Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Puma Gen-E

Featured Replies

Napisano
11 godzin temu, zinger napisał(a):

to zuzycie/zasięgi sa przeciez kluczowe jesli o ev chodzi

Kluczowe tylko w trasie, bo to kwestia czy będziesz się ładował co 150, czy co 300km. Po mieście dla mnie nieistotne czy on bierze 15 czy 20 kWh przy cenie prądu ok 70 groszy (średniorocznej). W stosunku do ceny auta to pomijalny koszt przy moich przebiegach. 

Napisano
31 minut temu, iwik napisał(a):

Kluczowe tylko w trasie, bo to kwestia czy będziesz się ładował co 150, czy co 300km. Po mieście dla mnie nieistotne czy on bierze 15 czy 20 kWh przy cenie prądu ok 70 groszy (średniorocznej). W stosunku do ceny auta to pomijalny koszt przy moich przebiegach. 

Ja to pisalem troche z przymrużeniem oka ;)

Napisano
4 godziny temu, iwik napisał(a):

Skąd 70 groszy? 😁

Napisano
  • Autor
6 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Skąd 70 groszy? 😁

W Portugalii na SuC ;l

Napisano
6 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Skąd 70 groszy? 😁

Taką mam mniej więcej cenę brutto w nocy obecnie w taryfie dynamicznej. Latem oczywiście ładuję taniej (ok 25 groszy w weekendy), ale zimą zakładam, że taniej niż te 70 groszy nie będzie. 

Napisano
9 godzin temu, iwik napisał(a):

Taką mam mniej więcej cenę brutto w nocy obecnie w taryfie dynamicznej. Latem oczywiście ładuję taniej (ok 25 groszy w weekendy), ale zimą zakładam, że taniej niż te 70 groszy nie będzie. 

Wróć do wątku z ciekawości jak będziesz miał średnią z całego roku 👍

Ciekaw jestem jak to wyjdzie. 
Do 30 września aktualnie u tak jest stawką osłonowa zdaje się. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 22.08.2025 o 07:57, zinger napisał(a):

Chyba przyczepę z generatorem ciągniesz za sobą, ze tyle pradu bierze :totalszok:

Pewnie jedzie w swetrze jak to IT i ciśnie na światłach. Niestety ludzie nie chcą się ścigać z zielonymi tablicami i nawet moje kupsko wygrywa na światłach.

Edytowane przez wujek

Napisano

@komor i jak, nadal zachwycony wozem? Bo mój juz sie produkuje a Arval podsyła umowy do podpisu i jak cos jest nie tak, to pisz teraz, zanim cyrograf na 3 lata podpisze 👹

Napisano
  • Autor
14 minut temu, zinger napisał(a):

@komor i jak, nadal zachwycony wozem? Bo mój juz sie produkuje a Arval podsyła umowy do podpisu i jak cos jest nie tak, to pisz teraz, zanim cyrograf na 3 lata podpisze 👹

Bez zmian. Po ostatnim mandacie w Y jeszcze chętniej wybieram Pume na miasto ;]

Napisano
14 minut temu, komor napisał(a):

Bez zmian. Po ostatnim mandacie w Y jeszcze chętniej wybieram Pume na miasto ;]

Nie wiem czy akurat ten argument przemawia na korzyść Pumy :)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Nie wiem czy akurat ten argument przemawia na korzyść Pumy :)

Nie depczę tym bo mieli, fajnie jakby opony przetrwały te 45 kkm ;l

Pierwszy raz jeżdżę na wielosezonówkach i nie umiem przyzwyczaić się do tego dźwięku lepienia się opony do asfaltu.

Napisano
2 godziny temu, komor napisał(a):

Nie depczę tym bo mieli, fajnie jakby opony przetrwały te 45 kkm ;l

Pierwszy raz jeżdżę na wielosezonówkach i nie umiem przyzwyczaić się do tego dźwięku lepienia się opony do asfaltu.

Mam MCC w Tucsonie, nie zauwazylem efektu lepienia.

Jakie zalozyli? Mi mowil, ze GY beda. Nie sa male te 17ki, na zdjeciu troche pokracznie wygladalo.

Edytowane przez zinger

Napisano
  • Autor
30 minut temu, zinger napisał(a):

Jakie zalozyli? Mi mowil, ze GY beda. Nie sa male te 17ki, na zdjeciu troche pokracznie wygladalo.

goodyear vector 4seasons gen-3, kolega ma te same w KIA i mówi że podobnie to brzmi podczas jazdy.

17" są bardzo dobre, żona wygodniej wpada w dziury. Do emeryckiej jazdy jak znalazł.

Napisano
1 godzinę temu, zinger napisał(a):

Zamieniać na 19ki :panic: 

Napisano
5 minut temu, wujek napisał(a):

Zamieniać na 19ki :panic: 

Ale ja zażyczyłem sobie caloroczne, zeby nie musieć kupować zimowek i potem płacić za zmianę. A te daja tylko na 17.

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał(a):

goodyear vector 4seasons gen-3, kolega ma te same w KIA i mówi że podobnie to brzmi podczas jazdy.

17" są bardzo dobre, żona wygodniej wpada w dziury. Do emeryckiej jazdy jak znalazł.

Miałem te oponki w aucie żony. Bardzo fajne, zimą dawały super radę. Latem było o tyle gorzej, że łatwo nimi można było zerwać przyczepność. Gorzej trzymały na asfalcie, ale do miasta to bez różnicy. Jakieś specjalnie głośne nie były.

Napisano

Ale ja zażyczyłem sobie caloroczne, zeby nie musieć kupować zimowek i potem płacić za zmianę. A te daja tylko na 17.

Szkoda, ze na 19tkach ich nie dają.

Napisano
11 minut temu, wujek napisał(a):

albo na 23"....

Może ja jestem dziwny, ale jakoś jak zamawiam auto to bardziej jestem skłonny do mniejszych niż większych felg, a tu jeszcze mowa o miejskim aucie.

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Imo 18 byłyby optymalne, ale to ma być wózek do miasta, więc bez dramatu.

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał(a):

albo na 23"....

Może ja jestem dziwny, ale jakoś jak zamawiam auto to bardziej jestem skłonny do mniejszych niż większych felg, a tu jeszcze mowa o miejskim aucie.

Akurat te 19ki są fajne bez balona i z dobrym et.  A elektryk mieli jak wściekły przodem. Miałem to i w Renault i w chińskim kupsku. 

image.png.18d8cb796800009fa95ee97aaf4bebce.png

Edytowane przez wujek

Napisano
12 godzin temu, wujek napisał(a):

Akurat te 19ki są fajne bez balona i z dobrym et.  A elektryk mieli jak wściekły przodem. Miałem to i w Renault i w chińskim kupsku. 

Ja mam chyba 16" i nic tam nie mieli. Jest poza tym ASR. W mieście bardziej liczy się profil, żeby móc na krawężnik wjechać czy byle dziure.

Przy 16 już dwa razy opony naprawiałem, balonowe/zimowe 14" są nie do uszkodzenia.

Edytowane przez sherif

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał(a):

Ja mam chyba 16" i nic tam nie mieli. Jest poza tym ASR. W mieście bardziej liczy się profil, żeby móc na krawężnik wjechać czy byle dziure.

Przy 16 już dwa razy opony naprawiałem, balonowe/zimowe 14" są nie do uszkodzenia.

:panic: 14 ostatnio mialem w lanosie w 2005 :phi: 

Napisano
21 minut temu, sherif napisał(a):

Te 16 w citigo to jakaś porażka. Też dwa razy syn przeciął, musiałem 2 nowe kupować. W żadnym innym aucie nie miałem takich przygod.

Napisano
19 minut temu, zinger napisał(a):

Te 16 w citigo to jakaś porażka. Też dwa razy syn przeciął, musiałem 2 nowe kupować. W żadnym innym aucie nie miałem takich przygod.

U mnie raz krawężnik, raz duża dziura pod wodą. Z 14 nie było takich problemów ;). Auto miejskie i takie warunki, dlatego im większy profil tym lepiej.

Napisano
W dniu 9.09.2025 o 15:41, sherif napisał(a):

Miałem te oponki w aucie żony. Bardzo fajne, zimą dawały super radę. Latem było o tyle gorzej, że łatwo nimi można było zerwać przyczepność. Gorzej trzymały na asfalcie, ale do miasta to bez różnicy. Jakieś specjalnie głośne nie były.

Na pewno miales gen3 a nie jakies starsze?

Mam te opony GY V4s juz w trzecim aucie i zadnych problemow latem.

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Na pewno miales gen3 a nie jakies starsze?

Mam te opony GY V4s juz w trzecim aucie i zadnych problemow latem.

Głowy nie dam, na pewno był to GY 4seasons, bo sam kupowałem. Auto miało dość wąskie opony, wiec łatwo było zerwać przyczepność latem. NIe piszczały tylko taki charakterystyczny dzwięk wydawały, tj nie kleiły.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Aktualizacja, póki co jeździ, ale zapraszają do serwisu, update OTA można by zrobić gdyby tylko auto potrafiło zobaczyć jakąś sieć Wi-Fi ;l Chyba poczekam aż i u mnie się coś takiego wyświetli, skasuje i będę jeździć dalej.

obraz.png.d970aef502c86f908f2d6d19cb8ac155.png

Napisano

Jakiś poważniejsze kwiatki wyszły czy nadal zadowoleni z wyboru?

Napisano
  • Autor

Jakiś poważniejsze kwiatki wyszły czy nadal zadowoleni z wyboru?

Poza wymianą przycisków otwierania szyb,pozostawieniu przez serwis utleniających się tarcz hamulcowych które już takie zostaną nic nowego się nie dzieje, no poza akcją serwisową ;] Za te pieniądze to dobry wybór.

Nawet się karnąłem ostatnio nim do Czech drogami lokalnymi. 170 km zrobione w 2:30 minut, zjadło 63% aku, cisnąłem nim żeby zobaczyć jak to wygląda w szybszej trasie.

Napisano
4 minuty temu, komor napisał(a):

Poza wymianą przycisków otwierania szyb,pozostawieniu przez serwis utleniających się tarcz hamulcowych które już takie zostaną nic nowego się nie dzieje, no poza akcją serwisową ;] Za te pieniądze to dobry wybór.

Nawet się karnąłem ostatnio nim do Czech drogami lokalnymi. 170 km zrobione w 2:30 minut, zjadło 63% aku, cisnąłem nim żeby zobaczyć jak to wygląda w szybszej trasie.

Moja ma byc jakos w listopadzie...I coraz bardziej sie stresuje, czy sie na dopłatę załapie, bo straszą, ze pulę obcinają i moze niedługo braknąć :panic:

Edytowane przez zinger

Napisano
  • Autor
18 minut temu, zinger napisał(a):

Moja ma byc jakos w listopadzie...I coraz bardziej sie stresuje, czy sie na dopłatę załapie, bo straszą, ze pulę obcinają i moze niedługo braknąć :panic:

Internetowi analitycy mówią o styczniu, na ten roku powinno styknąć jak nagle spedytorzy nie kupią po 1000 e-dostawczaków.

Napisano

Internetowi analitycy mówią o styczniu, na ten roku powinno styknąć jak nagle spedytorzy nie kupią po 1000 e-dostawczaków.

No właśnie, czyli u mnie byłoby na styk, bo po odbiorze jeszcze miesiąc na twardy dowod muszę czekac:facepalm:

Chyba, że złożę zaraz po odbiorze wiedząc że odrzucą ale przynajmniej w kolejkę wskoczę. Czy to tak nie działa?

Napisano
  • Autor
29 minut temu, zinger napisał(a):

No właśnie, czyli u mnie byłoby na styk, bo po odbiorze jeszcze miesiąc na twardy dowod muszę czekac:facepalm:

Chyba, że złożę zaraz po odbiorze wiedząc że odrzucą ale przynajmniej w kolejkę wskoczę. Czy to tak nie działa?

Patrząc na ten cyrk uważam, że wszystkiego się można spodziewać.

• 3 tygodnie później...
Napisano

W końcu jest :serducha:

20251120_160414.jpg.68d53eae08052addb69d9d17647180e0.jpg

W weekend bede z wnioskiem sie mierzył, wiem, ze potrzebny twardy dowod, ale składam bez niego zeby kolejke zająć i bede poprawial :palacz:

Napisano

W weekend bede z wnioskiem sie mierzył, wiem, ze potrzebny twardy dowod, ale składam bez niego zeby kolejke zająć i bede poprawial :palacz:

Ładny, gratulacje. Miałem taki kolorek z wypożyczalni, (nie)stety w wersji spalinowej.

Daj znać jak się tym jeździ.

Napisano

ladnie to wyglada :jem:

Napisano
5 minut temu, sherif napisał(a):

Ładny, gratulacje. Miałem taki kolorek z wypożyczalni, (nie)stety w wersji spalinowej.

Daj znać jak się tym jeździ.

Skoda miała bardzo podobny kolor :phi:

Już po jeździe próbnej auto mi podeszło, wiec pierwsze wrażenie pozytywne.

Mam pierwsze spostrzezenia ale pojeżdżę troche to cos więcej napisze :oki:

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Teraz widze, ze @komor ma taką samą :phi:

Napisano
16 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Explorer? No racja ;)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, zinger napisał(a):

GRATKI, ALE......

10 minut temu, zinger napisał(a):

Teraz widze, ze @komor ma taką samą :phi:

Jest tylko jeden problem. Zamówiłeś wersję spalinową, chyba że ten ze zdjęcia to nie Twoje :phi:

Ja mam brzydki grill, ten na zdjęciu ma ładny.

Napisano

GRATKI, ALE......

Jest tylko jeden problem. Zamówiłeś wersję spalinową, chyba że ten ze zdjęcia to nie Twoje :phi:

Ja mam brzydki grill, ten na zdjęciu ma ładny.

:spy: to faktycznie zdjęcie spalinowego. Stał przed salonem i myślałem, że mój i zacząłem sobie pstrykać, a dopiero po chwili zobaczylem zwykle tablice :phi:

Ale z profilu nie ma różnicy i sa identyczne i juz nie rovilem zdjec :)

20251120_161051.jpg

Edytowane przez zinger

Napisano

:spy: to faktycznie zdjęcie spalinowego. Stał przed salonem i myślałem, że mój i zacząłem sobie pstrykać, a dopiero po chwili zobaczylem zwykle tablice :phi:

20251120_161051.jpg

brzydko to wyglada ;]

Napisano

20251120_161051.jpg

BTW masz blachy z Ursynowa ??? :panic:

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

brzydko to wyglada ;]

No tu srednio,  aparat zniekształcił :cfaniak:

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

BTW masz blachy z Ursynowa ??? :panic:

Pewnie gdzie centrala Arvala. Dla mnie ok, grunt że nie krakowskie i nadal będzie łatwiej się z buspasa wciskać :phi:

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, zinger napisał(a):

Fajny, jakiś taki podobny ;l Zadowolony? 

Kolor spalinowych wersji bardziej mi siedzi, w BEV zrobili bardziej majtkowy, ale wyczyszczony w słońcu wygląda nienagannie.

8 godzin temu, zinger napisał(a):

Pewnie gdzie centrala Arvala. Dla mnie ok, grunt że nie krakowskie i nadal będzie łatwiej się z buspasa wciskać :phi:

My mamy na Mokotowskich, tradycyjnie, ale Arval rejestruje jak dobrze pamiętam na 2-3 adresy chyba.

• 3 miesiące później...
Napisano

W niedziele zabrałem Pume na przejażdżkę w krotka trasę Krk - N.Sacz, ok 120km w 1str z czystej ciekawości czy objedzie bez konieczności tankowania.

Z Krk pojechałem krajowymi, zuzycie wyszlo 12kWh, zostało jakies 200km z 315 zasięgu.

Powrót krajowe/autostrada (120-130 czyli tak samo jak normalnie mam w zwyczaju jezdzic). Na samej autostradzie wyszlo ok 15-16kWh, do Krk dojechałem z zapasem ok 75, zona zostawiła mnie w centrum i jeszcze do domu odjechała i wróciła po mnie i rano do roboty z 10% dojechałem i teraz darmowy prad wciągam slini

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 15.08.2025 o 13:59, zenek111 napisał:

Pytasz po co zastanawiam się co powinienem kupić? Nie rozumiem

Nie "co powinieneś kupić" a "którego chińczyka powinieneś kupić".

rotfl2

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał:

Nie "co powinieneś kupić" a "którego chińczyka powinieneś kupić".

rotfl2

Znów sie gubie, wczesniej był zarzut ze czemu nie kupuję chińczyka skoro ich bronie.

Teraz zarzut ze jak kupię to na pewno chińczyka? Czyli co bym nie zrobił to będzie źle :)

Napisano
51 minut temu, zenek111 napisał:

Znów sie gubie, wczesniej był zarzut ze czemu nie kupuję chińczyka skoro ich bronie.

Teraz zarzut ze jak kupię to na pewno chińczyka? Czyli co bym nie zrobił to będzie źle :)

To jest ten sam zarzut. Faktycznie się gubisz, może pora na aktualizację oprogramowania?

rotfl2