Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zima….

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

która mi daliscie ze swojej kasy

Będziesz dziękować jak dostaniesz tę dopłatę pod koniec 2026 😆

I tak, warte każdej złotówki z cudzej kasy, bo czy ze swojej też to już nie jestem pewien 🤣

Napisano
19 minut temu, iwik napisał(a):

Będziesz dziękować jak dostaniesz tę dopłatę pod koniec 2026 😆

I tak, warte każdej złotówki z cudzej kasy, bo czy ze swojej też to już nie jestem pewien 🤣

Musza rozliczyć kasę do sierpnia 2026 r, inaczej EU nie odblokuje transzy z KPO. Więc spokojnie - zepną się i zrobią.

A co do opłacalności - to dopiero pokaże wartość rezydualna po zakończeniu programu dopłat, czy bedzie nowy program itp.

Edytowane przez maras77

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

IMO To auto ma tylko sens tylko w najmie za czapkę śliwek. Pojeździć w kapturze, Oddać po 2 latach i szybko zapomnieć że się było beta testerem tej pokraki

Wysłane za pomocą Tapatalk

To według Ciebie. Według mnie sprawdza się doskonale :ok: 

Przerosło moje oczekiwania dla tak taniego autka (wliczając dopłatę). Wszystkie BYDy, Dacie i Dofengi się chowają, bo są faktycznie o 50% droższe do wyłożenia kasy. 

Mój komfort dojazdu do pracy i sklepu wzrósł o 200%.

Jak się nie popsuje, to jest warte każdej złotówki mojej oraz z dopłaty :hehe: 

A Twoje zdanie mam w d...e :hehe:

Edytowane przez maras77

Napisano

Koszt jazdy w ten weekend to 57 gr na km.

Czyli analogicznie, jak benzyniak palący 10 l/100 km.

Ale było zawsze cieplo i komfortowo, samochod byl cieplutki i rozmrożony.

Grzałem go nawet jak robiłem zakupy w Biedrze.

Ale i tak taniej niz espace 4, ktory z nieekologicznym grzaniem wyszedł ponad 12 l ON na 100 km.

Podsumowując EV najwięcej pradu zużywa na stanie na mrozie.

Napisano

Ja dojechałem (czerwona strzaleczka), ale na moim superekstra wolnym i darmowym parkingu w strefie płatnego parkowania jakoś tłoczno dziś. Czyżby bryczki nie odpaliły?

Screenshot_20260112_095802_Gallery.jpg.e9d5bfc418cccc7c250cb717af542dc3.jpg

Napisano
19 godzin temu, maras77 napisał(a):

W T03 w miarę.jazdy na mrozie zasięg rośnie. Ma ktoś tak w innym aucie?

Może jedziesz wolniej i to ma wypływ? Jestes zadowolony z elektryka?

Napisano
3 minuty temu, Arkaadiusz napisał(a):

Może jedziesz wolniej i to ma wypływ? Jestes zadowolony z elektryka?

Gdybym miał polegać na zasięgu, to pewnie bym się denerwował.

A jak nawet w największy mróz mam ponad 100 km zasięgu, to jestem zadowolony, bo fajnie jeździ, można grzać zdalnie na postoju i wbrew śmieszkom ładowanie co parę dni w domu jest lekko łatwiejsze, niż jazda na stację od czasu do czasu.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

wbrew śmieszkom ładowanie co parę dni w domu jest lekko łatwiejsze, niż jazda na stację od czasu do czasu.

:serducha:

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 12.01.2026 o 11:02, maras77 napisał:

bo fajnie jeździ, można grzać zdalnie na postoju i wbrew śmieszkom ładowanie co parę dni w domu jest lekko łatwiejsze, niż jazda na stację od czasu do czasu.

A to ciekawe 😁

Napisano

Zima zimie nie równa

w zeszłym roku miałem zużycie zimą ( grudzień - styczeń) zużycie w elektryku w granicach 21,7 kWh/ 100 km

w tym roku (też grudzień - styczeń ) zużycie 24,5 kWh/100 km

tak zima w tym roku "więcej mroźna"

Napisano

Samochodzik stał tydzień na mrozie przed domem. (Ja wyjechałem z rodziną dieselkiem do Szklarskiej Poręby, tankowanko w Warszawie, wyjazd, wycieczki na miejscu, powrót i jeszcze zostały dwie kreski zasięgu w baku ;) ) .

Mróz przy autku oo -15 do -5 i codziennie inny wskaźnik zasięgu. Zaczynałem od 150 km i 80%, przez pierwsza noc spadło do 69% i jakichś 120 km, potem poziom naładowania zatrzymał się w okolicy 60% i już nie spadał, ale za to zasięg spadał i wzrastał zależnie od temperatury. jednego ranka pokazywał 90 km, innego 115. Jak wróciłem, to włączyłem grzanie kabiny i zasięg wzrósł do 125 km, potem wsiadłem do ciepłego autka i pojechałem na zakupy - zasięg spadał mniej, niż nabijałem kilometrów.

Po powrocie zapiałem ładowarkę, weszło 5kWh do 80% i odnowienia zasięgu do 150 km.

Więc tak realnie oceniam, że stojąc na mrozie uciekło ze 3 kWh a reszta to fantazje oprogramowania BMS, które ma jakiś algorytm liczenia zasięgu od temperatury - tylko nie bierze pod uwagę, że jak się jedzie, to ogniwo się ogrzeje.

A faktycznie jeszcze nigdy nie rozładowałem go poniżej 50% więc pewnie g...o wiem. Po prostu jeżdżę ile potrzebuję, a jak wracam zapinam kabel, który wisi na bramie ( jeszcze nikt go nie zaj...ł, mimo, że nie jest zabezpieczony i w zasięgu reki zza ogrodzenia)

Napisano
18 godzin temu, maras77 napisał:

Samochodzik stał tydzień na mrozie przed domem. (Ja wyjechałem z rodziną dieselkiem do Szklarskiej Poręby, tankowanko w Warszawie, wyjazd, wycieczki na miejscu, powrót i jeszcze zostały dwie kreski zasięgu w baku ;) ) .

Mróz przy autku oo -15 do -5 i codziennie inny wskaźnik zasięgu. Zaczynałem od 150 km i 80%, przez pierwsza noc spadło do 69% i jakichś 120 km, potem poziom naładowania zatrzymał się w okolicy 60% i już nie spadał, ale za to zasięg spadał i wzrastał zależnie od temperatury. jednego ranka pokazywał 90 km, innego 115. Jak wróciłem, to włączyłem grzanie kabiny i zasięg wzrósł do 125 km, potem wsiadłem do ciepłego autka i pojechałem na zakupy - zasięg spadał mniej, niż nabijałem kilometrów.

Po powrocie zapiałem ładowarkę, weszło 5kWh do 80% i odnowienia zasięgu do 150 km.

Więc tak realnie oceniam, że stojąc na mrozie uciekło ze 3 kWh a reszta to fantazje oprogramowania BMS, które ma jakiś algorytm liczenia zasięgu od temperatury - tylko nie bierze pod uwagę, że jak się jedzie, to ogniwo się ogrzeje.

A faktycznie jeszcze nigdy nie rozładowałem go poniżej 50% więc pewnie g...o wiem. Po prostu jeżdżę ile potrzebuję, a jak wracam zapinam kabel, który wisi na bramie ( jeszcze nikt go nie zaj...ł, mimo, że nie jest zabezpieczony i w zasięgu reki zza ogrodzenia)

Ja wyjeździłem tak że już zasięgu nie pokazywał poniżej 10% drastycznie spadają osiągi. Ja ładuje do 100% to jest lfp.

Napisano
W dniu 25.01.2026 o 16:42, wujek napisał:

Ja wyjeździłem tak że już zasięgu nie pokazywał poniżej 10% drastycznie spadają osiągi. Ja ładuje do 100% to jest lfp.

Dziś naładowałem do 100%.

Od 60% do 100% weszło 15 kWh. Więc te wskazania to lipa.

Druga sprawa - jak się naładował do 100% to nie działa przez pierwsze kilka km hamowanie rekuperacyjne - pewnie musi się trochę rozładować, aby zrobić miejsce w akumulatorze na odzyskiwaną energię hehe

Napisano
9 godzin temu, maras77 napisał:

Druga sprawa - jak się naładował do 100% to nie działa przez pierwsze kilka km hamowanie rekuperacyjne - pewnie musi się trochę rozładować, aby zrobić miejsce w akumulatorze na odzyskiwaną energię hehe

To chyba standard, tak mialem w citigo i w pumue tez jest podobnie.

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał:

To normalka. Miałem tak w każdym EV i w Pluginie też tak jest.

Napisano

Chyba będę musiał ograniczyć zona grzanie auta przed wyjazdem hehe. Dzisiaj 16% baterii poszlo na przejechanie 15km, z czego widzę na jazdę tylko połowa.

Ustawiłem na lenia harmonogram wyjazdów codziennie o tej samej porze, żeby nie klikać w telefon i auto się zaczyna grzać widzę już 40 min przed w takie mrozy. A co, niech baba w czapce i rękawiczkach jeździ phi.

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał:

Chyba będę musiał ograniczyć zona grzanie auta przed wyjazdem hehe. Dzisiaj 16% baterii poszlo na przejechanie 15km, z czego widzę na jazdę tylko połowa.

Ustawiłem na lenia harmonogram wyjazdów codziennie o tej samej porze, żeby nie klikać w telefon i auto się zaczyna grzać widzę już 40 min przed w takie mrozy. A co, niech baba w czapce i rękawiczkach jeździ phi.

Ty tam pompe masz? Bo ja widzę ich dużą zaletę czy to zimą czy latem.

Ford bez pompy to lekka patalogia zlosnik Jego grzeje zazwyczaj z kabla, bo za dużo by zjeżdżało z aku co chwile hehe

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał:

Ford bez pompy to lekka patalogia zlosnik Jego grzeje zazwyczaj z kabla, bo za dużo by zjeżdżało z aku co chwile hehe

Mam pompę. Ale przy -16 to może słabo działać zapewne. Jest b. dużą różnica w poborze na grzanie jak są okolice -10 vs 0 C. Ja obstawiam, ze grubo poniżej zera to się wspomaga PTC (na pewno grzanie baterii jest tylko PTC, nie ma u mnie grzania baterii pompą z tego to widziałem gdzieś).

Edytowane przez iwik

Napisano
5 godzin temu, komor napisał:

Ja póki co widzę wadę taką, że głośniej pracuje. Tak jak by kto klimę (splita) w domu włączył. W EV to słychać.

Za to mimo -12C udało się zejść dzisiaj do 25kWh (3x5km odcinki).

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Ja póki co widzę wadę taką, że głośniej pracuje. Tak jak by kto klimę (splita) w domu włączył. W EV to słychać.

U mnie na powrocie z roboty, wyjazd z garażu 6C, trasa 15km, temp -9C, znaczna część lekko pod górkę, bez stania w korkach bo ferie, wyszło 20kWh.

Edytowane przez zinger

Napisano

Kręcę się teraz twingo EV dookoła komina.

4 x Start z zimnego każdorazowo z wstępnym podgrzaniem
Temp zew -10
120km od 100-6%

Wychodzi ok 23kWh/100km

Napisano
W dniu 28.01.2026 o 08:41, kravitz napisał:

To normalka. Miałem tak w każdym EV i w Pluginie też tak jest.

W Ioniqu i w EV6 tak nie ma. Jest jeszcze zostawiony mały bufor na rekuperację.

Napisano

Dziś ponad 100 km zrobione ( a powinno starczyć na co najmniej 150 km), dwa wyjazdy do Warszawy, trochę wokół komina i i bateryjka zeszła na rezerwę, czyli poniżej 20%. BMS pracowicie dbał, aby napięcie nie spadło poniżej minimalnego bezpiecznego, czyli ograniczał prąd, czyli finalnie przyspieszenie i Vmax.

Wygodne ładowanie przy bramie skoczyło się wraz z odkryciem 500 m od domu ładowarki z ceną 60% tej u mnie w gniazdku. hehe

Bałem się, że nie dojadę do domu, dałem ogrzewanie na min, czyli 1 kW.

Akurat tania ładowarka była wolna, więc zaparkowałem, zapiałem ładowarkę i z buta do domu. Nie miałem odpowiednich butów ani raczków, więc się wyp...em aż mi telefon wypadł z kieszeni, przypomniałem sobie, co to znaczy siarczysty mróz i czym się objawia (po powrocie do domu masz wrażenie, że ktoś Cie gazem pieprzowym psiknął)

Generalnie EV to styl życia. Jak się ma garaż na 3 auta to spoko (bo EV to przecież ani nie pierwsze, ani nie drugie auto).

Pomimo tego i tak jestem z tego autka zadowolony. Bałem sie, że się rozleniwię, nie będę miał ruchu, ale jest OK, jest ruch, spacer do ładowarki, są emocje, żyje się ok

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, sherif napisał:

mi sie dzisiaj udalo osiagnac 40 zlosnik

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, maras77 napisał:

(bo EV to przecież ani nie pierwsze, ani nie drugie auto).

od ponad 4 lat nie mam spalinowki a stawiam ze w tym czasie zwiedzilem wiecej Polski od Ciebie z x 10 hehe

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał:

od ponad 4 lat nie mam spalinowki a stawiam ze w tym czasie zwiedzilem wiecej Polski od Ciebie z x 10 hehe

Chciałem zauważyć, że patrzenie z okna samolotu, który akurat leci nad Polską do Hiszpanii, nie liczy się jako zwiedzanie Polski skromny

Napisano
9 minut temu, kravitz napisał:

Chciałem zauważyć, że patrzenie z okna samolotu, który akurat leci nad Polską do Hiszpanii, nie liczy się jako zwiedzanie Polski skromny

Dwanaście razy trasa Warszawa-Modlin-Warszawa liczy się tak samo jak zwiedzenie połowy kraju!

hehe

Napisano
  • Autor
25 minut temu, Ryb napisał:

Dwanaście razy trasa Warszawa-Modlin-Warszawa liczy się tak samo jak zwiedzenie połowy kraju!

hehe

jeszcze nie upadlem tak nisko zeby latac z modlina zlosnik

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał:

mi sie dzisiaj udalo osiagnac 40 zlosnik

To tak jest ze stalinówką. Jak ruszam to mi 50l pokazuje. Wczoraj też miałem 1szy kilometr 40, ale z każdym kolejnym spadało. Gorzej jak się jedzie tylko 2 a potem znów się wychładza.

Żonę RWD nastraszyłem a ulica oblodzona to mi moje AWD zabrała. Wczoraj to miałem ochotę szukać bezpiecznika od trakcji, dobrze tyłem zamiata, ale go zhamowuje (.

Napisano
9 minut temu, sherif napisał:

To tak jest ze stalinówką. Jak ruszam to mi 50l pokazuje. Wczoraj też miałem 1szy kilometr 40, ale z każdym kolejnym spadało. Gorzej jak się jedzie tylko 2 a potem znów się wychładza.

Żonę RWD nastraszyłem a ulica oblodzona to mi moje AWD zabrała. Wczoraj to miałem ochotę szukać bezpiecznika od trakcji, dobrze tyłem zamiata, ale go zhamowuje (.

Przekonałem się, że może być gorzej zlosnik

Wczoraj odpaliłem Golfa przy -19

Baterii było 67%, ale....natychmiast odpalił silnik spalinowy i ani myślał jechac na baterii.

Pewnie ta nie potrafiła oddać energii potrzebnej nawet na ogrzewanie kabiny hehe

O dziwo coś tam rekuperacji bateria przyjmowała nawet przy tej temperaturze i hamowanie było.

Napisano
9 minut temu, kravitz napisał:

Przekonałem się, że może być gorzej zlosnik

Wczoraj odpaliłem Golfa przy -19

Baterii było 67%, ale....natychmiast odpalił silnik spalinowy i ani myślał jechac na baterii.

Pewnie ta nie potrafiła oddać energii potrzebnej nawet na ogrzewanie kabiny hehe

Takie to są właśnie PHEVy ).

U ojca podobnie albo jeździ bez ogrzewania w okresy przejściowe albo na spalinowym

10 minut temu, kravitz napisał:

O dziwo coś tam rekuperacji bateria przyjmowała nawet przy tej temperaturze i hamowanie było.

Nie Tesla to działa.

Ja wczoraj w końcu rozkminiłem tryby D i B w Wieśwagenie. W D jest inteligenty, więc przed garbami trzeba hamować phi, w B odpuszczenie gazu wytraca prędkość jak trzeba, bez różnicy czy ktoś przed nami jedzie. Oczywiście mimo -18C odzysk działa prawidłowo.

Napisano
23 minuty temu, sherif napisał:

Ja wczoraj w końcu rozkminiłem tryby D i B w Wieśwagenie. W D jest inteligenty, więc przed garbami trzeba hamować phi, w B

Tak w eGolfie też były dwa tryby. Zawsze jeździłem na B.

W GTE (PlugIn) jest tylko D (no jeszcze jest S, ale to nic nie zmienia w kwestii rekuperacji) i on zawsze hamuje jak eGolf na B.

Ogrzewanie jest natychmiast tak czy siak. Jak odpali się spalinówka, bo bateria stwierdziła że jest za zimna (pierwszy raz takie coś widziałem w tym aucie), to grzeje jakoś prądem, bo spalinówka jednak go produkuje. Nie trzeba kufajki ;)

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał:

Tak w eGolfie też były dwa tryby. Zawsze jeździłem na B.

W GTE (PlugIn) jest tylko D (no jeszcze jest S, ale to nic nie zmienia w kwestii rekuperacji) i on zawsze hamuje jak eGolf na B.

Ogrzewanie jest natychmiast tak czy siak. Jak odpali się spalinówka, bo bateria stwierdziła że jest za zimna (pierwszy raz takie coś widziałem w tym aucie), to grzeje jakoś prądem, bo spalinówka jednak go produkuje. Nie trzeba kufajki ;)

Tylko, że na D masz pewnie regulację reku, tj mam w Skodzie. W id nie ma bo jest inteligentna, myśli za Ciebie ).

Ogrzewania jest szybkie, mam też wrażenie że grzane siedzenia też szybciej działają niż w noPb.

Napisano
8 minut temu, sherif napisał:

Ogrzewania jest szybkie, mam też wrażenie że grzane siedzenia też szybciej działają niż w noPb.

Grzanie i siedzenia działają szybko, ale nie szybciej niż w Tesli.

Duuuużo wolniej działa grzanie kierownicy. W Tesli może z 10s upłynie i kiera ciepła. W Golfie to są raczej minuty.

Z tym że w Golfie kiera jest równomiernie ogrzana, a w Tesli jest zimny punkt pod opuszkami palców, po całym obwodzie wieńca kierownicy, od jakby wewnętrznej strony okręgu ;)

Napisano
41 minut temu, kravitz napisał:

Grzanie i siedzenia działają szybko, ale nie szybciej niż w Tesli.

Duuuużo wolniej działa grzanie kierownicy. W Tesli może z 10s upłynie i kiera ciepła. W Golfie to są raczej minuty.

Z tym że w Golfie kiera jest równomiernie ogrzana, a w Tesli jest zimny punkt pod opuszkami palców, po całym obwodzie wieńca kierownicy, od jakby wewnętrznej strony okręgu ;)

W iDki kiera i siedzenia momentalnie, po kilku sekundach mam wrażenie że już czuję. Może to kwestia materiału, w Volvo mam większe siedzenia + skóra więc może trwa to dłużej. Skoda też jakoś więcej czasu potrzebowała.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

Z tym że w Golfie kiera jest równomiernie ogrzana, a w Tesli jest zimny punkt pod opuszkami palców

Ja po prawie roku odkryłem, że mam 5 stopni ustawienia grzania kiery, a nie tylko 'zimna' i 'parzy' hehe

Szkoda, że ukryli to w menu kontekstowym na ekranie, a nie w wirtualnym guziku włączającym grzanie.

Napisano

Toyota plug in w nowej rav4 obiecuję że granie jest z pompy ciepła z bateri trakcyjnej. mam nadzieję zebedzie dane mi to sprawdzić w przyszłym sezonie

Napisano
12 minut temu, ppmarian napisał:

Toyota plug in w nowej rav4 obiecuję że granie jest z pompy ciepła

Swoją drogą, to przy prawie -20 i staniu na mrozie całą noc, pompa ciepła napieprza w Tesli Y lepiej niż by pracował silnik spalinowy )

Odgłos podobny do schowanego miksera pod maską, pracującego nad ubiciem wiadra śmietany zlosnik

Napisano
30 minut temu, kravitz napisał:

Swoją drogą, to przy prawie -20 i staniu na mrozie całą noc, pompa ciepła napieprza w Tesli Y lepiej niż by pracował silnik spalinowy )

Odgłos podobny do schowanego miksera pod maską, pracującego nad ubiciem wiadra śmietany zlosnik

O tym pisałem, strasznie głośne te PC w EV.

Napisano

Ostatnimi dniami, z komfortowym grzaniem w mikrusie T03 wyszło zuzycię około 30 kWh /100 km.

Na taniej ładowarce elocity (85gr) daje to analogie do noPb 4,5 l/100. Jakbym ładował w domu z sieci to juz około 8,5 l/100. A jakbym zaszalał na ładowarkach publicznych innych, niż ta tania elocitu obok mnie, to wychodzi 15l/100.

Na razie przyzwyczajam się do grzania na minimum (1 kW zamiast 3 kW) - i generalnie tez da się jeździć, tylko czuć chłodek, ale znośny.

Najważniejsze dla mnie, że w T03 niezależnie, ile się da tego grzania, nadmuchu i powietrze zewnętrzne - to nie parują szyby - co w BYDach Dolphin jest nie do uzyskania, bo tam zawsze szyba paruje, niezależnie, co się ustawi.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, maras77 napisał:

Ostatnimi dniami, z komfortowym grzaniem w mikrusie T03 wyszło zuzycię około 30 kWh /100 km.

Na taniej ładowarce elocity (85gr) daje to analogie do noPb 4,5 l/100. Jakbym ładował w domu z sieci to juz około 8,5 l/100. A jakbym zaszalał na ładowarkach publicznych innych, niż ta tania elocitu obok mnie, to wychodzi 15l/100.

Na razie przyzwyczajam się do grzania na minimum (1 kW zamiast 3 kW) - i generalnie tez da się jeździć, tylko czuć chłodek, ale znośny.

Najważniejsze dla mnie, że w T03 niezależnie, ile się da tego grzania, nadmuchu i powietrze zewnętrzne - to nie parują szyby - co w BYDach Dolphin jest nie do uzyskania, bo tam zawsze szyba paruje, niezależnie, co się ustawi.

tobie to by chyba wystarczylo chinskie webasto do tego reno kupic zlosnik

taniej i lepszy efekt

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał:

tobie to by chyba wystarczylo chinskie webasto do tego reno kupic zlosnik

taniej i lepszy efekt

i też na gnojówkę ok

Napisano
W dniu 3.02.2026 o 10:12, sherif napisał:

W elektrycznym Volvo napęd głupieje. Tyl się ślizga raz się włączy raz nie. Działa dobrze jak używam z 80KM a nie całej mocy.

Napisano
6 godzin temu, wujek napisał:

W elektrycznym Volvo napęd głupieje. Tyl się ślizga raz się włączy raz nie. Działa dobrze jak używam z 80KM a nie całej mocy.

hmm jeżdizłem kiedyś zimą najmocniejszą wersją i było git. Łapał poślisg na kaszy czy lodzie jak mu sie depneło ale trakcja szybko prostowała. EX30 to nie jest przypadkiem RWD z dodatkowo przodem ?

Wiesz to w końcu nie mechanizm dopina drugą oś, tylko rusza kolejny silnik.

Napisano
16 godzin temu, sherif napisał:

hmm jeżdizłem kiedyś zimą najmocniejszą wersją i było git. Łapał poślisg na kaszy czy lodzie jak mu sie depneło ale trakcja szybko prostowała. EX30 to nie jest przypadkiem RWD z dodatkowo przodem ?

Wiesz to w końcu nie mechanizm dopina drugą oś, tylko rusza kolejny silnik.

Nie mam pojęcia muszę poczytać. Zobaczyłem liczbę KM niską ratę to wziąłem. W zakrętach na suchym Cupra FWD idzie lepiej od Volvo na śliskim Volvo lepsze ale nadal to nie jest tak jak w tesli.