Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konksekwencje opublikowania w sieci filmu z kamerki

Featured Replies

Napisano

Taki news wczoraj czytałem. Faktycznie tych filmików namnożyło się w necie co niemiara, niektórzy chyba nic innego nie robią, tylko kręcą i publikują. Ale faktycznie, jeśli ktoś nas nakręci, że popełniliśmy "straszne" wykroczenie odbierając telefon podczas prowadzenia auta czy nieumyślne zajechanie drogi komuś pędzącemu z tyłu przy zmianie pasa, to osoba publikująca materiał może mieć poważne kłopoty https://bezprawnik.pl/film-na-stop-cham-moze-powodowac-problemy/

Napisano
Godzinę temu, Andrew71 napisał:

Taki news wczoraj czytałem. Faktycznie tych filmików namnożyło się w necie co niemiara, niektórzy chyba nic innego nie robią, tylko kręcą i publikują. Ale faktycznie, jeśli ktoś nas nakręci, że popełniliśmy "straszne" wykroczenie odbierając telefon podczas prowadzenia auta czy nieumyślne zajechanie drogi komuś pędzącemu z tyłu przy zmianie pasa, to osoba publikująca materiał może mieć poważne kłopoty https://bezprawnik.pl/film-na-stop-cham-moze-powodowac-problemy/

Naciągane to. Musiałby być naprawdę upierdliwy papuga po stronie "poszkodowanego" i naprawdę nieogarnięty kamerkowicz żeby tamten cokolwiek wygrał. Oczywiście jak pod warunkiem, że nie upubliczni wizerunków pasażerów pojazdu sprawcy wykroczenia lub osób postronnych. Te bez problemu mogą coś wywalczyć ale będzie to usunięcie filmu/zamazanie wizerunku a nie odszkodowanie za naruszenie dóbr osobistych. Trudno im będzie wykazać szkodę.

Z drugiej strony, jeśli wizerunek sprawcy wykroczenia jest na filmie zamazany a wyjdzie on potem z pozwem to on sam wtedy dokonuje jego upublicznienia w kontekście danej sprawy. Zresztą żeby coś ugrać to on też musiałby wykazać szkodę, a to trochę trudne będzie jeśli na filmiku był zanonimizowany. Poza naprawdę jakimiś szczególnymi przypadkami, które trudno sobie wyobrazić to ten artykuł to bulszit.

skromny

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor

Szkoda może być taka, że znajomi osoby nagranej mogą się z niej nabijać. I w necie i w realu

Napisano
2 minuty temu, Andrew71 napisał:

Szkoda może być taka, że znajomi osoby nagranej mogą się z niej nabijać. I w necie i w realu

To tak nie działa. Jeśli chcesz ODSZKODOWANIE w formie pieniężnej to musisz wykazać SZKODĘ w tej samej formie i wartości. Powodzenia.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał:

To tak nie działa. Jeśli chcesz ODSZKODOWANIE w formie pieniężnej to musisz wykazać SZKODĘ w tej samej formie i wartości. Powodzenia.

Wiesz że nagrywający to zwykle mistrz w necie a w realu zwykła p...a. Jak nagra jakiegoś cfanego papugę to może mieć ciepło.

Napisano
16 minut temu, marcindzieg napisał:

Wiesz że nagrywający to zwykle mistrz w necie a w realu zwykła p...a. Jak nagra jakiegoś cfanego papugę to może mieć ciepło.

Wiem. Ale ja tutaj odnoszę się do obiektywnych możliwości prawnych. To, że ktoś jest łajza i wszystko spieprzy to oczywiście zawsze jest jakiś czynnik.

ok

Napisano
30 minut temu, marcindzieg napisał:

Publikujący, nie nagrywający - to zasadnicza różnica.

Napisano

Już dawno powinni zakazać kamerek.

Napisano
55 minut temu, Ryb napisał:

Wiem.

Serio tak myślisz? Nagrywających jest całe mnóstwo, z publikacją to wygląda inaczej. Zreszta wystarczy popatrzeć na materiały. Część jest naciąganych i widać dziwną motywację, a część prezentuje sytuacje realne i naprawde niebezpieczne.

55 minut temu, Ryb napisał:

Ale ja tutaj odnoszę się do obiektywnych możliwości prawnych. To, że ktoś jest łajza i wszystko spieprzy to oczywiście zawsze jest jakiś czynnik.

ok

Jakiś czynnik zawsze jest. Gdyby służby się poważniej zajmowały bandytyzmem na drogach, to zainteresowanie takimi materiałami by spadło.

Napisano
27 minut temu, wujek napisał:

Obawiasz się czegoś? hehe

Napisano
1 godzinę temu, Andrew71 napisał:

Faktycznie szkoda. Było swojego buractwa nie uzewnętrzniać.

Napisano
48 minut temu, wujek napisał:

Przeciwnie, powinni zgłaszającemu odpalać 10% nałożonego na podstawie filmiku mandatu. Mielibyśmy porządek na drogach w tydzień.

phi

Napisano
22 minuty temu, futrzak napisał:

Serio tak myślisz? Nagrywających jest całe mnóstwo, z publikacją to wygląda inaczej. Zreszta wystarczy popatrzeć na materiały. Część jest naciąganych i widać dziwną motywację, a część prezentuje sytuacje realne i naprawde niebezpieczne.

Jakiś czynnik zawsze jest. Gdyby służby się poważniej zajmowały bandytyzmem na drogach, to zainteresowanie takimi materiałami by spadło.

Zastanawiam się czy nie założyć takiego kanału bo po każdej jeździe skuterosamochodem mam materiał na filmik. Jazda 48km/h w terenie zabudowanym jest dla ludzi taką torturą, że potrafią zaryzykować życie własne oraz wszystkich wokół (tych szczególnie) żeby tylko wyprzedzić. Niesamowite.

oczy3

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

Z drugiej strony, jeśli wizerunek sprawcy wykroczenia jest na filmie zamazany a wyjdzie on potem z pozwem to on sam wtedy dokonuje jego upublicznienia w kontekście danej sprawy. Zresztą żeby coś ugrać to on też musiałby wykazać szkodę, a to trochę trudne będzie jeśli na filmiku był zanonimizowany. Poza naprawdę jakimiś szczególnymi przypadkami, które trudno sobie wyobrazić to ten artykuł to bulszit.

W pełni się zgadzam.

Dodam jeszcze, że osoba popełniająca wykroczenie w miejscu publicznym sama naraża swój wizerunek na szwank. Żądanie odszkodowania z powodu udostępnienia nagrania pod pretekstem "naruszenia dobrego imienia lub wizerunku" jest sporym nadużyciem, i każdy ogarnięty sąd powinien oddalić takie żądanie.

Napisano
49 minut temu, futrzak napisał:

Obawiasz się czegoś? hehe

Nie ma się czego obawiać jak mnie kiedyś nagrali to żona dostała pouczenie. Szkoda czasu na analizowanie nagrań. Lepiej wysłać policję na ulicę.

Napisano
55 minut temu, wujek napisał:

Nie ma się czego obawiać jak mnie kiedyś nagrali to żona dostała pouczenie. Szkoda czasu na analizowanie nagrań. Lepiej wysłać policję na ulicę.

W Krakowie jest 1400 policjantów, z czego w drogówce jest 150. Na jaką konkretnie ulicę chcesz ich wysłać? Może wystarczy nawet na kilka ulic, tych krótszych hehe

Napisano
59 minut temu, wujek napisał:

Ciekawe, nie analizować nagrań, wystarczy policja na drogach facepalm Ciekawe czemu w miarę możliwosci zastępuje się ich bezpośrednią interwencję przez monitoring i inne podobne urządzenia...

Edytowane przez futrzak

Napisano
9 minut temu, futrzak napisał:

Ciekawe, nie analizować nagrań, wystarczy policja na drogach facepalm Ciekawe czemu w miarę możliwosci zastępuje się ich bezpośrednią interwencję przez monitoring i inne podobne urządzenia...

Certyfikowane z odpowiednim nadzorem.

Napisano
10 minut temu, wladmar napisał:

W Krakowie jest 1400 policjantów, z czego w drogówce jest 150. Na jaką konkretnie ulicę chcesz ich wysłać? Może wystarczy nawet na kilka ulic, tych krótszych hehe

Kupić 75 samochodów i niech jeżdżą pojedynczo.

Napisano

Ej no szfagier miał u mnie zamówić kontraktem tira ja raz na mc ale żenua i zamówił od brata szwagra a nie idę mnie ;-))))
Napisano

A ja teraz będąc Austrii grzecznie kamerkę odpiąłem…
Ponoć tu nie wolno

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

No w Austrii to jakaś paranoja z kamerkami jest. Wg informacji z netu "Używanie tego urządzenia np. w Austrii może nas bardzo drogo kosztować ze względu na skomplikowane i niejasne przepisy w tym kraju. Dotyczą one nagrywania osób bez ich zgody i są niezwykle rygorystyczne. Nasza kamera może być według tamtejszego prawa uznana za system monitoringu. A wtedy możemy rzeczywiście popaść w tarapaty. Kara jest drakońska — do 10 tys. euro. Dla "recydywistów" nawet do 25 tys. euro."

Napisano
15 godzin temu, Andrew71 napisał:

No w Austrii to jakaś paranoja z kamerkami jest. Wg informacji z netu "Używanie tego urządzenia np. w Austrii może nas bardzo drogo kosztować ze względu na skomplikowane i niejasne przepisy w tym kraju. Dotyczą one nagrywania osób bez ich zgody i są niezwykle rygorystyczne. Nasza kamera może być według tamtejszego prawa uznana za system monitoringu. A wtedy możemy rzeczywiście popaść w tarapaty. Kara jest drakońska — do 10 tys. euro. Dla "recydywistów" nawet do 25 tys. euro."

tesla w austrii na to... potrzymaj mi piwo jem

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, PawelWaw napisał:

tesla w austrii na to... potrzymaj mi piwo jem

Ale o co chodzi? Szukalem w Google i wyskoczyło mi to https://e.autokult.pl/tesla-na-celowniku-niemieckich-wladz-chodzi-o-kamery,6884137882848192a Mam wrażenie, że albo ktos się z głupim na rozum zamienił, albo pod pozorem "ochrony prywatności" stosuje się cenzurę. "Niemcy naprawdę mocno przykładają się do ochrony danych osobowych oraz prywatności mieszkańców. Bardzo głośnym przypadkiem jest tutaj chociażby Google Street View – za naszą zachodnią granicą możemy ujrzeć wyjątkowo mało zeskanowanych ulic właśnie ze względu na prywatność."

Napisano

To Ty, jako kierowca i właściciel pojazdu, jesteś prawnie odpowiedzialny za ich manualne wyłączenie lub dostosowanie do lokalnych przepisów.
Oto co musisz wiedzieć, będąc w Austrii Teslą:
Twoja odpowiedzialność: Zgodnie z wyrokami austriackiego Federalnego Sądu Administracyjnego z 2024 roku, aktywacja trybu Sentry w miejscach publicznych narusza RODO (GDPR). To użytkownik jest uznawany za "administratora danych" i to on może zostać ukarany mandatem, a nie producent samochodu.
Dashcam (podczas jazdy): Nagrywanie ciągłe w pętli jest w Austrii zabronione. Dopuszczalne jest jedynie nagrywanie incydentalne (np. zapis wyzwalany czujnikiem uderzenia).
Sentry Mode (na postoju): Stały monitoring otoczenia auta na drogach i parkingach publicznych jest nielegalny. Austriackie prawo wymaga, aby każda osoba nagrywana została o tym poinformowana (np. poprzez wyraźną tabliczkę na aucie z danymi kontaktowymi właściciela), co w praktyce jest niemożliwe do zrealizowania przez prywatnego użytkownika.
Prywatne posesje: Możesz bezpiecznie używać wszystkich funkcji kamer, o ile auto parkuje na Twoim zamkniętym, prywatnym terenie i nie nagrywa osób przechodzących chodnikiem obok posesji.
Wskazówka: Aby uniknąć kłopotów, możesz w ustawieniach Tesli zaznaczyć opcję "Wyklucz lokalizacje domowe" lub manualnie wyłączać Sentry Mode w sekcji Bezpieczeństwo.

Napisano
14 godzin temu, ppmarian napisał:

To Ty, jako kierowca i właściciel pojazdu, jesteś prawnie odpowiedzialny za ich manualne wyłączenie lub dostosowanie do lokalnych przepisów.
Oto co musisz wiedzieć, będąc w Austrii Teslą:
Twoja odpowiedzialność: Zgodnie z wyrokami austriackiego Federalnego Sądu Administracyjnego z 2024 roku, aktywacja trybu Sentry w miejscach publicznych narusza RODO (GDPR). To użytkownik jest uznawany za "administratora danych" i to on może zostać ukarany mandatem, a nie producent samochodu.
Dashcam (podczas jazdy): Nagrywanie ciągłe w pętli jest w Austrii zabronione. Dopuszczalne jest jedynie nagrywanie incydentalne (np. zapis wyzwalany czujnikiem uderzenia).
Sentry Mode (na postoju): Stały monitoring otoczenia auta na drogach i parkingach publicznych jest nielegalny. Austriackie prawo wymaga, aby każda osoba nagrywana została o tym poinformowana (np. poprzez wyraźną tabliczkę na aucie z danymi kontaktowymi właściciela), co w praktyce jest niemożliwe do zrealizowania przez prywatnego użytkownika.
Prywatne posesje: Możesz bezpiecznie używać wszystkich funkcji kamer, o ile auto parkuje na Twoim zamkniętym, prywatnym terenie i nie nagrywa osób przechodzących chodnikiem obok posesji.
Wskazówka: Aby uniknąć kłopotów, możesz w ustawieniach Tesli zaznaczyć opcję "Wyklucz lokalizacje domowe" lub manualnie wyłączać Sentry Mode w sekcji Bezpieczeństwo.

W PL niemożliwe Janusze nagrywają wszystko.

Napisano
W dniu 10.02.2026 o 10:44, wujek napisał:

Nie ma to jak teza bez cienia argumentacji za jej poparciem.

Mi kamerka się przydała niedawno przy drobnej stłuczce - wyszczekany sprawca dowiedział się że jest sprawcą od policji, którą sam wezwał a która to policja obejrzała filmik z mojej kamerki.

Napisano
W dniu 10.02.2026 o 13:12, wujek napisał:

Kupić 75 samochodów i niech jeżdżą pojedynczo.

Ok, zakładamy że nikt nigdy nie jest chory, urlopy nie istnieją. Nie istnieją także wypadki do których trzeba jeździć. Mamy 150 radiowozów i 150 policjantów. Każdy może pracować przez 8 godzin dziennie. Czyli na jednej zmianie mamy 50 policjantów (pamiętajmy - nie ma urlopów, nie ma chorób, nie ma żadnych szkoleń w czasie pracy, wypadków na drodze, pracy papierkowej* i tak dalej). W Krakowie jest ponad 2000 ulic. Czyli możemy wysłać policjantów na 2.5% ulic. Ponawiam więc pytanie - masz listę tych ulic, żeby można było ich tam wysłać? zlosnik

* @r1sender - coś pominąłem?

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

Ok, zakładamy że nikt nigdy nie jest chory, urlopy nie istnieją. Nie istnieją także wypadki do których trzeba jeździć. Mamy 150 radiowozów i 150 policjantów. Każdy może pracować przez 8 godzin dziennie. Czyli na jednej zmianie mamy 50 policjantów (pamiętajmy - nie ma urlopów, nie ma chorób, nie ma żadnych szkoleń w czasie pracy, wypadków na drodze, pracy papierkowej* i tak dalej). W Krakowie jest ponad 2000 ulic. Czyli możemy wysłać policjantów na 2.5% ulic. Ponawiam więc pytanie - masz listę tych ulic, żeby można było ich tam wysłać? zlosnik

* @r1sender - coś pominąłem?

W sumie nic. Przy pojedynczej obsadzie nie ma mowy o asekuracji przez dysponenta czyli drugiej osoby.