Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja, odszkodowanie a nie przyjęcie mandatu.

Featured Replies

Napisano

Wczoraj miałem kolizję. Auto do kasacji, przejeżdżałem przez skrzyżowanie na zielonym świetle. Pani z naprzeciwka myślała że zdąży, no niestety się nie udało bo przecięła mi drogę. Jest nagranie ze skrzyżowania, mam swoje, są świadkowie. Była policja, pogotowie i straż. Policja od razu stwierdziła winę kierującej i chcieli wystawić jej mandat. Jak się okazało auto było z wypożyczalni, gdzie po kontakcie z nimi kazali nie przyjmować mandatu żeby sprawa poszła do sądu. Co dalej robić? Pierwsza i oby ostatnia taka sytuacja... Najgorsze że straciłem w tym zdarzeniu okulary, a nic miłego to nie jest dostać gonga od poduszki... Przerabiał ktoś podobny temat? Ile to wszystko teraz może trwać?

Napisano

Wszystko zależy od tego jak szybko Policja wyśle do sądu,  jakie są terminy rozpraw sądowych w konkretnym sądzie i jak długo zajmie ustalenie sprawcy. To wszystko zmienia się z czasem więc nie licz, że ktoś Ci da wiarygodną odpowiedź. Kilka lat temu kuzyn czekał prawie rok na odszkodowanie po podobnej procedurze.

Napisano
7 godzin temu, WiZuM napisał(a):

Wczoraj miałem kolizję. Auto do kasacji,

AC pomocne może być. 

Dzwoniłeś do swojego ubezpieczyciela, żeby się dowiedzieć czegoś? 

Napisano

Pierwsze pytanie to czy masz AC i ...jakie
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Okolo roku trwa takie postepowanie - testowane na slasku. Zwykle dwie rozprawy potrzeba z odstepem kilku miesiecy. Sprawę mogą przyspieszyć zeznania naocznych świadków, nie każdy sędzia dopuszcza dowody z osobistych wideorejestratorów. Ale jesli masz z kamerki miejskiej to powinno pójsc gładko. Może byc jedno posiedzenie jesli pani się przyzna na pierwszej po pierwszych pytaniach sedziego , zeznaniach policjantów i ewentualnych swiadków.

Ja nie wiem co to daje wypożyczalni.... i tak mają AC a tylko im koszty wzrosną o koszty sądowe i brak mozliwosci naprawy/sprzedaży auta do czasu obejrzenia przez rzeczoznawce.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
25 minut temu, Truecolor napisał(a):

Ja nie wiem co to daje wypożyczalni.... i tak mają AC a tylko im koszty wzrosną o koszty sądowe i brak mozliwosci naprawy/sprzedaży auta do czasu obejrzenia przez rzeczoznawce.

Nie znam za bardzo reści umów z wypożyczalniami, ani tej konkretnej, ale jak klientka przegra to ona im wszystko wynagrodzi?

Liczą, że lepiej na tym wyjdą niż na wynajmie (np. przy małym obłożeniu tego auta)?

Napisano

Znajomi bujali się koło trzech lat. Sprawca lawirował, nie stawiał się na rozprawy (zwolnienia lekarskie).

Ale to było dosyć dawno, może teraz cos szybciej działają?

Napisano
Cytat

Nie znam za bardzo reści umów z wypożyczalniami, ani tej konkretnej, ale jak klientka przegra to ona im wszystko wynagrodzi?

Liczą, że lepiej na tym wyjdą niż na wynajmie (np. przy małym obłożeniu tego auta)?

Są dwa rodzaje umow z wypożyczalniami - 1. przy szkodzie pokrywa straty ubezpieczyciel minus wklad wlasny wypożyczającego - przeważnie do  kilku tyś zł. 2. W droższej wersji wszystko pokrywa ubezpieczyciel ale placisz prawie dwa razy wiecej za wypożyczenie auta. W obu wersjach wypożyczalnia traci tyle samo czyli przeważnie czas bez mozliwosci korzystania z auta i czas do wypłaty odszkodowania. 

Cytat

Znajomi bujali się koło trzech lat. Sprawca lawirował, nie stawiał się na rozprawy (zwolnienia lekarskie).

Ale to było dosyć dawno, może teraz cos szybciej działają?

Po reformach Ziobry czas sredniego postepowania wydłuzył się o kilkadziesiąt procent, ale tego typu sprawy są bardzo proste o ile są swiadkowie i zeznania policjantów. Nawet jesli papuga jednej ze stron bardzo stara się je przedłużać (tylko po co skoro nie ma tu widma odsiadki?) to nie slyszalem żeby taka sprawa ciagnęła się aż trzy lata. W powyższym przypadku obu stronom powinno zależeć na jak najszybszym wyroku.Przecież ta sprawczyni nic nie zyskuje kolejnymi odroczeniami, a tymbardziej wypożyczalnia....

Edytowane przez Truecolor

Napisano

dlatego dziwi fakt , że wypożyczalnie wymusiła na sprawczyni odmowę przyjęcia mandatu , skoro nic na tym nie zyskuje.

nie wiem czy w takiej sytuacji ,wypożyczalnia jest w ogóle stroną w sądzie.

co sąd obchodzi czyje auto , skoro to kierowca jest winny.

to tak jakby kolega pożyczył mi auta , ja wydzwonił ,to co kogo obchodzi czyje auto , a kolega w np. Pakistanie.

Napisano
3 minuty temu, damianX napisał(a):

dlatego dziwi fakt , że wypożyczalnie wymusiła na sprawczyni odmowę przyjęcia mandatu , skoro nic na tym nie zyskuje.

to tak jakby kolega pożyczył mi auta , ja wydzwonił ,to co kogo obchodzi czyje auto , a kolega w np. Pakistanie.

@prawoimotoryzacja chyba pisal kiedys, ze obsluguje wypozyczalnie, moze bedzie wiedzial, czym sie kieruja.

Napisano
54 minuty temu, damianX napisał(a):

Pani kierowczyni skontaktowała się z wypożyczalnią (jak to przy kolizji) i poszła za przekazanymi instrukcjami. Wypożyczalnia nie jest stroną.

Ciekawe, jak kierowczyni finalnie na tym wyjdzie. Bo z opisu jej wina jest ewidentna.

Napisano
10 minut temu, Polarny napisał(a):

Pani kierowczyni skontaktowała się z wypożyczalnią (jak to przy kolizji) i poszła za przekazanymi instrukcjami. Wypożyczalnia nie jest stroną.

Ciekawe, jak kierowczyni finalnie na tym wyjdzie. Bo z opisu jej wina jest ewidentna.

ale wypozyczalnia zawiera polisę więc jest stroną. Brak winy może oznaczać brak podwyższenia składki w bieżącym roku. 

Napisano
W dniu 2.08.2025 o 12:47, WiZuM napisał(a):

Wczoraj miałem kolizję. Auto do kasacji, przejeżdżałem przez skrzyżowanie na zielonym świetle. Pani z naprzeciwka myślała że zdąży, no niestety się nie udało bo przecięła mi drogę. Jest nagranie ze skrzyżowania, mam swoje, są świadkowie. Była policja, pogotowie i straż. Policja od razu stwierdziła winę kierującej i chcieli wystawić jej mandat. Jak się okazało auto było z wypożyczalni, gdzie po kontakcie z nimi kazali nie przyjmować mandatu żeby sprawa poszła do sądu. Co dalej robić? Pierwsza i oby ostatnia taka sytuacja... Najgorsze że straciłem w tym zdarzeniu okulary, a nic miłego to nie jest dostać gonga od poduszki... Przerabiał ktoś podobny temat? Ile to wszystko teraz może trwać?

Pewnie potrwa z miesiąc. 

Wypożyczalnia prawdopodobnie nie raz miała taką sytuację i chce mieć sądową pewność.

Przypuszczalnie i tak będzie wina kobiety.

P. S.

Cytat

Kolizja, odszkodowanie a nie przyjęcie mandatu.

Nieprzyjęcie piszemy razem.

Napisano
4 minuty temu, fred77 napisał(a):

P. S.

Łącznie, Ty nieuku. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, fred77 napisał(a):

Przepraszam, ale nie mam możliwości edycji. 

W dniu 2.08.2025 o 20:07, ochkarol napisał(a):

AC pomocne może być.

Stare auto więc brak AC

W dniu 2.08.2025 o 20:07, ochkarol napisał(a):

Dzwoniłeś do swojego ubezpieczyciela

Formalnie mogę wziąć auto zastępcze, ale... Jakbym nie wygrał w sądzie wszystkie koszty muszę im zwrócić... 

W dniu 3.08.2025 o 11:42, Truecolor napisał(a):

Okolo roku trwa takie postepowanie -

Niestety wczoraj to samo powiedział mi policjant bo dzwonili do mnie. Jeszcze jest malutka nadzieja bo kierowca ma dwa tygodnie na przyjęcie mandatu. 

2 godziny temu, Polarny napisał(a):

Pani kierowczyni skontaktowała się z wypożyczalnią

Ona chciała ten mandat przyjąć, wypożyczania jednak nakazała by nie przyjmowała. 

20 godzin temu, Truecolor napisał(a):

tego typu sprawy są bardzo proste o ile są swiadkowie i zeznania policjantów.

Świadkowie są, nagrania też, policja ewidentnie stwierdziła winę pani... No ale cóż... 

Jak na razie chyba czas szukać kolejnego auta... Swój wrak przykryć plandeką i czekać na rozwój sprawy... Ehh. 

Napisano
4 godziny temu, WiZuM napisał(a):

Stare auto więc brak AC

Ja też mam starego strucla ale AC sobie płacę. W przypadku całki nie trzeba się bujać ze sprzedażą wraku (po drobnych, biurokratycznych zabiegach). 

4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Tak, czy siak zgłoś szkodę do ubezpieczyciela sprawcy.

Dokładnie. :ok:

Napisano
10 godzin temu, lucash napisał(a):

ale wypozyczalnia zawiera polisę więc jest stroną. Brak winy może oznaczać brak podwyższenia składki w bieżącym roku. 

Stroną jest kierowczyni, która jest ubezpieczona. Fakt, kto jest płatnikiem tego ubezpieczenia, nie wpływa na "stronność". 

Wypożyczalnia jest stroną umowy z towarzystwem ubezpieczeniowym. 

Napisano
10 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Łącznie, Ty nieuku. 

Może jest samotny, a "nieprzyjęcie" sprawia, że ktoś do niego przychodzi i piszą razem?