Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tania piła łańcuchowa

Featured Replies

Napisano

Jako że test kosy Demon przeszedł dziś pozytywnie :phi: to teraz przydałaby się piła łańcuchowa :phi: całą grubą robotę zrobił już ktoś wynajęty, zostały do pocięcia głównie grubsze gałęzie +/- 15cm i cieńsze, sama taka drobnica

Co kupić? ;] 

Dalej idziemy w Demona? ;l 

https://allegro.pl/oferta/pila-spalinowa-galeziowka-pilarka-lancuchowa-mega-moc-demon-17403886257

Edytowane przez swienty

Napisano

Kup se nac a jak masz więcej kasy to wez stiga, prowadnica z 12 cali.

To jest galeziowka do np 5 cm. Ty chcesz ciac 15cm, nawet nie ma jak podejsc

Napisano

Ja kupię tą, spóźniłem się z zakupem bo podrożała o 100.

https://allegro.pl/oferta/nac-cst45-40-02ac-pilarka-spalinowa-2-4km-17739897478

Chińskie Piły spalinowe mają tą przypadłość, że jak palą od nowości to będą chodziły. Jak po rozpakowaniu nie chce odpalać, to będą z nią problemy.

Ostatnio miałem chiński Solo by AL-KO, wytrzymał ok 3-4 lat.

Napisano
52 minuty temu, Tre-Bor napisał(a):

Chińskie Piły spalinowe mają tą przypadłość, że jak palą od nowości to będą chodziły. Jak po rozpakowaniu nie chce odpalać, to będą z nią problemy.

Za kilka dych wiecej masz stiga 

https://allegro.pl/oferta/pila-lancuchowa-pilarka-spalinowa-stiga-cs-540-17768211810

Prowadnica i lancuch oregon.

Napisano
2 godziny temu, swienty napisał(a):

Jako że test kosy Demon przeszedł dziś pozytywnie :phi: to teraz przydałaby się piła łańcuchowa :phi: całą grubą robotę zrobił już ktoś wynajęty, zostały do pocięcia głównie grubsze gałęzie +/- 15cm i cieńsze, sama taka drobnica

Co kupić? ;] 

https://allegro.pl/oferta/pila-spalinowa-galeziowka-pilarka-lancuchowa-mega-moc-demon-17403886257

oleo-mac gsh400 mogę polecić, jest kilkukrotnie droższa, ale bardziej wszechstronna i gałęzie średnicy 15-20cm ogarnie bez problemu, całą działkę tym wyciąłem z drzew z pniami średnicy i 30cm.

W sobotę ciąłem stertę gałęzi, która po czyszczeniu działki 3 lata temu leżała, piła nawet nie mialknela.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Już kiedyś w innym wątku pisałem, ale jeśli praca na podwórku to serio pomyśl nad elektrykiem.

Czy to sieciowym czy akumulatorowym.

Odkąd mamy oba to nikt nie myśli o spalinówce !

Inny komfort pracy.

No chyba, że do lasu....

Napisano
Godzinę temu, ANalfabeta napisał(a):

Już kiedyś w innym wątku pisałem, ale jeśli praca na podwórku to serio pomyśl nad elektrykiem.

Czy to sieciowym czy akumulatorowym.

Odkąd mamy oba to nikt nie myśli o spalinówce !

Inny komfort pracy.

No chyba, że do lasu....

Polecisz coś?

Napisano
25 minut temu, Tilok napisał(a):

Polecisz coś?

W sumie nic wyszukanego.

Sieciowa to dokładnie taka:

https://allegro.pl/oferta/pila-elektryczna-cmi-c-eks-800-17825195148

To chyba z OBI czy czegoś

A akumulatorowa to:

https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/pily-lancuchowe/pily-akumulatorowe/pia-acuchowa-40cm-2x18v-bezszczotkowa-dedra-sas-all-ded7195v

Napisano
W dniu 2.09.2025 o 20:13, Tre-Bor napisał(a):

Ostatnio miałem chiński Solo by AL-KO, wytrzymał ok 3-4 lat

To ma być godne pochwały?:totalszok:

Zależy jeszcze od wysilenia-jak codzienne robiłeś nią w lesie to faktycznie można chwalić:phi:

Napisano

Tanią spalinówkę to mam jakiegoś Hechta za psi pieniądz.

Swoje robi.

Do drobnicy mam też elektryczną na wysięgniku, jakiś Lider.

Też swoje robi, nie w takim stylu co spalinówka ale z 15cm daje radę.

Co do elektryka zdziwiłem się jak sąsiad ściął spalinówką drzewa ok metra średnicy, a potem nie tylko odcinał gałęzie, ale i ćwiartował pnie bateryjnym, czarnym Parksidem.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 4.09.2025 o 11:49, volf6 napisał(a):

To ma być godne pochwały?:totalszok:

Zależy jeszcze od wysilenia-jak codzienne robiłeś nią w lesie to faktycznie można chwalić:phi:

Zamordowałem ją przy rozbiórce dachu 500m². Swoje zrobiła, coś tam się porobiło z dopływem paliwa i przy cenie za nią 460zł szkoda było wydawać kasy na serwis 

Napisano

Miałem tak z podkaszarką. Po 2 godzinach rzuciła palenie tak jakby paliwo nie dochodziło. Bałem się reklamować, bo myślałem że brudne paliwo wlałem i że mnie obciążą za robotę. Zawiozłem do kolesia, a ten się uparł że sobie z tym gaźnikiem poradzi i grzebał pół dnia, aż dał nowy gaźnik za 30zł i kosa śmiga aż miło. Także tak samo koleś powiedział, że czasem te chińskie gaźniki są po prostu wadliwe.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 2.09.2025 o 20:01, swienty napisał(a):

Co kupić? ;] 

Niedawno była promka na Parksida gałęziówkę. Mała, poręczna, z walizeczką na aku. 12 drzew nią ogoliłem, jeżeli chodzi o gałęzie.

Napisano

3-4 lata leżenia w garażu, czy pracy drwala?

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

3-4 lata leżenia w garażu, czy pracy drwala?

Wykarczowałem nią 1000m² mirabelek. Pociąłem 500m² starego dachu z rozbiórki. Była używana na budowie - nie kurzyła się w garażu. 

Napisano

Podstawa w tych chinolach od razu wymienić świece na porządną i pali bez problemu. Przynajmniej w moim NAC tak było.

Napisano
W dniu 12.09.2025 o 18:32, Tre-Bor napisał(a):

Wykarczowałem nią 1000m² mirabelek. Pociąłem 500m² starego dachu z rozbiórki. Była używana na budowie - nie kurzyła się w garażu. 

Taki syf jest czasem gorszy niż cięcie regularnych drzew, przynajmniej dla łańcucha i prowadnicy. :ok: 

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Ja mam czarną parkside na akku i nigdy więcej spalinowek... oczywiście mowa o użytkowaniu przydomowym,nie profesjonalnym...a jeśli użytkowanie sporadyczne to wziąłbym po prostu elektryczną. Miałem dwie soalinowki i zawsze coś się zepsuło - owszem, były to chińskie nac... więc i jakość taka sobie

Napisano
2 godziny temu, Pado napisał(a):

Ja mam czarną parkside na akku i nigdy więcej spalinowek... oczywiście mowa o użytkowaniu przydomowym,nie profesjonalnym...a jeśli użytkowanie sporadyczne to wziąłbym po prostu elektryczną. Miałem dwie soalinowki i zawsze coś się zepsuło - owszem, były to chińskie nac... więc i jakość taka sobie

Gdy miałem dużą działkę, to miałem spalinowe sprzęty.

Teraz mam mniejszą i wszystko na akumulatory :ok:

Napisano
W dniu 7.09.2025 o 08:13, technix napisał(a):

Jak jeszcze nie kupiłeś, to mogę Ci za 100zl odsprzedać moją ele.

Kupiona w Castorama, używana 1 dzień do pocięcia dech na śmietnik 

https://www.castorama.pl/pilarka-elektryczna-1800-w-35-cm/3663602627418_CAPL.prd

Jak  @swienty się nie odezwał,  a oferta aktualna to daj znać 

Napisano
  • Autor
49 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

Jak  @swienty się nie odezwał,  a oferta aktualna to daj znać 

Odpuściłem na razie temat, ale chyba pójdę w elektryczną - potrzebna jest na kilka godzin w tym roku, na przyszły na razie nie przewiduję :oki: 

PS. kosa z wątku obok na razie była używana może 3h i to chyba tyle na ten sezon :phi: 

Napisano
13 minut temu, swienty napisał(a):

Odpuściłem na razie temat, ale chyba pójdę w elektryczną - potrzebna jest na kilka godzin w tym roku, na przyszły na razie nie przewiduję :oki: 

PS. kosa z wątku obok na razie była używana może 3h i to chyba tyle na ten sezon :phi: 

To czekam na odpowiedź  @technixa :oki:

Napisano

Takie cudo do mnie jedzie:

image.png.7ad5a8fc2797221831687f35cfad03a7.png

Do ucięcia gałęzi ma wystarczyć, nie chce mi się wiecznie taszczyć dużej i ciężkiej spalinowej.

Napisano
W dniu 21.09.2025 o 20:50, swienty napisał(a):

Dziś dokupiłem jeszcze akumulatorowego Parkside Performance 20V za 299zł (cena oczywiście bez baterii i ładowarki, ktore juz mam), o którym wyżej pisałem, że bylem pod wrażeniem jak na aqu.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Dziś dokupiłem jeszcze akumulatorowego Parkside Performance 20V za 299zł (cena oczywiście bez baterii i ładowarki, ktore juz mam), o którym wyżej pisałem, że bylem pod wrażeniem jak na aqu.

Nie sprawdzi się u mnie, mam podkaszarke elektryczna, używana w tym roku była moze 4x, znając życie zostawimy kiedys z pusta bateria i będzie po sprzęcie  ;]

Napisano
1 godzinę temu, swienty napisał(a):

Nie sprawdzi się u mnie, mam podkaszarke elektryczna, używana w tym roku była moze 4x, znając życie zostawimy kiedys z pusta bateria i będzie po sprzęcie  ;]

To cecha tanich, zazwyczaj bezmarkowych narzędzi. Też tak kiedyś miałem z wkrętarką noname. Moja gałęziówka z dwoma bateriami daje radę, aku trzyma ok ale oczywiście nie zostawiam rozładowanych. Po ostatnim młynie coś dziwnie zaczęła pracować, jakby napęd nie przekazywała na łańcuch. Zgłosiłem problem, dostałem odpowiedź, żeby nic nie wysyłał bo wyślą mi nową. W międzyczasie ruszyła stara, coś przeskoczyło i działa jak wściekła.

To imho duży plus Parkside. Jakby się coś z baterią działo to wystarczy filmik, że np się nie ładuje i wyślą Ci nową.

Mam jeszcze łańcuchową dużą elektryczną 2.3kW, ale przy poręczności akumulatorowej nawet nie chce mi się wyciągać.