Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polerowanie reflektorów, ale innych

Featured Replies

Napisano

1000009014.jpg.25576b132abd99f9c67f41e2ef4a1f44.jpg1000009015.jpg.80a1344afa9a50833556f317d3b7663d.jpg

Wiele razy polerowałem reflektory, za każdym razem efekt totalna petarda, ale za każdym razem były to lampy o takiej przejrzystej strukturze, a da się coś zrobić z takimi jak na zdjęciach powyżej? W białej karcie tej mazdy mam zdjęcia sprzed 7 lat, na których ta postojówka miała taki sam kolor jak reflektor, czyli fabrycznie była o wiele bielsza. Może przypadkiem czajniczki K2 albo te z Chin by dały radę, czy temat niewykonalny?

Napisano
3 minuty temu, Josyp napisał(a):

Może przypadkiem czajniczki K2 albo te z Chin by dały radę, czy temat niewykonalny?

Skoro są takie wyblakłe, to znaczy że są plastikowe. A skoro są plastikowe to imo normalna procedura jak przy renowacji każdej innej lampy :oki: 

Napisano

może nie takie stare jak na zdjęciu ale tak z 12-15 lat temu jak polerowałem volvo z 2001 roku to mi przy okazji tylne lampy i chyba blendę między lampami wypolerowali, no wyglądało to jak nówka z salonu :) 

Napisano
21 godzin temu, swienty napisał(a):

Skoro są takie wyblakłe, to znaczy że są plastikowe. A skoro są plastikowe to imo normalna procedura jak przy renowacji każdej innej lampy :oki: 

czym da się ten plastyk kilkudziesięcioletni odświeżyć do zadowolającego efektu? Ostatnio jak polerowałem lampy to były szklane więc łatwiej. Mam 2 boczne kierunkowskazy i w sumie się zastanawiać czy jednak nie kupić nowych bo materiał plus robota plus jednak ryzyko że plastik nie jest tak prosty w "obsłudze". 

Edytowane przez lucash

Napisano

Ale ten plastik jest wgłębnie wyblakły wiec polerka tylko nada połysk ,ale nie wyciągnie koloru.

Abo trzeba będzie mocno je spolerować.

Edytowane przez damianX

Napisano
23 godziny temu, Josyp napisał(a):

1000009014.jpg.25576b132abd99f9c67f41e2ef4a1f44.jpg1000009015.jpg.80a1344afa9a50833556f317d3b7663d.jpg

Wiele razy polerowałem reflektory, za każdym razem efekt totalna petarda, ale za każdym razem były to lampy o takiej przejrzystej strukturze, a da się coś zrobić z takimi jak na zdjęciach powyżej? W białej karcie tej mazdy mam zdjęcia sprzed 7 lat, na których ta postojówka miała taki sam kolor jak reflektor, czyli fabrycznie była o wiele bielsza. Może przypadkiem czajniczki K2 albo te z Chin by dały radę, czy temat niewykonalny?

Pytanie czy to jest powierzchniowe czy strukturalne. Jak powierzchniowe to polerować/czajniczek można, strukturalne to może nic nie dać.  

Napisano
  • Autor

kupie czajniczek, bo jeszcze sie tym nie bawilem i zobacze jak to wyjdzie papierami, polerka, czajniczkiem

Napisano
2 minuty temu, Josyp napisał(a):

kupie czajniczek, bo jeszcze sie tym nie bawilem i zobacze jak to wyjdzie papierami, polerka, czajniczkiem

Kup i się pochwal. Bo też się zastanawiam

Napisano
Godzinę temu, damianX napisał(a):

Abo trzeba będzie mocno je spolerować.

1 godzinę temu, lucash napisał(a):

czym da się ten plastyk kilkudziesięcioletni odświeżyć do zadowolającego efektu?

Sama polerka niczego nie zmieni, trzeba przeszlifować papierem wodnym po 600 - 800 - 1200 - 1500 - 2000 - 2500 i na gorę polerka i jakaś warstra zabezpieczająca

Napisano
  • Autor
19 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Kup i się pochwal. Bo też się zastanawiam

Oczywiscie bedzie filmik na kanale NUBANZA :jem:

Napisano
31 minut temu, swienty napisał(a):

Sama polerka niczego nie zmieni, trzeba przeszlifować papierem wodnym po 600 - 800 - 1200 - 1500 - 2000 - 2500 i na gorę polerka i jakaś warstra zabezpieczająca

dzieki. Czyli dla mnie zabawa nieopłacalna ale @Josyp może mieć większe problemy ze zdobyciem nowych świateł. 

Napisano

Szklane reflektory niektórzy szlifują z wykorzystaniem tlenku ceru.

Jesli chodzi o stare plastiki, to może pomóc stara metoda regeneracji, czyli szlifowanie coraz drobniejszym papierem (od 400 do 2000) a potem jakiś specjalizowany lakier do tego, z utwardzaczem. Ale ze starymi plastikami może być róznie - mnie raz tylne lampy w Capri rozpadły się w rękach po zdjęciu i próbie umycia ich od środka. Trzeba być bardzo ostrożnym.

Napisano

Jak jest wyblakły kolor to nic z tym nie zrobisz. Ja polerowałem OEM światła tylne w Mustangu. Mimo 50lat efekt wyszedł super. Bez cudów papierki 1000-2000 a potem pasta polerska do regeneracji reflektorów + zabezpieczenie UV. 

Do tego ocynk kloszy i nowe uszczelki:

20191031_110126s.jpg.8c81bcfe6afc1be846ed9d1783a8c79b.jpg

20201114_132453s.jpg.1c3b3e5c13d686cc76eeeba448515f42.jpg

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Da się kupić nowe te kierunki?

podejrzewam, ze nie

Napisano
2 godziny temu, Josyp napisał(a):

podejrzewam, ze nie

Z Kenii można sciągnąć (o ile to taka) 😄 a tak bardziej serio, skoro to Depo to moze by mozna gdzieś bliżej zdobyć. 1500 KES to jakies ~40 zł 

D0001101.jpg

https://amexautoparts.com/catalogue/corner-lamp-mazda-323-1986-1987-rhs_1390/

Napisano

moim zdaniem wystarczy do tych lamp pasta lekko ścierna tempo + wosk

Napisano
1 godzinę temu, Waldek40 napisał(a):

moim zdaniem wystarczy do tych lamp pasta lekko ścierna tempo + wosk

Zalezy czego oczekujesz. Będzie lepiej, ale jak tworzywo zrobiło się mętne w całości to dodasz nieco połysku na zewnątrz ale klosz nie stanie się przejrzysty. 

Napisano

chyba przeważnie coś się matuje i utlenia po zewnętrznej stronie?, warto chyba spróbować tanim kosztem ?

Napisano
2 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

chyba przeważnie coś się matuje i utlenia po zewnętrznej stronie?, warto chyba spróbować tanim kosztem ?

To trochę tak jakbyś wyblakły lakier od słońca chciał wypolerować czy przykryć bezbarwnym.

Jak słońce wypaliło plastik to polerka nic nie da poza nadaniem połysku.

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, r1sender napisał(a):

Dzięki ;)

Ale znasz mnie, za 2x150 to jednak pojednam się z moim sumieniem i będę w stanie mu wytłumaczyć, że zmatowiałe też jest całkiem ok :jem:

Napisano
23 minuty temu, Josyp napisał(a):

Dzięki ;)

Ale znasz mnie, za 2x150 to jednak pojednam się z moim sumieniem i będę w stanie mu wytłumaczyć, że zmatowiałe też jest całkiem ok :jem:

popróbować warto, papiery to groszowe sprawy, gdzieś jeszcze słyszałem o patencie z wygrzewaniem ale nikogo nie znam kto by tak już robił

Napisano
16 godzin temu, r1sender napisał(a):

popróbować warto, papiery to groszowe sprawy, gdzieś jeszcze słyszałem o patencie z wygrzewaniem ale nikogo nie znam kto by tak już robił

Zjeżdżalnie tak reanimujemy ze szwagrem już któryś raz, ale wygrzaną lampę jeszcze wygrzewać  :hmm:

Napisano
22 godziny temu, r1sender napisał(a):

Jak podgrzewasz, kruszeje szybciej, żółknie po robocie szybciej. Kumpel starym Nissanie robił, kupił nowe finalnie. Pożółkłe strukturalnie, nie wybieli... 

Napisano
5 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Zjeżdżalnie tak reanimujemy ze szwagrem już któryś raz, ale wygrzaną lampę jeszcze wygrzewać  :hmm:

ludziska mają różne patenty

Napisano
5 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Inne tworzywo, ale też kruszeje z każdym wygrzaniem. Zjeżdżalnię dziecku zrobiłem ceramiką, sezon szybki był :phi:

Edytowane przez Pipper

Napisano
W dniu 20.10.2025 o 11:38, Josyp napisał(a):

kupie czajniczek, bo jeszcze sie tym nie bawilem

Czajniczek jest dobry do lamp z poliwęglanu. Te lampy na poliwęglan nie wyglądają.