Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał:

No ale jak ktoś się boi kosztów to premium nie jest dla niego. Przecież cały ten segment rynku wymyślono tylko po to, żeby jedni mogli pokazywać innym na co ich stać.

nie_wiem

A jednak rynek na kilku i kilkunasto letnie premiumy jest (albo był). Trudno przy 10 latku o wartosci połowy nowej dacii mowic, że pokazuje innym na co ich stać. Za to serwis drogi. Wiec popyt na używki może mocno spaść.

Napisano
5 minut temu, fosfor napisał:

A jednak rynek na kilku i kilkunasto letnie premiumy jest (albo był). Trudno przy 10 latku o wartosci połowy nowej dacii mowic, że pokazuje innym na co ich stać. Za to serwis drogi. Wiec popyt na używki może mocno spaść.

No może. Coraz trudniej LPG założyć bo silniki skomplikowane, o używane opony też ciężko bo duży rozmiar. Tym bardziej bieżnikowane zlosnik

Napisano
12 minut temu, fosfor napisał:

Są premiumy, które nawet im są starsze tym bardziej pokazują, że Cię stać. Np. Range Rover. Jeśli stać Cię na serwisowanie starego Range Rovera to musisz być bardzo bogatym człowiekiem i nie jeździsz nowym takim wyłącznie dlatego, że masz taki kaprys. Bo palenie pieniędzmi w kominku Ci się znudziło, zresztą taki Range Rover pochłania je szybciej.

hehe

Napisano
5 minut temu, marcindzieg napisał:

No może. Coraz trudniej LPG założyć bo silniki skomplikowane, o używane opony też ciężko bo duży rozmiar. Tym bardziej bieżnikowane zlosnik

Ja myślę, że najmocniej od chińczyków oberwą nie używane premiumy ale używane auta popularne.

Napisano

Tu się zgodze. Klienci na uzywane premiumy wybierali premiumy dla znaczka i tego co oferują (duzy wybor silnikow, wygoda, wyciszenie itp). Dużą część przytłaczały koszty eksploatacji bo mimo, ze auto już nie jest warte 200 czy 300k tylko sporo mniej, to nadal części są drogie jak do auta za 300k, a auta skomplikowane, sporo systemów, które mogą się zepsuć lub po prostu zużyć.

I sporo tych premiumów było i jest drutowane u lokalnych magików phi

Pytanie czy sebix co latał beemką, mercem czy audi po wioskach będzie chciał kupić nowego czaj-nika? Niewydaje mję się

Są też ludzie, którzy kupują chinskie premiumy za gruby hajs - bo chcą sie wyroznic i byc w centrum uwagi ;) i moc tłumaczyć, ze Denza czy Hongqi to są premiumy z Chin phi

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał:

Ja myślę, że najmocniej od chińczyków oberwą nie używane premiumy ale używane auta popularne.

Tez mi sie wydaje, ze to skanibalizuje glownie rynek 2-3-4 latkow, w markach popularnych.

Starego premiuma nie kupuje sie kierujac logika, wiec to zupelnie inna klientela zlosnik

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał:

Też tak myślę. Auta fajne znajdą klientów. Natomiast auta popularne jedynie czym mogą wygrywać to dostępnością części. Jeśli Chiny to poprawią to wygrają.

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał:

Też tak myślę. Auta fajne znajdą klientów. Natomiast auta popularne jedynie czym mogą wygrywać to dostępnością części. Jeśli Chiny to poprawią to wygrają.

Ja jestem ciekaw czy klienci jednak im nie wybaczą drobnych oszustw (osiągi, ergonomia, nieużywalne niektóre funkcje) i wymuszą poprawę jakości czy jednak sobie to jakoś zracjonalizują i będą na siłę udawali zadowolonych.

hmm

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał:

W ostatnich latach mlode uzywki zrobily sie zwyczajnie drogie...

Jak roznica w cenie miedzy uzywka a chinczykiem zrobi sie bardziej atrakcyjna, to znowu wroca do lask.

A zeby sprzedac, bedzie trzeba obnizyc ceny.

Napisano
14 minut temu, Ryb napisał:

Ja jestem ciekaw czy klienci jednak im nie wybaczą drobnych oszustw (osiągi, ergonomia, nieużywalne niektóre funkcje) i wymuszą poprawę jakości czy jednak sobie to jakoś zracjonalizują i będą na siłę udawali zadowolonych.

hmm

Cena czyni cuda zlosnik

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

W ostatnich latach mlode uzywki zrobily sie zwyczajnie drogie...

Jak roznica w cenie miedzy uzywka a chinczykiem zrobi sie bardziej atrakcyjna, to znowu wroca do lask.

A zeby sprzedac, bedzie trzeba obnizyc ceny.

to chyba efekt covidu jeszcze trzyma. Bo ceny nowych wtedy poszły mocno w góre i to skorygowało rezydułę na używki. Teraz chyba sie troche w drugą stronę odwineło, bo pojawiły sie antychińczykowe promki

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał:

hmm

Zawsze wytłumaczą (i ma to sens), że w tej cenie to spoko. Zresztą ludzie (w Europie) wybaczyli VAG dieselgate, a to jednak naprawdę była gruba sprawa.

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał:

Uważam inaczej, nie będą do końca alternatywą, bo używane popularne będą dużo tańsze niż nowe premiumy.

Poza magią znaczka, dlaczego premiumy to premiumy? Ja na używki się decydowałem ponieważ auto było większe, miało mocniejszy silnik albo lepsze wyposażenie, w tej samej cenie, ale kosztem gwarancji.

Teraz chińczyki deklarują spore moce, mają duże auta i sporo wyposażenia, a 5 letnie premiumy są narażone na bardzo kosztowne naprawy. Pożyjemy, zobaczymy.