Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porsche gasi światło?

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Wiem, to niegodne AK.... tylko stare auta, stare wina, śmierdzący ser... 

I śmierdzące diesle 🥲

Napisano
Godzinę temu, Marcin79 napisał(a):

Co do wyścigów i jazdy torowej mam wrażenie  ze dzisiaj młodzież sie tym tak nie jara jak my kiedys . Bardziej chyba tym aby w samodzie bylo więcej ekranów. 

Zacznijmy od tego, że młodzi masowo nie chcą prawka robić ;) 

Napisano
7 godzin temu, format napisał(a):

hjfg2aF.png

Cóż, gdzieś z 4 czy tam 5 lat temu pisałem, że jeśli się koledzy nie ogarną to niemiecka motoryzacja przestanie istnieć.

W ciągu tego czasu kupiłem dwie Tesle, trójkę dlatego że europejski rynek nie miał zupełnie niczego do zaoferowania w tej kategorii, właściwie to dziś chyba tylko i4m50 się jakoś zbliża do tego. No i kupiłem eSkę, gdy już VAG był technologicznie bardzo blisko Tesli (głównie za sprawą tego że od kilku lat Tesla stoi w miejscu), dlatego że Porsche przy zakupie jakiegokolwiek samochodu wymaga od swojego klienta by "zaśpiewał i zatańczył". Zapłacił $, a następnie czekał nie wiadomo ile na samochód, z zaznaczeniem że zamówienie auta do niczego Porsche nie zobowiązuje, mogę czekać 1.5 roku, a następnie dostać mejla że moje zamówienie zostało anulowane, bo Hans tak chciał. Za wysokie progi jak dla mnie, szczególnie że zwykłem chodzić do salonów krótkich spodenkach lub dresie, a oni z takimi to w ogóle nie chcą gadać :hehe: 

Podsumowując. Dzisiaj Porsche to value / money Astona Martina i mniej więcej takiego wolumenu sprzedaży samochodów należy się w najbliższych latach u nich spodziewać. Robi doskonałe samochody pod tor i ja bardzo chciałbym sobie takie GT3 RS czy 718 GT4 kiedyś kupić, ale torowe auta nie uciągną kosztów utrzymania tej marki, bo modele masowe przegrywają ze współczesnym światem.

PS. Kupiłem też CX60, co akurat było błędem wynikającym z sentymentu do marki, ale to inna historia.

To co tu widać to jakim świetnym pomysłem było przestawienie Macana na elektromobilność.

:ok:

Porsche najlepiej żarło jak oferowało SUVy z dieslami.

;]

Napisano
7 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

Tzn. kto dokładnie? :hmm:

No, Jaguar. Nikt inny nie ograniczył sprzedaży do zera, w Porsche muszą się jeszcze dużo nauczyć. Na razie tylko Maserati depcze mu po piętach.

;l

Napisano
6 godzin temu, grogi napisał(a):

Jesteście jacyś passive-aggressive. Przychodzicie, ale nie chcecie kupić...

Jak chce kupić, to wchodzę, uderzam do laski na środku albo któegoś ze sprzedawców przy biurku. 

Jak chcesz kupić to NIGDY nie uderzaj do laski.

;]

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Jak chcesz kupić to NIGDY nie uderzaj do laski.

;]

Masz rację... Jakoś zawsze się wtedy rozproszę... 

Napisano
4 godziny temu, Łukasz___F napisał(a):

Ja tam jestem całkowicie nie godny zakupów w Mercedesie, rok temu w listopadziem byłem w salonie Zasady w Krakowie, chciałem zapytać o dostępność auta, podchodzę do biurka sprzedawcy, zadałem pytanie, popatrzył na mnie, wyciągnął wizytówkę i wręczając mi ją powiedział.... "proszę zadzwonić po nowym roku bo teraz zakańczam rok i nie mam czasu"

I tak miałem ogromne szczęście ze [kurza twarz] dał mi swoja wizytówkę ;]

Próbowałeś dzwonić? To jest wizytówka z fałszywym numerem, dają ją tylko po to żeby się klient odczepił.

;l

Napisano
3 godziny temu, Łukasz___F napisał(a):

Moze poprostu schowam pindola i przestanę zreć kebaba w salonach:hmm:

Rób po kolei żeby wiedzieć co było naprawdę problemem. Ja stawiam na kebab.

;]

Napisano
3 godziny temu, G.O.A.T. napisał(a):

Wchodzisz i... jesteś jak u siebie, we właściwym miejscu. Nie wiem jak w innych salonach ale w Porsche Centrum w Poznaniu załatwiam sprawy w wyjątkowo przyjemnej atmosferze. 

I tak właśnie jest , ja mam doświadczenia tylko z niemieckimi Porsche Zentrum, sprzedaż sprawnie prowadziła kobieta, kupiłem Macana i jestem zadowolony :oki:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Jaki koniec ?

Porsche się u nas lepiej sprzedaje niż "ceniony" Fiat :)

Ja nawet nie wiem czy mam gdzieś u siebie w okolicy salon Fiata. Ale wiem gdzie jest Koenigsegg i Ferrari.

Napisano
  • Autor
26 minut temu, Ryb napisał(a):

Próbowałeś dzwonić? To jest wizytówka z fałszywym numerem, dają ją tylko po to żeby się klient odczepił.

;l

Ja tak kiedyś robiłem klientom mojego pierwszego pracodawcy. Każdy dostawał wizytówkę z numerem, a ten numer miałem przekierowany na jakieś +48<jakiś losowy niedziałający numer>. Oczywiście opowiadałem że jestem dostępny, że w razie czego bez problemu pomogę itd itp. No ale jak już dzwonili do mnie to słyszeli "nie ma takiego numeru" i już nie próbowali więcej. Jednocześnie mieli o mnie dobre zdanie bo przecież to nie moja wina że słyszeli taki komunikat a nie inny 

Napisano
Teraz, format napisał(a):

Ja tak kiedyś robiłem klientom mojego pierwszego pracodawcy. Każdy dostawał wizytówkę z numerem, a ten numer miałem przekierowany na jakieś +48<jakiś losowy niedziałający numer>. Więc jak dzwonili do mnie to słyszeli "nie ma takiego numeru" i już nie próbowali więcej.

Taki pracownik to skarb!

;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Taki pracownik to skarb!

;]

Szybko się nauczyłem że nie ważne jest twoje realne zaangażowanie i skillsy. Ważne jest jak to sprzedajesz innym.

Napisano
4 godziny temu, Filipfm napisał(a):

A mnie wręcz wkurza jak wchodze do sklepu/salonu i po paru milisekundach mam na plecach sprzedawcę, który pyta w czym może pomóc 😄 

Wówczas się odpowiada, że "dziecko trzeba mi 2h popilnować". 

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

I śmierdzące diesle 🥲

Tylko trzy :( 

Napisano
3 godziny temu, gobi napisał(a):

I tak właśnie jest , ja mam doświadczenia tylko z niemieckimi Porsche Zentrum, sprzedaż sprawnie prowadziła kobieta, kupiłem Macana i jestem zadowolony :oki:

Macan elektryczny? 

Napisano

Już intensywnie pracują nad konwersja Macana na spalinówkę. Pewnie z nowym Cayenne zrobią to samo. 

Napisano
11 godzin temu, format napisał(a):

Nie. Świat ich dogonił i w moment wyprzedził kiedy koledzy przez lata poklepywali się po plecach :skromny:

Z czym wyprzedził? 

Napisano
5 minut temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Z czym wyprzedził? 

No ze wszystkim.🤪

Napisano
11 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Nawet @prawoimotoryzacjapewnie już chce się pozbyć Macana po pierwszym zauroczeniu 🤪

Już 2 lata i 52 kkm nabite, więc auto sprawdzone.

Generalnie, jakieś tam wady są, ale to jak to jeździ i jest poskładane, w tym jakość materiałów, jest na bardzo fajnym poziomie.

Ceny serwisu/eksploatacji faktycznie bolą. Jeszcze 3 lata temu były w miarę normalne. Obecnie jest drogo.

Za rok ma się pojawić jakiś nowy spalinowy suv wielkości Macana, a więc czekam. Oby tylko miał normalny silnik, a nie jakaś poroniona hybryda phev.

Napisano
21 minut temu, wujek napisał(a):

Już intensywnie pracują nad konwersja Macana na spalinówkę. Pewnie z nowym Cayenne zrobią to samo. 

Ogólnie jest to ciekawe, bo taki Macan EV jeździ wielokrotnie lepiej od spalinowego, a realnie ładowanie go na zachodzie to żaden problem. 

Ciekawa reakcja rynku, choć faktem jest, że osiągi w EV wypłaszczyły różnice, które były w spalinowych, i to może mieć wpływ. 

Napisano
Teraz, sdss napisał(a):

No ze wszystkim.🤪

to brzmi jakby pisał @wujek, który załadował do Kury silnik po setnej modyfikacji, twierdząc, że jest szybszy już teraz nie od Macana dla kobiety, a od Bugatti 😄 

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Ogólnie jest to ciekawe, bo taki Macan EV jeździ wielokrotnie lepiej od spalinowego, a realnie ładowanie go na zachodzie to żaden problem. 

Ciekawa reakcja rynku, choć faktem jest, że osiągi w EV wypłaszczyły różnice, które były w spalinowych, i to może mieć wpływ. 

Na pewno jeździ bardzo dobrze, ale trochę czuć masę no i nie ma dźwięku ;)

Napisano
1 minutę temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Już 2 lata i 52 kkm nabite, więc auto sprawdzone.

Panie, Pan miał tym w trasy latać, a ja w EV mam większe przeloty ;) 

2 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Generalnie, jakieś tam wady są, ale to jak to jeździ i jest poskładane, w tym jakość materiałów, jest na bardzo fajnym poziomie.

Opisz szerzej z ciekawości, bo nie wiem czy mam się nakręcać na Macana EV 😄 

2 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Ceny serwisu/eksploatacji faktycznie bolą. Jeszcze 3 lata temu były w miarę normalne. Obecnie jest drogo.

Jeszcze drożej? 😬

Co 30 kkm chociaż? 

3 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Za rok ma się pojawić jakiś nowy spalinowy suv wielkości Macana, a więc czekam. Oby tylko miał normalny silnik, a nie jakaś poroniona hybryda phev.

No muszą coś kombinować, żeby do rynku się dopasować.

Hybryda będzie przyjemniej jeździć ;)

Testowałeś EV Macana? 

Napisano
9 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Mało który spalinowy ma obecnie dźwięk tak po prawdzie ;) 

Napisano
27 minut temu, wujek napisał(a):

No właśnie. Ma to być nowy model, który nie będzie powiązany z Macanem EV. Zapewne przerobią znowu Q5, tak, żeby to jeździło jak należy.

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Panie, Pan miał tym w trasy latać, a ja w EV mam większe przeloty ;) 

Opisz szerzej z ciekawości, bo nie wiem czy mam się nakręcać na Macana EV 😄 

Jeszcze drożej? 😬

Co 30 kkm chociaż? 

No muszą coś kombinować, żeby do rynku się dopasować.

Hybryda będzie przyjemniej jeździć ;)

Testowałeś EV Macana? 

Na długie trasy Q8 lata. 

Robię olej co ok. 15 kkm, a duże co 30. Teraz przy 60 świece, olej w skrzyni, napędzie, itd., więc najgorszy przegląd. Oby jeszcze hamulce nie były do roboty ;)

EV jeździłem podczas imprezy wprowadzającej Macana. Były fajne nocne jazdy. Na minus średnie wyciszenie, jakość wnętrza wobec poprzedniego oraz zawieszenie jakby mniej wyrabiało przez dużą masę.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Z czym wyprzedził? 

Z korelacji koniunkcji jakości wykonania, prowadzenia i osiągów do wartości podniesionej do potęgi arogancji i zadufania. Czuwaj!

Napisano
41 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Mało, który spalinowy ma obecnie dźwięk tak po prawdzie ;) 

Bo to wszystko wina elektryków 😆😅

Napisano
9 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Macan elektryczny? 

Nie , V6 benzyna.

Napisano
10 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Trafiłeś w punkt. Koncerny, takie jak VAG, nie mogą już tanio różnicować marek za pomocą dostępnych silników - w VW 1.2 TSI, w Audi 2.0 TSI, w Porsche 3.5 i tak dalej.

Kiedyś, jeśli chciałeś, żeby auto dosłownie rwało asfalt, trzeba było sięgnąć po segment Premium lub wyższy. Tam, gdzie dawali więcej niż trzy szklanki... A teraz? Byle lodówka osiąga setkę w okolicach 5 sekund. W przyszłości też trudno będzie też wyróżnić - bo żeby być lepszym od Chińczyków, trzeba zrobić jakość premium od poziomu Skody... 

Edytowane przez grogi

Napisano
11 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Przy okazji jest dobrze wyceniony.  Chociaż podstawowe wolne benzyny wychodziły bardzo dobrze w wynajmie a elektryczne już gorzej 

Napisano
22 godziny temu, pfikusny napisał(a):

Trzeba auta przez telefon kupować ;] 

dobre, nawet Ci sie udal ten dowcip.

ostatnio probowalem tak kupic audi

mialem juz wybrany samochod, z gotowych do odbioru, bylem zdecydowany na finansowanie, wiec w sumie latwa sprawa do ogarniecia

jak juz udalo mi sie dodzwonic za piecdziesiatym razem to okazalo sie, ze polaczylem sie z Pania na recepcji, wiec ona obiecala, ze przekaze moje zgloszenie do sprzedawcy, a ten sie wkrotce skontaktuje.
czekalem kilka dni i nic, wiec zadzwonilem jeszcze raz (piecdziesiat razy) i znowu Pani powiedziala, ze przekaze sprawe sprzedawcy

jaki byl wynik oczekiwania chyba nie musze pisac :)
dopiero po wizycie w salonie sie udalo

Napisano
  • Autor
31 minut temu, grogi napisał(a):

bo żeby być lepszym od Chińczyków, trzeba zrobić jakość premium od poziomu Skody... 

Nie żeby być lepszym, żeby próbować ich gonić...

Napisano
10 minut temu, komandos80 napisał(a):

mialem juz wybrany samochod, z gotowych do odbioru, bylem zdecydowany na finansowanie, wiec w sumie latwa sprawa do ogarniecia

jak juz udalo mi sie dodzwonic za piecdziesiatym razem to okazalo sie, ze polaczylem sie z Pania na recepcji, wiec ona obiecala, ze przekaze moje zgloszenie do sprzedawcy, a ten sie wkrotce skontaktuje.
czekalem kilka dni i nic, wiec zadzwonilem jeszcze raz (piecdziesiat razy) i znowu Pani powiedziala, ze przekaze sprawe sprzedawcy

Czyżby Cichy Zasada? 😁

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 10:11, format napisał(a):

hjfg2aF.png

Cóż, gdzieś z 4 czy tam 5 lat temu pisałem, że jeśli się koledzy nie ogarną to niemiecka motoryzacja przestanie istnieć.

W ciągu tego czasu kupiłem dwie Tesle, trójkę dlatego że europejski rynek nie miał zupełnie niczego do zaoferowania w tej kategorii, właściwie to dziś chyba tylko i4m50 się jakoś zbliża do tego. No i kupiłem eSkę, gdy już VAG był technologicznie bardzo blisko Tesli (głównie za sprawą tego że od kilku lat Tesla stoi w miejscu), dlatego że Porsche przy zakupie jakiegokolwiek samochodu wymaga od swojego klienta by "zaśpiewał i zatańczył". Zapłacił $, a następnie czekał nie wiadomo ile na samochód, z zaznaczeniem że zamówienie auta do niczego Porsche nie zobowiązuje, mogę czekać 1.5 roku, a następnie dostać mejla że moje zamówienie zostało anulowane, bo Hans tak chciał. Za wysokie progi jak dla mnie, szczególnie że zwykłem chodzić do salonów krótkich spodenkach lub dresie, a oni z takimi to w ogóle nie chcą gadać :hehe: 

Podsumowując. Dzisiaj Porsche to value / money Astona Martina i mniej więcej takiego wolumenu sprzedaży samochodów należy się w najbliższych latach u nich spodziewać. Robi doskonałe samochody pod tor i ja bardzo chciałbym sobie takie GT3 RS czy 718 GT4 kiedyś kupić, ale torowe auta nie uciągną kosztów utrzymania tej marki, bo modele masowe przegrywają ze współczesnym światem.

PS. Kupiłem też CX60, co akurat było błędem wynikającym z sentymentu do marki, ale to inna historia.

ja musiałem przegapić na AK moment kiedy dostałeś ten spadek od księcia z Nigerii, albo wygrałeś w euro jackpot, ale jeśli akcje Porsche nie znajdują się w Twoim portfelu inwestycyjnym, to ja bym się nie przejmował. Niech bankrutują. Jak będziesz kiedyś chciał jednak kupić to auto na tor to spokojnie, ktoś Ci je na pewno wyprodukuje.

Napisano
23 godziny temu, format napisał(a):

Wiem wiem, w tym samym dress code w BMW ostatnio nie odpowiedzieli mi ani na "dzień dobry" ani na "do widzenia" :hehe: 

Bo pewnie nie miałeś logo Burberry lub Balenciaga 😄

Napisano
Godzinę temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Czyżby Cichy Zasada? 😁

nie, calkiem inna grupa :)

widocznie to ogolnopolski standard obslugi 😛

Napisano
2 godziny temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

S czy GTS?

Samo S 👍

Napisano
Godzinę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Także tego :phi:

Google AI:

Macan: Delivered 45,137 units in H1, with nearly 60% being the fully electric version. 

Sales of the 911 model decreased by 9% in the first half of 2025. 

Boxster/Cayman: Sales of these models also declined by 12% due to limited availability resulting from EU cybersecurity regulations. 

Panamera: Sales of the Panamera model increased by 56.4% in the first half of 2025. 

Overall: Porsche's global sales decreased by 6% in H1 2025 compared to the same period in 2024. 

Napisano
W dniu 22.07.2025 o 11:05, grogi napisał(a):

Jak chce kupić, to wchodzę, uderzam do laski na środku albo któegoś ze sprzedawców przy biurku. 

...a ona "ja nie ponimaju, ale "Śledzik na raz" zdjes sjuda..." :] 

Napisano
3 godziny temu, komandos80 napisał(a):

widze ze w audi obsluga jak w tesli, tez cie maja gdzies ;]

Napisano
5 minut temu, el_guapo napisał(a):

...a ona "ja nie ponimaju, ale "Śledzik na raz" zdjes sjuda..." :] 

Jak mój przedszkolak mawiał "you get what you get and you don't get upset" :)

Napisano
17 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

W Macanie 2.0 też nie ma dźwięku ;);]

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, G.O.A.T. napisał(a):

Także tego :phi:

IMG_8590.jpeg

Musisz klepnąć mejla do CEO że jest źle poinformowany i ich model biznesowy ma się dobrze. Żadne Chiny im nie straszne.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Łukasz___F napisał(a):

Wróci jak włożą 1.0TSI :jem:

Napisano
18 minut temu, Łukasz___F napisał(a):

Ale i tak jest więcej niz w elektryku 😁

Przy sportowym wydechu cos tam sobie pierdzi i strzela, ale 2.0 faktycznie szału nie robi...