Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

30kkm Camry - krótkie

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał:

i jako ciekawostka na takiej trasie (dość szybkiej IMO) 15% jazdy w trybie EV - mało /dużo ?

Pierwszy połówka ok 450km była 19% dugi etap 11%

Wysłane za pomocą Tapatalk

Dużo IMO, choć to zależy od ruchu, jak często zwalniasz to i EV się załącza częściej

A jaka była temperatura?

W NX przy obecnych ujemnych temp w trasie jadąc 140-150 mam 4-5% i spalanie 9-10l

Dużo pali ten lex, więcej niż RAV4

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał:

i jako ciekawostka na takiej trasie (dość szybkiej IMO) 15% jazdy w trybie EV - mało /dużo ?

Nie wiem jak to jest w camry ale na przykład w toyocie yaris współudział jazdy ev pokazuje czasami najbardziej absurdalne cyfry... Potrafi w zbliżonej(bo dokładnie takiej samej pewnie nie da się zrobić) jeśli miejskiej pokazać 15% albo 68 %. Potrafi na tej samej trasie pokonanej z podobną prędkością pokazać 0%, albo na przykład 40%. Choć przyznaję że czasami temperatura otoczenia różni się ale nie jakoś tak bardzo zasadniczo.

Napisano
7 minut temu, delco napisał:

Nie wiem jak to jest w camry ale na przykład w toyocie yaris współudział jazdy ev pokazuje czasami najbardziej absurdalne cyfry... Potrafi w zbliżonej(bo dokładnie takiej samej pewnie nie da się zrobić) jeśli miejskiej pokazać 15% albo 68 %. Potrafi na tej samej trasie pokonanej z podobną prędkością pokazać 0%, albo na przykład 40%. Choć przyznaję że czasami temperatura otoczenia różni się ale nie jakoś tak bardzo zasadniczo.

krótkie dystanse.

Dlatego tak się dzieje. Wystarczy startować na zimnym silniku i jechać krótki dystans, aby mieć minimalny udział EV. A droga powrotna start od ciepłego(lub nie do końca zimnego) silnika i już zupełnie inny wynik i wyższy udział EV.

Dodatkowo filtr GPF. Wypalanie powoduje ciągła pracę silnika spalinowego mimo pełnionych warunków przejścia na EV.

Ogólnie to napęd hybrydowy "żyje własnym życiem" ale póki średnie spalanie na dłuższym dystansie nie zmienia się drastycznie, to wszystko jest OK.

Napisano
  • Autor

Temp raczej pomijalna na takim dystansie i prędkościach, ale były okolice -2 do +5

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 26.12.2025 o 09:37, ppmarian napisał:

Zrobiłem swoją już ze 25 tys km i ostatnio zaglądając głęboko do bagażnika, zobaczyłem plastikową puszkę jakby pod tylną półką.

To jest obudowa czegoś tylko nie mam pojęcia czego. Gdyby auto miało tylna wycieraczkę to byłaby to osłona na silnik wycieraczki.

Zaburza to kształt bagażnika i ciekawi mnie co to za ustrojstwo tam siedzi. Wcale bym się nie zdziwił gdyby to była osłona na silnik wycieraczki tylnej szyby, którą montują na rynek japoński a osłonę montują wszystkim bo tak im wyszło taniej

Napisano
25 minut temu, Marko33 napisał:

Zrobiłem swoją już ze 25 tys km i ostatnio zaglądając głęboko do bagażnika, zobaczyłem plastikową puszkę jakby pod tylną półką.

To jest obudowa czegoś tylko nie mam pojęcia czego. Gdyby auto miało tylna wycieraczkę to byłaby to osłona na silnik wycieraczki.

Zaburza to kształt bagażnika i ciekawi mnie co to za ustrojstwo tam siedzi. Wcale bym się nie zdziwił gdyby to była osłona na silnik wycieraczki tylnej szyby, którą montują na rynek japoński a osłonę montują wszystkim bo tak im wyszło taniej

To nie jest obudowa pasa dla środkowego fotela ?

Napisano
W dniu 27.12.2025 o 22:14, wladmar napisał:

Przestali nawet podawać czas do 100, trzeba się naszukać. No bo i czasy się zmieniły, wszędzie kamery, duży ruch, i tak się nie rozpędzisz. Niezależnie od liczby koni teraz nigdy nie wykręcisz takiego czasu do Zakopca z Krakowa jak 25 lat temu CC700, nie ma szans, pomimo lepszej drogi. 

Mejza daje rade

Napisano
13 minut temu, MarcG napisał:

To nie jest obudowa pasa dla środkowego fotela ?

może być ok

Napisano
  • Autor

Update rowerowy

Przelotowa 140

Spalanie nad morze 9

Powrót 8.8 5cda2ab1ff74bb52a8984e67560a5ad9.jpg

Napisano
58 minut temu, ppmarian napisał:

Update rowerowy

Przelotowa 140

Spalanie nad morze 9

Powrót 8.8 5cda2ab1ff74bb52a8984e67560a5ad9.jpg

to przez rowery? Coś sporo jak na hybrid technology.

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał:

to przez rowery?

Zdecydowanie oki

Napisano
6 godzin temu, lucash napisał:

to przez rowery? Coś sporo jak na hybrid technology.

U mnie różnica przy tej samej prędkości to 4-5 litrów, cztery rowery na dachu. Ale silnik słabszy, to i bardziej się auto męczy.

Napisano
10 minut temu, bizz napisał:

U mnie różnica przy tej samej prędkości to 4-5 litrów, cztery rowery na dachu. Ale silnik słabszy, to i bardziej się auto męczy.

Duża różnica, ale 4 rowery i 140 km/h to już konkretny żagiel.

Napisano
15 minut temu, janusz napisał:

Duża różnica, ale 4 rowery i 140 km/h to już konkretny żagiel.

Trzymając równe 140 na dłuższym odcinku wychodzi 7.8 litra bez rowerów i 12.6 z rowerami, to z kompa, on oszukuje o jakieś 0.4/0.5 litra.

Jak się raz z czterema rowerami spieszyłem to na trasie Rybnik - Białystok miałem średnie spalanie 17.6. Ale to było jeszcze A4, on mniej paliłzlosnik

Napisano
  • Autor

Bardziej jako ciekawostka.

a4e0ebe48ac5dfb0f2a5e3b0b4948503.jpg

Chlodzenie kabiny do ok 20min działa z baterii trakcyjnej bez uruchamiania silnika

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał:

Bardziej jako ciekawostka.

a4e0ebe48ac5dfb0f2a5e3b0b4948503.jpg

Chlodzenie kabiny do ok 20min działa z baterii trakcyjnej bez uruchamiania silnika

Tak jest w Toyotach i Lexusach.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

Pod warunkiem że jest prąd w baterii trakcyjnej. Jeśli stan naładowania odpowiednio spadnie to na chwilę włączy się silnik aby doładować.

Oczywiście włączy się też od razu jeśli potrzebne jest ogrzewanie.

Napisano
  • Autor

Baterie trzyma zazwyczaj między 1/2 a 3/4 więc z tego górnego poziomu starczy na 15-20min z tego niższego pewnie połowa tego