Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
Teraz, zenek111 napisał(a):

Różnie to bywa, ponizej premium za mniej niz 140 koła

Premium😂

Napisano
15 minut temu, Rado_ napisał(a):

Premium😂

Wydałeś opinię nie ogladajac filmu, więc obejrzyj a kpiny na później.

p.s. Premimum to tak twierdzą o sobie chińczycy, ale testujący ma problem by to wyśmiać

p.s.1 "pamięc ustawienia asystentów" - raz wyłączamy i mamy spokój na zawsze, biere :P

Edytowane przez zenek111

Napisano

My? Ani Ty ani ja nie mamy na to żadnego wpływu, a ci którzy mają, z nami się nie liczą. Trzeba być bardzo naiwnym by sądzić, by polityka interesowało cokolwiek poza własnym interesem. A co do polityki wielkich korporacji również nie mamy na nią żadnego wpływu nawet teoretycznie, no poza głosowaniem portfelem. A jeszcze ciekawiej się robi, jak zobaczysz kto finansuje europejskie dziury budżetowe...
Kto?
Napisano
10 godzin temu, zenek111 napisał(a):

p.s. Premimum to tak twierdzą o sobie chińczycy, ale testujący ma problem by to wyśmiać

Trudno żeby się śmiał z kogoś, kto mu płaci.

;l

Miałem okazję osobiście podotykać te duże modele Hongqui, te najbardziej premium. No i mimo że widać lepszą jakość niż w pozostałych chińskich wynalazkach to do prawdziwych premiumów im bardzo daleko.

8-)

10 godzin temu, zenek111 napisał(a):

p.s.1 "pamięc ustawienia asystentów" - raz wyłączamy i mamy spokój na zawsze, biere :P

Bierz Range Rovera, tam też tak można i to z kierownicy.

:skromny:

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Akurat temu testującemu można ufać, testował wiele chińczyków i w wielu znajdował spore wady.

Miałem okazję osobiście podotykać te duże modele Hongqui, te najbardziej premium. No i mimo że widać lepszą jakość niż w pozostałych chińskich wynalazkach to do prawdziwych premiumów im bardzo daleko.

Nawet jeśli - to ile kosztuje w Europie prawdziwe premium co ma 4x4, hydrokinetyczną skrzynię, 250KM w benzynie, i prawdziwą skórę?

Bo u chińczyka te "gorsze premium" kosztuje mniej niż 160k w cenniku.

A ze dużo pali? Premium powinno dużo palić! 😄

Wiadomo ze premium to też "znaczek" i dla wielu chińczyk premium nigdy nie będzie, jeśli jednak ktoś patrzy na parametry typu wyciszenie czy komfort jazdy a nie znaczek, to tutaj chińczyk ma największe pole do popisu bo wiadomo ze w tym segmencie marze są najbardziej wywalone w kosmos. W tym segmencie chińczyk ma najwiecej do zrobienia z naszego punktu widzenia czyli konsumentów

p.s. Akurat ta marka to nie jest jakas nowa typu BYD, to ulubiona marka Mao Zedonga, już choćby to wskazuje ze jest premium :P

Napisano

Wyłączanie na stałe asystentów - to wogóle jest legalne?

Napisano
11 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Ten film widzialem już wcześniej, wiec mi nie imputuj😉

Od dzisiaj to i ja siebie mogę nazywac premium…bo tak🤣

Napisano
13 minut temu, zenek111 napisał(a):

Akurat temu testującemu można ufać, testował wiele chińczyków i w wielu znajdował spore wady.

Jak coś urwie to uwierzę.

;l

Nawet jeśli - to ile kosztuje w Europie prawdziwe premium co ma 4x4, hydrokinetyczną skrzynię, 250KM w benzynie, i prawdziwą skórę?

Bo u chińczyka te "gorsze premium" kosztuje mniej niż 160k w cenniku.

A ze dużo pali? Premium powinno dużo palić! 😄

No i tutaj jest Twój problem. Wydaje Ci się, że w samochodach premium chodzi o cenę. Tymczasem ceną to konkurują Skody. I ten Hongqui jest właśnie taką trochę lepiej wykończoną Skodą.

;l

Wiadomo ze premium to też "znaczek" i dla wielu chińczyk premium nigdy nie będzie, jeśli jednak ktoś patrzy na parametry typu wyciszenie czy komfort jazdy a nie znaczek, to tutaj chińczyk ma największe pole do popisu bo wiadomo ze w tym segmencie marze są najbardziej wywalone w kosmos. W tym segmencie chińczyk ma najwiecej do zrobienia z naszego punktu widzenia czyli konsumentów

No, auto jest lata świetlne za normalnymi premiumami i nie ma perspektyw na to żeby z nimi konkurować ale to nie przeszkadza go nazywać premium. Dodajmy tylko "chińskie", wtedy będzie chińskie premium, będzie się dało łatwo odróżnić od prawdziwego. Coś jak Xiaomi.

;l

p.s. Akurat ta marka to nie jest jakas nowa typu BYD, to ulubiona marka Mao Zedonga, już choćby to wskazuje ze jest premium :P

Oczywiście. A Jacques Chirac jeździł Renault 25 co czyni Renault marką premium. I pamiętaj, że Kaczyński jeździ Skodą.

:lol:

Edytowane przez Ryb

Napisano
22 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

Poradzić sobie to poradzimy. Tylko komuś będą musieli zabrać żeby ich utrzymać. Zgadnij komu w pierwszej kolejności zabiorą. Będziesz miał podatki 90 nie 70 :) 

obecny system tak czy inaczej zmierza w kierunku nieskończonego podnoszenia podatków by łatać dziury które sam tworzy i wcześniej czy później to przekroczy masę krytyczną. Ale dopóki działa to ja nie zamierzam swoimi decyzjami jeszcze dodatkowo się o niego troszczyć. 

Napisano
12 minut temu, zenek111 napisał(a):

Wyłączanie na stałe asystentów - to wogóle jest legalne?

Tam jest przycisk skrótu do menu asystentów (guzik z autkiem), możesz wyłączyć co chcesz. Wyłączone pozostaje wyłączone (przynajmniej do MY24 nie wiem jak jest w MY25). Dodatkowo na kierownicy masz przycisk konfigurowalny (ten z rombem), któremu możesz przypisać co chcesz, np. wyłączenie wszystkich naraz.

:ok:

2025-Land-Rover-Range-Rover-SE-LWB-cockp

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Tam jest przycisk skrótu do menu asystentów (guzik z autkiem), możesz wyłączyć co chcesz. Wyłączone pozostaje wyłączone 

Nie no ok, ale czy to legalne, do tej pory myślałem ze producenci tego nie robia bo "nie wolno"

Napisano
1 minutę temu, zenek111 napisał(a):

Nie no ok, ale czy to legalne, do tej pory myślałem ze producenci tego nie robia bo "nie wolno"

Tak jak pisałem, do 2024 było, teraz to nie wiem czy jakiejś aktualizacji nie dostał. Ale tak czy siak, jak masz guzik na kierownicy to bardzo łatwo to powyłączać. Inna rzecz, że ja nie wiem po co, bo akurat tam te rzeczy działają bardzo dobrze. Właściwie poza ISA (w Polsce bez sensu bo tu nie istnieją ograniczenia prędkości) to tam nie ma co wyłączać.

Napisano
11 godzin temu, zenek111 napisał(a):

ja nie lubię słowa "premium", dzisiaj wszystko chce być premium. Ale tej marce Hongqi kibicuję bardzo. Bo oferują trochę coś innego niż reszta Chińczyków, jakiś wybór napędów, dobrą jakość wykonania. Też oglądałem ten test. To HS3 może mieć silnik 2.0 , napęd na 4 koła i klasyczny hydrokinetyczny automat. To już jest wszystko co potrzeba a nawet więcej. Do tego ma bardzo dobre wyciszenie i przyjemny środek. A to wszystko za mniejsze pieniądze niż mój qashqai. Jak otworzą salon w Krakowie to idę obmacać.

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał(a):

No i tutaj jest Twój problem. Wydaje Ci się, że w samochodach premium chodzi o cenę. Tymczasem ceną to konkurują Skody. I ten Hongqui jest właśnie taką trochę lepiej wykończoną Skodą.

No, auto jest lata świetlne za normalnymi premiumami i nie ma perspektyw na to żeby z nimi konkurować ale to nie przeszkadza go nazywać premium. Dodajmy tylko "chińskie", wtedy będzie chińskie premium, będzie się dało łatwo odróżnić od prawdziwego. 

Na razie jest tak ze w cenie Skody Karoq, czy Corolli Cross, mamy większe auto, nieporównanie lepiej wykończone, wyciszone, resorowane z pełnym wyposażeniem, mocniejsze, w prawdziwych skórach itp. itd., wiec jeśli nie chcemy tego wystawiać "kontra premium" to mzoemy to wystawić kontra ta Toyota i Skoda bo ma tą sama cenę, no i wychodzi ze miazga (za wyjątkiem spalania)

11 minut temu, Ryb napisał(a):

Coś jak Xiaomi.

To juz nie jest dobre porównanie,  Xiaomi własnie staje sie lepsze niz Apple:

Edytowane przez zenek111

Napisano
7 minut temu, zenek111 napisał(a):

Na razie jest tak ze w cenie Skody Karoq, czy Corolli Cross, mamy większe auto, nieporównanie lepiej wykończone, wyciszone, resorowane z pełnym wyposażeniem, mocniejsze, w prawdziwych skórach itp. itd., wiec jeśli nie chcemy tego wystawiać "kontra premium" to mzoemy to wystawić kontra ta Toyota i Skoda bo ma tą sama cenę, no i wychodzi ze miazga (za wyjątkiem spalania)

No i to jest dobry konkurent Skody czy Corolli. Tyle że to nie są auta premium lecz niska półka. Zatem wychodzi, że chińskie premium to europejska niska półka. No i ja nie wiem czy bym wybrał auto, w którym ktoś wymyślił dawać białe wykończenia zamiast tę kasę przeznaczyc na porządną regulację fotela. To auto coś udaje i tyle, bo pod ładną otoczką siedzą duże braki.

7 minut temu, zenek111 napisał(a):

To juz nie jest dobre porównanie,  Xiaomi własnie staje sie lepsze niz Apple:

No ale to żadna sztuka, bo akurat każdy jest lepszy od Apple.

;]

Napisano
12 minut temu, maro_t napisał(a):

ja nie lubię słowa "premium", dzisiaj wszystko chce być premium. Ale tej marce Hongqi kibicuję bardzo. Bo oferują trochę coś innego niż reszta Chińczyków, jakiś wybór napędów, dobrą jakość wykonania. Też oglądałem ten test. To HS3 może mieć silnik 2.0 , napęd na 4 koła i klasyczny hydrokinetyczny automat. To już jest wszystko co potrzeba a nawet więcej. Do tego ma bardzo dobre wyciszenie i przyjemny środek. A to wszystko za mniejsze pieniądze niż mój qashqai. Jak otworzą salon w Krakowie to idę obmacać.

Daj znać czy jesteś w stanie znaleźć wygodną pozycję na tych fotelach bez regulacji kąta siedziska i poduszek lędźwiowych.

Napisano
13 godzin temu, Ryb napisał(a):

No. Tylko że to my byliśmy głównymi beneficjentami tego pośrednictwa. Ci co są na końcach tego łańcucha to nawet nie odczują. Polecą ci pośrodku. I zgadnij kto akurat jest pośrodku.

Patrz, mam zupełnie odwrotne wrażenie. Jak dla mnie jesteśmy końcowym ogniwem, odbiorcą. I wydaje się że mamy niewielką w skali ogólnej pozycję pośrednika w produkcji/montażu. 

Napisano

Przy okazji, właściciel tego Honqgi to jest FAW, który od lat robia Audi dla VW w chinach, więc te samochody to są po prostu lekko zmodyfikowane Audi ale pod marką Honqgi.

Tylko cena jak za Skodę

https://www.bezwypadkowy.net/newsy/13247-30-lat-partnerstwa-w-chinach--audi-i-faw-startuja-z-inicjatywa-modelowa-

p.s. Co ja gadam, Skoda jest zauważalnie droższa 

Edytowane przez zenek111

Napisano

No ale to żadna sztuka, bo akurat każdy jest lepszy od Apple.

;]

Tylko głupi klient nie chce tego zauważyć. Może dlatego że w Apple jak odpalasz ustawienia to nie wyskakuje reklama. I po roku nie staje się nieużywalnym śmietnikiem :) 

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

Przy okazji, właściciel tego Honqgi to jest FAW, który od lat robia Audi dla VW w chinach, więc te samochody to są po prostu lekko zmodyfikowane Audi ale pod marką Honqgi.

Ty już chyba całkowicie straciłeś kontakt z rzeczywistością. To jest Motokącik, a nie wątek z kawałami na HP. Idź tam opowiadać swoje bajki :facepalm:.

Napisano
15 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Jaka cena taka jakość 

To chyba dobrze? Bo europejskie marki przyzwyczaiły nas ostatnio , że jakość nie idzie w parze z ceną. 

Napisano
3 godziny temu, kadu napisał(a):

Ty już chyba całkowicie straciłeś kontakt z rzeczywistością. To jest Motokącik, a nie wątek z kawałami na HP. Idź tam opowiadać swoje bajki :facepalm:.

To skoro to uwazasz za bajkę to jeszcze bardziej będziesz zaskoczony tym ze Audi nie tylko przekazuje chińczykom technologie ale coraz bardziej z tych chińskich technologii w swoich produktach premium korzysta:

"Audi zrobiło SUV-a razem z chińskim Huawei.....FAW Audi zaprezentowało światu, który ograniczy się do Chin nowego Q6L e-tron. To przykłąd jak niemiecka rozwiązania współpracują z chińską technologią. W ten sposób powstał flagowy SUV.....Q6L e-tron został zbudowany na platformie PPE pure electric i jest reklamowany jako pierwszy pojazd łączący luksusową markę z inteligentną technologią Huawei. Ma na celu ustanowienie nowego punktu odniesienia w segmencie luksusowych pojazdów elektrycznych. Jego najmocniejszymi stronami mają być: technologia, bezpieczeństwo, prowadzenie, komfort i wzornictwo."

https://moto.pl/MotoPL/7,88389,31993694,audi-zrobilo-suv-a-razem-z-chinskim-huawei-oto-co-wyszlo-z.html

FAW i Audi są powiązane poprzez joint venture

FAW-Volkswagen Automotive Company, które jest wspólnym przedsięwzięciem chińskiej FAW Group i koncernu Volkswagen AG, w skład którego wchodzi Audi AG. FAW-Volkswagen zajmuje się produkcją samochodów Audi, Volkswagena i innych marek w Chinach na podstawie licencji. FAW Group: Jest to chińskie państwowe przedsiębiorstwo produkujące różnego rodzaju pojazdy, od osobowych, po autobusy i ciężarówki. 

Produkcja samochodów Audi w Chinach: FAW-Volkswagen produkuje popularne modele Audi, takie jak Audi A6L, A4L, Q3 i Q5, na rynek chiński. 

Edytowane przez zenek111

Napisano

A swoja droga, kto sie zgadza z tym ze ten samochód jest podobny do Rolls Royca? 

image;s=5120x0;q=80

albo ten H9:

NWNhMzVmYTYvCjtJeRZsI2xSbxM_T2J1O0p3WHkO

Edytowane przez zenek111

Napisano
6 godzin temu, janusz napisał(a):

To chyba dobrze? Bo europejskie marki przyzwyczaiły nas ostatnio , że jakość nie idzie w parze z ceną. 

To kiedys bylo inaczej? W moim aucie nic sie nie sypie.

Napisano
7 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Tylko głupi klient nie chce tego zauważyć. Może dlatego że w Apple jak odpalasz ustawienia to nie wyskakuje reklama. I po roku nie staje się nieużywalnym śmietnikiem :) 

Ja to się nie znam ale od lat używam Samsungów (obecny ma chyba ze 4 lata) aż zdechnie bateria lub ulegną uszkodzeniu mechanicznemu i żaden nie stał się nigdy nieużywalnym śmietnikiem dopóki go przypadkiem nie roztrzaskałem o podłoże. No i poza darmowymi apkami nigdy nie widziałem żadnej reklamy.

:nie_wiem:

Napisano
6 minut temu, Rado_ napisał(a):

To kiedys bylo inaczej?

Raczej tak 

6 minut temu, Rado_ napisał(a):

W moim aucie nic sie nie sypie.

Gratuluję 

Napisano

Ja to się nie znam ale od lat używam Samsungów (obecny ma chyba ze 4 lata) aż zdechnie bateria lub ulegną uszkodzeniu mechanicznemu i żaden nie stał się nigdy nieużywalnym śmietnikiem dopóki go przypadkiem nie roztrzaskałem o podłoże. No i poza darmowymi apkami nigdy nie widziałem żadnej reklamy.

Nikt nie wspominał o Samsungu, który nie jest chiński. Raczej zachwalano szajomi lub inne stricte chińskie wynalazki jako dużo lepsze od Apple.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
3 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Nikt nie wspominał o Samsungu, który nie jest chiński. Raczej zachwalano szajomi lub inne stricte chińskie wynalazki jako dużo lepsze od Apple.

A to nie wiedziałem, nigdy nie miałem chińskiego telefonu.

:piwko:

Napisano
14 godzin temu, Ryb napisał(a):

To poużywaj Xiaomi. W końcu są najlepsze :) 

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

To poużywaj Xiaomi. W końcu są najlepsze :) 

Ze sprzętów Xiaomi miałem kiedyś odkurzacz. Odkurzał nawet nieźle ale słabo mapował otoczenie. W końcu się zepsuł i teraz po domu jeździ Gorenje.

;]

Napisano
17 godzin temu, zenek111 napisał(a):

A swoja droga, kto sie zgadza z tym ze ten samochód jest podobny do Rolls Royca? 

"Wśród projektantów Hongqi znajduje się m.in. Giles Taylor, były szef designu Rolls-Royce, który obecnie odpowiada za stylistykę."

https://autokult.pl/oficjalny-debiut-hongqi-w-polsce-luksus-po-chinsku,7149827651689056a

Napisano

https://silkroadpoland.pl/2021/11/nowe-centrum-rozwoju-technologii-faw-volkswagen/

Dla przypomnienia FAW to własciciel tego Honqgi

Czyli tak: Niemcy współpracują z Chińczykami w technologii, rozwijają swoją i ich wspólnie, bo im się to opłaca. Później chińczycy robia coraz lepsze samochody i "groża" niemieckiemu przemysłowi motoryzacyjnemu.Natomiast w tym czasie w Polsce ludzie się martwią czy ten przemysł samochodowy przezyje inwazję chińczyków i ze nie kupujcie chińskich.

To czy nie powinno być tak ze to Niemcy powinni sie martwić o przyszłosc swoich marek a nie Polacy?

Czy to czasem nie Niemcy powinni wpierw zrezygnowac z tych spółek JV z chińczykami?

No nie, oni wolą rozwinąć technologie z chińczykami bo tak jest pewnie lepiej i taniej, a później bedą namwiac konsumentów w Polsce (albo co gorsza Ci konsumenci sami to beda robić!)  by nie kupowali chińskich wyrobów tylko ich wyroby, w sensie ze to konsument (również Polski) ma zapłacić drozej za ich wyroby gdy oni beda sobie taniej opracowywac technologie dzieki chińczykom.

Czy można powiedzieć coś innego niż "niech sie pier...."?

Napisano
26 minut temu, zenek111 napisał(a):

Fajny, o 100% zwiększyli szanse na stłuczenie ekranu przy upadku. Lubię to!

:hehe:

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Fajny, o 100% zwiększyli szanse na stłuczenie ekranu przy upadku. Lubię to!

:hehe:

To z 2019 roku, był produkowany w niewielkich seriach ale okazał sie za drogi w produkcji (przynajmniej oficjalnie a wtedy Xiaomi musiało byc duzo tańsze by sie sprzedawać)

Edytowane przez zenek111

Napisano
43 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ze sprzętów Xiaomi miałem kiedyś odkurzacz. Odkurzał nawet nieźle ale słabo mapował otoczenie. W końcu się zepsuł i teraz po domu jeździ Gorenje.

;]

Hardware nie jest zły. Tylko soft mocno kuleje. Nie chcę myśleć jaki jest w elektrycznych autach skoro nie ogarniają nawet odkurzacza.

Napisano
6 minut temu, zenek111 napisał(a):

To z 2019 roku, był produkowany w niewielkich seriach ale okazał sie za drogi w produkcji (przynajmniej oficjalnie a wtedy Xiaomi musiało byc duzo tańsze by sie sprzedawać)

Jak ja lubię te oficjalne komunikaty chińczyków gdy zaliczą jakiś fakap...

;l

Napisano
W dniu 18.11.2025 o 10:42, maro_t napisał(a):

Taa, Mocne 2.0, poniżej 7s do setki z klasycznym hydraulikiem, spore auto z AWD i spalanie średnie AFAIR ponizej 7l .. coś mi tu nie pasuje.

Oglądałem Honqqi na targach i mam podobne zdanie co @Ryb. Robi dobre wrażenia początkowe, ale potem coraz bardziej chińskie się wydaje.

Napisano
46 minut temu, sherif napisał(a):

Taa, Mocne 2.0, poniżej 7s do setki z klasycznym hydraulikiem, spore auto z AWD i spalanie średnie AFAIR ponizej 7l .. coś mi tu nie pasuje.

Oglądałem Honqqi na targach i mam podobne zdanie co @Ryb. Robi dobre wrażenia początkowe, ale potem coraz bardziej chińskie się wydaje.

W takiej cenie muszą być jakieś kompromisy i nie będzie to to samo co odpowiednie BMW za 100 tys. drożej. Ale przynajmniej nie ma bobrzego nosa ;]

Napisano
6 godzin temu, maro_t napisał(a):

W takiej cenie muszą być jakieś kompromisy i nie będzie to to samo co odpowiednie BMW za 100 tys. drożej. Ale przynajmniej nie ma bobrzego nosa ;]

Ale ma oblesne logo. Swoja droga Hongqi po chinsku to czerwony sztandar. Czy ten samochod nie propaguje komunizmu? A to w Polsce zabronione;]

Napisano
W dniu 18.11.2025 o 09:04, Ryb napisał(a):

;l

8-)

:skromny:

Na wszystkich chińskich markach też sie znasz  ?;)

Napisano
2 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Na wszystkich chińskich markach też sie znasz  ?;)

Nie. Właściwie to miałem okazje siedzieć tylko w Hongqui, Jaecoo, jakimś MG, Forthingu i jeszcze jednym, którego nazwy nawet nie potrafiłem zapamiętać.

Napisano
13 godzin temu, zenek111 napisał(a):

jakos nie znosze tego goscia, dla mnie to megaloman ;]

juz @Josyp wydaje sie bardziej normalny gadajac o motoryzacji :jem:

baaaa. nawet @prawoimotoryzacja na swoim wypasionym YT gada normalniej :oki:

Napisano
10 godzin temu, Ryb napisał(a):

Nie. Właściwie to miałem okazje siedzieć tylko w Hongqui, Jaecoo, jakimś MG, Forthingu i jeszcze jednym, którego nazwy nawet nie potrafiłem zapamiętać.

kto nie siedzial w T03 i donfeng box ten zycia nie zna :jem:

Napisano
14 minut temu, PawelWaw napisał(a):

baaaa. nawet @prawoimotoryzacja na swoim wypasionym YT gada normalniej :oki:

Jaki on ma kanal? :panic:

Napisano
Godzinę temu, Josyp napisał(a):

Jaki on ma kanal? :panic:

@prawoimotoryzacja ci tu napisze jaki... a nie zaraz zawsze jak wkleja linka do swojego kanalu dostaje bana 8]