Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie przy hamowaniu silnikiem albo jeździe na luzie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jak hamuję silnikiem lub jadę na luzie to mam taki jakby stukot, przeskakiwanie. Przy przyspieszaniu albo użyciu hamulca to znika. Co i jak można sprawdzić?

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, pawel_78 napisał(a):

Sprawdź dokręcenie kół - nie do końca pasuje do objawów ale warto sprawdzić.

Nie wiem jak na to wpadłeś, ale trafiłeś w 10. Dziękuję

Napisano
2 godziny temu, Citric napisał(a):

Pewnie sam Ci poluzował ;]

A tak serio to nie było grzebane nic przy kołach i stało się samo z siebie? 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, janusz napisał(a):

Pewnie sam Ci poluzował ;]

A tak serio to nie było grzebane nic przy kołach i stało się samo z siebie? 

Było grzebane. Kupiłem inne felgi i nowe śruby. Od tego czasu przejechałem 1,5-2 tys. km. Przez 20 lat nie zdarzyło mi się, żeby po zakręceniu śruba mi się poluzowała. To jest pierwszy raz. Nie wiem może ekstremalne upały się do tego przyczyniły.

Napisano
7 minut temu, Citric napisał(a):

Było grzebane. Kupiłem inne felgi i nowe śruby. Od tego czasu przejechałem 1,5-2 tys. km. Przez 20 lat nie zdarzyło mi się, żeby po zakręceniu śruba mi się poluzowała. To jest pierwszy raz. Nie wiem może ekstremalne upały się do tego przyczyniły.

Nie wiem jak jest w C-Elysee, ale w PSA czesto byly inne sruby do alu i inne do felg stalowych.

Moze te sruby co kupiles, sa do stalowek?

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Nie wiem jak jest w C-Elysee, ale w PSA czesto byly inne sruby do alu i inne do felg stalowych.

Moze te sruby co kupiles, sa do stalowek?

Odwrotnie. Miałem do stalówek i kupiłem do oryginalnych starych felg alu.

Edytowane przez Citric

Napisano
Godzinę temu, Citric napisał(a):

Było grzebane. Kupiłem inne felgi i nowe śruby. Od tego czasu przejechałem 1,5-2 tys. km

Też tak miałem.

Teraz zawsze jak montuję nowe śruby/nakrętki to sprawdzam dokręcenie po kilkuset km.

Napisano
Godzinę temu, Citric napisał(a):

Odwrotnie. Miałem do stalówek i kupiłem do oryginalnych starych felg alu.

O ile dobrze pamiętam, to do stalowych felg są śruby ze stożkowym kołnierzem a do alu z płaskim. 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, ochkarol napisał(a):

O ile dobrze pamiętam, to do stalowych felg są śruby ze stożkowym kołnierzem a do alu z płaskim. 

Tak, ale chyba tylko do starszych. W nowszych alu też stożkowy.

Edytowane przez Citric

Napisano
  • Autor

Nie dokręcałem kluczem dynamometrycznym, ale zostały na 100 % mocniej dokręcone niż były dzisiaj. Zresztą hałasy pojawiły się po prawie 2 tyg. jazdy.

Edytowane przez Citric

Napisano
13 minut temu, Citric napisał(a):

Nie dokręcałem kluczem dynamometrycznym, ale zostały na 100 % mocniej dokręcone niż były dzisiaj. Zresztą hałasy pojawiły się po prawie 2 tyg. jazdy.

No to tak nie powinno być.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, rwIcIk napisał(a):

No to tak nie powinno być.

Zgadza się. Teraz zastanawiam się skąd to się wzięło. Wada felg, śrub czy może ekstremalna pogoda albo zabrakło kilku Nm i miały prawo się odkręcić.

Napisano
7 godzin temu, Citric napisał(a):

Teraz zastanawiam się skąd to się wzięło. Wada felg, śrub czy może ekstremalna pogoda albo zabrakło kilku Nm i miały prawo się odkręcić.

Nie miały. Bezwzględnie do sprawdzenia jest cały "układ", czyli dopasowanie felg do piast, pierścienie centrujące, geometria śrub i gniazd w felgach. 

Napisano

to jeszcze dorzucę tutaj filmik profesora 

w swoim samochodzie po serwisie hamulców, po 100km nie sprawdził dokręcenia kół mimo, że doradza to swoim klientom, to z kolei spowodowało wygięcie jednej z tarcz ;) 

ciekawy temat w sumie...

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Może ktoś gwint śrub smarował?

Ja smaruję i nic się nie odkręca:)

Napisano
11 godzin temu, Citric napisał(a):

Zgadza się. Teraz zastanawiam się skąd to się wzięło. Wada felg, śrub czy może ekstremalna pogoda albo zabrakło kilku Nm i miały prawo się odkręcić.

Pogody bym w to nie mieszał:)

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za porady. Śruby nie były niczym smarowane. Dzisiaj wymieniłem koła na stalówki z letnimi i oczywiście odpowiednimi śrubami. Jedna felga zeszła sama z piasty, a pozostałe trzeba było rozbujać. Odstawiam je na leżakowanie do listopada-grudnia i wtedy będę je znowu testował. Filmik zaciekawił mnie i muszę sobie przejrzeć co tam jeszcze ma na tym kanale ten Profesor Chris. Poszukam też jakiegoś dobrego klucza dynamometrycznego. Nie zakładałem kołpaków więc jak zrobię trochę kilometrów to sprawdzę dokręcenie stalówek.

Napisano
W dniu 3.07.2025 o 18:31, Citric napisał(a):

Bo zajmuje się tym zawodowo.
Przypilnuj zawsze by koła lekko wchodziły na piastę.

Napisano
W dniu 3.07.2025 o 22:08, Citric napisał(a):

Tak, ale chyba tylko do starszych. W nowszych alu też stożkowy.

Mam starsze, mam nowsze i śruby są/były te same w ori felgach - to stalówek inne, do alu inne. Tyle, że te do alu mają podwójną funcję - "płaską" część do alu i dodatkowy stożek na śrubie, który pozwala awaryjnie przykręcić stalową felgę np. dojazdówkę. Co do odkręcenia się śrub - nigdy nie miałem okazji (nigdy znaczy raz w Warszawie dawno temu i nie wiem czy w ogóle były dokręcone nakrętki) tego doświadczyć. W serwisie kończą kluczem dynamometrycznym, sam też tak kończę, chyba że mi się nie chce. Nie sądzę by zawsze i w każdym serwisie mi kluczem dociągnęli, ale problem jak już był, to najwyżej z odkręceniem fabrycznym kluczem :hehe: