokości na której był mierzony. 

Co do utraty prześwitu to z 70 jest teraz 67. Da się z tym żyć.

Napisano
9 godzin temu, torelek napisał(a):

Nie mogą być dokładnie takie same wymiary. Drzwi (B) muszą być o te kilka milimetrów węższe od futryny (A).

Futryna.jpg

Oczywiście, ale taśmą stalową nie zmierzę do milimetrów 

W każdym razie jak widzisz na fotce da się i drzwi działają normalnie 

Napisano
11 godzin temu, torelek napisał(a):

Futryna.jpg

A jaki masz wymiar C-czyli w najwęższym miejscu/w świetle futryny?

Powinno być 80 cm:)

Edytowane przez volf6

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, volf6 napisał(a):

A jaki masz wymiar C-czyli w najwęższym miejscu/w świetle futryny?

Powinno być 80 cm:)

Tego nawet nie mierzyłem, bo nie ma znaczenia przy pasowaniu drzwi. Zaczynam się godzić z myślą, że trzeba będzie wymienić te nieszczęsne futryny. Majster zażyczył sobie 750-1000 od sztuki (zależy od jak mu to pójdzie): wywalenie starej i montaż nowej futryny.

Napisano
12 minut temu, torelek napisał(a):

Tego nawet nie mierzyłem, bo nie ma znaczenia przy pasowaniu drzwi. Zaczynam się godzić z myślą, że trzeba będzie wymienić te nieszczęsne futryny. Majster zażyczył sobie 750-1000 od sztuki (zależy od jak mu to pójdzie): wywalenie starej i montaż nowej futryny.

Jeśli wyjdzie 80 to raczej są to typowe futryny i nie są starsze niż 30 lat to powinny pasować.

Sam mam takie metalowe futryny z lat 90-tych i inne/nowsze drzwi pasują.

Może kup na próbę (np. przez allegro smart) co by się dało za darmo w razie ''w'' odesłać;]

Napisano
  • Autor
58 minut temu, volf6 napisał(a):

Jeśli wyjdzie 80 to raczej są to typowe futryny i nie są starsze niż 30 lat to powinny pasować.

Sam mam takie metalowe futryny z lat 90-tych i inne/nowsze drzwi pasują.

Może kup na próbę (np. przez allegro smart) co by się dało za darmo w razie ''w'' odesłać;]

Jutro robię większe zakupy w Leroyu. Panele, listwy, drzwi, futryny. Jak będą pasowały (w co jednak) wątpię, to oddam futryny.

Napisano

z parę lat temu kupiłem tekturowe gówniane lekkie pełne drzwi w castoramie i pasowały do metalowej futryny , 

obecnie mam założone drzwi przesuwne bo zabierają mniej miejsca

Edytowane przez Waldek40
zmiana nazwy sklepu

Napisano

U mojej mamy kupiłem drzwi w Castoramie i weszły na metalowe ościeżnice. Problem jest tylko z regulacja. Jednych nie da się dobrze wyregulować bo ościeżnica jest krzywa.

Napisano

Są sklepy z dedykowanymi drzwiami na takie futryny.

Napisano

Miałem futryny z roku 1990 i pasowały drzwi z casto. Z jedną był problem bo krzywa. Musiałem podkuć i prostować lewarkiem😂

Generalnie jeśli masz miejsce na nowe ościeża (bo często nie ma) to wywalenie i wstawienie nowej to nie taki dramat. Boki i góra to zasłonią ościeża .Wiec jak sprytnie się uda wyciąć i chronić od kurzu to nie jest taki dramat.

Dla mnie metalowe ościeżnice robily robotę -wymiana drzwi zajęła kilka godzin(podcinanie) i mieszkanie odmienione👍

Edytowane przez irishpiter

Napisano

Kiedyś wymieniałem drzwi w całym domu i dawałem na stare futryny to nie było takich które pasowały bez przeróbek. 

Przycinać od dołu trzeba było każde,czasami liznąć z boku a czasem mocniej aby zmieściły się zawiasy. Tak się kiedyś budowało i mało kto dbał o to by wymiar był dokładny.

Teraz zdecydowałem się na wymianę wszystkich drzwi z wyrywaniem starych framug i montażem nakładek. Już się boję ile to będzie roboty, poza tym że robotnicy wstawią nowe to ile odpadnie kafelek czy ściany. Podobno mają w tym wprawę ale oczywiście nie dadzą gwarancji że wszystko pójdzie bez problemów

Napisano
  • Autor

Kupiłem w sobotę drzwi i nowe futryny. Jeśli jakimś cudem drzwi przypasują na stare, to futryny oddam. Jeśli nie, to będzie wymiana.

Napisano
1 godzinę temu, Jet-Set napisał(a):

. Podobno mają w tym wprawę ale oczywiście nie dadzą gwarancji że wszystko pójdzie bez problemów

Przycinanie od dołu to standard, choćby dlatego że futryny były montowane przed podłoga. Do tego kiedyś był standard tzw czeski, czyli 203 a nie 208.

Generalnie z wycinaniem futryny to jest kwestia podejścia i czasu jaki chce poświęcić wykonawca(a tutaj wiadomo jak jest)Albo rwie albo szuka wąsów i je podcina, leciutko podetnie flexem też wzdłuż futryny i powinno wyjść bez większych strat a może na tyle że nowe ościeże po prostu zasłoni- to w końcu jakieś 4cm a można zamówić i szersze opaski. 

Najgorzej jak miejsca na ościeże brak bo drzwi zaczynają się tam gdzie i ściana.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
4 godziny temu, irishpiter napisał(a):

Przycinanie od dołu to standard, choćby dlatego że futryny były montowane przed podłoga. Do tego kiedyś był standard tzw czeski, czyli 203 a nie 208.

Właśnie zamówiłem w czeskim standardzie - tak jak były poprzednie więc otwór zostaje bez zmian.

Opaski chyba 6 lub 8 cm, powinny zakryć jak się coś za dużo odłupie. Bez malowania w niektórych miejscach się nie obejdzie ale to już wliczyłem w koszty

Napisano
W dniu 31.05.2025 o 15:13, maras77 napisał(a):

Moi rodzice ładnych parę lat temu wzięli firmę, która zrobiła drzwi właśnie na takie stare metalowe futryny. Dodatkowo futryny zostały pomalowane na kolor drzwi. Do dziś wyglądają OK. Tylko niestety nie pamiętam nazwy tej firmy... :(

Napisano
Godzinę temu, ArekMiz napisał(a):

Moi rodzice ładnych parę lat temu wzięli firmę, która zrobiła drzwi właśnie na takie stare metalowe futryny. Dodatkowo futryny zostały pomalowane na kolor drzwi. Do dziś wyglądają OK. Tylko niestety nie pamiętam nazwy tej firmy... :(

Na olx są.

Napisano
W dniu 31.05.2025 o 15:13, maras77 napisał(a):

Podpowiesz coś bliżej. 

Napisano
W dniu 4.06.2025 o 11:01, 47Walc35 napisał(a):

Podpowiesz coś bliżej. 

Widzę, że kolega sąsiad 👍

Ja wymieniłem stare drzwi do WC na starych stalowych oscieznicach. Przyjechali, zrobili i jest GIT.

Zadzwoń i popytaj, ja polecam.

517 932 961

Na klatce sporo osób skorzystało 

Napisano

Zacznijmy od podstaw. Stare metalowe futryny mają dwa problemy, szerokość oraz grubość drzwi. Jeśli nie chcesz wywalać futryn w całości (co zawsze Ci proponują sprzedawcy) to oczywiście jest możliwość w różnych firmach zamówienie drzwi na wymiar. Jest wiele firm co takie drzwi na stare futryny produkuje. Przerabiałem to w 3 mieszkaniach starych bloków więc wiem co mówię. Przyjeżdża klient i mierzy wszystkie wymiary wewnętrzne futryny, a następnie robią drzwi pod wymiar.....i tu uwaga to nie jest tak, ze te firmy nie montowały już takich drzwi w starych blokach. Kwestia polega na dokładnym pomiarze oraz sprawdzeniu pionów i poziomów futryn, bo to w czasach PRL-u i wielkiej płycie różnie było....

W dwóch przypadkach było "powiedzmy" OK ale w jednym gość pomierzył i o 1cm się pomylił........ale że było zapłacone to później kombinowali jakieś cuda aby drzwi uszczelnić jakoś (to akurat od łazienki były). Stare bloki mają swoje tajemnice........a producent idzie na łatwiznę i tak......a już ten co przyjeżdża i mierzy to ma w ogóle wy....ne chyba że firma mu płaci dobrze.....(nie spotkałem się), dlatego trzeba tego przypilnować..

Da się też czasem dopasować drzwi z marketów budowlanych, ale trzeba będzie stolarza aby to ładnie wyglądało i osłonki zrobił dookoła.

I jeszcze jedna uwaga związana z matowymi szybami w drzwiach (jeśli taki wzór zamawiamy). One są matowe tylko z jednej strony, bo tak to robi producent. I zależnie czy się otwierają na prawo czy na lewo może okazać się że wszystkie drzwi będziesz miał matowe, a jedne nie......

i tu jak na wstępnie tego nie ogarniesz to później kończy się na k......wa m....ć, awanturach.....no chyba że po zaliczce nie zapłacisz całości i wejdziesz w spór z wykonawcą

opcji jest wiele....ale nie powiem która najlepsza........