Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Z serii problemy dnia codziennego, kogoś kto nie przeczytał instrukcji ;)

Problem może być właściwy tylko dla mnie, bo zamulam, jednak pojawił się jakoś ostatnio. Wcześniej tego nie było.

Mam ustawione, żeby tempomat trzymał ustawioną prędkość a nie "zgodna z ograniczeniami". Sprawdziłem ;)

Ustawiam sobie wiec ten tempomat dajmy na to na 80km/h. Jadę po drodze, która ma ograniczenie 70, może 80, ale zaraz zaczyna się ekspresówka.

Ja chcę jednak dalej jechać 80, nic nie zmieniam, nie dotykam.

Auto samo zaczyna przyśpieszać do 120km/h i widać na ekranie że zmieniło tą zadaną prędkość.

To jest powtarzalne, właściwie w każdym przypadku, bez wyjątku.

Ktoś może ma podobnie? ;]

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał(a):

Ja nie mam takich problemów.

Często korzystam z tej funkcji na odcinkowym pomiarze prędkości. Jak ustawię 80 km/h to auto dokładnie tyle jedzie. Nawet jak później pojawią się znaki z wyższym ograniczeniem, auto jedzie dokładnie tyle ile ustawiłem.

Jesteś pewien, że prawidłowo korzystasz z tej funkcji ?

Napisano
  • Autor
31 minut temu, slawekw napisał(a):

Ja nie mam takich problemów.

Często korzystam z tej funkcji na odcinkowym pomiarze prędkości. Jak ustawię 80 km/h to auto dokładnie tyle jedzie. Nawet jak później pojawią się znaki z wyższym ograniczeniem, auto jedzie dokładnie tyle ile ustawiłem.

Jesteś pewien, że prawidłowo korzystasz z tej funkcji ?

Da się w ogóle używać nieprawidłowo?

Napisano
11 godzin temu, kravitz napisał(a):

Da się w ogóle używać nieprawidłowo?

Ja nawet nie pokusiłem się o sprawdzenie jak to z tymi ograniczeniami żeby działy aktywnie.

Zawsze mam ustawione na aktualną prędkość.

Ja nie zauważyłem żeby samoczynnie zmieniał mi prędkość zadaną, jak przywrócę to tak, na tą zgodną z ograniczeniami lub aktualną w zależności od ustawień.

Ja bym robił zgłoszenie serwisowe ;]

Napisano
  • Autor
18 minut temu, komor napisał(a):

Ja nawet nie pokusiłem się o sprawdzenie jak to z tymi ograniczeniami żeby działy aktywnie.

Zawsze mam ustawione na aktualną prędkość.

Ja nie zauważyłem żeby samoczynnie zmieniał mi prędkość zadaną, jak przywrócę to tak, na tą zgodną z ograniczeniami lub aktualną w zależności od ustawień.

Ja bym robił zgłoszenie serwisowe ;]

Liczę że po kolejnej aktualizacji się naprawi, bo to działało na pewno dobrze jeszcze niedawno, a teraz tak jak opisałem.

Napisano
W dniu 1.07.2025 o 14:22, kravitz napisał(a):

Z serii problemy dnia codziennego, kogoś kto nie przeczytał instrukcji ;)

Problem może być właściwy tylko dla mnie, bo zamulam, jednak pojawił się jakoś ostatnio. Wcześniej tego nie było.

Mam ustawione, żeby tempomat trzymał ustawioną prędkość a nie "zgodna z ograniczeniami". Sprawdziłem ;)

Ustawiam sobie wiec ten tempomat dajmy na to na 80km/h. Jadę po drodze, która ma ograniczenie 70, może 80, ale zaraz zaczyna się ekspresówka.

Ja chcę jednak dalej jechać 80, nic nie zmieniam, nie dotykam.

Auto samo zaczyna przyśpieszać do 120km/h i widać na ekranie że zmieniło tą zadaną prędkość.

To jest powtarzalne, właściwie w każdym przypadku, bez wyjątku.

Jak masz AP włączone, to auto stara się być mądrzejsze od radia... Jak myśli, że jest 30, to więcej niż 40 nie pojedzie... Nie da rady więcej niż 60 w 50 itd. I sam zmienia, tak jak obserwujesz... 

Jak tylko TACC, to nic nie miesza.

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
27 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Nie, wybrałem Kiłę ;]

Nie kazdy może być szczęśliwy ;] 

Napisano
4 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Nie, wybrałem Kiłę ;]

ostatnio pojechalem tym do kielc, to auto jest fantastyczne. Ma tylko jedna wade…

Napisano
17 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

ostatnio pojechalem tym do kielc, to auto jest fantastyczne. Ma tylko jedna wade…

Zamieniamy się w słuch?! 😎

Napisano
22 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Zamieniamy się w słuch?! 😎

zapomnialem, musze sobie przypomniec ;]

Napisano

Tesle są wadliwe, najlepsze elektryki robi Kiła i Toyota. Warto też pomyśleć o zakupie Toyoty hybrydowej w wersji samoładującej, to przełomowa technologia. Tak słyszałem.

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj miałem więcej czasu, było mocno rano (po 5ej), w miarę pusto na drodze, to zobaczyłem co auto właściwie zrobi, jak nie będę reagował ;)

To nie był ten punkt wrażliwy, ale jakiś inny, w którym auto zdecydowało, że trzeba przyhamować.

Była mgła, taka średnia.

Miałem tempomat ustawiony na 95km/h, nikogo przede mną, tak na powiedzmy 800m. Z tyłu za mną auta ze 300m, ale nie na moim pasie. Jechałem na prawym, a były trzy pasy.

Dlaczego zrobiłem test? Bo auto zaczęło zwalniać. No to przytrzymałem pedał gazu, ale co około 100m pedał puszczałem, a auto nadal widziało powody do zwalniania. Trwało to przez kilometr.

W końcu odpuściłem, nie naciskałem pedału gazu wcale.

Auto zwolniło takimi trochę falami do....57km/h (droga ekspresowa!!), pojechało tak ze 100-150m, po czym łagodnie zaczęło przyśpieszać, też falami. I po kolejnych około 1000-1500m osiągnęło znowu prędkość 95km/h

Zapewne do aż tak dziwnego zachowania przyczyniła się mgła i warunki jako tako zimowe, może przybrudzona jakaś kamera.

Generalnie, to fajnie rozwiązane, tak przewidywalnie.

Napisano
W dniu 3.07.2025 o 22:47, format napisał:

Tesle są wadliwe, najlepsze elektryki robi Kiła i Toyota. Warto też pomyśleć o zakupie Toyoty hybrydowej w wersji samoładującej, to przełomowa technologia. Tak słyszałem.

Jak ktoś nie ma gdzie ładować to powinien wybrać samoładujący się napęd elektryczny. To chyba oczywiste. Poza tym polecają to lekarze. Podobno ci sami, co przepisują lorazepam.

🤣

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał:

Jak ktoś nie ma gdzie ładować to powinien wybrać samoładujący się napęd elektryczny. To chyba oczywiste. Poza tym polecają to lekarze. Podobno ci sami, co przepisują lorazepam.

🤣

kto ma takie cudo ??? totalszok

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał:

kto ma takie cudo ??? totalszok

Lorazepam? Więcej userów to bierze niż się przyznaje.

🤣

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał:

Dzisiaj miałem więcej czasu, było mocno rano (po 5ej), w miarę pusto na drodze, to zobaczyłem co auto właściwie zrobi, jak nie będę reagował ;)

To nie był ten punkt wrażliwy, ale jakiś inny, w którym auto zdecydowało, że trzeba przyhamować.

Była mgła, taka średnia.

Miałem tempomat ustawiony na 95km/h, nikogo przede mną, tak na powiedzmy 800m. Z tyłu za mną auta ze 300m, ale nie na moim pasie. Jechałem na prawym, a były trzy pasy.

Dlaczego zrobiłem test? Bo auto zaczęło zwalniać. No to przytrzymałem pedał gazu, ale co około 100m pedał puszczałem, a auto nadal widziało powody do zwalniania. Trwało to przez kilometr.

Auto zwolniło takimi trochę falami do....57km/h (droga ekspresowa!!), pojechało tak ze 100-150m, po czym łagodnie zaczęło przyśpieszać, też falami. I po kolejnych około 1000-1500m osiągnęło znowu prędkość 95km/h

Zapewne do aż tak dziwnego zachowania przyczyniła się mgła i warunki jako tako zimowe, może przybrudzona jakaś kamera.

to w chińskim samochodzie ?

Napisano
  • Autor
30 minut temu, sherif napisał:

to w chińskim samochodzie ?

Nie, moja Tesla jest z Niemiec

Napisano
15 godzin temu, kravitz napisał:

Była mgła, taka średnia.

Może masz coś z kamerą, szybą albo trzeba wyczyścić kamerę.

Napisano
9 godzin temu, HanYs napisał:

@kravitz Nawet jadąc “pod słońce” nie powinno być problemu.

IMG_2574.jpeg

To fsd. Nie mieszajmy dwóch systemów walutowych. Tesla ma gdzieś rozwój autopilota i skupiła się całkowicie na fsd.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, HanYs napisał:

@kravitz Nawet jadąc “pod słońce” nie powinno być problemu.

IMG_2574.jpeg

Nie chce mi się ciągnąć tematu.

Dzisiaj jechałem po córkę odebrać z obozu siatkarskiego. Około 100km odcinek ekspresówką i autostradą.

Dodawałem gazu może z 10x, bo samochód stwierdził, że jednak trzeba przyhamować.

Dodatkowo tempomat ustawiony na 150km/h, ale ledwie kilka razy sam przyspieszył. Losowo zatrzymywał przyśpieszanie na np 124 albo 137 i dalej nie....bo nie...bo coś pewnie widział.

Polecam serdecznie każdemu

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 30.01.2026 o 12:15, kravitz napisał:

Nie chce mi się ciągnąć tematu.

Dzisiaj jechałem po córkę odebrać z obozu siatkarskiego. Około 100km odcinek ekspresówką i autostradą.

Dodawałem gazu może z 10x, bo samochód stwierdził, że jednak trzeba przyhamować.

Dodatkowo tempomat ustawiony na 150km/h, ale ledwie kilka razy sam przyspieszył. Losowo zatrzymywał przyśpieszanie na np 124 albo 137 i dalej nie....bo nie...bo coś pewnie widział.

Polecam serdecznie każdemu

To jest system zabezpieczający przed zaśnięciem za kółkiem. Nie zrobisz się senny bo całą drogę walczysz z autem i się wściekasz. Lepsze niż teściowa na tylnym siedzeniu. Musk wizjoner.

lol