Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

D1 w Czechach połączona

Featured Replies

Napisano

Dla tych z nas, którzy jeżdżą na południe i zdarzyło im się stać w korkach gdzieś w okolicy Ołomuńca na "wyrobie autostradopodobnym"

Cytat

Czesi otworzyli ostatni brakujący fragment autostrady D1, kończąc jedną z najdłużej ciągnących się inwestycji drogowych w Europie Środkowej. Nowy odcinek omija Prerov, wyprowadza tranzyt poza miasto i domyka kluczowy korytarz między Pragą, Ostrawą i Polską. 

Konkretnie chodzi o ten fragmenty. Do tej pory tranzyt na południe odbywał się droga D35 i D46  (wśród TIRów i niekończących się remontów), nikt przy zdrowych zmysłach nie wjeżdżał do Przerowa. Dziś ten ostatni już jest omijany przez D1. 

image.png.9425a1af2b4f2c1fd7be68be0f2b018f.png

Edytowane przez el_guapo

Napisano
32 minuty temu, el_guapo napisał(a):

Dla tych z nas, którzy jeżdżą na południe i zdarzyło im się stać w korkach gdzieś w okolicy Ołomuńca na "wyrobie autostradopodobnym"

Konkretnie chodzi o ten fragmenty. Do tej pory tranzyt na południe odbywał się droga E442 (wśród TIRów i niekończących się remontów), nikt przy zdrowych zmysłach nie wjeżdżał do Przerowa. Dziś ten ostatni już jest omijany przez D1. 

/Dupek alert/ Nie ma czegoś takiego jak droga E442... E442 to trasa europejska, poprowadzona szkakiem różnych dróg, w tym przypadku zapewnie 35...

Edytowane przez grogi

Napisano
9 minut temu, el_guapo napisał(a):

Konkretnie chodzi o ten fragmenty. Do tej pory tranzyt na południe odbywał się droga E442 (wśród TIRów i niekończących się remontów), nikt przy zdrowych zmysłach nie wjeżdżał do Przerowa. Dziś ten ostatni już jest omijany przez D1. 

W idealnych warunkach (np. nocą) pozwoli to zaoszczędzić IMO jakieś 15-20 minut bo dystans jest podobny tylko prędkość większa. Ale gdy na D46 są remonty i korki to różnica ta rośnie dramatycznie. Mi się zdarzało jechać przez Przerow i pchać się przez miasto w miejscu gdzie brakowało drogi a i tak nieraz było szybciej niż przez Ołomuniec.

:ok:

Edytowane przez Ryb

Napisano
16 minut temu, el_guapo napisał(a):

Fajnie, mogliby jeszcze ten kawalek za Brnem do Mikulowa ogarnac.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Aaa, nie wiem ... ja jeżdżę przez Breclav/Brzecław ;] 
Przez Mikulow jechałem w sumie może ze 3-4 razy (licząc w obie strony) i zawsze k..wiłem na korki. 
Ostatnio przed Brzecławiem nocowałem w b.fajnym folwarku(?) za jakieś śmieszne pieniądze, podczas gdy Mikulov już wywindował noclegi albo oferuje g..wno jakościowe. 

Napisano
4 minuty temu, el_guapo napisał(a):

Aaa, nie wiem ... ja jeżdżę przez Breclav/Brzecław ;] 
Przez Mikulow jechałem w sumie może ze 3-4 razy (licząc w obie strony) i zawsze k..wiłem na korki. 
Ostatnio przed Brzecławiem nocowałem w b.fajnym folwarku(?) za jakieś śmieszne pieniądze, podczas gdy Mikulov już wywindował noclegi albo oferuje g..wno jakościowe. 

Zdarzalo mi sie jechac przez Brzeclaw, ale tam tez nie ma przeciez autostrady ani S-ki.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Zdarzalo mi sie jechac przez Brzeclaw, ale tam tez nie ma przeciez autostrady ani S-ki.

No nie ma, ale i tak bilans jest na plus:

- dalej jedziesz autostradą;

- Brzecław jeszcze nigdy mi się nie zakorkował;

- po stronie austriackiej masz ze 3 miejscowości i pustą drogę krajową z limitem 100km/h

- nie utkniesz na rondach w Drasenhofen

Inna dobra informacja - zjazd 25 przed B-sława już pozwala na skręt "w dół" bez konieczności kombinacji zaznaczonej na czerwono. 

image.png.2208c41ebec5ce3c23044180463d27b9.png

Napisano
Teraz, el_guapo napisał(a):

No nie ma, ale i tak bilans jest na plus:

- dalej jedziesz autostradą;

- Brzecław jeszcze nigdy mi się nie zakorkował;

- po stronie austriackiej masz ze 3 miejscowości i pustą drogę krajową z limitem 100km/h

- nie utkniesz na rondach w Drasenhofen

Inna dobra informacja - zjazd 25 przed B-sława już pozwala na skręt "w dół" bez konieczności kombinacji zaznaczonej na czerwono. 

image.png.2208c41ebec5ce3c23044180463d27b9.png

Nigdy nie jechalem przez Bratyslawe ;)

Aczkolwiek ja trase autem na poludnie robie raz na 1-2 lata i to poza sezonem wakacyjnym.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Nigdy nie jechalem przez Bratyslawe ;)

Aczkolwiek ja trase autem na poludnie robie raz na 1-2 lata i to poza sezonem wakacyjnym.

Z Krakowa na Chorwację to bardzo przyjemna trasa. Właśnie przez Bratysławe i Szombathely. Jedynie ten odcinek w tuz przy granicy na Slowacji i potem w Polsce jest kijowy, ale teraz otwarli obwodnice Węgierskiej Górki,  więc na upartego mozna sie tam dostać autostradą. 

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Tego chyba nawet w planach nie ma. Podobnie jak tego kawałka po austriackiej stronie. 

Napisano

1 minutę temu, wladmar napisał(a):

Tego chyba nawet w planach nie ma. Podobnie jak tego kawałka po austriackiej stronie. 

W planach to jest od dawna, w tym roku zakonczyli prace przygotowawcze i ma ruszac budowa.

Calosc planuja skonczyc w okolicach 2030-2032 ;]

Napisano

Dość ostro też działają na odcinku Freiatadt - Czeskie Budziejowice. W Prasky Okruch chyba też zaczynają to rozbudowywać w końcu 

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

W idealnych warunkach (np. nocą) pozwoli to zaoszczędzić IMO jakieś 15-20 minut bo dystans jest podobny tylko prędkość większa. Ale gdy na D46 są remonty i korki to różnica ta rośnie dramatycznie. Mi się zdarzało jechać przez Przerow i pchać się przez miasto w miejscu gdzie brakowało drogi a i tak nieraz było szybciej niż przez Ołomuniec.

:ok:

To samo, czasem zdarzało się stracić dobre 40 minut albo i więcej na tym odcinku. 

Napisano
  • Autor

Na dzień dzisiejszy:

image.png.365a70d5dfdc2453fbc3f6a429c7a73a.png

Fajnie, że są 2 szlaki o identycznej prawie długości - można wybierać w ostatniej chwili w przypadku "zatwardzenia" na jednym z nich. 

P.S. Dla tych, którzy jeszcze nie byli - przy "starym" szlaku:
https://maps.app.goo.gl/cpNEXbZ3oq56XqPS6

Napisano
Godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Na dzień dzisiejszy:

image.png.365a70d5dfdc2453fbc3f6a429c7a73a.png

Fajnie, że są 2 szlaki o identycznej prawie długości - można wybierać w ostatniej chwili w przypadku "zatwardzenia" na jednym z nich. 

P.S. Dla tych, którzy jeszcze nie byli - przy "starym" szlaku:
https://maps.app.goo.gl/cpNEXbZ3oq56XqPS6

Google juz łapie na trasie do Wiednia. 

Napisano
6 godzin temu, el_guapo napisał(a):

nikt przy zdrowych zmysłach nie wjeżdżał do Przerowa

Chyba trochę przesadzasz - jeździłem właściwie tylko w ten sposób ostatnie 2 lata, przez Ołomuniec szlag mnie trafiał. W Przerowie nigdy nie było korków, to małe miasto. I D1 też pusta.

Napisano

Ja zawsze przez Ołomuniec jeździłem i nigdy w większe korki nie wpadłem, ale za to jak w lipcu wracałem z IT to Google Maps pokazywał korek od Mikulowa do Rousinovaprzed Vyskovem i pokierował mnie z Wilfersdorf na Breclav i chyba tak będę w przyszłości jeździł. Po drodze jeszcze tanio zatankowałem na Tesco w Breclaviu.

Napisano
W dniu 23.12.2025 o 08:24, el_guapo napisał(a):

Konkretnie chodzi o ten fragmenty. Do tej pory tranzyt na południe odbywał się droga D35 i D46  (wśród TIRów i niekończących się remontów), nikt przy zdrowych zmysłach nie wjeżdżał do Przerowa. Dziś ten ostatni już jest omijany przez D1. 

Dobrze, będzie Was mniej pod Ołomuńcem ;) ;]

Napisano

nikt przy zdrowych zmysłach nie wjeżdżał do Przerowa

Ja mam chore zmysły i od kilku lat tylko tak jeżdżę. Dwa odcinki pustej autostrady a przejazd przez miasto kilka lat temu usprawniony.

Napisano

Ano zakonczone i to 3 miesiace przed data planowa 😉

Ta droga nic wlasciwienie nie zmieni, bo jest tozsamej dlugosci do tej przez Olomouc. Jedynie narazie bez ograniczenia ponizej 130kmh.

Napisano
W dniu 23.12.2025 o 08:41, Maciej__ napisał(a):

Ogarną jak my ogarniemy Wschodnią Obwodnicę Warszawy S17 i kawałek S7 między Krakowem a Myślenicami. :hehe: