Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał(a):

No. A żeby było ciekawiej ten Jajco za kilka lat będzie warty ze dwa razy mniej. To jest dopiero ;] 

Nie wiadomo. Jak się Subaru zwinie z naszego rynku (a jest to bardzo prawdopodobne) to może być wesoło z wartością używek.

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

To Toyoty też nie kupisz. Tam też wolnossące :) 

Ale tam masz hybrydę. A nie bezsensowną miękką hybrydę.  

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Nie wiadomo. Jak się Subaru zwinie z naszego rynku (a jest to bardzo prawdopodobne) to może być wesoło z wartością używek.

Zwija się już z 10 lat i zwinąć nie może. A na świecie buje rekordy sprzedaży :) 

Napisano

Zwija się już z 10 lat i zwinąć nie może. A na świecie buje rekordy sprzedaży :) 

Bo na świecie mają normalne silniki dobrane mocą do auta. I cenniki też nieco inne. To tam ma sens. 

Napisano

Ale tam masz hybrydę. A nie bezsensowną miękką hybrydę.  

@Rakuma. Wrzucał spalanie i wrażenia z jazdy. Wbrew temu co piszesz jest całkiem dobrze. Rajdówka to nie jest ale jeździ całkiem dobrze. I dalej twierdzę że niezależnie co by tam dali i tak nie kupisz :) 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Bo na świecie mają normalne silniki dobrane mocą do auta. I cenniki też nieco inne. To tam ma sens. 

Dla innych też są inne cenniki. Kto potrzebuje to sobie ściągnie. A Ty i tak byś nie kupił :) 

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

@Rakuma. Wrzucał spalanie i wrażenia z jazdy. Wbrew temu co piszesz jest całkiem dobrze. Rajdówka to nie jest ale jeździ całkiem dobrze. I dalej twierdzę że niezależnie co by tam dali i tak nie kupisz :) 

Oczywiście że nie kupię, bo jeździłem tym. Plusem tego auta jest 4WD i zawieszenie, ale z tym silnikiem i CVT to wyje (wyciszenie symboliczne) i nie jedzie. 

Edytowane przez wladmar

Napisano
Teraz, wladmar napisał(a):

Oczywiście że nie kupię, bo jeździłem tym. Plusem tego auta jest 4WD i zawieszenie, ale z tym silnikiem to wyje (wyciszenie symboliczne) i nie jedzie. 

To jakie ma dla Ciebie znaczenie co sprzedają? Nie jesteś targetem i tyle.

Przypominam nieśmiało że jeździłeś wolnossącym Lancerem. Który nie jeździł lepiej od tego. Bo też nim jeździłem :) 

Napisano

To jakie ma dla Ciebie znaczenie co sprzedają? Nie jesteś targetem i tyle.

Ale to Ty napisałeś, że w cenie chińczyka można mieć Subaru. A ja Ci tłumaczę, dlaczego ludzie jednak jakoś nie rzucili się na Subaru, a sprzedaż chińczyków rośnie.

Przypominam nieśmiało że jeździłeś wolnossącym Lancerem. Który nie jeździł lepiej od tego. Bo też nim jeździłem :) 

15 lat temu to było ok. Ale w roku 2025 kupić auto z wolnossącym słabym silnikiem i CVT? No bez jaj. 

Napisano

Ale to Ty napisałeś, że w cenie chińczyka można mieć Subaru. A ja Ci tłumaczę, dlaczego ludzie jednak jakoś nie rzucili się na Subaru, a sprzedaż chińczyków rośnie.

No i piszę że kupują na pniu wszystko co ściągnie importer. I osobiście też bym kupił. Nie zauważyłem żeby stały latami na wystawach :) 

A używek nie ma bo jakoś nikt nie chce się pozbywać.

3 minuty temu, wladmar napisał(a):

15 lat temu to było ok. Ale w roku 2025 kupić auto z wolnossącym słabym silnikiem i CVT? No bez jaj. 

Czyli wszyscy posiadacze Toyot to debile? :) 

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

No i piszę że kupują na pniu wszystko co ściągnie importer. I osobiście też bym kupił. Nie zauważyłem żeby stały latami na wystawach :) 

A używek nie ma bo jakoś nikt nie chce się pozbywać.

Czyli ludzie nie kupują Subaru tylko dlatego, że importer zbyt mało ściąga? Ciekawa teoria.

2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Czyli wszyscy posiadacze Toyot to debile? :) 

Ale widzisz różnicę między pełną hybrydą i jak to jedzie a dołożonym silniczkiem z akumulatorem wystarczającym na kilkanaście sekund? Przecież zdecydowana większość sprzedawanych Toyot to pełne hybrydy. Subaru na pełną hybrydę?

Napisano
Teraz, wladmar napisał(a):

Ale widzisz różnicę między pełną hybrydą i jak to jedzie a dołożonym silniczkiem z akumulatorem wystarczającym na kilkanaście sekund? Przecież zdecydowana większość sprzedawanych Toyot to pełne hybrydy. Subaru na pełną hybrydę?

Ale jeżdżąc Toyotą z pedałem w podłodze jak jeździłeś Subaru będziesz miał dokładnie to samo. Hałas i kosmiczne spalanie. Niezależnie od wielkości akumulatora. Tylko może chwilę później. Hybrydami się zwyczajnie inaczej jeździ. Napieprzanie na coś, czym się jeździło raz w życiu z pedałem w podłodze sprawdzając możliwości auta, jest takie średnie. Chciałeś dupowozem sobie rajd urządzić to masz efekt. Nie da się. Spróbuj może tak pojeździć trochę Toyotą to przestaniesz napierdzielać na Subaru. 

5 minut temu, wladmar napisał(a):

Czyli ludzie nie kupują Subaru tylko dlatego, że importer zbyt mało ściąga? Ciekawa teoria.

Ludzie kupują tyle ile jest. A importer ściąga tyle ile mu dadzą. Zapytaj - odpowiedzą. 

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Ale jeżdżąc Toyotą z pedałem w podłodze jak jeździłeś Subaru będziesz miał dokładnie to samo. Hałas i kosmiczne spalanie. Niezależnie od wielkości akumulatora. Tylko może chwilę później. Hybrydami się zwyczajnie inaczej jeździ. Napieprzanie na coś, czym się jeździło raz w życiu z pedałem w podłodze sprawdzając możliwości auta, jest takie średnie. Chciałeś dupowozem sobie rajd urządzić to masz efekt. Nie da się. Spróbuj może tak pojeździć trochę Toyotą to przestaniesz napierdzielać na Subaru. 

Ale jakie napieprzanie? Serio chcesz porównywać pełną hybrydę do miękkiej? Jakie rajdy? Normalna jazda po mieście i obwodnicą. Toyota jedzie, Subaru wyje i nie jedzie, taki skuter z dachem. No bądźmy poważni, nie da się obronić silnika + CVT w Subaru, ten zespół napędowy to zabytek sprzed 20 lat.

1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Ludzie kupują tyle ile jest. A importer ściąga tyle ile mu dadzą. Zapytaj - odpowiedzą. 

Czyli po prostu Subaru nie chce sprzedawać, a ludzie kupowaliby miliony Crosstreków gdyby tylko mogli...

Napisano

Ale jakie napieprzanie? Serio chcesz porównywać pełną hybrydę do miękkiej? Jakie rajdy? Normalna jazda po mieście i obwodnicą. Toyota jedzie, Subaru wyje i nie jedzie, taki skuter z dachem. No bądźmy poważni, nie da się obronić silnika + CVT w Subaru, ten zespół napędowy to zabytek sprzed 20 lat.

Nie chce mi się szukać tego tego posta. Gdzie opisywałeś jak testowałeś. Poszukaj go i pojeździj w ten sposób Toyotą hybrydową. Jak wyczerpiesz baterie to masz dokładnie to samo - silnik wolnossący + CVT. A przy dynamicznej jeździe nie jest to zbyt skomplikowane. Wiem - jeździłem. A Ty chyba nie. Przy czym skrzynia i zawieszenie jest gorsze więc proponuję prostą drogę.

5 minut temu, wladmar napisał(a):

Czyli po prostu Subaru nie chce sprzedawać, a ludzie kupowaliby miliony Crosstreków gdyby tylko mogli...

Nie chesz to nie kupuj. Naprawdę nikt nie zmusza. Ale przynajmniej nie pisz głupot.

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Nie chce mi się szukać tego tego posta. Gdzie opisywałeś jak testowałeś. Poszukaj go i pojeździj w ten sposób Toyotą hybrydową. Jak wyczerpiesz baterie to masz dokładnie to samo - silnik wolnossący + CVT. A przy dynamicznej jeździe nie jest to zbyt skomplikowane. Wiem - jeździłem. A Ty chyba nie. Przy czym skrzynia i zawieszenie jest gorsze więc proponuję prostą drogę.

Skrzynia w Toyocie jest gorsza? Serio? A jak bateria jeszcze nie jest wyczerpana (zazwyczaj) to też jeździ tak samo jak miękka hybrydą w Subaru? Serio? Chcesz porównywać jazdę hybrydą z wyczerpaną bateria jako czymś naturalnym z miękką hybrydą i twierdzić, że niczym się nie różnią? Serio?

4 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Nie chesz to nie kupuj. Naprawdę nikt nie zmusza. Ale przynajmniej nie pisz głupot.

A Ty kupujesz? Ile kupiłeś ostatnio nowych Subaru? 

Edytowane przez wladmar

Napisano

Skrzynia w Toyocie jest gorsza? Serio? A jak bateria jeszcze nie jest wyczerpana (zazwyczaj) to też jeździ tak samo jak miękka hybrydą w Subaru? Serio?

Naprawdę pojeździj hybrydową Toyotą. Podpowiem że w Subaru też jak nie jeździsz cały czas z pedałem w podłodze to nie jest wyczerpana.

A Ty kupujesz? Ile kupiłeś ostatnio nowych Subaru? 

Nie. Ale nie piszę głupot :) 

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Naprawdę pojeździj hybrydową Toyotą. Podpowiem że w Subaru też jak nie jeździsz cały czas z pedałem w podłodze to nie jest wyczerpana.

Jeżdżę często. Wyjątkowo rzadko bateria jest wyczerpana. W Subaru obojętnie czy jest wyczerpana czy nie, bo te kilkanaście KM dostępne przez kilkanaście sekund niczego nie zmienią. 

7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

No właśnie piszesz, proponując XV zamiast Jaecoo 7 (ta sama cena). No sorry, można mieć rózne argumenty przeciwko chińczykom, ale akurat XV (Crosstrek) jest argumentem wyjątkowo słabym pod każdym względem. To raczej książkowy przykład dlaczego chińczycy zdobywają rynek. 

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Chciałem się wtrącić i powiedziec ze obecnie za Chińczyka to robi ID.4

https://cenniki.volkswagen.pl/Cennik-ID-4.html?call_to_action=Sprawdź_cennik&model=ID4&campaign=10186715_NC_TAT_LAO_LDS_AOP_ANB_BRD_NB_POL_SEAH_PSEAC_LKTX_LKTX_GAD_GADW_CPC_NU_NU_KEW_NU_CXD_PL_BR_BRAP_10186856-SEAAO2025-MSS&language=PL&adchan=seah&publisher=GADW&country=PL&adplt=pseac&cpid=15985767754&adpay=pd

Ludzie mówia ze jeszcze da sie stargować kilka koła u dilera, wiec mozna miec super wyposazony duży, komfortowy samochód za 120k przed dotacja

Gdyby nie ta bateria......te piano black i wieszajacy sie infotaiment juz bym przebolał 

Zenek chłopie tu można programem 300KM zrobić. iMO okazja. 

Napisano

Jeżdżę często.

A ja jeżdżę jednym i drugim :) 

No właśnie piszesz, proponując XV zamiast Jaecoo 7 (ta sama cena).

OK. Argumenty za Subaru. Minimalna utrata wartości, dostępność części, dostępność serwisu, bezawaryjność.

Argumenty za Jajco - podobno większy i lepszy na papierze bo tak naprawdę nic nie wiadomo.

Reasumując - Subaru kupują sami idioci. Niech będzie.

Napisano
14 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Miałem przez 2 tygodnie hybryda camry zamiast arteona i poza tym że to tragicznie wyciszone auto to nigdy nie udało mi sie rozładować baterii (przynajmniej wg tego co pokazywał ekran). Zarówno podczas deptania w mieście oraz 350km trasy katowice wawa gdzie sie leci a1 i s8 non stop.

Więc zawsze przyspieszała tak samo bo skads miałaś parę kWh w baterii.

Napisano
1 minutę temu, Chalek napisał(a):

Miałem przez 2 tygodnie hybryda camry zamiast arteona i poza tym że to tragicznie wyciszone auto to nigdy nie udało mi sie rozładować baterii (przynajmniej wg tego co pokazywał ekran). Zarówno podczas deptania w mieście oraz 350km trasy katowice wawa gdzie sie leci a1 i s8 non stop.

Więc zawsze przyspieszała tak samo bo skads miałaś parę kWh w baterii.

Nie rozumiesz. @wladmar pożyczył dupowóz i chciał nim pojeździć jak rajdówką bo to Subaru. Sam to pisał. A to nie wyjdzie bo to dupowóz. Zresztą to chyba nawet nie była hybryda tylko 150 KM wolnossak. I odczucia się zgadzają. Wył i palił.

Ja wiem że ciężko w Toyocie rozładować ale w Subaru też mi się to nie zdarzało. A jeździłem tym trochę. Pewnie jakbym jeździł dynamicznie to by się rozładowała. Tylko jak tak chce jeździć to są lepsze auta do tego.

Napisano
30 minut temu, wujek napisał(a):

Zenek chłopie tu można programem 300KM zrobić. iMO okazja. 

A da sie programem zwiększyć z 52 na 77kWh? :P

Edytowane przez zenek111

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Nie rozumiesz. @wladmar pożyczył dupowóz i chciał nim pojeździć jak rajdówką bo to Subaru. Sam to pisał. A to nie wyjdzie bo to dupowóz. Zresztą to chyba nawet nie była hybryda tylko 150 KM wolnossak. I odczucia się zgadzają. Wył i palił.

Ja wiem że ciężko w Toyocie rozładować ale w Subaru też mi się to nie zdarzało. A jeździłem tym trochę. Pewnie jakbym jeździł dynamicznie to by się rozładowała. Tylko jak tak chce jeździć to są lepsze auta do tego.

Tylko, ze porownywanie HEV opartego na silniku wolnossacy z MHEV na silniku wolnossacym jest bez sensu.

Odczucia z jazdy beda diamteralnie rozne, nawet jesli moc bedzie zblizona.

Co wiecej w HEV nie da sie rozladowac baterii w normalnej eksploatacji.

Napisano
21 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko, ze porownywanie HEV opartego na silniku wolnossacy z MHEV na silniku wolnossacym jest bez sensu.

I dlatego chińczycy proponują HEV z uturbionym silnikiem, podobno świetny

Tylko kurcze ID.4 jest tańszy przed dotacja...jak żyć

Edytowane przez zenek111

Napisano
37 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Odczucia z jazdy beda diamteralnie rozne, nawet jesli moc bedzie zblizona.

Co wiecej w HEV nie da sie rozladowac baterii w normalnej eksploatacji.

Myślę że bardziej bez sensu jest porównywanie jakiejkolwiek hybrydy do silnika wolnossącego. Druga sprawa żeby coś porównywać trzeba jeździć jednym i drugim. A trzecia sprawa to rozmawialismy o opłacacalności kupna Subaru w porównaniu do Jajca. Argumenty za napisałem wyżej. Jedynym argumentem przeciw jest że koledze "nie jedzie". Chyba jednak taki średni bo chyba nikt z nas nie wie jak tamto jedzie :) 

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
3 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

Jednak Toyota z pelna hybryda i eCVT to jest   poziom conajmniej jeden level wyzej od dowolnej mild hybrid.Wynika to glownie z procentowego udzialu silnika elektrycznego w mocy calkowitej no i przenoszeniu tego przez przekladnie ostateczna czyli eCVT.

Edytowane przez wlad

Napisano
4 minuty temu, wlad napisał(a):

Jednak Toyota z pelna hybryda i eCVT to jest   poziom conajmniej jeden level wyzej od dowolnej mild hybrid.Wynika to glownie z procentowego udzialu silnika elektrycznego w mocy calkowitej no i przenoszeniu tego przez przekladnie ostateczna czyli eCVT.

Ale jak będziesz jeździł 0-1 to nie będziesz miał ani cicho ani oszczędnie. Poza tym napisałem wyżej o co chodzi.

Napisano
36 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Myślę że bardziej bez sensu jest porównywanie jakiejkolwiek hybrydy do silnika wolnossącego. Druga sprawa żeby coś porównywać trzeba jeździć jednym i drugim. A trzecia sprawa to rozmawialismy o opłacacalności kupna Subaru w porównaniu do Jajca. Argumenty za napisałem wyżej. Jedynym argumentem przeciw jest że koledze "nie jedzie". Chyba jednak taki średni bo chyba nikt z nas nie wie jak tamto jedzie :) 

Nie wiem jakie sa arguemnty kolegi, ale nowych Jajco na ulicach pelno, a Subaru Crosstrek to nie wiem czy widzialem chociaz raz ;)

Wiec chyba cos jest na rzeczy, ze ludzie nie chca tego zbytnio u nas kupowac.

Prawodpodonie przez dosc zaporowa cene wzgledem tego co oferuje.

Inna kwestia, ze to sa tak rozne auta, ze raczej nikt nie wybiera pomiedzy jednym a drugim ;]

Edytowane przez Maciej__

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

A da sie programem zwiększyć z 52 na 77kWh? :P

Nie ale silniki wszystkie odmiany mają takie same więc lawo ze 170 zrobić wersje gtx.

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

No to miałeś szczęście. Ale nie ma nic bardziej frustrującego niż problemy przy sprzedaży auta i tutaj jest wielki argument przeciwko chińskim wynalazkom.

CCC. Też zawsze szybko sprzedawałem, ale najpierw przeglądałem oferty innych, a potem wystawiałem za moim zdaniem cenę uczciwą dla kupującego.

Tak sprzedałem KIA Soul, Ty opchnałeś SsangYonga, to i na chińczyka się ktoś znajdzie (ważne tylko aby nie wycofał się wcześniej z rynku jak Seres).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Inna kwestia, ze to sa tak rozne auta, ze raczej nikt nie wybiera pomiedzy jednym a drugim ;]

No też myślę że to jest ta kwestia. Zupełnie inny target. Natomiast znam kilku posiadaczy i napisałem wyżej - znikoma utrata wartości i praktyczne bezawaryjne. Kupują je na 10 i więcej lat i wymieniają na nowe. Jeździłem tym trochę i w sumie się nie dziwię. Wszystko na swoim miejscu i wszystko działa. Przesiadasz się z 10 lat starszego i wszystko jest podobnie. Tak było do pewnego czasu w Golfach. Też wielu ludzi je głownie za to ceniło i wielu się dziwi że to zmieniono..

A sprzedaż jest jaka jest. Importer ściąga ileś tam sztuk i sprzedaje praktycznie na pniu. Taka polityka. Skoro się sprawdza to po co zmieniać. Zresztą często sprzedają egzemplarze z Kanady z symbolicznym przebiegiem. Wyposażone pod korek, 185 KM i możliwością założenia LPG. Za 100 kzł. Nie pssują się, serwis prosty więc...

No mógłby być większy wybór silników ale ta hybryda wcale tak źle nie jeździ jak tu się usiłuje to przedstawiać.

Napisano
39 minut temu, wujek napisał(a):

Nie ale silniki wszystkie odmiany mają takie same więc lawo ze 170 zrobić wersje gtx.

Tak poważniej to chyba jednak jest inaczej. Ta wersja 170KM to AP310 dużo gorszy technologicznie silnik niż AP550 w tej najwyzszej wersji (ponad 280KM) - jest nie tylko mocniejszy ale też bardziej oszczedny

Natomiast możliwe ze wersja 204KM (w ID.3) to jest ten sam silnik co 170KM

Napisano
8 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

CCC. Też zawsze szybko sprzedawałem, ale najpierw przeglądałem oferty innych, a potem wystawiałem za moim zdaniem cenę uczciwą dla kupującego.

Tak sprzedałem KIA Soul, Ty opchnałeś SsangYonga, to i na chińczyka się ktoś znajdzie (ważne tylko aby nie wycofał się wcześniej z rynku jak Seres).

Jak będzie tego dużo, serwisy będą ogarniać, będą części to myślę że się będzie sprzedawało za normalne pieniądze. Ale to czas pokaże.

Napisano
10 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Tak poważniej to chyba jednak jest inaczej. Ta wersja 170KM to AP310 dużo gorszy technologicznie silnik niż AP550 w tej najwyzszej wersji (ponad 280KM) - jest nie tylko mocniejszy ale też bardziej oszczedny

Natomiast możliwe ze wersja 204KM (w ID.3) to jest ten sam silnik co 170KM

Sportmile chwalili się że wszystkie tuninguje 

Napisano
16 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Bo miałeś normalne, popularne auta.

Każde auto znajdzie chętnego. Kwestia ceny. I wcale nie trzeba dużo spuszczać ;] 

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

I wcale nie trzeba dużo spuszczać ;]

Jak to zabrzmiało ;]

Napisano
18 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

No. A żeby było ciekawiej ten Jajco za kilka lat będzie warty ze dwa razy mniej. To jest dopiero ;] 

póki co "wyznawcy" chińczyków próbują zakrzywiać rzeczywistość:
https://motofilm.pl/2025/09/mg-hs-po-roku-i-7-tys-km-wystawione-na-sprzedaz-spadek-wartosci-w-glowach-wlascicieli-raczej-iluzja/

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Sportmile chwalili się że wszystkie tuninguje 

Tego nie dadza rady, AP310 jest uwazany za jeden z gorszych na rynku, AP550 za jeden z najlepszych. Te cyferki oznaczja maksymlany moment obrotowy

https://elektrowoz.pl/auta/nowy-silnik-volkswagena-app550-trudno-dostepny-producent-hamuje-fabryki-niektorzy-analitycy-jest-drugie-dno/

Napisano
5 godzin temu, klaudio napisał(a):

zrobic artykul na jednym ogloszeniu z przesadzona cena ? szacun dla autora i wspolczucie dla tych co sie na taki art powoluja ;]

Napisano
16 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

zrobic artykul na jednym ogloszeniu z przesadzona cena ? szacun dla autora i wspolczucie dla tych co sie na taki art powoluja ;]

to jest artykuł w stylu "Szok i niedowierzanie!. Pojechała na all inclusive do Egiptu i nie było wolnego leżaka!". Niestety taki jest teraz poziom pseudodziennikarstwa, wszystko tylko po to żeby klikać. A czytanie tego i linkowanie po forach niestety tylko im te kliki nabija i sprawia że będzie więcej takich śmieci.

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

We wrzesniu MG HS wskoczyl to Top 10 sprzedazy modeli.

Poza tym 6 roznych modeli Toyoty ;]

https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-nowych-samochodow-osobowych-i-dostawczych-2025-2025

image.png.7128961c8349d3a4e5f9e35de05979f5.png

Toyota stała się u nas nowym Fiatem i Daewoo, kto by pomyślał 20 lat temu...

Edytowane przez wladmar

Napisano
38 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Poza tym 6 roznych modeli Toyoty

ta dominacja Toyoty jest już nudna ;]. Na ulicach też już Toyota na każdym rogu. Ale to też pokazuje że klienci chcą po prostu zwykłych bezawaryjnych i ekonomicznych aut.

A co do Chińczyków to widać, że prywatni kupujący się ich nie boją. Firmy na razie czekają, bo nie mają odpowiednich danych wejściowych do Excela żeby wyliczyć czy im się to opłaci. Pojawią się dane i lepsze leasingi to i firmy zaczną kupować MG

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał(a):

ta dominacja Toyoty jest już nudna ;]. Na ulicach też już Toyota na każdym rogu. Ale to też pokazuje że klienci chcą po prostu zwykłych bezawaryjnych i ekonomicznych aut.

I gdzieś mają "twarde plastiki" i "wnętrze bez polotu". Ma być niedrogo i bezawaryjnie i Toyota tym wygrywa, przy czym na całym świecie. 

Napisano

I gdzieś mają "twarde plastiki" i "wnętrze bez polotu". Ma być niedrogo i bezawaryjnie i Toyota tym wygrywa, przy czym na całym świecie. 

i że "skrzynia wyje" też chyba mają gdzieś

Napisano
51 minut temu, maro_t napisał(a):

Za to nie muszą się doktoryzować z kodów silnika i skrzyń jak w VAG albo trzymać kciuki, że tym razem już na pewno Stellantis naprawił swój PureTech. W zasadzie podejrzewam, że większość użytkowników Toyot w ogóle nie wie co tam siedzi pod maską, bo nie muszą, mają ciekawsze sprawy w życiu.

Edytowane przez wladmar

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał(a):

Właśnie "popełniłem" wątek w temacie wycia. Chińczyk nie potrzebował wielu generacji by rozwiazać problem:

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 7.10.2025 o 09:05, Maciej__ napisał(a):

Poza tym 6 roznych modeli Toyoty ;]

https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-nowych-samochodow-osobowych-i-dostawczych-2025-2025

image.png.7128961c8349d3a4e5f9e35de05979f5.png

A propos MG. Magazyn "What car?" w UK przeprowadził coroczne badanie awaryjności samochodów. W klasie aut młodych (no bo jakich innych?) MG zajął pierwsze miejsce, wyprzedzając nawet Fiata, Alfę Romeo, Land Rovera i Francuzów ze Stellantis.

Jak to było tam wyżej? Skoro nie wiemy, że są gorsze od aut europejskich to uznajemy, że są lepsze? A właściwie to jest wszystko to samo, więc są lepsze bo tańsze? No więc okazało się, że jednak nie to samo.

;l

BTW, bardzo wysoko też Nissan, chyba współpraca z Renault im nie służy.

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

A propos MG. Magazyn "What car?" w UK przeprowadził coroczne badanie awaryjności samochodów. W klasie aut młodych (no bo jakich innych?) MG zajął pierwsze miejsce, wyprzedzając nawet Fiata, Alfę Romeo, Land Rovera i Francuzów ze Stellantis.

Jak to było tam wyżej? Skoro nie wiemy, że są gorsze od aut europejskich to uznajemy, że są lepsze? A właściwie to jest wszystko to samo, więc są lepsze bo tańsze? No więc okazało się, że jednak nie to samo.

;l

;]

Tak-zdanie 29 tysiecy czytelnikow magazynu pomaga wyrobic sobie opinie o prawie 2 mln samochodow sprzedawanych w UK co roku ;]

Edytowane przez wlad

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

Nissan dogorywa, bankructwo jest już niemal pewne. I się dziwią dlaczego, a chodzi oczywiście o jakość.