Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niemieckie naklejki

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję nabyć zielona naklejkę na Niemcy. Będę potrzebował wjechać do Frankfurtu.

I widzę że na stronie Dekry i innych wyglądających jak oficjalne, to jest koszt powiedzmy około 150 PLN.

Tymczasem na allegro są po 40PLN.

Nawet jesli te na allegro to jakieś podróby, to czy ma to jakiekolwiek znaczenie? To ma jakieś numery seryjne?

Jeśli takim autem jest 3 letni VW Golf hybryda lub Tesla, to na pewno spełnia wszelkie normy na zieloną naklejkę.

Brać zatem te z allegro?

A pytanie uzupełniające. Pytam, bo pytam, pewnie nie skorzystam.

Gdybym zapragnął jechać Teslą, czy czy jak będę miał na niej naklejoną tą niebieską naklejkę, to nadal muszę też zieloną?

Czy niebieska to jest taka uber zielona?

Napisano
14 minut temu, kravitz napisał(a):

To ma jakieś numery seryjne?

Numer rejestracyjny, który musi być wpisany do niemieckiego systemu.

Link

Edytowane przez marcindzieg

Napisano

Szukajka nie boli:

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

Potrzebuję nabyć zielona naklejkę na Niemcy. Będę potrzebował wjechać do Frankfurtu.

I widzę że na stronie Dekry i innych wyglądających jak oficjalne, to jest koszt powiedzmy około 150 PLN.

Nawet jesli te na allegro to jakieś podróby, to czy ma to jakiekolwiek znaczenie? To ma jakieś numery seryjne?

Jeśli takim autem jest 3 letni VW Golf hybryda lub Tesla, to na pewno spełnia wszelkie normy na zieloną naklejkę.

Brać zatem te z allegro?

Gdybym zapragnął jechać Teslą, czy czy jak będę miał na niej naklejoną tą niebieską naklejkę, to nadal muszę też zieloną?

Tak, żeby wjechać do Umweltzone potrzebujesz zieloną naklejkę. Niebieska nie uprawnia do wjazdu. Niebieska jest tylko w celu bezpłatnego parkowania parkingów w centrach miast, i tą sobie daruj. 

Koszt zielonej to ok. €10. 

Napisano

Na allegro to będziesz miał często wydruk z agencji reklamowej - wydrukować naklejkę to pikuś, ale Twój numer rejestracyjny nie będzie nigdzie odnotowany w systemie.  Weryfikacja posiadania ważnej naklejki odbywa się automatycznie przez kamery i podczas kontroli drogowej - wjazd bez ważnej naklejki to opłata €80 📸.

Jeśli potrzebujesz szybko, to w Dekrze w Warszawie na Mordorze zrobią Ci z odbiorem osobistym nawet na kolejny dzień, tyle że nie będzie tanio (płaciłem 129 zł w zeszłym roku). Najlepiej przez niemiecki urząd  - przyjdzie Ci w ciągu kilkunastu dni. Teoretycznie można też w Niemczech w biurach TUV lub DEKRA, tyle że musisz znaleźć takie poza strefą, żeby wcześniej nie wyłapać mandatu ;) 

Sprawdź sobie czy rzeczywiście potrzebujesz - czasem adres może być na obrzeżach miasta, poza Umweltozne.

Napisano
W dniu 6.06.2025 o 13:08, kravitz napisał(a):

Brać zatem te z allegro?

Niezależnie od tego jakie masz ekologiczne auto obowiązuje je posiadanie naklejki. Bez naklejki płacisz karę za brak naklejki. Przy wydawaniu naklejki Twój numer jest wpisywany do bazy. Jeśli odkryją, że masz naklejkę a numer nie jest w bazie to masz fałszywą naklejkę. Ja bym z Niemcami takich rzeczy nie ryzykował.

Naklejkę od ręki bez problemu kupisz na miejscu w punktach Dekry, sklepach motoryzacyjnych i niektórych salonach samochodowych. Google Ci pokaże. Koszt to kilka Euro i trwa to 10 minut.

Napisano
8 godzin temu, Manx napisał(a):

Na allegro to będziesz miał często wydruk z agencji reklamowej - wydrukować naklejkę to pikuś, ale Twój numer rejestracyjny nie będzie nigdzie odnotowany w systemie.  Weryfikacja posiadania ważnej naklejki odbywa się automatycznie przez kamery i podczas kontroli drogowej - wjazd bez ważnej naklejki to opłata €80 📸.

Taaaaaa... Ta legendarna niemiecka efektywność 😄 Kamery, automatyka... 

Od roku do centrum wjeżdżam bez naklejki, a dopiero dwa tygodnie temu się dowiedziałem że tam jest Umweltzone... 

8 godzin temu, Manx napisał(a):

Jeśli potrzebujesz szybko, to w Dekrze w Warszawie na Mordorze zrobią Ci z odbiorem osobistym nawet na kolejny dzień, tyle że nie będzie tanio (płaciłem 129 zł w zeszłym roku). Najlepiej przez niemiecki urząd  - przyjdzie Ci w ciągu kilkunastu dni. Teoretycznie można też w Niemczech w biurach TUV lub DEKRA, tyle że musisz znaleźć takie poza strefą, żeby wcześniej nie wyłapać mandatu ;) 

To najlepiej zamówić w Berlinie - a jak nie zdąży dojść, to zrobić wydruk domowy... 

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 12:32, Manx napisał(a):

Sprawdź sobie czy rzeczywiście potrzebujesz - czasem adres może być na obrzeżach miasta, poza Umweltozne.

Kolega już naście razy byl  w Berlinie.  Ostatnio wjeżdżam z nim do centrum pod sama restauracje Pałlanerka i pytam sie ze przecież naklejki nie ma ? On " ze co, po uj mi tutaj jakas naklejka? " wzięty warszawski prawnik  ;)

Więc ten tego z tą kontrolą ;)

Napisano

Pozwolę sobie zadać pytanie. 

Ten makabryczny koszt 110 zł, jaki jest do "zaoszczędzenia" to jaki procent ogólnych kosztów tej podróży? 

Napisano
W dniu 9.06.2025 o 12:32, Manx napisał(a):

Jeśli potrzebujesz szybko, to w Dekrze w Warszawie na Mordorze zrobią Ci z odbiorem osobistym nawet na kolejny dzień, tyle że nie będzie tanio (płaciłem 129 zł w zeszłym roku). 

Jeśli potrzebujesz na szybko to przyjeżdżasz ma dowolną, otwarta stację Dekry i kosztuje 5E bez "rechnungu". Chyba, że to "szybko" jest w niedzielę o północy.

Napisano
Jeśli potrzebujesz na szybko to przyjeżdżasz ma dowolną, otwarta stację Dekry i kosztuje 5E bez "rechnungu". Chyba, że to "szybko" jest w niedzielę o północy.

Poczekaj. Chcesz powiedziec ze u tych niedobrych niemcow to kosztuje ~24 zlote a u nas doliczają do tego 100 prowizji?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
Teraz, WaWeR napisał(a):

Poczekaj. Chcesz powiedziec ze u tych niedobrych niemcow to kosztuje ~24 zlote a u nas doliczają do tego 100 prowizji?

Przy zakupie osobistym otrzymałem propozycje: 10 euro z rachunkiem albo 5 euro bez. :)

Napisano

Robiłem przed chwilką na przedmieściach Berlina - dla elektryka za 5E w Dekra

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
4 godziny temu, Marcin79 napisał(a):

Kolega już naście razy byl  w Berlinie.  Ostatnio wjeżdżam z nim do centrum pod sama restauracje Pałlanerka i pytam sie ze przecież naklejki nie ma ? On " ze co, po uj mi tutaj jakas naklejka? " wzięty warszawski prawnik  ;)

A ja kiedyś w Berlinie na 2 minuty zostawiłem auto na chodniku żeby wejść do sklepu, widziałem je cały niemal czas przez witrynę a i tak po powrocie miałem za wycieraczką mandat.

8]

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

A ja kiedyś w Berlinie na 2 minuty zostawiłem auto na chodniku żeby wejść do sklepu, widziałem je cały niemal czas przez witrynę a i tak po powrocie miałem za wycieraczką mandat.

8]

Za brak naklejki? ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Za brak naklejki? ;]

Za nieopłacony parking. Za brak naklejki pewnie by mnie rozstrzelali, u nich tradycja zobowiązuje.

;]

Napisano
24 minuty temu, Ryb napisał(a):

8]

Bo Cie  nie lubią  ;)

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał(a):

Za nieopłacony parking. Za brak naklejki pewnie by mnie rozstrzelali, u nich tradycja zobowiązuje.

;]

No widzisz za parking zapłaciliśmy wtedy ... eh Ryb wstyd ! Chciałeś przyoszczędzić na tzw " ja na chwile "

Napisano
12 minut temu, Marcin79 napisał(a):

Bo Cie  nie lubią  ;)

To z zazdrości, przyzwyczaiłem się.

:skromny:

Napisano
11 minut temu, Marcin79 napisał(a):

No widzisz za parking zapłaciliśmy wtedy ... eh Ryb wstyd ! Chciałeś przyoszczędzić na tzw " ja na chwile "

Nawet nie wiedziałem, że ten parking był płatny. A zatrzymałem się naprawdę na chwilę. Niemniej mandat zapłaciłem, nawet nie był wysoki.

:ok:

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Legalne na Allegro są po 45 zł chyba. 

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

To z zazdrości, przyzwyczaiłem się.

Qurde stary zaparkowałeś w centrum Berlina tabor cyganski to sie dziwisz tej " zazdrości "  ;)

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Nawet nie wiedziałem, że ten parking był płatny. A zatrzymałem się naprawdę na chwilę. Niemniej mandat zapłaciłem, nawet nie był wysoki.

Widzisz czyli jednak sprawiedliwie!

Napisano
33 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Qurde stary zaparkowałeś w centrum Berlina tabor cyganski to sie dziwisz tej " zazdrości "  ;)

To było w czasach sprzed taboru.

Napisano
33 minuty temu, Ryb napisał(a):

To było w czasach sprzed taboru.

Ryb to byłeś wtedy zasilać czasów Berlina zachodniego  ... szacun

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Pozwolę sobie zadać pytanie. 

Ten makabryczny koszt 110 zł, jaki jest do "zaoszczędzenia" to jaki procent ogólnych kosztów tej podróży? 

To jest dobre pytanie do Twojego pracodawcy.

Spróbuj je zadać :)

"Hej szefie, te 110PLN, to mała część mojego wynagrodzenia, możesz mi przelewać o tyle więcej? A w skali firmy to przecież nawet nikt nie zauważy" :hehe:

Napisano
15 godzin temu, Woockush napisał(a):

15. W zeszłym roku.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

"Hej szefie, te 110PLN, to mała część mojego wynagrodzenia, możesz mi przelewać o tyle więcej? A w skali firmy to przecież nawet nikt nie zauważy" :hehe:

Po pierwsze nie odpowiedziałeś na moje pytanie a po drugie moje wynagrodzenie występuje co miesiąc, więc to trochę inna bajka. :P

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Po pierwsze nie odpowiedziałeś na moje pytanie a po drugie moje wynagrodzenie występuje co miesiąc, więc to trochę inna bajka. :P

Policz paliwo dla Golfa który niech pali 6/100 z Wawy do Frankfurtu i w druga stronę. Wyjdzie Ci jaką częścią jest to 110PLN.

Dla mnie to jest mało istotne, czy to jest 10 czy 20%

110PLN to jest kwota którą wolę wydac inaczej.

Naklejki zamówione z tej strony Berlin coś tam. Czekam.

Napisano
30 minut temu, kravitz napisał(a):

Aaaaa, jeszcze jedno! Są w Polsce strony, które oferują naklejki online i piszą, że naklejkę wysyłają w 24 godziny. Owszem, wysyłają w 24 godziny ale po jej wyprodukowaniu oraz zarejestrowaniu po niemieckiej stronie. W praktyce zdarzyło mi się czekać dwa tygodnie. Na szczęście ja je kupuję od razu po zakupie każdego nowego auta żęby była na przyszłość ale gdybym potrzebował "na już" to wyrzucona kasa bo i tak musiałbym kupić na miejscu.

:oslabiony:

Edytowane przez Ryb

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

chodzi oczywiscie o podniesienie stawki godzinowej :) 

Napisano
41 minut temu, kravitz napisał(a):

Policz paliwo dla Golfa który niech pali 6/100 z Wawy do Frankfurtu i w druga stronę. Wyjdzie Ci jaką częścią jest to 110PLN.

Dla mnie to jest mało istotne, czy to jest 10 czy 20%

110PLN to jest kwota którą wolę wydac inaczej.

Czekałem mniej niż tydzień. Taka ciekawostka - numery na naklejce były wpisane flamastrem recznie 😄 Ta niemiecka automatyzacja staje się już legendarna 😄

Jak kupujesz w PL od tych dziwnych pośredników to masz numery wydrukowane na naklejce ;) 

Napisano
6 minut temu, Jaruga napisał(a):

Czekałem mniej niż tydzień. Taka ciekawostka - numery na naklejce były wpisane flamastrem recznie 😄 Ta niemiecka automatyzacja staje się już legendarna 😄

Jak kupujesz w PL od tych dziwnych pośredników to masz numery wydrukowane na naklejce ;) 

Są dwie opcje: numery ręcznie lub wydrukowane. Opcja z wydrukowanymi jest droższa i trwa dłużej, zakładam że tylko ta jest rzeczywiście drukowana w Niemczech. Wpisywane ręcznie wypisuje Ci po prostu ten pośrednik a potem robi rejestrację (lub nie).

;]

W Niemczech też możesz dostać taką i taką, w niektórych punktach Dekry mają tylko flamaster i puste naklejki.

Napisano
20 godzin temu, Marcin79 napisał(a):

Niemcy.. Niby cicieliby być nowocześni, ale jednak jest tam sporo bajzlu i niekonsekwencji. Są miejsca gdzie kamer naładowane (sprawdzanie naklejki, przejazdu na ciemno-pomarańczowym, prędkość) i mnie znajoma mieskająca w DE przestrzegała (Dusseldorf, Hamburg), a w Berlinie jak widać mają spore dziury w sieci ;) 

Napisano
4 minuty temu, Manx napisał(a):

Niemcy.. Niby cicieliby być nowocześni, ale jednak jest tam sporo bajzlu i niekonsekwencji. Są miejsca gdzie kamer naładowane (sprawdzanie naklejki, przejazdu na ciemno-pomarańczowym, prędkość) i mnie znajoma mieskająca w DE przestrzegała (Dusseldorf, Hamburg), a w Berlinie jak widać mają spore dziury w sieci ;) 

Monachium również ... da radę bez  ;)

Napisano
32 minuty temu, Ryb napisał(a):

Są dwie opcje: numery ręcznie lub wydrukowane. Opcja z wydrukowanymi jest droższa i trwa dłużej, zakładam że tylko ta jest rzeczywiście drukowana w Niemczech. Wpisywane ręcznie wypisuje Ci po prostu ten pośrednik a potem robi rejestrację (lub nie).

;]

W Niemczech też możesz dostać taką i taką, w niektórych punktach Dekry mają tylko flamaster i puste naklejki.

Zamawiałem z urzędu miasta Berlina

Napisano
9 minut temu, Jaruga napisał(a):

Zamawiałem z urzędu miasta Berlina

Może urząd też ma tylko flamaster. Ja miewałem takie i takie i pamiętam, że przy zamawianiu był wybór. Teraz biorę tylko te z nadrukowanym numerem bo to ładniej wygląda.

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał(a):

Niemcy nowocześni 🤣

Niemiecka nowoczesność i innowacyjność skończyła się za Schroedera i reformy prawa pracy jego rządu. Konkurencyjność dzięki merytorycznej innowacyjności została zastąpiona efektywnością - tzn. pracuj więcej za mniej... 

Edytowane przez grogi

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 13.06.2025 o 14:33, grogi napisał(a):

Niemcy nowocześni 🤣

Niemiecka nowoczesność i innowacyjność skończyła się za Schroedera i reformy prawa pracy jego rządu. Konkurencyjność dzięki merytorycznej innowacyjności została zastąpiona efektywnością - tzn. pracuj więcej za mniej... 

Jak kiedyś kiedyś trafiłem do Niemiec - gdzieś w początkach lat 2000, to było wow - nowocześnie, porządek. Teraz jak tam jadę to mam wrażenie jakby się zatrzymali, a pociąg pt. nowoczesność im odjechał. Tak na potrzeby życia codziennego, to mam wrażenie, że Polska może uchodzić za  bardziej nowoczesny kraj.

Może polityka, a może zmiana pokoleniowa sprawiły, że jakby osiedli na laurach. To samo jest z niby nowoczesną Japonią - w Korei Południowej czy na Tajwanie jest nowocześniej, łatwiej. U nich wiele rzeczy nadal robi jakis zatrudniony turek ręcznie, podczas gdy u nas jest to zautomatyzowane.

Takie detale :hehe::

- na wyjeździe z hotelu rano korek, bo stał parkingowy i brał bileciki parkingowe, czytał i guzikiem otwierał szlaban.

- wyjazd z terenu targów w Dusseldorfie zajmuje 1-2 h, bo nie jest tak jak by to u nas zrobiono - szlaban i czytnik biletów. Kiedy wszyscy wjechali, obsługa zastawła pachołkami wjazdy, wyjazdy i wypuszczali 2 przejazdami ręcznie - podjeżdżało się, pokazywało kontrolerowi wydrukowany bilet (na ekranach nie akceptowali - znajomy drałował do recepcji targów, żeby mu wydrukowali), ten odczytywał, a drugi schodził z drogi i można było jechać.

- parkowanie na mieście najlepiej opłacić w parkomacie kasą, bo aplikacja w powijakach. Znajomemu płatność nie przeszła, a mi przeszła, ale bank zablokował kartę bo wykonywała jakieś podejrzane manewry.

- w sklepie kolejka po horyzont, bo kas samoobsługowych nie znają.

- toaleta publiczna płatna - kartą płacisz w automacie, wypada żeton - myślałem że dalej jest bramka, ale  nie - wchodzisz i "babci klozetowej" dajesz żeton do ręki.

Nowocześnie tam mają ;) 

Napisano
18 minut temu, Manx napisał(a):

- w sklepie kolejka po horyzont, bo kas samoobsługowych nie znają.

Znają, ale celowo nie używają. Układ prawny jest taki, że jak się pomylisz, to szczególnie jak jesteś jakiś bardziej dwujęzyczny, to paki...