Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Puma Gen-E

Featured Replies

Napisano

Ktoś coś o tym wynalazku?? Filmiki w internetach są, sam siedziałem, ale nie jechałem, bo nie ma demo.

Mam ciekawą ofertę najmu i tak mnie nachodzi, żeby te 3 lata woziło powietrze, dzieci, piasek i zakupy.

Napisano
2 godziny temu, komor napisał(a):

Ktoś coś o tym wynalazku?? Filmiki w internetach są, sam siedziałem, ale nie jechałem, bo nie ma demo.

Mam ciekawą ofertę najmu i tak mnie nachodzi, żeby te 3 lata woziło powietrze, dzieci, piasek i zakupy.

Piszesz o oficjalnej ofercie ?

https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/price-list/cars/PL-nowy_ford_puma_gen_e.pdf

Ja jeździłem w Cro nową spalinową Pumą i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło to auto. Ciekawy środek, sporo miejsca (jechaliśmy 3os z bagażami), fajnie się prowadzi. Wersja EV z tego co widzę sensownie wyceniona. Oglądałem też nowe Capri, bo wygląd zewn jest świetny, ale to spory SUV.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, sherif napisał(a):

Piszesz o oficjalnej ofercie ?

https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/price-list/cars/PL-nowy_ford_puma_gen_e.pdf

Ja jeździłem w Cro nową spalinową Pumą i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło to auto. Ciekawy środek, sporo miejsca (jechaliśmy 3os z bagażami), fajnie się prowadzi. Wersja EV z tego co widzę sensownie wyceniona. Oglądałem też nowe Capri, bo wygląd zewn jest świetny, ale to spory SUV.

Mam jeszcze opcje za 800 zł brutto z ubezpieczeniem. Przeglądnąłem rynek i to ma sens, bo żonie się podoba ;] 

Napisano
9 minut temu, komor napisał(a):

Mam jeszcze opcje za 800 zł brutto z ubezpieczeniem. Przeglądnąłem rynek i to ma sens, bo żonie się podoba ;] 

TO o czym tu dyskutujemy :phi: ?

Przejedz się, powiedz jej, że jest super i po temacie :). Gdzieś chyba mają dema ... choć Ford ma dziwną strategię. Na ostatniej imprezie moto była cała gama Fordów ... zamknięta przez cały dzień ;). Obok do chińczyków wręcz naganiali, żeby się przejechać, a jeszcze dalej Tesla jeździła z ludzmi non stop.

Ja z EV Forda jeździłem jedynie Mustangiem, jeździ się super.

Napisano

Jeśli to pomoże to Jeździłem na Majorce najnowsza puma w wersji benzyna

Bardzo poprawne i dobrze prowadzący do minisuv

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Jeśli to pomoże to Jeździłem na Majorce najnowsza puma w wersji benzyna
Bardzo poprawne i dobrze prowadzący do minisuv

Pume już dawno rozważałem, ale silniczek 1.0 mnie nie przekonywał.

W dniu 26.06.2025 o 13:24, sherif napisał(a):

TO o czym tu dyskutujemy :phi: ?

To kończymy dyskusje.

Zamówiłem :oki:

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
W dniu 27.06.2025 o 15:14, komor napisał(a):

Pume już dawno rozważałem, ale silniczek 1.0 mnie nie przekonywał.

To kończymy dyskusje.

Zamówiłem :oki:

Czyżbym był pierwszy na AK z tym wynalazkiem?? ;]

Od dziś rozpoczynamy 36 miesięczny test długodystansowy.

IMG_3219.jpg

Napisano
21 minut temu, komor napisał(a):

Czyżbym był pierwszy na AK z tym wynalazkiem?? ;]

Od dziś rozpoczynamy 36 miesięczny test długodystansowy.

IMG_3219.jpg

Napiszesz jak to finansowo wyszło jaka wersja? Najem prywatny czy jdg?

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał(a):

IMG_3219.jpg

Po co ta zasłonka? Liczysz, ze ktoś się nabierze, że to porsche? 🤣

Napisano
5 godzin temu, iwik napisał(a):

Pierwsza sprzedana Puma EV w tym salonie. Takie wytyczne z centrali;l

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, zinger napisał(a):

Napiszesz jak to finansowo wyszło jaka wersja? Najem prywatny czy jdg?

Najem na JDG, 36 msc, wpłata 36900 zł. Czynsz: 800 zł brutto z ubezpieczniem. Wersja Premium

8 godzin temu, iwik napisał(a):

Dziś zauważyłem z daleka taką pumę, co się z bliższej odlegności okazała Macanem. Przypadek?

2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Pierwsza sprzedana Puma EV w tym salonie. Takie wytyczne z centrali;l

Ostatnia, z fajnego programu chyba ostatnia stąd pewnie ją ukrywali.

Napisano
W dniu 1.08.2025 o 00:34, komor napisał(a):

Najem na JDG, 36 msc, wpłata 36900 zł. Czynsz: 800 zł brutto z ubezpieczniem. Wersja Premium

Byłem sie tym dzisiaj przejechać i całkiem przyjemnie.

Ja niestety jdg mam zawieszona, wiec najem prywatny. Dostałem oferty na kilkadziesiat aut, czynsz między 700-1100 brutto w zależności od wersji I dodatkow.

W każdej pakiet ubezpieczeń i, jeśli dobrze odczytuje, także serwis, opony, sam zastępczy w cenie czynszu.

Właśnie o te dodatki chciałem dopytać, dobrze rozumiem, ze w praktyce nie bedzie żadnych kosztów związanych z eksploatacja auta, poza prądem? Opony tzn zestaw lato/zima z darmowa zmiana, czy co to jest, wiesz moze?

Jeśli tak jest, to ok 800zl/mies to całkiem przyzwoita oferta, wychodzi sporo mniej niż utrata wartości po 3 latach i nie trzeba bedzie sie ze sprzedaza bujac:hmm:

Napisano
  • Autor
W dniu 2.08.2025 o 20:20, zinger napisał(a):

Byłem sie tym dzisiaj przejechać i całkiem przyjemnie.

Ja niestety jdg mam zawieszona, wiec najem prywatny. Dostałem oferty na kilkadziesiat aut, czynsz między 700-1100 brutto w zależności od wersji I dodatkow.

W każdej pakiet ubezpieczeń i, jeśli dobrze odczytuje, także serwis, opony, sam zastępczy w cenie czynszu.

Właśnie o te dodatki chciałem dopytać, dobrze rozumiem, ze w praktyce nie bedzie żadnych kosztów związanych z eksploatacja auta, poza prądem? Opony tzn zestaw lato/zima z darmowa zmiana, czy co to jest, wiesz moze?

Jeśli tak jest, to ok 800zl/mies to całkiem przyzwoita oferta, wychodzi sporo mniej niż utrata wartości po 3 latach i nie trzeba bedzie sie ze sprzedaza bujac:hmm:

W praktyce nie masz innych kosztów, przegląd po 2 latach za ca. 600 zł (wymiana kabinówki). Opony mam całoroczne więc odpada wymiana. Ubezpieczenie nie ma zawartego Assistance, przez 2 lata masz gwarancje więc ASS od Forda, w trzecim roku trzeba będzie coś dołożyć, ale Ford za jakieś śmieszne pieniądze dodaje ASS do przeglądu ponoć. Także kalkulator podpowiadał skorzystanie z tej oferty a przy okazji to całkiem przyjemne autko. Za jakiś czas strzele jakieś fotki i napiszę parę zdań po pierwszych iluś set kilometrach.

Napisano
6 minut temu, komor napisał(a):

W praktyce nie masz innych kosztów, przegląd po 2 latach za ca. 600 zł (wymiana kabinówki). Opony mam całoroczne więc odpada wymiana. Ubezpieczenie nie ma zawartego Assistance, przez 2 lata masz gwarancje więc ASS od Forda, w trzecim roku trzeba będzie coś dołożyć, ale Ford za jakieś śmieszne pieniądze dodaje ASS do przeglądu ponoć. Także kalkulator podpowiadał skorzystanie z tej oferty a przy okazji to całkiem przyjemne autko. Za jakiś czas strzele jakieś fotki i napiszę parę zdań po pierwszych iluś set kilometrach.

Jaki masz kolor? U nas wygrywa żółty albo niebieski. 

Jeszcze zastanawiam się czy dopłacać do Premium. Nie studiowałem szczegółowo, ale wydaje się, że poza tapicerka, kołami i dodatkami z pakietu Comfort, większych różnic nie ma:hmm: a na nich mi akurat średnio zależy. Bardziej przydatny uważam pakiet DA, system antykolizyjny skutecznie na jezdzie probnej zadzialal :mlot:

Orientujesz się o co chodzi z tym udziałem w szkodzie? Trochę nie uśmiecha mi się dopłacać w razie "w", od tego są właśnie ubezpieczenia...

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał(a):

Orientujesz się o co chodzi z tym udziałem w szkodzie? Trochę nie uśmiecha mi się dopłacać w razie "w", od tego są właśnie ubezpieczenia...

Z tym radzę uważać jak ktoś chce starać się o dotację, bo ztcp warunkiem jest pełne ubezpieczenie AC. 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, zinger napisał(a):

Jaki masz kolor? U nas wygrywa żółty albo niebieski. 

Jeszcze zastanawiam się czy dopłacać do Premium. Nie studiowałem szczegółowo, ale wydaje się, że poza tapicerka, kołami i dodatkami z pakietu Comfort, większych różnic nie ma:hmm: a na nich mi akurat średnio zależy. Bardziej przydatny uważam pakiet DA, system antykolizyjny skutecznie na jezdzie probnej zadzialal :mlot:

Niebieski. Ja nie miałem już innej opcji jak premium, ale różnica to była ok. 30 zł. Ciekawe czy mam pakiet DA :hmm: z opcji widziałem na FV tylko alarm i pakiet Winter chyba.

1 godzinę temu, iwik napisał(a):

Z tym radzę uważać jak ktoś chce starać się o dotację, bo ztcp warunkiem jest pełne ubezpieczenie AC. 

Arval daje pełne ubezpieczenie, ale z wkładem własnym 1000 zł w przypadku likwidacji szkody i dopłata do raty jakiś tam 0,0..coś procenta, która rośnie przy kolejnej likwidacji coraz bardziej. Umowa jest skonstruowana żeby nie zachęcać do niszczenia pojazdu ;]

Napisano
16 minut temu, komor napisał(a):

Niebieski. Ja nie miałem już innej opcji jak premium, ale różnica to była ok. 30 zł. Ciekawe czy mam pakiet DA :hmm: z opcji widziałem na FV tylko alarm i pakiet Winter chyba.

Arval daje pełne ubezpieczenie, ale z wkładem własnym 1000 zł w przypadku likwidacji szkody i dopłata do raty jakiś tam 0,0..coś procenta, która rośnie przy kolejnej likwidacji coraz bardziej. Umowa jest skonstruowana żeby nie zachęcać do niszczenia pojazdu ;]

W przypadku szkody z OC sprawcy, też?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, zinger napisał(a):

W przypadku szkody z OC sprawcy to przecież nie Ty spowodowałeś szkodę więc raczej nie :hmm: Ale możesz dopytać u źródła ;)

Napisano
15 godzin temu, zinger napisał(a):

Na 100% nie, bo OC reguluje ustawa...

Napisano
  • Autor

Ford Puma BEV 43,6 kWh 168 KM

Wersja Premium z pakietem Winter

Pierwsze 200 km pękło ;]

Ogólnie wrażenia pozytywne. Zaskakujący komfort, w sumie po Tesli Y wszystko będzie bardziej komfortowe, Puma ma bardzo wyważone zawieszenie, typowo fordowskie, ciut miększe.

Miejsca jak na swoją klasę pod dostatkiem, póki dzieci nie muszą jeździć bez fotelików to się mieszczą, dla wysokiego 18 latka z tyłu będzie trochę ciasno na nogi.

Na zdjęciu fotel kierowcy ustawiony pode mnie - 183 cm wzrostu. Z tyłu da się dalej podróżować. Bagażnik bardzo pojemny, dodatkowy Gigabox podobnie jak w Tesli, użyteczny, lecz wykończony twardym plastikiem, musiałem użyć ręcznika żeby wszystko w nim nie latało. Frunk jest, na kabel i opcjonalny hak. System rozrywki działa jako tako, mamy tutaj bezprzewodowy C-P, A-A ale potrafi przerywać muzykę, więc coś tam się muszę temu przyjrzeć.

Pierwsze ładowanie w domu zaliczone, od 40-70% jakoś w jakieś 1,5 godziny. Brakuje możliwości ograniczenia prądu z poziomu auta, ładowarka oddaje max 10-10,5 kW i tyle samochód przyjmuje. Może jeszcze gdzieś to ukryte jest. Brak ładowarki mobilnej w zestawie z autem.

Przy 100% zasięg wg kompa 387 km, przy 70% 258 km. Zrobienie 10 kWh i mniej po mieście nie jest niczym specjalnym. Jeżdżąc dynamicznie w trybie mieszanym wliczając czyszczenie zapuszczonych tarcz ham. wychodzi ok. 13 kWh. Zobaczymy zimą :spy: nie ma tu pompy ciepła więc pozostaje wyjście na zakupy z zimowej kolekcji. Byłem trochę sceptyczny, jestem już dość przekonany do tego auta.

Z minusów:

* lag w systemie rozrywki i w samych ustawieniach. Wszystko trwa wieki, czekasz, czekasz, klikasz drugi raz i się okazuje, że znowu coś się kliknęło i znowu czekasz ;] To dobrze byłoby poprawić bo nie tak to powinno działać.

* Działanie systemu One-Pedal oceniam źle, nie da się precyzyjnie sterować gazem, za każdym razem jest lekkie szarpnięcie a parkowanie na tym może skończyć się obcierką. Używam klasycznego ustawienia, hamulec po wciśnięciu rozpoczyna rekuperacje i widać jej moc przez co da się jeździć jak zwykłym autem.

* Brak tempomatu adaptacyjnego, źle odczytałem w specce i niezauważyłem że jest to tempomat z inteligentnym ogranicznikiem prędkości. Nie patrze na czym polega, bo nie lubię tych systemów co mnie ograniczają, już wystarczy że ładować na trasie się trzeba ;)

* Brak przednich czujników parkowania/kamery.

* Automatycznie włączająca się A/C, zanim włączy się wyświetlacz żeby ją wyłączyć trzeba chwile poczekać :mlot:

* Zabudowa baterii, Puma to pierwotnie ICE więc teraz po prostu wycieli tłumik i inne bebechy i włożyli baterie, ale trochę zapomniano ją ładnie obudować.

Póki co - polecam.

Do kręcenia wokół komina jest wręcz idealny.

IMG_3285-EDIT.jpg

IMG_3286.jpg

IMG_3287.jpg

IMG_3288.jpg

IMG_3266.jpg

Napisano
23 minuty temu, komor napisał(a):

Brak tempomatu adaptacyjnego, źle odczytałem w specce i niezauważyłem że jest to tempomat z inteligentnym ogranicznikiem prędkości. Nie patrze na czym polega, bo nie lubię tych systemów co mnie ograniczają, już wystarczy że ładować na trasie się trzeba ;)

Czyli tak jak pisałem, nie masz pakietu DA. Jak sie zdecyduje na Pume to na pewno z tym pakietem, jednak przydatne nawet w jeździe miejsko/podmiejskiej. Plus sa tam czujniki, kamery i kilka innych systemów bezpieczenstwa, lepiej mieć i nie skorzystać;)

Edytowane przez zinger

Napisano

@komor ladujesz w domu do 100% ? ;]

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

A to czymś grozi? :cfaniak:

Pytam w sumie na serio bo ja jestem nieobyty w tych rytuałach.

Napisano
27 minut temu, sowik85 napisał(a):

teoretycznie bateria bedzie dluzej zdrowsza ale zastanawiam sie jak w najmie gdzie auto oddajesz za 2-3 lata ;]

sam chyba jak wezme najem to bede ladowal do 100%

Napisano
45 minut temu, sowik85 napisał(a):

Szybciej sie bateria zużywa. 

Do 100% ładujesz, jak musisz (zaraz przed wiekszą trasą, bo ważne jest, aby nie trzymać dłuższy czas 100%).

Normalnie ładuje sie do okolic 80%. 

Przy najmie trzyletnim, może mieć (dla Ciebie) marginalne znaczenie. 

Napisano
6 minut temu, HelixSv napisał(a):

Szybciej sie bateria zużywa. 

Do 100% ładujesz, jak musisz (zaraz przed wiekszą trasą, bo ważne jest, aby nie trzymać dłuższy czas 100%).

Normalnie ładuje sie do okolic 80%. 

Przy najmie trzyletnim, może mieć (dla Ciebie) marginalne znaczenie. 

Także jak ze zwykłego gniazdka ładujesz? Bo nie zauważyłem u siebie zeby zasiegi spadły po 4 latach :hmm:

Napisano
16 minut temu, zinger napisał(a):

Także jak ze zwykłego gniazdka ładujesz? Bo nie zauważyłem u siebie zeby zasiegi spadły po 4 latach :hmm:

Także. 

Aczkolwiek ładowanie DC bardziej degraduje niż AC. 

Napisano
20 minut temu, zinger napisał(a):

Znalazłem w necie takie coś. 

Nie wiem, jak bardzo naukowe było to badanie. 

Wychodzi na to, ze najlepiej ładować od 65% do 75%  ;] 

Najgorzej 25% (albo mniej) do 100%.

https://www.reddit.com/r/VWiD4Owners/comments/vuhvyg/because_people_are_always_asking_about_battery/

Screenshot_20250806_213441_Chrome.jpg.cea8c39032132f0aa71676dc5877fbc9.jpg

Napisano
14 minut temu, HelixSv napisał(a):

Także. 

Aczkolwiek ładowanie DC bardziej degraduje niż AC. 

U mnie ładowane 100% z AC, często do pełna,  ale zaraz wyjeżdżone, chybq nigdy dłużej niż kilka h nie stał pełny.

Sprawności baterii nie sprawdzałem, ale zasięgi ciągle takie same w porównywalnych warunkach.

Edytowane przez zinger

Napisano
25 minut temu, zinger napisał(a):

U mnie ładowane 100% z AC, często do pełna,  ale zaraz wyjeżdżone, chybq nigdy dłużej niż kilka h nie stał pełny.

Sprawności baterii nie sprawdzałem, ale zasięgi ciągle takie same w porównywalnych warunkach.

u mnie ciagle teselka ladowana do 80% i po 3 latach 94% sprawnosci baterii. chyba niezle ?

jak kupie reno to bedzie ladowane do 100% i zobaczymy po 2 latach jak to wyjdzie ;]

Napisano
1 godzinę temu, zinger napisał(a):

Czemu miałby spadać ?

U nas ponad 5lat auto jest. Zasięg dalej ten sam 260-320km. Ładowane, 99,5% z gniazdka 230V.

Minie 10lat to wtedy się oceni.

Napisano
24 minuty temu, sherif napisał(a):

Czemu miałby spadać ?

U nas ponad 5lat auto jest. Zasięg dalej ten sam 260-320km. Ładowane, 99,5% z gniazdka 230V.

Minie 10lat to wtedy się oceni.

A przebieg?

Bo to bardziej zależy od ilości przerobionych kilowatogodzin, niż od wieku. 

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, zinger napisał(a):

Czyli tak jak pisałem, nie masz pakietu DA. Jak sie zdecyduje na Pume to na pewno z tym pakietem, jednak przydatne nawet w jeździe miejsko/podmiejskiej. Plus sa tam czujniki, kamery i kilka innych systemów bezpieczenstwa, lepiej mieć i nie skorzystać;)

Mało co w tyłek komuś nie wjechałem bo czekałem aż tempomat sam wyhamuje ;l

Może i nie ma jakiś tam fajerwerków, ale dla mojej żony i tak połowa systemów pozostanie nieznana przez 3 lata. Przez 6 lat w Clio nie użyła nigdy tempomatu także ten.

12 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Pewnie kilka razy to zrobię, przed trasą. Na codzień po co mam trzymać tak uzbrojoną bombę w garażu?? Wole krótsze pożary :mlot:

Napisano
W dniu 1.08.2025 o 00:34, komor napisał(a):

a jaka spłatę wpisali po zakończeniu leasingu? 

Napisano
50 minut temu, lucash napisał(a):

To nie ma znaczenia, bo te programy sa z gory nastawione na to, ze auto nie wykupujesz...

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, lucash napisał(a):

W umowie nie dopatrzyłem się opcji wykupu

2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

To nie ma znaczenia, bo te programy sa z gory nastawione na to, ze auto nie wykupujesz...

Raczej tak, w tym jak i pewnie w innych najmach masz opcję zaproponować cenę ewentualnego odkupu, wrócę z informacją za 35 miesięcy :oki:

Napisano
11 godzin temu, HelixSv napisał(a):

A przebieg?

i tak i nie jak w zwykłym aucie.

To auto 99% robi w mieście na krótkich dystansach, ale za to jeździ codziennie. Przebieg to 45kkm.

Napisano
28 minut temu, komor napisał(a):

W umowie nie dopatrzyłem się opcji wykupu

W Reno podobnie, jak oddzwonili z ofertą. Poprostu auto się oddaje, tak jak przy wynajmie długoterminowym/leasingu.

Zapewne będzie możliwość zakupu przez podaną zwykle chorą cenę. Póki co nawet nie wiedzą gdzie te auta będą oddawać.

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 22:48, sherif napisał(a):

Ładowanie małą mocą również pomaga utrzymać dobrą kondycję baterii.

Napisano
W dniu 4.08.2025 o 10:13, komor napisał(a):

I jak wrażenia po tygodniu? Jak zużycie w realu?

Jakieś minusy, których nie było na pierwszy rzut oka widać?

Napisano
4 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Wiem, ale akurat tu bardziej chodzi o koszty. Ladowarka 2.2kW byla dodadana do auta, a mocniejsza nie jest potrzebna. Dodatkowo auto zwykle ładuje sie jak jest produkcja z PV. Dzięki temu jest prawie beszkosztowe.

Napisano
  • Autor
W dniu 9.08.2025 o 17:50, zinger napisał(a):

I jak wrażenia po tygodniu? Jak zużycie w realu?

Jakieś minusy, których nie było na pierwszy rzut oka widać?

Całkiem pozytywnie.  Zużycie wczoraj mierzyłem na trasie 100 km na drodze krajowej.

14 kWh/100 km dynamicznie w miarę. W Tesli Y LR miałem 17 kWh, można to traktować jako punkt odniesienia z tym, że ja więcej wyprzedzałem i szybciej nieco jechałem.

Puma 63% -> 31%

Tesla 63% -> 38 %.

Czyli wychodzi nam ok. 32% zużyte na 100 km, daje to ok. 300 km zasięgu na typowej trasie krajowej. Warunki prawie idealne, lekki wiatr i 28st. Da się tym jeździć całkiem żwawo.

Minusy po tygodniu? Działanie klimatyzacji po fordowsku ale zepsuli sterowanie, włączając nawiew na szybę odpala nam z automatu podgrzewanie i teoretycznie zaczyna podgrzewać przednią szybę, ciężko się to wyłącza bo trzeba przejść przez nawiew z kratek, potem to przeklikać, debilizm. No i brak sterowania z poziomu samochodu/apki mocą ładowania. Aaaaa i jeszcze przedni napęd :drive: w elektrykach powinien być zakazany.

@zinger śmiało mogę polecić. Kiedy odbierasz ?? ;]

Napisano
Godzinę temu, komor napisał(a):

@zinger śmiało mogę polecić. Kiedy odbierasz ?? 

Jeszcze nie zamówiłem ale jestem coraz bliżej tej decyzji ;)

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 23:14, HelixSv napisał(a):

A przebieg?

120 kkm, SOH nadal 100% 😌

Napisano
W dniu 9.08.2025 o 14:03, zenek111 napisał(a):

Przy AC nie ma to znaczenia ;) 

Możesz tylko wygenerować sobie wyższe straty ładując powoli 😁

Napisano
32 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

120 kkm, SOH nadal 100% 😌

ładnie, widocznie start był w okolicach 124% ;] 🔌

Napisano
51 minut temu, HelixSv napisał(a):

ładnie, widocznie start był w okolicach 124% ;] 🔌

Po prostu są konkretne bufory i są zjadane najpierw. 

U mnie przy 100% SOC jest normalna rekuperacja. Co więcej, jeśli startuję ze szczytu gdzieś, to trochę jeszcze potrafi wrzucić do baterii. 
Teslunie z tego co wiem, to rekuperacji przy 100% brak albo minimalna. 

Napisano
11 minut temu, mrBEAN napisał(a):

U mnie przy 100% SOC jest normalna rekuperacja. Co więcej, jeśli startuję ze szczytu gdzieś, to trochę jeszcze potrafi wrzucić do baterii. 

Skoda też nie ma przy full baterii.

A ja się o tym dowiedziałem dopiero ostatnio, jak z synem jechałem i mówię, patrz coś nie tak, bo puszczam gaz a on nie hamuje. A syn na to, bo jest naładowany :mlot::phi:

Napisano
23 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Toż to przecie piszę. Taki konkretny bufor, to najlepszy sposób aby ukryć degregoladę.  🔌

Napisano
22 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Toż to przecie piszę. Taki konkretny bufor, to najlepszy sposób aby ukryć degregoladę.  🔌

Musk nie lubi swoich klientów ale jest szczery ;]