Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Puma Gen-E

Featured Replies

Napisano

Gośc jeździł Pumą w środku lata a innymi pewnie zima i porównuje

Edytowane przez zenek111

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Jeszcze dodaj, ze po autostradzie :hehe:

Napisano
  • Autor
16 minut temu, zinger napisał(a):

Ford Puma Gen-E - test, zużycie, osiągi. To najoszczędniejszy elektryk, jakim jeździłem - Auto Świat https://share.google/9ROImvM3oqZushu3Z

Z grubsza mialem podobne spostrzeżenia po jeździe testowej 👍

Tak, ta kierownica, zapominałem dodać bo pewnie już się przyzwyczaiłem 

3 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Zima przed nami, testerami ;]

Jak nie przekroczy 25 kWh to będzie akceptowalnie. Zresztą mam dużą nadwyżkę także mnie to ryba.

Napisano
4 minuty temu, zinger napisał(a):

Jeszcze dodaj, ze po autostradzie :hehe:

Nie ma się co śmiać wielu testującym fachowcom wychodzi ze latem testowane samochody są zaskakująco oszczędne, a zimą wychodzi im że niestety ale producent musi coś poprawić, z tego co czytam Puma faktycznie oszczędna, no ale gośc jakby nie bierze pod uwagę ze te wartosci co podaje to jednak lato.

Edytowane przez zenek111

Napisano
4 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Nie ma się co śmiać wielu testującym fachowcom wychodzi ze latem testowane samochody są zaskakująco oszczędne, a zimą wychodzi im że niestety ale producent musi coś poprawić, z tego co czytam Puma faktycznie oszczędna, no ale gośc jakby nie bierze pod uwagę ze te wartosci co podaje to jednak lato.

Przecież nigdzie nie pisał, ze zima będzie tak samo.

Każdy srednio rozgarniety wie, ze zima zasiegi ev mocno spadają. Ale przeciez wystarczy porównać zuzycie innych ev w podobnych warunkach, chyba logiczne?

Z resztą sam wyżej o tym pisalem po jeździe Puma. A  jezdze teraz citigo, której trudno dorównać jesli o zuzycie chodzi. I Puma mnie pozytywnie zaskoczyła w tej kwestii.

Napisano
11 minut temu, komor napisał(a):

Tak, ta kierownica, zapominałem dodać bo pewnie już się przyzwyczaiłem 

Zima przed nami, testerami ;]

Jak nie przekroczy 25 kWh to będzie akceptowalnie. Zresztą mam dużą nadwyżkę także mnie to ryba.

Kiera faktycznie duza i ten kształt tez mi srednio leżał, chyba wolę tradycyjne kółka.

Co do zimy, to raczej nie powinno 20 przekroczyć, ale zobaczymy.

Napisano
10 godzin temu, zinger napisał(a):

Przecież nigdzie nie pisał, ze zima będzie tak samo.

Każdy srednio rozgarniety wie, ze zima zasiegi ev mocno spadają. Ale przeciez wystarczy porównać zuzycie innych ev w podobnych warunkach, chyba logiczne?

Czyli w jakich warunkach? Jak jeździł to było +15 czy +30?

Wiemy tylko ze facet twierdzi ze to najbardziej energooszczedny EV a nie wiemy czy ten wniosek ma sens bo nic o warunkach jazdy nie napisał

Napisano
7 minut temu, zenek111 napisał(a):

Czyli w jakich warunkach? Jak jeździł to było +15 czy +30?

Wiemy tylko ze facet twierdzi ze to najbardziej energooszczedny EV a nie wiemy czy ten wniosek ma sens bo nic o warunkach jazdy nie napisał

Wydaje mi sie, ze ta dyskusja nie ma sensu. 

Dla mnie logicznym jest przyjąć założenie, ze jako dziennikarz moto mial okazje testować różne auta, często w podobnych warunkach. Skoro testuje latem to chyba nie musi pisać, bo to każdy widzi. Jakby był śnieg na drogach, to tez byłoby oczywistym, ze test odbywa sie zima. Nie bardzo rozumiem, w czym masz problem :bzik:

Jako użytkownik ev wiem z doświadczenia, ze zima zasiegi znacząco spadają i nie potrzebuje do tego testów akurat w warunkach zimowych, zeby się o tym przekonać. Bo z dużym prawdopodobieństwem mogę założyć, ze skoro latem jest zuzycie X to zima bedzie Y.

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Wydaje mi sie, ze ta dyskusja nie ma sensu. 

Dla mnie logicznym jest przyjąć założenie, ze jako dziennikarz moto mial okazje testować różne auta, często w podobnych warunkach. Skoro testuje latem to chyba nie musi pisać, bo to każdy widzi. Jakby był śnieg na drogach, to tez byłoby oczywistym, ze test odbywa sie zima. Nie bardzo rozumiem, w czym masz problem :bzik:

W tym ze jak ktoś wydaje taka opinie "najefektywniejszy EV" to powinien dodac coś więcej, na jakiej podstawie tak się wyraził, bo bez podania warunków to nic nie znaczy. więcej, skoro nie podaje w jakich warunkach taka ocene wydał to znaczy ze nie bardo ogarnia jak te dodatkowe dane są istotne.

To jak ze spalaniem gdy ktoś opisuje ze mu palił 4l/100 jadac 120 bez dodania ze miał 50km/h wiatr w plecy, a inny narzeka ze palił 10l a miał wiatr 50km/h od czoła - tyle samo warte dane.

Napisano
2 minuty temu, zenek111 napisał(a):

W tym ze jak ktoś wydaje taka opinie "najefektywniejszy EV" to powinien dodac coś więcej, na jakiej podstawie tak się wyraził, bo bez podania warunków to nic nie znaczy. więcej, skoro nie podaje w jakich warunkach taka ocene wydał to znaczy ze nie bardo ogarnia jak te dodatkowe dane są istotne.

To jak ze spalaniem gdy ktoś opisuje ze mu palił 4l/100 jadac 120 bez dodania ze miał 50km/h wiatr w plecy, a inny narzeka ze palił 10l a miał wiatr 50km/h od czoła - tyle samo warte dane.

Proponuję, zebys napisał do niego swoje uwagi :oki:

Ja nie twierdzę, ze to najbardziej rzetelny test, ale majac okazje samemu pojeździć tym autem jak i jeżdżąc na codzień innym ev, mogę napisac (co z reszta zrobilem), ze z grubsza jego obserwacje sa zbieżne z moimi.

A Ty jakie masz doswiadczenia z elektryczna Puma czy innymi elektrykami, tak z ciekawości?

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

Proponuję, zebys napisał do niego swoje uwagi :oki:

Ja nie twierdzę, ze to najbardziej rzetelny test, ale majac okazje samemu pojeździć tym autem jak i jeżdżąc na codzień innym ev, mogę napisac (co z reszta zrobilem), ze z grubsza jego obserwacje sa zbieżne z moimi.

A Ty jakie masz doswiadczenia z elektryczna Puma czy innymi elektrykami, tak z ciekawości?

Żadnego, zakładam ze za jakiś czas bede kupował niedużego EV, więc zbieram dane i po prostu irytuje mnie taka opinia której nie ma jak zaufac bo pominieto kluczowe warunki

Napisano
12 minut temu, zenek111 napisał(a):

Żadnego, zakładam ze za jakiś czas bede kupował niedużego EV, więc zbieram dane i po prostu irytuje mnie taka opinia której nie ma jak zaufac bo pominieto kluczowe warunki

Puma ev dopiero niedawno weszła do oferty, wiec troche trudno o wyniki testów z okresu zimowego na dzień dzisiejszy ;)

Ale wystarczy troche w sieci poszperać i trafisz na inne testy, które potwierdza, że akurat Puma jest dosyć oszczędna pod kątem zużycia. Podobnie wyszlo mi, podobne wnioski ma tu kolega, ktory juz to auto kupil. Na tej podstawie mozna, ze sporym prawdopodobieństwem przyjąć, ze zima bedzie podobnie (oczywiście z poprawka na niskie temp). Ale czy tak faktycznie bedzie, to trzeba na tą zimę poczekać. 

Napisano
34 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Czym się przejmujesz, kupisz chinczyka i on i tak będzie najlepszy;]

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Puma ev dopiero niedawno weszła do oferty, wiec troche trudno o wyniki testów z okresu zimowego na dzień dzisiejszy ;)

Ale wystarczy troche w sieci poszperać i trafisz na inne testy, które potwierdza, że akurat Puma jest dosyć oszczędna pod kątem zużycia. Podobnie wyszlo mi, podobne wnioski ma tu kolega, ktory juz to auto kupil. Na tej podstawie mozna, ze sporym prawdopodobieństwem przyjąć, ze zima bedzie podobnie (oczywiście z poprawka na niskie temp). Ale czy tak faktycznie bedzie, to trzeba na tą zimę poczekać. 

ciekawe ile by palila u mnie :jem:

podobno srednie z mojej tesli 25 to za duzo bylo ;]

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

ciekawe ile by palila u mnie :jem:

podobno srednie z mojej tesli 25 to za duzo bylo ;]

Było? To co Ty tam teraz masz? Nie nadazam :bzik:

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

Było? To co Ty tam teraz masz? Nie nadazam :bzik:

przejezyczylem sie ;]

Napisano
W dniu 13.08.2025 o 22:22, zenek111 napisał(a):

No przecież chyba i tak nie kupisz nic innego niż chińczyk? To by był rekord hipokryzji na tym forum ;]. Liczymy na Ciebie.

Napisano
W dniu 13.08.2025 o 22:11, zenek111 napisał(a):

ze jak ktoś wydaje taka opinie "najefektywniejszy EV" to powinien dodac coś więcej, na jakiej podstawie tak się wyraził, bo bez

Pewnie na podstawie wartości przychodu na koncie ;)

Napisano
W dniu 13.08.2025 o 22:59, Rado_ napisał(a):

Czym się przejmujesz, kupisz chinczyka i on i tak będzie najlepszy;]

Jak kupie chińczyka to dlatego ze jest najtańszy w swojej klasie i wyposażeniu.

Napisano
5 godzin temu, kadu napisał(a):

No przecież chyba i tak nie kupisz nic innego niż chińczyk? To by był rekord hipokryzji na tym forum ;]. Liczymy na Ciebie.

Jakiej kurka hipokryzji? Wielu na forum napisało ze chińczyki sa już lepsze niż europejskie, sam tak nigdy nie napisałem.

Hipokryzja to domena drugiej strony sporu, co chwali japońskie auta i je poleca, a jednocześnie straszy chińskimi autami bo przez nie zabraknie w Europie pracy, tak jakby japońskie samochody pracy nie zabierały

p.s. Tak, japończycy produkuja tez w Europie, ale jak tylko pozwolic chińczykom to tez to zrobią

Napisano
45 minut temu, zenek111 napisał(a):

Jak kupie chińczyka to dlatego ze jest najtańszy w swojej klasie i wyposażeniu.

No i spoko wiec na co te roziminki?

Napisano
4 minuty temu, Rado_ napisał(a):

No i spoko wiec na co te roziminki?

Pytasz po co zastanawiam się co powinienem kupić? Nie rozumiem

Napisano
12 minut temu, zenek111 napisał(a):

Pytasz po co zastanawiam się co powinienem kupić? Nie rozumiem

Chyba sam nie rozumiesz siebie😵‍💫

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał(a):

Chyba sam nie rozumiesz siebie😵‍💫

Chyba kazdy robi tak ze jak planuje ewentualny zakup to sie zastanawia co kupic, co lepsze, co bardziej opłacalne. Generalnie to czekam na Epiq, Raval, ID.2,  z drugiej strony nie zdąże skorzystac z dotacji, wiec moze jakiś substytut jednak i wtedy jakiegoś małego chińxzyka byle taniej z wyprzedazy na poczatku nowego roku - takie to rozkminki, zupełnie normalne.

p.s. No ale zeby moderator tak prowokował 😕

Napisano
52 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Chyba kazdy robi tak ze jak planuje ewentualny zakup to sie zastanawia co kupic, co lepsze, co bardziej opłacalne. Generalnie to czekam na Epiq, Raval, ID.2,  z drugiej strony nie zdąże skorzystac z dotacji, wiec moze jakiś substytut jednak i wtedy jakiegoś małego chińxzyka byle taniej z wyprzedazy na poczatku nowego roku - takie to rozkminki, zupełnie normalne.

p.s. No ale zeby moderator tak prowokował 😕

Jeśli planujesz zakup, nie najem, to inster jest imo niezła opcja. Do miasta w sam raz,  nie jeździłem, ale w środku siedziałem i calkiem przyjemnie i przestronnie. Albo Panda, tez siedziałem w środku i tez sympatycznie.

Napisano
28 minut temu, zinger napisał(a):

Jeśli planujesz zakup, nie najem, to inster jest imo niezła opcja. Do miasta w sam raz,  nie jeździłem, ale w środku siedziałem i calkiem przyjemnie i przestronnie. Albo Panda, tez siedziałem w środku i tez sympatycznie.

To ma być samochód dla żony, a dla kobity niestety Inster "nie wygląda", ale dzięki za polecenie

Napisano
23 minuty temu, zenek111 napisał(a):

To ma być samochód dla żony, a dla kobity niestety Inster "nie wygląda", ale dzięki za polecenie

Niech wsiadzie, mysle, ze srodek moze ja przekonac. Ale fakt, mala szkaradka z niego.

Za to Panda bardzo fajnie sie prezentuje, imo.

Jak kupujez wyglad, to wybor jest tylko 1 - R5 - ale jak juz tu pisalem, mnie to auto nie przekonalo po jezdzie.

Napisano

Skoda znalazla nowych wladcicieli :totalszok:, moge zamawiać Pume:jump:.

Wystawiłem dla checy, bo myślałem ze pies z kulawą nogą sie nie zainteresują, a tu ledwo tydzień minął, pierwszy ogladajacy i auta ni ma. Jak my przez 3 miesiące z jednym autem będziemy funkcjonowali, to wolę teraz nie myśleć :sciana:

Edytowane przez zinger

Napisano

5 lat, poszła za 50% cz, ale byla jeszcze dotacja (o której nie wiedzialem, ze bedzie jak ja kupowalem), więc wyszlo ok 30%. Realnie mniej, bo jeszcze byly odpisy na jdg,  ale to juz inna kwestia.

Natomiast finalny koszt bedzie sporo mniejszy, bo przez te blisko 5 lat i 80kkm, zaoszczędziłem sporo na paliwie. Tak na szybko licząc, 100km kosztowało mnie max 5zl (pewnie mniej, bo często z paneli ladowałem, a ostatnie 1.5 roku za darmo sie z firmie tankowalem), wiec dla 80kkm wychodzi śmieszne 4tys. Przy spalinowym, licząc optymistycznie 36zl/100km (6l na 100), wyszłoby ok 29tys, wiec oszczędność ok 25tys. I kolejne kilka tys oszczędzone na braku przeglądów, wymianie olejów, filtrów itp.

Wiec w praktyce jeździłem za darmo przez cały ten okres (no poza kosztem ubezpieczenia i zakupem zimowek) :palacz:

Edytowane przez zinger

Napisano
5 lat, poszła za 50% cz, ale byla jeszcze dotacja (o której nie wiedzialem, ze bedzie jak ja kupowalem), więc wyszlo ok 30%. Realnie mniej, bo jeszcze byly odpisy na jdg,  ale to juz inna kwestia.
Natomiast finalny koszt bedzie sporo mniejszy, bo przez te blisko 5 lat i 80kkm, zaoszczędziłem sporo na paliwie. Tak na szybko licząc, 100km kosztowało mnie max 5zl (pewnie mniej, bo często z paneli ladowałem, a ostatnie 1.5 roku za darmo sie z firmie tankowalem), wiec dla 80kkm wychodzi śmieszne 4tys. Przy spalinowym, licząc optymistycznie 36zl/100km (6l na 100), wyszłoby ok 29tys, wiec oszczędność ok 25tys. I kolejne kilka tys oszczędzone na braku przeglądów, wymianie olejów, filtrów itp.
Wiec w praktyce jeździłem za darmo przez cały ten okres (no poza kosztem ubezpieczenia i zakupem zimowek) :palacz:

Za tyle za ile wystawiona czy stargowali?
Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):
11 godzin temu, zinger napisał(a):

Za tyle za ile wystawiona czy stargowali?

Puściłem 500zl, bo pierwszy klient, bardzo sympatyczni mlodzi ludzie, przyszli lekarze :oki:

Napisano
15 minut temu, zinger napisał(a):

przyszli lekarze..

...a pojechali elektrofanatycy ;]

Napisano
1 minutę temu, HelixSv napisał(a):

...a pojechali elektrofanatycy ;]

Po prostu inteligentni ludzie, wiedzą co dobre :oki:

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

sympatyczni mlodzi ludzie, przyszli lekarze 

Jak kupowali elektryka to zapewne Tomek i Maciek :gay:

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał(a):

Jak kupowali elektryka to zapewne Tomek i Maciek :gay:

Znam Wojtka i Łukasza jeden z nich jest lekarzem🥰

Napisano

A tu cos w temacie, chociaz nie trawie sposobu jego gledzenia.

@zenek111 gdzies w połowie masz o "spalaniu", kolejny nierzetelny dziennikarz mówi, ze puma jest bardzo oszczędna... niestety ani słowa o zimie :cfaniak:

Edytowane przez zinger

Napisano
15 godzin temu, zinger napisał(a):

A tu cos w temacie, chociaz nie trawie sposobu jego gledzenia.

@zenek111 gdzies w połowie masz o "spalaniu", kolejny nierzetelny dziennikarz mówi, ze puma jest bardzo oszczędna... niestety ani słowa o zimie :cfaniak:

Tego gościa nawet dobrze sie słucha na 1.25x

Przy normalnej prędkości odtwarzania można sie pochlastać. 

Co do samego spalania, to przydałby się weryfikacja na ładowarce.  Może Bjørn będzie robił range test. 

Napisano
W dniu 17.08.2025 o 18:17, zinger napisał(a):

gdzies w połowie masz o "spalaniu", kolejny nierzetelny dziennikarz mówi, ze puma jest bardzo oszczędna... niestety ani słowa o zimie :cfaniak:

Przecież ja nie narzekałem ze tamten nierzetelny, tylko ze mało konkretny jak na jego zdecydowane opinie.

Tutaj Pertyn powiedział co powiedział, wazne ze w czasie testu przejechał 34km a spalił 14% baterii co daje zasięg około 240km przy takiej akurat jeździe jak na filmie. Latem. No nie jest najgorzej

Napisano
W dniu 18.08.2025 o 09:56, HelixSv napisał(a):

Tego gościa nawet dobrze sie słucha na 1.25x

U mnie 1,65x :P

Napisano
47 minut temu, zenek111 napisał(a):

Przecież ja nie narzekałem ze tamten nierzetelny, tylko ze mało konkretny jak na jego zdecydowane opinie.

Tutaj Pertyn powiedział co powiedział, wazne ze w czasie testu przejechał 34km a spalił 14% baterii co daje zasięg około 240km przy takiej akurat jeździe jak na filmie. Latem. No nie jest najgorzej

Ja przejechałem ok 60km często mocno przyciskając i mi pokazało średnie 14kWh. Imo bardzo przyzwoicie.

Napisano
22 godziny temu, zinger napisał(a):

Ja przejechałem ok 60km często mocno przyciskając i mi pokazało średnie 14kWh. Imo bardzo przyzwoicie.

Lato jest 'zdradliwe'. Nawet ariya mam po mieście okolice 13-15 jadąc normalnie, czyt. w miarę dynamicznie. Oczywiście tylko do momentu wyjazdu na ekspresówke 😆

Napisano
38 minut temu, iwik napisał(a):

Lato jest 'zdradliwe'. Nawet ariya mam po mieście okolice 13-15 jadąc normalnie, czyt. w miarę dynamicznie. Oczywiście tylko do momentu wyjazdu na ekspresówke 😆

Ale ja doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Skoda brała 50% więcej zima, dlatego liczy sie stednia z całego roku.

Ekspresówki mnie srednio interesuja, bo auto bedzie je sporadycznie oglądało.

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał(a):

Ale ja doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Skoda brała 50% więcej zima, dlatego liczy sie stednia z całego roku.

Ekspresówki mnie srednio interesuja, bo auto bedzie je sporadycznie oglądało.

ze osoby majace panele patrza na spalanie ;]

Napisano
14 minut temu, PawelWaw napisał(a):

ze osoby majace panele patrza na spalanie ;]

Raz, ze mam małą instalacje, dwa, nie zawsze da się z paneli ładować, trzy, jedno nie wyklucza drugiego ;)

A tak w ogóle, to zuzycie/zasięgi sa przeciez kluczowe jesli o ev chodzi, reszta to tylko dodatek :phi:

Napisano
13 minut temu, zinger napisał(a):

Raz, ze mam małą instalacje, dwa, nie zawsze da się z paneli ładować, trzy, jedno nie wyklucza drugiego ;)

A tak w ogóle, to zuzycie/zasięgi sa przeciez kluczowe jesli o ev chodzi, reszta to tylko dodatek :phi:

no jak jezdzisz tylko po miescie to nie ma znaczenia.

moja tesla pali 25 po miescie i jakos nie placze ;]

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

no jak jezdzisz tylko po miescie to nie ma znaczenia.

moja tesla pali 25 po miescie i jakos nie placze ;]

Chyba przyczepę z generatorem ciągniesz za sobą, ze tyle pradu bierze :totalszok: